Početna strana > Rubrike > Ekonomska politika
Ekonomska politika
Ekonomska politika

Kako napraviti razliku između jaja i u prodavnicama odabrati najkvalitetnije

Štajedem.rs   
utorak, 13. novembar 2018.

Svi ih jedemo često, na ovaj ili onaj način. Bilo da ih konzumiramo za doručak ili ih koristimo za pravljenje kolača, moramo uvek odabrati ona najbolja i najsvežija. Svako može napraviti razliku između prepeličjeg i nojevog jajeta, ali šta je sa kokošijim jajima? Kako napraviti razliku i odabrati?

 
Ekonomska politika

GMO biljke - Može li genetskim inženjeringom stvoriti nešto bolje od prirode koja to radi već milionima godina?

Štajedem.rs   
ponedeljak, 15. oktobar 2018.

Unosom GMO, čovek unosi izmenjene gene, izmenjen DNK lanac tog organizma. Da li čovek modifikuje sebe na taj način i na kom nivou? Kakve su šanse da se vremenom promeni DNK ljudske ćelije kontinuiranim unošenjem nečega što nije stvorila priroda, unošenjem nečega što nema evolutivnu istoriju?

 
Ekonomska politika

Kome to i zašto smeta aerodrom u Nišu?

"Tango siks"   
utorak, 10. april 2018.

Kako god, na potezu je sam predsjednik Vučić koji je obećao riješiti situaciju u idućih par dana. Kako god da je riješi, presudno mu mora biti dobrobit Aerodroma Niš, njegovih putnika i cijele niške regije. Jel to je neosporno i dobrobit Srbije u cjelini. Ako Aerodrom i ode u državne ruke, a što nije smak svijeta, može biti čak i pozitivno, predsjednik mora ostaviti garancije slobode daljeg razvoja niškog aerodroma.

 
Ekonomska politika

Kako se “ispumpavaju” milioni iz opštinskih budžeta u partijsko preduzeće za spaljivanje životinjskog otpada

"VOICE"   
nedelja, 28. januar 2018.

Dve državne kafilerije, “Napredak” u Ćupriji i “Proteinka” u Somboru nisu se pojavile ni na jednoj od dosada sprovedenih javnih nabavki. Prva ima dnevni kapacitet od 68 tona na dan, a druga 53 tone na dan.

 
Ekonomska politika

Šta znači “prosečna zarada” ako je većina nema?

Maja Krek   
ponedeljak, 08. januar 2018.

Zloupotreba statistike se u poslednje vreme zahuktava i ulazi u domen mentalne akrobatike – najbolji primer toga je primena različitih metodologija merenja (ne)zaposlenosti i prosečne zarade.

 
Ekonomska politika

Marijana Macukato i rehabilitacija ekonomske uloge države

Miroslav Samardžić   
petak, 13. oktobar 2017.

 Uništavanje države u Srbiji traje decenijma, ona više nije u stanju da obavlja svoje osnovne funkcije. Marijana Macukato, kao i brojni drugi zapadni ekonomisti, uverljivo dokazuju da nema privrednog rasta bez aktivne i kreativne uloge države. 

 
Ekonomska politika

Ekonomski dvougao - o razlozima ekonomskog rasta i propadanja, privatizaciji i neoliberalizmu

Jovan Dušanić i Mihailo Gajić   
nedelja, 24. septembar 2017.

 Časopis studenata Ekonomskog fakulteta u Beogradu „Monopolist“ objavio je (septembar 2017) „Ekonomski dvougao“– paralelni interviju (dve suprotstavljene ekonomske škole mišljenja) u kome na ista pitanja odgovaraju Jovan B. Dušanić i Mihailo Gajić (direktor Libertarijanskog Kluba –Libek).

 
Ekonomska politika

Hoće li Tenisove svinje pojesti srpske farmere ili - zašto pravila kojih se nemački mesar drži u Evropi ne važe i u Srbiji?

Ivana Pavlović   
petak, 08. septembar 2017.

Vlada Srbije mora da objasni zašto je za vojvođanske ratare i stočare dobro da Tenis, uz dvadesetak hektara namenjenih za farme tovljenika, zakupi na 30 godina i nekoliko hiljada hektara zemlje na kojoj će uzgajati žitarice i tako istisnuti lokalne proizvođače stočne hrane.

 
Ekonomska politika

Kompradorska računica i "dovođenje" stranih investitora

Danijel Cvjetićanin   
nedelja, 23. jul 2017.

Fabrika automobila u Kragujevcu decenijama oscilira između „poslovnih poduhvata stoleća“ i „uzročnika Doline gladi“. Ovoga leta su se zaoštrile protivrečnosti između kapitala i rada. Dežurne ptice zloslutnice u domaćim medijima počele su da najavljuju odlazak Fijata iz Kragujevca. Zlonamerni analitičari sumnjiče Fijat da želi da se povuče iz Srbije, pa ponižavajućim nadnicama praktično podstiče štrajk i prestanak proizvodnje u ovoj našoj fabrici.

 
Ekonomska politika

Odgovor Đilasu - Povratak na državno administriranje i intervencionizam

Mijat Lakićević   
ponedeljak, 19. jun 2017.

 Posebno plaši ono što je Đilas nagovestio pri kraju teksta, to jest da su „ovo samo smernice“ i da je „neophodno doneti stotine mera koje bi pratile ovakav razvojni koncept“. Kome dosada nije bilo jasno kakav koncept predlaže Dragan Đilas, sada se u to može lako uveriti. U dve reči – državno administriranje. 

 
Ekonomska politika

Da li su „red bul“, „guarana“, buster“, „hel“ energetska ili psihoaktivna pića?

Štajedem.rs   
ponedeljak, 22. oktobar 2018.

Nenaspavanost zbog obaveza, umor od posla, zahtevan ispitni rok, iscprljujući noćni rad, tinejdžerska žurka... Mnogo je situacija i zanimanja koje ne tolerišu manjak energije. Da li su energetska pića rešenje?

 
Ekonomska politika

Bio jednom jedan (srpski) Bor!

Dragan Marković   
subota, 29. septembar 2018.

 U svakoj izbornoj kampanji je vlast Aleksandra Vučića tvrdila da se za RTB Bor, od koga zavisi cela Timočka krajina, traži strateški partner, s tim što će firma ostati u većinskom vlasništvu države Srbije. To obećanje stvorilo je opuštenost i zamor kod građana koji su, između čestih izbornih kampanja, bombardovani izjavama da je RTB Bor „kamen oko vrata ove Vlade i Srbije i da mu bez strateškog partnera nema spasa. Ponavljalo se da će bez strateškog partnera firma proizvoditi gubitke

 

 
Ekonomska politika

Zbog čega smo osuđeni na ekonomsko nazadovanje?

Jovan B. Dušanić   
nedelja, 28. januar 2018.

Pod uticajem svetske oligarhije i krupnog kapitala, čiji je glavni eksponent MMF, srpske vlasti su, posle petooktobarskog prevrata (2000), prihvatile neoliberalni program ekonomskih promena (takozvani Vašingtonski dogovor) koji je vodio brzom urušavanju, ionako slabašne, srpske privrede. 

 
Ekonomska politika

Ima li bitkoin budućnost - osim kao još jedan recept za prevaru?

Maršal Ojerbek   
petak, 26. januar 2018.

 Bilo šta što omogućava učesnicima da zamene dolar kao legalno sredstvo plaćanja za kriptovalutu, koja nema nikakvu intrinsičnu vrednost niti prinos, koja je ekološki toksična, kojom se trguje u kiberprostoru, izvan uređenog sveta banaka i finansijskih plaćanja, jeste recept za prevaru

 
Ekonomska politika

Kako je Srbija sistematski uništena od — privatizacije

Vladimir Sudar   
nedelja, 17. decembar 2017.

Privatizacija u zemljama bivše SFRJ nije dovela ni do kakvog ekonomskog prosperiteta. Izuzev Slovenije, nijedna republika nije dostigla nivo nacionalnog dohotka iz 1989. Međutim, Slovenija je taj nivo dostigla 2008. kad počinje svetska ekonomska kriza, i tada počinje pad nacionalnog dohotka i industrijske proizvodnje.

 
Ekonomska politika

Zapadni zelenaši čerupaju najveću rusku investiciju na Balkanu

Dušan Kovačev   
utorak, 03. oktobar 2017.

Agrokor je godinama slao finansijska sredstva Hrvatske i susednih zemalja ka Americi, a rusko ulaganje bi to izrabljivanje onemogućilo. Hrvatskoj je obećana sudbinska uloga u Intermarijumu da bi najurila ruskog ulagača i najvredniji kapital firmi zavisnih od Agrokora budzašto predala američkim zelenašima.

 
Ekonomska politika

Srbija u ukletoj spirali

Mijat Lakićević   
nedelja, 24. septembar 2017.

Nema misterije. Srbija se razvija sporo ili nikako zato što su investicije male, takoreći nikakve. 

 
Ekonomska politika

Arapsko ulaganje u poljoprivredu - Nakon dolaska investitora, dobit Vojne ustanove u Karađorđevu šest puta manja nego što je bila

Insajder   
četvrtak, 07. septembar 2017.

Kompanija Al Rawafed za korišćenje 3.500 hektara državnih oranica uplatila je 109.000 evra za 2015. i 216.000 evra za 2016. godinu. Prema istraživanju Insajdera, to znači da je nakon sklapanja poslovno tehničke saradnje sa Al Rawafedom budžetski prihod od tog zemljišta, na godišnjem nivou, manji i do šest puta.

 
Ekonomska politika

Odgovor kritičarima mog koncepta ekonomskog razvoja Srbije

Dragan Đilas   
četvrtak, 22. jun 2017.

Mnogi su postavili pitanje: zašto ulagati baš u poljoprivredu? Jednostavno zato što je poljoprivredno zemljište najveće prirodno bogatstvo kojim raspolažemo i država mora da bude odgovorna za upravljanje ovim resursom. 

 
Ekonomska politika

Alternativni koncept ekonomskog razvoja Srbije

Dragan Đilas   
nedelja, 18. jun 2017.

Niko u svetu nema problem sa državom kao ozbiljnim igračem u privredi, niti sa idejom da država bude vlasnik preduzeća. U Srbiji, na pomen takve ideje kreće salva napada u kojima se pominje uvek isti argument, da su državna preduzeća rak-rana srpske privrede. 

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 2 od 34
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner