Početna strana > Rubrike > Ekonomska politika
Ekonomska politika
Ekonomska politika

Zapadni zelenaši čerupaju najveću rusku investiciju na Balkanu

Dušan Kovačev   
utorak, 03. oktobar 2017.

Agrokor je godinama slao finansijska sredstva Hrvatske i susednih zemalja ka Americi, a rusko ulaganje bi to izrabljivanje onemogućilo. Hrvatskoj je obećana sudbinska uloga u Intermarijumu da bi najurila ruskog ulagača i najvredniji kapital firmi zavisnih od Agrokora budzašto predala američkim zelenašima.

 
Ekonomska politika

Srbija u ukletoj spirali

Mijat Lakićević   
nedelja, 24. septembar 2017.

Nema misterije. Srbija se razvija sporo ili nikako zato što su investicije male, takoreći nikakve. 

 
Ekonomska politika

Arapsko ulaganje u poljoprivredu - Nakon dolaska investitora, dobit Vojne ustanove u Karađorđevu šest puta manja nego što je bila

Insajder   
četvrtak, 07. septembar 2017.

Kompanija Al Rawafed za korišćenje 3.500 hektara državnih oranica uplatila je 109.000 evra za 2015. i 216.000 evra za 2016. godinu. Prema istraživanju Insajdera, to znači da je nakon sklapanja poslovno tehničke saradnje sa Al Rawafedom budžetski prihod od tog zemljišta, na godišnjem nivou, manji i do šest puta.

 
Ekonomska politika

Odgovor kritičarima mog koncepta ekonomskog razvoja Srbije

Dragan Đilas   
četvrtak, 22. jun 2017.

Mnogi su postavili pitanje: zašto ulagati baš u poljoprivredu? Jednostavno zato što je poljoprivredno zemljište najveće prirodno bogatstvo kojim raspolažemo i država mora da bude odgovorna za upravljanje ovim resursom. 

 
Ekonomska politika

Alternativni koncept ekonomskog razvoja Srbije

Dragan Đilas   
nedelja, 18. jun 2017.

Niko u svetu nema problem sa državom kao ozbiljnim igračem u privredi, niti sa idejom da država bude vlasnik preduzeća. U Srbiji, na pomen takve ideje kreće salva napada u kojima se pominje uvek isti argument, da su državna preduzeća rak-rana srpske privrede. 

 
Ekonomska politika

Koliko ima smisla referendum o pristupanju Srbije Evropskoj uniji - i kada?

Miroslav N. Jovanović   
subota, 13. maj 2017.

 Bez obzira na slatkorečivost domaćih i inostranih političara koji često gostuju u Srbiji, njihove reči u pogledu pristupanja Srbije EU imaju malu ili nikakvu obavezujuću snagu. Toliko je izlizano uveravanje o ‘evropskom putu’ ili ‘evropskoj perspektivi’ Srbije da su navedene reči odavno postale trula daska. 

 
Ekonomska politika

Kako ostati uspravan pored ruševina EU

Miroslav Jovanović   
subota, 14. januar 2017.

Zamisao da ekonomska povezanost smanjuje sklonost ka ratovanju i povećava cenu oružanih sukoba ima određenu težinu, ali ne i neupitnu. Setimo se samo bivše Jugoslavije. Nacionalizam zna da igra mnogo značajniju ulogu od ekonomske cene i posledice rata. EU je imala snažan uticaj na stabilnost u Evropi, ali taj uticaj ne treba da se preuveličava. Monetarna integracija i predoziranost izbeglicama u EU ubrzano postaju podlogu za raznovrsne ekonomske i političke trzavice i otvorene sukobe

 
Ekonomska politika

Privatizacija komunalnog sektora - slede poskupljenja, otpuštanje i pad kvaliteta komunalnih usluga

Marija Obradović   
utorak, 20. decembar 2016.

Usvajanjem zakona o komunalnim delatnostima doći će do velikog poskupljenja komunalnih usluga, otpuštanja radnika iz javnih komunalnih preduzeća, uz istovremeno znatno opadanje kvaliteta komunalnih delatnosti, jer zakon predviđa da privatne firme koje putem koncesije ili javno-privatnog partnerstva uđu u ovaj sistem mogu i da ispostavljaju građanima Srbije račune za svoje usluge, tj. da ih naplaćuju.

 
Ekonomska politika

Varufakis o razlozima nastanka i krize evropske monetarne unije - "Jaki rade šta hoće, slabi trpe ono što moraju"

Miroslav Samardžić   
utorak, 09. avgust 2016.

Radilo se, prema mišljenju Varufakisa, o gigantskoj hijerarhijski organizovanoj korporaciji kojom upravljaju tehnokrate čiji je zadatak bio da sve depolitizuju i da se minimalizuju konflikti.

 
Ekonomska politika

Srbija ostavila građane na milost i nemilost bankarskoj samovolji

Lazar Đurović   
petak, 08. jul 2016.

Dakle ovde je narušena svrha valutne klauzule kao takve jer je došlo do ozbiljnog poremećaja ekvivalentnosti uzajamnih davanja na štetu građana a u korist stranih banaka u Srbiji. Time će građani vratiti ne samo kupljeni stan nego dva ili više stanova.

 
Ekonomska politika

Ekonomski dvougao - o razlozima ekonomskog rasta i propadanja, privatizaciji i neoliberalizmu

Jovan Dušanić i Mihailo Gajić   
nedelja, 24. septembar 2017.

 Časopis studenata Ekonomskog fakulteta u Beogradu „Monopolist“ objavio je (septembar 2017) „Ekonomski dvougao“– paralelni interviju (dve suprotstavljene ekonomske škole mišljenja) u kome na ista pitanja odgovaraju Jovan B. Dušanić i Mihailo Gajić (direktor Libertarijanskog Kluba –Libek).

 
Ekonomska politika

Hoće li Tenisove svinje pojesti srpske farmere ili - zašto pravila kojih se nemački mesar drži u Evropi ne važe i u Srbiji?

Ivana Pavlović   
petak, 08. septembar 2017.

Vlada Srbije mora da objasni zašto je za vojvođanske ratare i stočare dobro da Tenis, uz dvadesetak hektara namenjenih za farme tovljenika, zakupi na 30 godina i nekoliko hiljada hektara zemlje na kojoj će uzgajati žitarice i tako istisnuti lokalne proizvođače stočne hrane.

 
Ekonomska politika

Kompradorska računica i "dovođenje" stranih investitora

Danijel Cvjetićanin   
nedelja, 23. jul 2017.

Fabrika automobila u Kragujevcu decenijama oscilira između „poslovnih poduhvata stoleća“ i „uzročnika Doline gladi“. Ovoga leta su se zaoštrile protivrečnosti između kapitala i rada. Dežurne ptice zloslutnice u domaćim medijima počele su da najavljuju odlazak Fijata iz Kragujevca. Zlonamerni analitičari sumnjiče Fijat da želi da se povuče iz Srbije, pa ponižavajućim nadnicama praktično podstiče štrajk i prestanak proizvodnje u ovoj našoj fabrici.

 
Ekonomska politika

Odgovor Đilasu - Povratak na državno administriranje i intervencionizam

Mijat Lakićević   
ponedeljak, 19. jun 2017.

 Posebno plaši ono što je Đilas nagovestio pri kraju teksta, to jest da su „ovo samo smernice“ i da je „neophodno doneti stotine mera koje bi pratile ovakav razvojni koncept“. Kome dosada nije bilo jasno kakav koncept predlaže Dragan Đilas, sada se u to može lako uveriti. U dve reči – državno administriranje. 

 
Ekonomska politika

Slučaj PKB - nastavak ekonomskih zločina

Danijela Ružičić   
nedelja, 21. maj 2017.

 Strane direktne investicije ne mogu i ne smeju biti osnova razvoja naše ekonomije. Savet stranih investitora ne može i ne sme biti organ koji zahteva izmene zakonskih propisa i donošenje ekonomskih mera.

 
Ekonomska politika

Finansijska (ne)održivost „Agrokora’’– kvalitativna i kvantitativna analiza (I)

Danijela Ružičić   
subota, 29. april 2017.

 Da rezimiram, razloge krize u ''Agrokoru'' možemo tražiti u agresivnom rastu kompanije kroz optisivanje dugova i u rastu koji je zasnovan na zaduživanju kako bi se stvorio privid dobrih finansijskih izveštaja zbog poverenja investitora i kreditora.

 
Ekonomska politika

O tržišnoj ekonomiji i morskom prasetu

Aleksandar Brkić   
petak, 23. decembar 2016.

 

Tradicionalno značenje reči “tržište” doslovno predstavlja mesto gde se trguje i gde se ponuda sreće sa tražnjom. U osnovi, ništa spektakularno. No, da bismo razumeli savremeno značenje termina, trebalo bi imati u vidu kontekst, odnosno, neoliberalno shvatanje tržišta, koje uporedo sa propadanjem srpske ekonomije “sticalo” status jedine i neupitne ekonomske dogme

 
Ekonomska politika

"Tihi ubica" ili kome nema leka - Hepatitis C i zapadna farmaceutska industrija

Branko Pavlović   
sreda, 21. septembar 2016.

Onog trenutka kada bi građani zapada saznali i kada bi ta informacija bila svima dostupna, da farmaceutska industrija hoće 2.000 milijardi ( to je dvostruko više od bruto društvenog proizvoda Španije) neto profita od jednog leka i da njihove države to štite i podržavaju, ta društva bi se raspala. 

 
Ekonomska politika

Poslovni odnosi Er Srbije sa Aerodromom "Nikola Tesla" - troškovi vaši, zarada naša

Radmilo Marković   
ponedeljak, 08. avgust 2016.

Samo u 2014. i 2015. Aerodrom je Er Srbiji, direktnim otpisom i "ispravkama" potraživanja, oprostio oko 4,3 milijarde dinara duga. Uzimajući u obzir vrednosti evra u pomenutim godinama, račun pokazuje da je država Srbija oštetila Aerodrom "Nikola Tesla" za skoro 36 miliona evra. Kada se ovom broju doda iznos koji je država direktno donirala Er Srbiji (nešto manje od 119 miliona evra), dolazimo do zaključka da je samo kroz ove dve stavke država Srbija na Er Srbiju potrošila više od 150 miliona evra.

 
Ekonomska politika

Iz arhive NSPM - Srbija i Evropska unija

Jovan B. Dušanić   
nedelja, 03. jul 2016.

Već sada je sve očiglednije raslojavanje zemalja članica EU u nekoliko koncentričnih krugova, odnosno različitih nivoa. U nepovoljnijem položaju nalaze se bivše socijalističke zemlje, a među njima naročito balkanske i moglo bi se reći pravoslavne države.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 2 od 34
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner