Početna strana > Rubrike > Ekonomska politika
Ekonomska politika
Ekonomska politika

Vreme sporog tehnološkog napretka pred nama?

Goran Nikolić   
subota, 15. avgust 2015.

Ono što danas imamo je dakle kombinacija slabog rasta i značajnog povećanja nejednakosti. Rezultat svega ovoga može biti mala manjina velikih pobednika i veliki broj gubitnika. Ali, takav ishod bi bio izbor, a ne sudbina. ‘Tehno-feudalizam’ nije neizbežan rezultat.

 
Ekonomska politika

Slučaj Telekom ili postoji li išta u Srbiji što nije za prodaju?

Živadin Jovanović   
petak, 10. jul 2015.

Niko ne spori načelni zahtev da poslovanje Telekoma bude još profitabilnije, organizacija racionalnija a modernizacija brža, ali to nisu razlozi za prodajutuđoj državnoj kompaniji, stranoj državi, već  razlog više da se Telekom zadrži u vlasništvu Srbije uz preduzimanje odgovarajućih mera?

 
Ekonomska politika

Zašto je Zapad razvijen a mi ne?

Goran Nikolić   
četvrtak, 18. jun 2015.

Koren našeg zaostajanja leži u 19. veku (i ranije), u kojem je Srbija ostvarila vrlo spor ekonomski napredak. I tokom dobrog dela 20. veka obim uvođenja novih tehnologija nije bio kao na Zapadu, što je dodatno produbljivalo naše zaostajanje.

 
Ekonomska politika

Da li su visoka javna potrošnja i veliki javni sektor u Srbiji glavni uzročnici lošeg stanja javnih finansija?

Goran Nikolić   
četvrtak, 14. maj 2015.

Produktivnost radnika u našem javnom sektoru ne može biti bitnije niža od produktivnosti u ostalim zemljama Evrope. Poznato je da u uslužnih delatnostima, koje mahom čine javni sektor, nema drastične razlike u produktivnosti između zemalja slične kulturološke matrice.

 
Ekonomska politika

Novi pokušaj prodaje „Telekoma“, ili o „osveti vlade budućim generacijama“

Jovan B. Dušanić   
utorak, 21. april 2015.

Vlada se najnovijim aranžmanom sa MMF-om obavezala da ide na prodaju Telekoma – prirodnog nacionalnog resursa koji obezbeđuje visoke prihode i značajan profit.

 
Ekonomska politika

Kako zaštititi srpsku poljoprivredu?

Nenad Popović   
četvrtak, 09. april 2015.

Jedna od posledica pune primene SSP-a je smanjenja prosečne stope carinske zaštite za poljoprivredne proizvode sa više od 20 odsto, koliko je bila 2008, kada je započeta postepena liberalizacija, na svega oko dva odsto.

 
Ekonomska politika

Međunarodni računovodstveni standard 21 – Nevidljivi virus u ekonomskom sistemu ili moćno ekonomsko oružje

Dejan Miljković   
nedelja, 29. mart 2015.

Međunarodni računovodstveni standard 21 (IAS 21) predstavlja ekonomsko oružje, koje je neprimetno, a istovremeno veoma moćno. Sve dok je na snazi IAS 21 u sadašnjem obliku i formi, zemlje u razvoju i manje razvijene zemlje, ili bolje reći sve zemlje osim G7, imaće ozbiljne ekonomske probleme.

 
Ekonomska politika

Lament nad neoliberalizmom - Dva različita pogleda na knjigu Tomasa Piketija i ekonomsku nejednakost

Jovan B. Dušanić-Boris Begović   
subota, 21. mart 2015.

Neoliberalizam je ideologija koja se realizuje u interesu bogatih i moćnih. Oni imaju ogromnu finansijsku (i ne samo finansijsku) moć uz pomoć koje oblikuju politički, medijski i (kvazi) naučni prostor kako bi se vodila ekonomska politika i javno promovisale vrednosti koje njima odgovaraju.

 
Ekonomska politika

In Fiat veritas, ili u čemu je razlika između "Fijata" i NIS-a

Dejan Miljković   
nedelja, 15. februar 2015.

U svakoj od napomena uz finansijske izveštaje u delu 2.3 Pregled značajnih računovodstvenih politika, potvrđuje se da Vlada Republike Srbije plaća sve doprinose za sve zaposlene za period do 10 (deset) godina, počevši od datuma zatvaranja transakcije.

 
Ekonomska politika

Prodaja "Telekoma", ili moć velikih ideja

Nebojša Katić   
četvrtak, 22. januar 2015.

Javnost će biti obaveštena da je prodaja Telekoma teška, ali nužna, promišljena i mudra odluka. Ona nema nikakve veze ni sa praznom kasom, niti sa mogućim ekonomskim kolapsom. Naravno, odluka će biti doneta u interesu građana Srbije, njihovih roditelja – penzionera, ali ponajviše u interesu dece i njihove budućnosti.

 
Ekonomska politika

Da li će privatizacija unaprediti Telekom Srbija?

Miloš Obradović   
petak, 14. avgust 2015.

Ono što plaši zaposlene u Telekomu Srbija, zbog čega su sindikati odlučno protiv prodaje, je iskustvo iz Hrvatske gde je nakon privatizacije iz kompanije otišlo 10.000 ljudi. Sindikati u Hrvatskoj upozoravaju da se, zajedno sa zaposlenima, iz ove kompanije iseljavaju i poslovi koje je nekada obavljao HT.

 
Ekonomska politika

Ekonomija postmoderne i slabljenje nacionalnih država

Jovan B. Dušanić   
ponedeljak, 06. jul 2015.

Pre moderne imali smo predmoderno, tj. tradicionalno društvo u kojem je religija formirala tadašnji pogled na svet, a istina je apsolutna i ona se formirala i objašnjavala religioznim učenjima. Religija i tradicija predstavljaju regulatore društvenog života.

 
Ekonomska politika

Prodaja "Telekoma" je ekonomski zločin

Jovo R. Drobnjak   
petak, 05. jun 2015.

Trebamo se prisetiti da su i robovi imali želju, da nešto materijalno, stvoreno krvlju i suzama, ostave potomstvu. Zapitajmo se, šta to mi ostavljamo našim potomcima? Jesmo li mi bez želja i ljubavi prema njima? Sem dužničkog i kolonijalnog ropstva, da li im još nešto ostavljamo?

 
Ekonomska politika

Agrar kao "deveta rupa na svirali" ili daleko je Holandija

Nenad Popović   
nedelja, 03. maj 2015.

Ono malo raspoloživih sredstava ne bi trebalo trošiti za subvencionisanje bogatih stranih investitora, već ga usmeriti tamo gde može najbrže dati najveće efekte. A to je poljoprivreda, za čijim proizvodima postoji tražnja na evropskom, a posebno na ruskom tržištu

 
Ekonomska politika

Američka dominacija međunarodnim finansijskim institucijama - primer Svetske banke i osvrt na "naš“ slučaj

Goran Nikolić   
ponedeljak, 20. april 2015.

SB i MMF su ‘deca’ rezultata Drugog svetskog rata i proizvod američke ekonomske dominacije. Ona je bila prvo blokovska, pa od 1991. Globalna, a sada postaje fragmentarna i ima višestruke izazivače koji nisu deo jedinstvenog političkog pokreta.

 
Ekonomska politika

Privreda Srbije – pogled iskosa

Ivica Stojanović   
sreda, 08. april 2015.

Deficit platnog bilansa se neće eliminisati promenom deviznog kursa, odnosno devalvacijom ili depresijacijom. trgovinski bilans će biti pozitivan odnosno beležiće suficit samo ukoliko je nacionalni dohodak veći od apsorpcije.

 
Ekonomska politika

Zabluda o prednostima jakog dinara

Goran Nikolić   
nedelja, 29. mart 2015.

Dakle, jaka valuta i niska inflacija nisu cilj po sebi. Da je tako onda bi državama koje to imaju, poput Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Albanije, Crne Gore ili BIH cvetale ruže.

 
Ekonomska politika

O posledicama prodaje „Telekoma“

Akademija inženjerskih nauka Srbije   
četvrtak, 26. februar 2015.

 Telekom Srbija je od strateškog značaja za Srbiju, posledice prodaje će se negativno odraziti na razvoj telekomunikacione industrije, a ekonomske posledice će se izuzetno negativno odraziti na građane.

 
Ekonomska politika

Iz arhive NSPM - Može li islandsko sunce ogrejati Grke?

Jovan B. Dušanić   
ponedeljak, 26. januar 2015.

Od građana se traži da sve više „stežu kaiš“, a i pored toga i  „izdašne pomoći“ iz inostranstva dug se ne smanjuje nego se iz godine u godinu povećava. Tako je spoljni dug Grčke sa 142,8% u 2010, porastao na 157,7% u prošloj

 
Ekonomska politika

Prodaja "Telekoma" ili bećarska ekonomija na delu

Jovan B. Dušanić   
sreda, 21. januar 2015.

Vlada sada ide na prodaju prirodnog nacionalnog resursa koji donosi zagarantovane visoke prihode. Telekom je  najprofitabilnije srpsko preduzeća, koje je i u javnosti sinonim za uspešno poslovanje, solidnu brigu o zaposlenima, te zavidnu odgovornost za društveni boljitak.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 4 od 34
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner