понедељак, 15. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Економска политика > Од зла оца и од горе мајке, или још мало о потенцијалним купцима "Телекома"
Економска политика

Од зла оца и од горе мајке, или још мало о потенцијалним купцима "Телекома"

PDF Штампа Ел. пошта
Балкан магазин   
недеља, 06. децембар 2015.

Око продаје српског Телекома су се скупили са разних страна света инвестициони фондови са врло лошим историјама пословања, праћени скандалима великих размера.

Још не знамо тачно ко су потенцијални купци Телекома Србија, јер је цео процес продаје овог јавног предузећа под велом тајне /1/. Извесно је да је један од потенцијалних купаца Аполо, који је у САД прошао кроз низ корупционашких скандала, праћених хапшењима и самоубиствима /2/. Помињао се и Колбек који је такође познат по скандалима, а и финансирању порно индустрије /3/. У медијима се помиње да су фондови Адвент, Новатор, Мид Еуропа и руски мобилни оператор МТС такође могући купци Телекома Србија.

С обзиром да су сви потенцијални купци Телекома, помињани у штампи, у пословним везама са приватизационим саветником Владе Србије Лазардом, као и у међусобним везама /4/, није јасно зашто је процес приватизације Телекома тако тајан, и од кога се крију информације. Осим можда од грађана Србије ...?

Руско – енглеска веза

Једини помињани заинтересовани за куповину Телекома који није фонд, је мобилни оператор МТС (Мобиле ТелеСyстемс) у власништву руског олигарха Владимира Јевтушенкова (Владимир Yевтусхенков). МТС има више од 100 милиона претплатника мобилне телефоније у Русији, Украјини, Јерменији, Туркменистану, Узбекистану и Белорусији. У септембру прошле године Јевтушенков је стављен у кућни притвор са наногицом под оптужбом за прање новца и крађу акција током преузимања нафтне компаније Башњефт /5/. У децембру је пуштен из притвора, Башњефт је прешао у државно власништво, Јевтуштенков је изгубио неколико милијарди због овог инцидента и посветио се МТС-у /6/.

Владимир Јефтушенков

Јевтушенков је поново у проблему јер је МТС оптужен за прање новца и давање милионских мита у Узбекистану, у шта је умешана и Гулнара Каримова, ћерка председника државе /7/. Занимљиво је да је у управном одбору МТС-а лорд Менделсон (Петер Бењамин Манделсон, Барон Манделсон), који је био члан кабинета премијера Тонија Блера у три мандата, а од 2011. године је виши саветник у Лазарду /5, 8/.

Америчко - исландска комбинација

Адвент Интернатионал је америчка компанија са приватним капиталом, фокусирана на куповину и препродају компанија широм света, посебно у земљама централне и источне Европе, јужне Америке и Азије. Адвент је клијент Лазарда /9/.

Гулнара Каримова - најстарија ћерка председника Узбекистана

Адвент је учествовао у куповини и прерподаји Бугарске телекомуникационе компаније БТЦ, касније преименоване у Виваком (Вивацом). Јуна 2004. држава Бугарска је продала 65% свог телекома за 260 милиона евра фонду Адвент. Према потписаном уговору, Адвент није смео да отпусти више од 5.000 запослених, а уколико буде препродао БТЦ, морао је да уплати у буџет Бугарске 10% од нове цене /10, 11/.

Инвестициони фондови, увек спремни на сарадњу, ипак су се снашли. Крајем 2005. Адвент је продао свој део БТЦ-а исландском фонду Новатор за 300 милиона евра, који ће га касније препродати за много више и наставити да отпушта запослене /10, 12/.

Фондом Новатор управља једини исландски милијардер Тор Бјорголфсон (Тхор Бјорголфссон) који се обогатио бавећи се производњом и дистрибуцијом пива у Русији. То је био посао високог ризика јер је био под контролом руске мафије. Због тога су Тора у медијима оптуживали да сарађује са руском мафијом, што је он негирао /13/. После десет година проведених у Русији (1991 - 2002) продао је све што је тамо имао, вратио се на Исланд и почео да се бави банкарством -  купио је већинске пакете исландских банака Ландсбанке и банке Страумур. Тор је живео гламурозан живот на јахтама, поседовао је приватне авионе - превезао је за свој 40. рођендан 120 пријатеља на Јамајку, где им је свирао Зиги Марли и 50 центс ... Запослио је и оца у једној од банака - отац је био успешан и постао је милијардер.

Између 2008. и 2011. обе Торове банке су отишле у стечај и ојадиле исландске штедише за неколико милијарди долара. Тор је, захваљујући помоћи међународних банака, успео да се извуче из дугова. Данас живи у Лондону, управља Новатором, власник је неколико профитабилних компанија и поново је милијардер, додуше са скромнијом цифром /14, 15/.

Протести на Исланду због пропале штедње у Торовим банкама

Што се тиче бугарског телекома, више од 9.000 људи је изгубило посао - остало тек око 3.000 запослених, јер нови купац Новатор није имао обавезе према бугарској влади, као Адвент /10/. У мају 2007. Новатор је продао бугарски телеком осигуравајућем друштву АИГ (Америцан Интернатионал Гроуп, Инц)  из САД, за 1,08 милијарди евра /16/, скоро четири пута скупље него што је за њега добила бугарска влада. Новатор није имао уговор са државом Бугарском као Адвент, али се не зна какав су уговор имали Новатор и Адвент. Уследио је дуг судски процес између Адвента и бугарске владе.

Министар за телекомуникације Љајић је изјавио 16. Новембра, у ексклузивном интервјуу за РТВ, да га не занима да ли ће Телеком бити препродат за вишу цену /17/. Какве то ми законе и институције имамо, ако министра не интересује хоће ли државни буџет бити оштећен за милијарде евра а то и јавно каже, на телевизији?

Тор Бјорголфсон са супругом Кристин Олафсдотир на јахти у Кану

Још једна озлоглашена компанија

Нови купац бугарског телекома, велико приватно осигуравајуће друштво АИГ из САД, такође је озлоглашена компанија. АИГ је 2005. изашао на лош глас, када га је америчка комисија за хартије од вредности СЕЦ (Securities and Exchange Commission) ухватила у више превара, због чега је 2008. године стигло готово до банкрота. Тврдећи да би цео финансијски систем био уздрман банкротством АИГ-а, америчка држава је интервенисала и упумпала у АИГ 85 милијарди долара пореских обвезника.

Врхунац скандала је био када је изашло на видело да су од тих пара руководиоци фирме поделили међу собом наградне бонусе од 165 милиона долара због доброг (???) пословања.

Ово је била највећа субвенција у историји САД (а и у свету). После ове субвенције постало је јасно да политичари САД не подржавају капитализам, него поједине капиталисте /18, 19, 20/. У капитализму, она фирма која лоше послује би требало да пропадне, а не да је субвенционише држава.

Интересантно је да је АИГ оснивач још једног потенцијалног купца Телекома Србије, приватног фонда МИД Еуропа Партнерс, чији је задатак био да послује у централној и источној Европи. Приватни инвестициони фонд МИД Еуропа Партнерс је основан у САД, иако би се због имена очекивало другачије, а на његово чело су постављени Тјери Бодон (Тхиеррy Баудон), један од бивших директора Светске банке и Мр. Јацqуес де Ларосиèре, један од бивших директора ММФ-а /21/. МИД Еуропа такође користи услуге Лазарда /22/.

Тјери Бодон - директор МИД Еуропа партнерс, један од бивших директора Светске банке

Фонд за балканске операције

Фонд МИД Еуропа Партнерс је купио 2007. године за 170-200 милиона евра већински пакет СББ-а, практично јединог националног провајдера за кабловску телевизију у Србији /23, 24/. МИД Еуропа је 2009. купио словеначког провајдера Телемах, проширио заједничку фирму СББ/Телемах на све републике бивше Југославије, и 2013. године продао компанију СББ/Телемацх за 1,35 милијарди евра ККР-у (Кохлберг Кравис Робертс & Цо.Л.П.), америчкој мултинационалној компанији са приватним капиталом /25, 26/.

МИД Еуропа се на свом сајту похвалила да је утростручила оно што је уложила у телекомуникациону компанију СББ/Телемах /23, 27/. Овако велику зараду, од милијарду евра, фонду МИД Еуропа су омогућили РАТЕЛ и грађани Србије а, вероватно, установе и становништво и других балканских земаља. Иако је СББ монополиста у многим општинама у Србији, и грађани немају на располагању другог кабловског оператора, РАТЕЛ је допустио СББ-у да у периоду 2007-2013. више него удвостручи цене основних сервиса /28/ и дао му је лиценцу за сателитску телевизију коју је СББ незаконито пружао као услугу неколико година. Законитост процедуре давања лиценце остала је нејасна, јер је фреквентни опсег који се користи у сателитским телекомуникацијама ограничени ресурс који подлеже правилима јавног надметања, а јавног надметања није било /29/.

СББ кориснички сервис Колберг Кравис Робертс

Кад коза чува купус…

Око продаје Телекома су се скупили инвестициони фондови са врло лошим историјама пословања, који су праћени скандалима великих размера. Ови скандали су били таквих размера да су о њима детаљно писали светски медији, али не и наши који су и сами оптерећени процесом приватизације. У пословима ових фирми је велики број клијената осигуравајућих друштава, пензионих фондова и банака из САД, Шпаније, Бугарске и Исланда изгубио своје улоге, радом зарађене.

Увек се наметало питање зашто ММФ и Светска банка терају Србију да продаје инфраструктурна предузећа /30/, што ће омогућити додатно извлачење великог новца из Србије и сиромашење грађана Србије. Зар није циљ ових међународних институција стабилност и развој земаља које су им клијенти?  Ствари постају јасније сада када нам долазе бивши директори ових истих међународних финансијских институција, овог пута са приватним инвестиционим фондовима и циљем да лично добро зараде од приватизације инфраструкутуре у коју су генерације у Србији улагале.

Ова прича указује на то “где је лоптица”, односно где треба да оду наши  новци – као што су отишли и новци пријатеља из САД, Шпаније, Бугарске, Исланда...

(Балкан магазин)

/1/ http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:577437-Amerikanci-za-Telekom-daju-147-milijardi-evra

/2/ http://www.balkanmagazin.net/biznis/cid131-125061/ko-je-najnoviji-kupac-telekoma-srbija

 /3/ http://www.balkanmagazin.net/javno-mnjenje/cid141-126902/fond-kolbek-pred-vratima-telekoma-srbija

/4/ http://www.balkanmagazin.net/biznis/cid131-127138/kako-radi-savetnik-lazard/?_qs=lazard

/5/ http://www.theguardian.com/business/2014/sep/17/oligarch-yevtushenkov-arrest-deepens-fears-russian-economy

/6/ http://www.blic.rs/Vesti/Svet/520286/Ruski-tajkun-Jevtusenkov-pusten-iz-kucnog-pritvora

/7/ http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-29/the-silk-road-affair-power-pop-and-a-bunch-of-billionaires

/8/ https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Mandelson

/9/ https://www.lazard.com/search/?q=advent

/10/ http://www.novinite.com/articles/164152/Hypo+Alpe+Adria+%E2%80%93+The+Final+Rip-Off

/11/ https://en.wikipedia.org/wiki/Vivacom

/12/ http://www.telecompaper.com/news/novator-telecom-to-become-majority-shareholder-in-btc--498529

/13/ https://en.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rg%C3%B3lfur_Thor_Bj%C3%B6rg%C3%B3lfsson

/14/ http://www.theguardian.com/business/2005/jun/16/marksspencer

/15/ http://www.forbes.com/sites/luisakroll/2015/03/03/crazy-comeback-from-near-bankruptcy-back-to-icelands-only-billionaire/

/16/ http://www.vibilia.rs/dokument_new.php?s=vesti&ID=5015819&lang=en

/17/ http://media.rtv.rs/sr_lat/pravi-ugao/15578

/18/ http://www.cnbc.com/id/29735469

/19/ https://en.wikipedia.org/wiki/American_International_Group

/20/ http://www.accounting-degree.org/scandals/

/21/ http://ir.aigcorporate.com/phoenix.zhtml?c=76115&p=irol-newsArticle&ID=232482

/22/http://www.mideuropa.com/media/news/2009/mid-europa-partners-to-acquire-majority-stake-in-invitel-holdings-as/

/23/http://www.unquote.com/cee/official-record/2300831/mid-europa-exits-sbb-telemach-to-kkr-for-eur1bn

/24/ http://www.adlittle.com/downloads/tx_adlreports/ADL_MA_Bust_or_Boom_in_CEE_Telecoms.pdf

/25/http://mediaobservatory.net/radar/major-powers-tailored-serbian-media-legislation-%E2%80%98balkan-cnn%E2%80%99

/26/ http://www.allenovery.com/SiteCollectionDocuments/ma-q4-2013.pdf

/27/http://www.mideuropa.com/media/news/2014/mid-europa-completes-the-sale-of-sbbtelemach-to-kkr/

/28/ http://www.ratel.rs/тржиште/прегледи_тржишта.77.html

/29/ http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2008&mm=11&dd=26&nav_id=330791

/30/ https://www.imf.org/external/np/loi/2015/srb/020615.pdf    

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер