Početna strana > Rubrike > Ekonomska politika
Ekonomska politika
Ekonomska politika

O tržišnoj ekonomiji i morskom prasetu

Aleksandar Brkić   
petak, 23. decembar 2016.

 

Tradicionalno značenje reči “tržište” doslovno predstavlja mesto gde se trguje i gde se ponuda sreće sa tražnjom. U osnovi, ništa spektakularno. No, da bismo razumeli savremeno značenje termina, trebalo bi imati u vidu kontekst, odnosno, neoliberalno shvatanje tržišta, koje uporedo sa propadanjem srpske ekonomije “sticalo” status jedine i neupitne ekonomske dogme

 
Ekonomska politika

"Tihi ubica" ili kome nema leka - Hepatitis C i zapadna farmaceutska industrija

Branko Pavlović   
sreda, 21. septembar 2016.

Onog trenutka kada bi građani zapada saznali i kada bi ta informacija bila svima dostupna, da farmaceutska industrija hoće 2.000 milijardi ( to je dvostruko više od bruto društvenog proizvoda Španije) neto profita od jednog leka i da njihove države to štite i podržavaju, ta društva bi se raspala. 

 
Ekonomska politika

Poslovni odnosi Er Srbije sa Aerodromom "Nikola Tesla" - troškovi vaši, zarada naša

Radmilo Marković   
ponedeljak, 08. avgust 2016.

Samo u 2014. i 2015. Aerodrom je Er Srbiji, direktnim otpisom i "ispravkama" potraživanja, oprostio oko 4,3 milijarde dinara duga. Uzimajući u obzir vrednosti evra u pomenutim godinama, račun pokazuje da je država Srbija oštetila Aerodrom "Nikola Tesla" za skoro 36 miliona evra. Kada se ovom broju doda iznos koji je država direktno donirala Er Srbiji (nešto manje od 119 miliona evra), dolazimo do zaključka da je samo kroz ove dve stavke država Srbija na Er Srbiju potrošila više od 150 miliona evra.

 
Ekonomska politika

Iz arhive NSPM - Srbija i Evropska unija

Jovan B. Dušanić   
nedelja, 03. jul 2016.

Već sada je sve očiglednije raslojavanje zemalja članica EU u nekoliko koncentričnih krugova, odnosno različitih nivoa. U nepovoljnijem položaju nalaze se bivše socijalističke zemlje, a među njima naročito balkanske i moglo bi se reći pravoslavne države.

 
Ekonomska politika

Dohodovna nejednakost i njen uticaj na privredni rast

Goran Nikolić   
subota, 27. februar 2016.

Dakle, kako svet postaje složeniji i nagrade za vrhunske kognitivne sposobnosti se povećavaju, tako siromašni roditelji postaje sve veća prepreka društvenoj pokretljivosti. Jaz između bogatih i siromašnih raste već u vaspitavanju dece.

 
Ekonomska politika

Rasprodaja PKB-a ili suverenitet na dobošu

Smiljana Vidić   
utorak, 26. januar 2016.

Koja firma ima toliko novca u delatnosti koja je navedena kao uslov? Prst se upire u “MK grup” Miodraga Kostića. Šta znamo o takozvanom kralju šećera? To da je 2002. godine kupio tri šećerane za 9 evra i da se te privatizacije nalaze na onom famoznom spisku “24 sporne”.

 
Ekonomska politika

Nezakonita sudska izvršenja penzionerima uz blagoslov Narodne banke Srbije ili zašto je ugašena SDK

Đorđe Stojković   
subota, 02. januar 2016.

Sada, 12 godina posle je sasvim jasno da neki „službenik koji je prošao obuku za poslove platnog prometa“ ne može ni posle 12 godina da radi ono što su radili službenici SDK.

 
Ekonomska politika

Beogradskim budžetom za 2016. godinu vlast dodatno zavlači ruke u džepove građana

Milan Bojović   
ponedeljak, 28. decembar 2015.

Kad smo kod GSP Beograd, osvrnuo bih se i na Predlog plana poslovanja ovog javnog preduzeća. U tom Predlogu planirana je nabavka specijalizovanih vozila za transport hrane u iznosu od 8,2 miliona dinara. Da li če to GSP u narednoj godini da počne da se bavi i dodatnom delatnošću ili je u pitanju greška?

 
Ekonomska politika

Dezintegracija SDK kao institucije u svrhu dezintegracije države

Đorđe Stojković   
ponedeljak, 14. decembar 2015.

Priče o otpuštanjima i bedi, ponavljaju se širom Srbije. Stopa nezaposlenosti u zemlji je jedna od najvećih u Evropi – 27% u februaru (2013) , sudeći po podacima Evropske Unije. Pokrajina Vojvodina kao žitnica i domaći teren za firme kao što su „Agrohem“ i „Fidelinka“ je jedan od najteže pogođenih regiona.

 
Ekonomska politika

Od zla oca i od gore majke, ili još malo o potencijalnim kupcima "Telekoma"

Balkan magazin   
nedelja, 06. decembar 2015.

Investicioni fondovi, uvek spremni na saradnju, ipak su se snašli. Krajem 2005. Advent je prodao svoj deo BTC-a islandskom fondu Novator za 300 miliona evra, koji će ga kasnije preprodati za mnogo više i nastaviti da otpušta zaposlene.

 
Ekonomska politika

Privatizacija komunalnog sektora - slede poskupljenja, otpuštanje i pad kvaliteta komunalnih usluga

Marija Obradović   
utorak, 20. decembar 2016.

Usvajanjem zakona o komunalnim delatnostima doći će do velikog poskupljenja komunalnih usluga, otpuštanja radnika iz javnih komunalnih preduzeća, uz istovremeno znatno opadanje kvaliteta komunalnih delatnosti, jer zakon predviđa da privatne firme koje putem koncesije ili javno-privatnog partnerstva uđu u ovaj sistem mogu i da ispostavljaju građanima Srbije račune za svoje usluge, tj. da ih naplaćuju.

 
Ekonomska politika

Varufakis o razlozima nastanka i krize evropske monetarne unije - "Jaki rade šta hoće, slabi trpe ono što moraju"

Miroslav Samardžić   
utorak, 09. avgust 2016.

Radilo se, prema mišljenju Varufakisa, o gigantskoj hijerarhijski organizovanoj korporaciji kojom upravljaju tehnokrate čiji je zadatak bio da sve depolitizuju i da se minimalizuju konflikti.

 
Ekonomska politika

Srbija ostavila građane na milost i nemilost bankarskoj samovolji

Lazar Đurović   
petak, 08. jul 2016.

Dakle ovde je narušena svrha valutne klauzule kao takve jer je došlo do ozbiljnog poremećaja ekvivalentnosti uzajamnih davanja na štetu građana a u korist stranih banaka u Srbiji. Time će građani vratiti ne samo kupljeni stan nego dva ili više stanova.

 
Ekonomska politika

Da li će današnja omladina morati da radi skoro do smrti, ili šta donosi demografski sunovrat i tehnološko usporavanje?

Goran Nikolić   
utorak, 07. jun 2016.

Istina, sve manja raspoloživost radne snage, koja će doći do izražaja dvadesetih godina ovoga veka kada će stopa nezaposlenosti izvesno pasti ispod proseka EU, prirodno podstiče rast produktivnosti rada.

 
Ekonomska politika

Koncept smanjenja javnog sektora je nehuman, arapski kredit je jedan od najskupljih zajmova koji smo uzeli

Goran Nikolić   
subota, 30. januar 2016.

 . Inače, ja sam protiv otpuštanja ljudi iz javnog sektora, što je sledeća mera koja treba da bude urađena. Mislim da je to uništavanje srednjeg sloja, a i socijaldemokratski sam orjentisan, pa mi ta politika nije bliska.

 
Ekonomska politika

Troškovi gojaznosti

Goran Nikolić   
ponedeljak, 11. januar 2016.

Gojaznost je za protekle dve decenije u zemljama EU uvećana za 50 odsto, dok je u Srbiji skočila za čak 60 odsto, a kod naših mališana i više. Veličina porcije u Srbiji je pre 20 godina iznosila 333 kalorije, a danas čak 590 kalorija. 

 
Ekonomska politika

Žene - neiskorišćeni ekonomski resurs Srbije

Goran Nikolić   
petak, 01. januar 2016.

Žene u proseku nadžive muškarce, ali je razlika u godinama života izuzetno promenljiva. Dok je ta razlika u najbogatijim okruzima SAD na osnovu trenutnih stopa smrtnosti jedva nekoliko procenata, u najsiromašnijim zemalja postoji razlika ide i do 35%, što je gotovo 10 godina.  

 
Ekonomska politika

Skupa kratkovidost ministarstva finansija ili kako smo izgubili milijardu evra

Nenad Popović   
petak, 25. decembar 2015.

 Ministarstvo finansija Srbije skrštenih ruku čekalo je ono što je ceo svet spremno očekivao još od februara – odluku američkih federalnih rezervi da poveća kamate na dolar

 
Ekonomska politika

SSP između "Kosova" i EU

Dejan Mirović   
utorak, 08. decembar 2015.

U preambuli SSP-a sa Kosovo se nalazi zvezdica/fusnota u kojoj piše i da se status Kosova rešava u skladu sa savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde iz 2010. godine. Ovo je više nego nepovoljno za Srbiju.

 
Ekonomska politika

Prodajom „Telekoma“ Srbija ubrzano stiže do statusa kolonije Zapada

Mlađen Kovačević   
četvrtak, 03. decembar 2015.

U cilju maksimiziranja profita, eventualni kupci iz zapadnih zemalja tržišne privrede će znatno podići cene svojih usluga - u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 4 od 35
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner