Početna strana > Rubrike > Ekonomska politika
Ekonomska politika
Ekonomska politika

Zašto su Nemci čekali tri godine da investiraju u srpsku energetiku

Miša Laketić   
utorak, 30. oktobar 2012.

Da li zbog straha od dobijanja lošijeg kreditnog rejtinga (ili je to bio samo izgovor za hrvatsku javnost) RWE je istovremeno sa interesovanjem za gradnju termoelektrane izrazila želju i da gradi hidroelektrane u Srbiji.

 
Ekonomska politika

Globalna kriza i zamke masovne euforije

Jovan B. Dušanić   
petak, 26. oktobar 2012.

DŽ. Dejmon je vodio naglašeno konzervativnu poslovnu politiku, za razliku od ostalih čelnika velikih finansijskih kompanija koji su se međusobno takmičili za prestiž – ko od njih ima agresivniju poslovnu politiku i koliko je spreman  da ulazi u najrizičnije poduhvate.

 
Ekonomska politika

Regulisanje finansijskog sistema ili ulazak u mračno doba

Vladimir Ristanović   
ponedeljak, 15. oktobar 2012.

Makroekonomske politike postoje da bi se odgovarajućim merama i instrumentima blagovremeno ojačala privreda. Dosadašnje doziranje, prvo kroz monetarnu, a potom pretežno kroz fiskalnu restriktivnu politiku, nisu dali željeni rezultat. 

 
Ekonomska politika

Ko je kriv za evropsku krizu?

Gideon Rahman   
petak, 12. oktobar 2012.

Dakle, evo mogućeg kompromisa: radije nego da se sada međusobno optužuju, Evropljani bi trebalo da krivicu bace na “Evropske velikane“ iz prošlosti. Ličnosti kao što su Kol i Delor jesu bili “veliki“ u drugim kontekstima.

 
Ekonomska politika

Dobrodošli ponovo u krizu evrozone

Volfgang Minhau   
utorak, 02. oktobar 2012.

Kad god ECB priskoči u pomoć, politički proces se usporava. To i jeste ona istinska tragedija rvanja evrozone sa krizom. Sada smo se ponovo našli na onoj tački na kojoj smo bili pre no što je gospodin Dragi najavio svoj OMT program.

 
Ekonomska politika

Privatizacija i(li) zapošljavanje?

Milan Knežević   
nedelja, 16. septembar 2012.

Prenamenom firmi, njenih objekata i zemljišta koje zauzimaju, mnoga su preduzeća (čak i neka koja su dobro radila) dovedena namerno u stečaj, da bi se zakonski pokrili vlasnici, i izbegli odgovornost, a pri tom zaradili. Uvozničkom lobiju je smetala bilo kakva proizvodnja, jer je ona smetnja nekontrolisanom uvozu.

 
Ekonomska politika

Šta je EU donela Hrvatskoj

Dejan Mirović   
sreda, 12. septembar 2012.

Siromaštvo u Hrvatskoj se nije smanjivalo (u deceniji u kojoj je Hrvatska zabeležila formalan napredak u evropskim integracijama). Naprotiv, što je Hrvatska bila bliže EU, to je sve veći broj stanovnika živeo ispod granice siromaštva.

 
Ekonomska politika

Bankarizacija našeg života, ili šta ako propadnu

Nenad Gaćanović   
subota, 01. septembar 2012.

Kako obično imaginacija počinje, bila jednom jedna banka... Od građana je prikupila milijardu evra štednje. Na štednju je plaćala pasivnu kamatu građanima od 5% na godišnjem nivou. U apsolutnom iznosu, to je 50 miliona evra.

 
Ekonomska politika

Ako si pametan, zašto nisi bogat?

Jovan B. Dušanić   
petak, 31. avgust 2012.

U virtuelnoj ekonomiji ljudi ne vide konkretne rezultate svoga rada, te se njihov rad meri jedino količinom zarađenog novca. Apstaktne su im i posledice njihovog rada na druge ljude i društvo u celini.

 
Ekonomska politika

Šta je EU donela Sloveniji

Dejan Mirović   
četvrtak, 09. avgust 2012.

Negativni trendovi u slovenačkoj ekonomiji nastavljaju se i posle ulaska zemlje u EU 2004. Slovenija se sve više zadužuje, skoro neshvatljivom brzinom, čak i u vremenskom rasponu od 2004. do 2007. – iako u tom trenutku u Evropskoj uniji nije bilo recesije.

 
Ekonomska politika

Zaštita potrošača u Srbiji ili napred prevaranti

Kosta Draganić   
ponedeljak, 29. oktobar 2012.

Pre nego što stignemo do samih građana, moramo bar pomenuti Udruženja za zaštitu potrošača. Teško je, i malo nekorektno, kritikovati nekog ko bar pokušava da nešto uradi u opštem mrtvilu. Međutim, njihov učinak je evidentno ravan nuli. Skoro da ne opravdavaju smisao svog postojanja.

 
Ekonomska politika

"Studija izvodljivosti" za Kosovo

Dejan Mirović   
utorak, 16. oktobar 2012.

Na str. 11 i 13.Studije izvodljivost o SSP između EU i Kosova se navodi da EK tesno sarađuje i sa takozvanim Ministarstvom za trgovinu i industriju Kosova. Upravo to ministarstvo treba da ima važnu ulogu u pregovorima oko SSP-a ističe Evropska komisija.

 
Ekonomska politika

Trgovinski lanci, cene i državna regulativa

Radoman Jović   
nedelja, 14. oktobar 2012.

Lako je kritikovati staro-novu vladu sa stažom manjim od 100 dana, koja je, kako kaže ministar koji već dugi niz godina kontroliše tokove novca, zatekla praznu državnu kasu pa se mora zaduživati da narod ne bi pomro od gladi.

 
Ekonomska politika

Nije sve u ekonomiji (ima nešto i u politici)

Nikola Tanasić   
ponedeljak, 08. oktobar 2012.

Obe tvrdnje su u duhu „jastrebske retorike“ američkih konzervativaca, koji znatno više vole da se pozivaju na ideje da u politici postoje postupci koji su sami po sebi „dobri“ ili „loši“, kao što se lepo nadovezuju na danas aktuelnu evropsku dilemu između „štednje i razvoja“ (američka dilema glasi „povećati ili smanjiti poreze“).

 
Ekonomska politika

Tačka na pljačku ili "lov na veštice"

Branko Pavlović, Radojka Nikolić, Milan Ćulibrk   
četvrtak, 27. septembar 2012.

Naša privreda je u tak lošem stanju da ne može da joj se nanese nikakva dodatna šteta istraživanjem koruptivnih radnji.Srpka privreda je pala na niske grane.

 
Ekonomska politika

Duže se radi, a lošije živi

Jovan B. Dušanić   
četvrtak, 13. septembar 2012.

Nezaposlenost je danas naročito velika među mladima, a oni su u uzrastu koji je najkreativniji i kada znanja stečena školovanjem brzo zastarevaju i treba odmah da se realizuju u praksi, kada treba da stvore odlične radne navike, da se kao mladi samopotvrde i dobiju samopouzdanje.

 
Ekonomska politika

Model međupenzionerske solidarnosti – trenutno jedini održivi penzioni sistem

Božidar Maslać   
nedelja, 02. septembar 2012.

Pretpostavljam polazeći od argumenta da je penzija ekonomska kategorija, koji kao što smo videli ne odgovara stvarnom stanju, paradoksalno, država subvencioniše pojedinačne penzije prema uplatama.

 
Ekonomska politika

Razgrađivanje supstance ekonomije – zašto smo tu gde smo

Dejan Barać   
subota, 01. septembar 2012.

Druga Jugoslavija je kao država bila ekonomski neefikasna (bez obzira što mnogi građani sa nostalgijom govore o tom vremenu), a ustavnim promenama iz 1974. i merama ekonomske decentralizacije 1977. učinjena je gotovo nefunkcionalnom.

 
Ekonomska politika

Nemačka – posustala lokomotiva Evrope

Ekonomist   
utorak, 21. avgust 2012.

Ako se uzme u obzir ova sadašnja slabost Nemačke, kako će onda ona moći da nastavi da za sobom vuče svoje susede? Sve do kraja prošle godine, činilo se da nemački rast dobija u zamahu. Onda su se počeli javljati neki znaci upozorenja.

 
Ekonomska politika

U očekivanju novog guvernera

Jovan B. Dušanić   
ponedeljak, 06. avgust 2012.

Upitan, od strane novinara, da li bi funkcionerka Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković bila dobar guverner, M. Dinkić je rekao da je za tu funkciju dobar svako ko je sposoban da napravi dobar tim.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 10 od 35
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner