среда, 17. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Економска политика > Како ради Лазард - приватизациони саветник Владе Србије за продају Телекома
Економска политика

Како ради Лазард - приватизациони саветник Владе Србије за продају Телекома

PDF Штампа Ел. пошта
Балкан магазин   
петак, 27. новембар 2015.

Око продаје Телекома Србија, као партнери и клијенти фирме Лазард, приватизационог саветника Владе Србије за ову продају, окупиле су се контроверзне фирме, са историјом скандала и превара

Приватизациони саветник Лазард је окупио око продаје Телекома Србија своје клијенте и партнере. Испоставило се да су то контроверзне фирме, са историјом скандала, превара, спонзорисањем порно индустрије, коцкарница /0, 1/. Каква је то фирма Лазард, која сарађује са оваквим партнерима а, истовремено, сарађује и са Владом Републике Србије?

Пресуде за преваре и пљачке

Кренимо од деведесетих година прошлог века када су Вол Стрит потресали корупционашки скандали, крађе и пљачке клијената. На челу скандала и превара је била Дреxлер банка која је у току судског поступка банкротирала, док је њен водећи директор Милкен осуђен на 10 година затвора. Један од неосуђених директора Дреxела основао је фонд Аполо, који је данас један од кандидата за купца Телекома Србија /1/.

Lazard Freres Company, приватизациони саветник Владе Србије за продају Телекома, у то доба такође се истакао у малверзацијама и био ухваћен у корупцији и другим криминалним радњама, о чему детаљно пише у бестселеру Вилијама Коана (William D. Cohan) ''Последњи тајкуни: Тајна историја Larard Freres-Co.'' /2/.

Књига "о тајној историји Лазарда" била је бестселер у издању Њујорк тајмса

Пример Лазардовог пословања се показао 1996. године кроз суђење Марку Ферберу, партнеру Lazard Freres Company. Уместо да објективно и професионално саветује клијенте, Фербер је увек препоручивао Мерил Линч за одређене врсте финансијских трансакција, при чему није клијенте обавестио да је Мерил Линч Лазарду  платио за ову услугу. Комисија за хартије - СЕЦ (Securities and Exchange Commission) успела је да открије ову недозвољену махинацију, казнила је Марка Фербера са 650.000 долара, а Лазард и Мерил Линч са по 12 милиона долара. Марку Ферберу је било због овога и додатно суђено за кривично дело, те је био осуђен на 33 месеци затвора, казну од један милион долара и забрану рада са хартијама од вредности до краја живота. Судија је образложио своју  благу пресуду тиме што против никог из Мерил Линча није подигута кривична оптужница, а сматрао је да су новчане казне од по 12 милиона смешне /3/.

Други  велики скандал 2001. је било суђење Ричарду Пуариеу, (Richard P. Poirier), потпредседнику Лазарда, и Мајклу Девегтеру (Michael S. DeVegter), потпредседнику брокерске фирме Stephens Inc., због тога што је Пуарие потплатио Девегтера, саветника Фултон округа, да Лазард добије посао са обвезницама водовода и канализације у Атланти у вредности од 163 милиона долара. Оба потпредседника су проглашена кривим за дело са максималном казном од 10 година затвора. Мајкл Девегтер је био истакнути члан демократске странке, водио је у Џорџији председничку кампању Била Клинтона 1992. и председничку кампању Мајкла Дукакиса 1998./4, 5/.

Лазард је био и један од учесника у великом финансијском скандалу у Шпанији у којем су изведени пред суд, као првооптужени, познати шпански политичар Родриго Рато (Родриго де Рато y Фигаредо) и велика група пословних људи и политичара. Родриго Рато, бивши генерални директор Лазарда и бивши генерални директор Међународног монетарног фонда - ММФ, 2007. постао је потпредседник шпанске владе и министар финансија. Радио је на реформи банкарског система, спојио је свих шест шпанских штедионица у банкарску групу Банкиа, а као сталног саветника у банкарским пословима, понудама и улагањима ангажовао је Лазард. Почетком 2012. Шпанија је морала да упумпа у Банкиу 24 милијарде евра да не би отишла у стечај. Срећом (или несрећом) Шпанија је касније добила међународни кредит од 41 милијарду евра да заштити свој банкарски систем од колапса проузрокованог пљачкањем Банкие.

Почетком 2015. Рато је ухапшен због превара, тајних рачуна, прикривања имовине и прања новца. Кроз компликоване трансакције бивши потпредседник Шпаније Рато је био повезан са банком Лазард (која још увек није на листи оптужених) и њеним службеницима. На пример, суд је дошао до докумената који показују да је инвестициона банка Лазард уплатила на Ратов лични рачун 6 милиона евра. Суђење је тек почело али већ се наслућују начини како се формирала мрежа лидера из владајуће и финансијске елите, која различитим махинацијама увећавала своје богатство на рачун штедиша у целој земљи /6, 7, 8, 9/ .

Министри у служби саветничке фирме

Лазард је познат по високим ценама за своје услуге. Тако је 2009. владин повереник САД званично ставио примедбу на цене саветодавних услуга приликом реструктуирања Телекома Хаваји (Hawaiian Telcom Communications Inc.).

Наиме, за три месеца саветодавног рада Лазард је узимао 2.500 долара на сат за трошкове реструктуирања ове фирме, укупне вредности 4 милиона долара. Такође је стављена примедба да су пола посла одрадили службеници нижег ранга хавајског телекома. Но како је уговор склопљен по закону, све је остало на примедбама /10/. Поставља се питање колико је наша влада платила Лазарду? Претпостављамо да то не можемо знати, јер је то - према савету Лазарда - пословна тајна…

Познате нигеријске новине Парадигма, откриле су да је бивша нигеријска министарка финансија, Нгози Окоњо-Ивеала, док је била министарка, исплаћивала милионе инвестиционој фирми Лазард и организацији Global Alliance for Vaccines and Immunisation - GAVI.

Госпођа Окоњо ангажовала је Лазард 2005. године као саветника у преговорима са Париским клубом око нигеријског дуга и плаћала је за ту услугу 100.000 долара месечно што је представљало превисоку цену за технички посао који је био уговорен /11, 12/. По некима, то је био разлог што ју је тадашњи председник Олусегун Обасањо 2006. сменио са положаја министра, али је она добила место председника Управног одбора ГАВИ. Процењује се да је ГАВИ тежак 12 милијарди долара.

Нгози Окоњо Ивеала - виши самостални саветник банке Лазард

Нови председник Нигерије Гудлак Џонатан (Goodluck Jonathan) 2011. године поставио је Окоњо-Ивеалу поново за министарку финансија и са тог положаја је отишла у мају ове године /13/.

За госпођу Окоњо везано је још скандала, на пример заједно са министарком за иностране послове присвојила је 240.000 долара од фонда подршке из дијаспоре, тај новац им је судски одузет.

Крајем септембра госпођа Окоњо је именована за вишег самосталног саветника инвестиционе банке Лазард /14/.

И наш бивши министар финансија Божидар Ђелић придружио се Лазарду када је завршио министарску каријеру у Србији, на сличан начин као и министарка Нигерије Окоњо. Он је од 2005. до 2007. је радио у Креди агриколо (Credit Agricole) банци и организовао продају српске Меридијан банке Креди агриколу.

Креди Агриколо тесно сарађује са Лазардом. Осим што користи њихове саветодавне услуге има и заједничку банку са седиштем у Британији - Цредит Агрицоле Лазард Финанциал Продуцтс Банк Лондон /15 -страна 39/. Да подсетимо, Ђелић је био потпредседник владе у време првог покушаја продаје Телекома Србије када је премијер био Мирко Цветковић. Почетком 2014.  Ђелић је постављен за извршног директора у инвестиционој банци Лазард /16/. Портал Пиштаљка доста је писао о министру Ђелићу, као и о његовој вереници чија је фирма за дистрибуцију намештаја Нитеа снабедевала намештајем државне институције и фирме по сумњивим процедурама /17/. 

Ово нису једини примери где Лазард награђује и запошљава људе из власти, који су се истакли помажући саветника буџетским средствима својих земаља.

За кога ради Лазард у Србији?

Мора се признати да је необично што се у Србији на тендер за приватизационог саветника за домећег телеоператора јавио само један понуђач, и то баш онај где је извршни директор бивши министар финансија Србије. Додуше, премијер Вучић је тада био изјавио да у приватизацију Телекома коју буде спроводио Лазард, Ђелић сигурно неће бити директно укључен. Лазард је, по речима Вучића, једна од најозбиљнијих фирми у Европи, а неке друге компаније нису се јавиле, “јер су већ на страни потенцијалних купаца” /18/.

Многи купци који су се појавили са понудама за Телеком, међутим, клијенти су или партнери Лазарда. Оно што премијер није поменуо то је да ће овај посао бити веома уносан за онога кога влада Србије изабере, јер су хонорари консултантских услуга изузетно високи /18/.

Премијеру Вучићу треба да скренемо пажњу да је Лазард стратешки партнер Апола, да је радио за фирме за које Колбек ради (о чему је БМ већ писао),  и да је био финансијски саветник и осталих интересената за куповину Телекома Србија: MID Europa Partners /21/, Advent International /22/, а преко Адвента повезан је и са Новатор партнерс, о чему ће бити речи у следећим наставцима.

Како можемо бити сигурни да Лазард сада ради за интерес државе Србије, а не за (старе) своје клијенте?

Колико јефтино држава жели да прода?

Агенција за приватизацију објавила је 3. јула 2015. године јавни позив за прикупљање необавезујућих понуда за учешће у продаји Телкома Србије.

Занимљиво је да Агенција није навела процену вредности компаније, за шта је био задужен приватизациони саветник Лазард, него је само навела уписани новчани и неновчани капитал. Да подсетимо, пре четири године процена Телекома је била 2.2 милијарде евра, дата исто под сумњивим околностима, када је приватизациони саветник такође радио за заинтересованог купца /19/.

Процена вредности Телекома остала је до данас добро чувана тајна. Премијер Вучић је објаснио да је то зато да би се необавезујућим понудама видело шта ко нуди па се онда извукла највећа цена /20/.

Неименовани извори из Владе су били задовољни ценом од 1,4 милијарде евра за 58% Телекома (а можда и 70% - како се већ договоре). Каква је то цена?

Мобтел је својевремено продат за 1,513 милијарди евра. Телеком је тада (и сада) имао већу мобилну мрежу од Мобтела. Телеком има око 3 милиона прикључака фиксне мреже који вреде око 3 милијарди евра. Кроз фиксну инфраструктуру не пролази само фиксна телефонија, већ и све остале телекомуникационе услуге: мобилна телефонија, мобилни Интернет, брзи Интернет, ИПТВ итд. Затим, 65% власништва Телекома Републике Српске купљено је за 650 милиона евра /23/.

Само ове три ставке износе преко 5 милијарди евра. У ову цену нису урачунате некретнине, бројне централе, рутери, свичеви и друга опрема по целој Србији, сложене мреже оптичких каблова које повезују ове централе, софтвери, интегрисани сервиси итд. /24/. Значи да 58% Телекома вреди преко 3 милијарде евра.

Можда би сад наши неолиберали цитирали своју омиљену фразу : ''Није цена нечега онолико колико вреди, него колика му је цена на тржишту.'' Али истина гласи: ''Није цена нечега онолико колико то нешто вреди, него коју најнижу цену је продавац државних ресурса спреман да прихвати.''

Наравно, стратешки ресурси као што је телекомуникациона инфраструктура немају цену и не продају се, а власт није изабрана да демонтира државу иако Србији управо тако нешто прети.

___________________________________________________________________________

/0/ http://www.balkanmagazin.net/javno-mnjenje/cid141-126902/fond-kolbek-pred-vratima

-telekoma-srbija

/1/ http://www.balkanmagazin.net/biznis/cid131-125061/ko-je-najnoviji-kupac-telekoma

-srbija

/2/ http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=axkqHO6bB67Q

/3/ http://www.nytimes.com/1996/12/20/business/former-partner-at-lazard-gets-33-month-

prison-term.html

/4/ http://www.nytimes.com/2001/02/13/business/former-brokerage-officers-convicted-of

-fraud.html

/5/ http://www.nytimes.com/1997/12/04/business/lazard-pays-12-million-in-settlement.html

/6/ http://www.bloomberg.com/news/articles/2013-05-27/rato-lazard-ties-show-how-elite

-profited-amid-cajas-loss

/7/ http://www.reuters.com/article/2014/12/01/spain-corruption-rato

-idUSL6N0TL3SW20141201

/8/ http://www.reuters.com/article/2014/12/01/spain-corruption-rato

-idUSL6N0TL3SW20141201#cdJApYgE5k8H6Bot.97

/9/ http://www.channelnewsasia.com/news/world/spain-tax-officials/1789892.html

http://www.euronews.com/2015/04/17/spain-s-former-imf-chief-rodrigo-rato-arrested

-over-fraud-claims/

/10/ http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aAyzYtDDuQZo

/11/ http://www.theparadigmng.com/2015/09/22/okonjo-iweala-paid-millions-of-dollars-to

-gavi-and-lazard-while-she-was-nigerian-minister/

/12/ https://www.sas.upenn.edu/polisci/sites/www.sas.upenn.edu.polisci/files/TC_Nigeria

_long.pdf

/13/ https://en.wikipedia.org/wiki/Ngozi_Okonjo-Iweala

/14/ http://www.reuters.com/article/2015/09/21/lazard-moves-ngozi-okonjo-iweala-idUSL4N11R26T20150921#GsVcLPz2eE1R4HMW.97

/15/ https://www.google.rs/?gws_rd=cr,ssl&ei=sXdUVqXXMIe3swGTvZKIAg#q=credit

+agricol+annual+report+2001

/16/ http://www.djelic.net/

/17/ https://pistaljka.rs/search  .... ukucati ''đelić''

/18/ http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:537490-Savetnici

-pojeli-36000-radnih-mesta-za-honorare-isplaceno-vise-od-55-miliona-evra

/19/ http://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/060715/060715-vest18.html

/20/ http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2015&mm=06&dd=13&nav_id=1003972

/21/ http://www.mideuropa.com/media/news/2009/mid-europa-partners-to-acquire-majority

-stake-in-invitel-holdings-as/

/22/ https://www.lazard.com/search/?q=advent

/23/ http://www.europamagazine.info/telekomsrpske.htm

/24/ http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=11&dd=04&nav_id=469910 

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер