Početna strana > Rubrike > Ekonomska politika
Ekonomska politika
Ekonomska politika

Kako radi Lazard - privatizacioni savetnik Vlade Srbije za prodaju Telekoma

Balkan magazin   
petak, 27. novembar 2015.

Istina glasi: ''Nije cena nečega onoliko koliko to nešto vredi, nego koju najnižu cenu je prodavac državnih resursa spreman da prihvati.''

 
Ekonomska politika

Zašto smo protiv privatizacije Telekoma

Nenad Popović   
nedelja, 08. novembar 2015.

 Za razliku od mnogih aktera na političkoj sceni, koji su u odnosu na 2010. godinu za 180 stepeni promenili stavove o prodaji Telekoma, pa su najveći protivnici sada najveći zagovornici privatizacije i obrnuto, ja sam i tada i sada apsolutno bio protiv te privatizacije.

 
Ekonomska politika

Sve što niste znali o Investicionom fondu "Apolo” - glavnom kandidatu za kupovinu "Telekoma Srbija"

Balkan magazin   
ponedeljak, 26. oktobar 2015.

 Po svoj prilici će se zarada Telekoma, koja danas hrani penzionere, zaposlene u zdravstvu, školstvu, kulturi, telekomunikacijama, zahvaljujući ljudima na čelu Srbije, potrošiti negde tamo daleko.  

 
Ekonomska politika

Šta bi rekao seljak kao savetnik za prodaju Telekoma?

Iz Arhive NSPM - Miroslav N. Jovanović   
sreda, 14. oktobar 2015.

Mišljenja smo da svako preduzeće treba prodati, uključujući i Telekom Srbija pod uslovom da se dobijena sredstva ulože u ekonomsku aktivnost koja donosi veću sadašnju i buduću dobit.

 
Ekonomska politika

Da li će privatizacija unaprediti Telekom Srbija?

Miloš Obradović   
petak, 14. avgust 2015.

Ono što plaši zaposlene u Telekomu Srbija, zbog čega su sindikati odlučno protiv prodaje, je iskustvo iz Hrvatske gde je nakon privatizacije iz kompanije otišlo 10.000 ljudi. Sindikati u Hrvatskoj upozoravaju da se, zajedno sa zaposlenima, iz ove kompanije iseljavaju i poslovi koje je nekada obavljao HT.

 
Ekonomska politika

Ekonomija postmoderne i slabljenje nacionalnih država

Jovan B. Dušanić   
ponedeljak, 06. jul 2015.

Pre moderne imali smo predmoderno, tj. tradicionalno društvo u kojem je religija formirala tadašnji pogled na svet, a istina je apsolutna i ona se formirala i objašnjavala religioznim učenjima. Religija i tradicija predstavljaju regulatore društvenog života.

 
Ekonomska politika

Prodaja "Telekoma" je ekonomski zločin

Jovo R. Drobnjak   
petak, 05. jun 2015.

Trebamo se prisetiti da su i robovi imali želju, da nešto materijalno, stvoreno krvlju i suzama, ostave potomstvu. Zapitajmo se, šta to mi ostavljamo našim potomcima? Jesmo li mi bez želja i ljubavi prema njima? Sem dužničkog i kolonijalnog ropstva, da li im još nešto ostavljamo?

 
Ekonomska politika

Agrar kao "deveta rupa na svirali" ili daleko je Holandija

Nenad Popović   
nedelja, 03. maj 2015.

Ono malo raspoloživih sredstava ne bi trebalo trošiti za subvencionisanje bogatih stranih investitora, već ga usmeriti tamo gde može najbrže dati najveće efekte. A to je poljoprivreda, za čijim proizvodima postoji tražnja na evropskom, a posebno na ruskom tržištu

 
Ekonomska politika

Američka dominacija međunarodnim finansijskim institucijama - primer Svetske banke i osvrt na "naš“ slučaj

Goran Nikolić   
ponedeljak, 20. april 2015.

SB i MMF su ‘deca’ rezultata Drugog svetskog rata i proizvod američke ekonomske dominacije. Ona je bila prvo blokovska, pa od 1991. Globalna, a sada postaje fragmentarna i ima višestruke izazivače koji nisu deo jedinstvenog političkog pokreta.

 
Ekonomska politika

Privreda Srbije – pogled iskosa

Ivica Stojanović   
sreda, 08. april 2015.

Deficit platnog bilansa se neće eliminisati promenom deviznog kursa, odnosno devalvacijom ili depresijacijom. trgovinski bilans će biti pozitivan odnosno beležiće suficit samo ukoliko je nacionalni dohodak veći od apsorpcije.

 
Ekonomska politika

Uterivači dugova ili o moralnom aspektu duga

Goran Nikolić   
četvrtak, 26. novembar 2015.

Promene u stavovima prema dugu i riziku su takođe povezani sa novim diskursom o socijalnom pravima. Potrošačka očekivanja povezana sa porastom životnog standarda neraskidivo su vezana sa sve dostupnijim bankarskim kreditima. Nastupa bum u izgradnji, odnosno na tržištu nekretnina, širenje maloprodajnog sektora, modernog reklamiranja.

 
Ekonomska politika

Privatizacija Telekoma Srbije – agonija koja se ponavlja

Bogdan Petrović   
nedelja, 08. novembar 2015.

 Uz par godina domaćinskog poslovanja, Srbija bi imala kompaniju koja bi bila za ponos i koja se ne bi prodala za „tepsiju ribe“, kako narod kaže. Sudbina Telekoma može biti i pokazatelj za sudbinu ovog društva.

 
Ekonomska politika

Ne damo Telekom ili kako pojesti "zlatnu koku" za užinu

Jasmina Vujić   
ponedeljak, 26. oktobar 2015.

Za našu „zlatnu koku” koja nosi veliki profit, i Sertić i Vujović i Vučić uporno ponavljaju da nema perspektivu, da ne može da se „nosi” sa stranim telekomunikacionim kompanijama... Neverovatno!

 
Ekonomska politika

Vreme sporog tehnološkog napretka pred nama?

Goran Nikolić   
subota, 15. avgust 2015.

Ono što danas imamo je dakle kombinacija slabog rasta i značajnog povećanja nejednakosti. Rezultat svega ovoga može biti mala manjina velikih pobednika i veliki broj gubitnika. Ali, takav ishod bi bio izbor, a ne sudbina. ‘Tehno-feudalizam’ nije neizbežan rezultat.

 
Ekonomska politika

Slučaj Telekom ili postoji li išta u Srbiji što nije za prodaju?

Živadin Jovanović   
petak, 10. jul 2015.

Niko ne spori načelni zahtev da poslovanje Telekoma bude još profitabilnije, organizacija racionalnija a modernizacija brža, ali to nisu razlozi za prodajutuđoj državnoj kompaniji, stranoj državi, već  razlog više da se Telekom zadrži u vlasništvu Srbije uz preduzimanje odgovarajućih mera?

 
Ekonomska politika

Zašto je Zapad razvijen a mi ne?

Goran Nikolić   
četvrtak, 18. jun 2015.

Koren našeg zaostajanja leži u 19. veku (i ranije), u kojem je Srbija ostvarila vrlo spor ekonomski napredak. I tokom dobrog dela 20. veka obim uvođenja novih tehnologija nije bio kao na Zapadu, što je dodatno produbljivalo naše zaostajanje.

 
Ekonomska politika

Da li su visoka javna potrošnja i veliki javni sektor u Srbiji glavni uzročnici lošeg stanja javnih finansija?

Goran Nikolić   
četvrtak, 14. maj 2015.

Produktivnost radnika u našem javnom sektoru ne može biti bitnije niža od produktivnosti u ostalim zemljama Evrope. Poznato je da u uslužnih delatnostima, koje mahom čine javni sektor, nema drastične razlike u produktivnosti između zemalja slične kulturološke matrice.

 
Ekonomska politika

Novi pokušaj prodaje „Telekoma“, ili o „osveti vlade budućim generacijama“

Jovan B. Dušanić   
utorak, 21. april 2015.

Vlada se najnovijim aranžmanom sa MMF-om obavezala da ide na prodaju Telekoma – prirodnog nacionalnog resursa koji obezbeđuje visoke prihode i značajan profit.

 
Ekonomska politika

Kako zaštititi srpsku poljoprivredu?

Nenad Popović   
četvrtak, 09. april 2015.

Jedna od posledica pune primene SSP-a je smanjenja prosečne stope carinske zaštite za poljoprivredne proizvode sa više od 20 odsto, koliko je bila 2008, kada je započeta postepena liberalizacija, na svega oko dva odsto.

 
Ekonomska politika

Međunarodni računovodstveni standard 21 – Nevidljivi virus u ekonomskom sistemu ili moćno ekonomsko oružje

Dejan Miljković   
nedelja, 29. mart 2015.

Međunarodni računovodstveni standard 21 (IAS 21) predstavlja ekonomsko oružje, koje je neprimetno, a istovremeno veoma moćno. Sve dok je na snazi IAS 21 u sadašnjem obliku i formi, zemlje u razvoju i manje razvijene zemlje, ili bolje reći sve zemlje osim G7, imaće ozbiljne ekonomske probleme.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 5 od 35
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner