Početna strana > Rubrike > Ekonomska politika
Ekonomska politika
Ekonomska politika

Četiri jahača srpske ekonomske apokalipse

Goran Radosavljević   
petak, 18. jul 2014.

Cela ta stvar ne bi ni bila tako loša da su sa preusmeravanjem budžetskih sredstava preusmerene i obaveze. Taj deo je izostao iz prostog razloga jer se već početkom 2012. godine išlo na izbore i sistem je ostavljen nedorečen.

 
Ekonomska politika

EBRD se nameračila na srpske državne kompanije - Telekom, Aerodrom i Dunav osiguranje

Miloš Obradović   
sreda, 02. jul 2014.

Danas je EBRD jedan od najvećih poverilaca Srbije, koja joj duguje blizu 1,2 milijarde evra. Država duguje 374 miliona, lokalne samouprave 134 miliona, banke 357 miliona i preduzeća 326 miliona evra.

 
Ekonomska politika

Kapital u 21. veku

Jovan B. Dušanić   
utorak, 24. jun 2014.

T. Piketi smatra da ovako velika preraspodela dohodaka i koncentracija bogatstva ima negativne ekonomske, socijalne i političke posledice, te da je neophodno povećanje poreza i progresivno oporezivanje – ali ne samo tekućih dohodaka nego i akumuliranog bogatstva.

 
Ekonomska politika

Kojim putem do obnove i razvoja zemlje

Slobodan Aćimović, Zoran Stokić   
četvrtak, 05. jun 2014.

Pričinjena šteta od poplava je faktor koji će dominantno odrediti stanje privrede i društva u Srbiji u dužem periodu, a način na koji se kao društvo budemo suočili sa posledicama ove krize umnogome će uticati na budućnost zemlje.

 
Ekonomska politika

Šta je EU donela Češkoj

Dejan Mirović   
utorak, 27. maj 2014.

Taj ekonomski pokazatelj Češke Republike je u 2013. godini bio negativan (oko 3, 2 milijarde dolara). Kada se ovaj ekonomski pokazatelj ima u vidu, jasno je da novac ne ''teče'' od EU ka Češkoj, već u obrnutom smeru.

 
Ekonomska politika

Kampanja protiv NIS-a u vladinom prelaznom roku

Nikola Malbaški   
utorak, 29. april 2014.

Pri tome je Vučić potrčao da sve odreda obavesti da je NIS profit napravio „eksploatišući našu naftu“, i da podvuče da pare „treba da ostanu u Srbiji“, ali „ne treba da idu u razvoj“? Posle ovih Vučićevih ispada, izjava Zorane Mihajlović o tome kako bi od dividendi NIS Srbija mogla da pokrije deo duga „Srbijagasa“ dolazi kao melem na ranu i glas razuma, što predstavlja svojevrsno dostignuće.

 
Ekonomska politika

Glavom šećera kroz lihvarski zid

Bogdan Živković   
četvrtak, 24. april 2014.

Dugovi nastali po bilo kom osnovu moraju da se plate, i to je jasno. Jasno je takođe da pitanje dugovanja postaje veliki problem. Međutim, loše je to što se kod nas rešavanjem tog problema niko ne bavi. Štite se samo određeni poverioci, ali to nije sistem. 

 
Ekonomska politika

Može li Amerika da poremeti ruski izvoz gasa u Evropu?

Nevenko Škrbić   
ponedeljak, 31. mart 2014.

Rusija nikoga nije naterala da kupuje njenu naftu i gas, ona jednostavno raspolaže sa izuzetno traženim resursima koje prodaje po veoma konkurentnim uslovima na tržištu cele Evrope, što je upravo razlog zbog koga se ovaj njen posao razvija ogromnom brzinom.

 
Ekonomska politika

„Južni tok“ nije zlatna koka, ali može biti zamajac ozbiljnog ekonomskog preporoda

Nevenko Škrbić   
petak, 28. februar 2014.

„Južni tok“ za Srbiju predstavlja šansu da se pokrene iz ekonomske letargije, šansu koju i dalje možemo lako da prokockamo, baš kao što možemo prokockati i te očekivane „tranzitne milione“.

 
Ekonomska politika

Uzroci deindustrijalizacije ili politika „spržene zemlje“

Mlađen Kovačević   
petak, 07. februar 2014.

Srbija ima nasušnu potrebu za izradom adekvatne, dugoročne strategije društvenog i privrednog razvoja, rasta privrede i konkurentnosti. Takvu strategiju ne mogu uraditi samo ekonomisti, mada je njihova uloga vrlo značajna.

 
Ekonomska politika

„Jadne banke“, Kafka, Kočić i Godo - otvoreno pismo Jorgovanki Tabaković, Dugaliću, Selakoviću i Krstiću

Ivica Stojanović   
sreda, 09. jul 2014.

“Udvarajući” se bankama, do nedavno ste klijente ubedjivali da ne tuže “jadne” banke. A sada Vas klijenti, posebno stanovništvo, mnogo i ne interesuju.

 
Ekonomska politika

Ko opstruira ideju o Beogradu kao centru za kineske infrastrukturne investicije?

Branko Žujović   
ponedeljak, 30. jun 2014.

Slični centri bili bi u drugim gradovima zemalja centralne i istočne Evrope, u zavisnosti od oblasti saradnje koju te zemlje ponaosob razvijaju u saradnji sa Kinom. Bivši ministar Milan Bačević, dakle, nije izmislio ili sam predložio kineskoj strani mogućnost da Beograd bude centar za kineske infrastrukturne investicije.

 
Ekonomska politika

Svinjarije sa svinjetinom kao slika srpsko-ruskih odnosa

Nikola Malbaški   
subota, 14. jun 2014.

Naravno, srpske vlasti mogu da ne učine ništa, i puste „slobodnom tržištu“ da (ponovo) ubije još jednu granu srpske ekonomije, ili mogu da pokleknu, pa da se i oni pridruže sankcijama protiv Rusije, i tako ukinu svaku mogućnost da Srbija profitira.

 
Ekonomska politika

Hrvatska, INA i MOL kao primer lošeg "strateškog partnerstva" u energetici

Nevenko Škrbić   
četvrtak, 29. maj 2014.

Ovi „strateški partneri“ ponašaju se u „Ini“ kao cimeri koji jedan drugog više ne podnose, pa nastoje na maksimalno upropaste zajednički stan u nadi da će onaj drugi da popusti i na kraju ode.

 
Ekonomska politika

Srbija na Baltiku

Nebojša Katić   
četvrtak, 01. maj 2014.

Za percepciju i merenje budućeg uspeha ključno je krenuti od što niže baze, a šok terapija je uvek najbolji način da se to postigne. Što je ekonomski pad tokom reformi dublji, što je gubitak BDP veći, to će kasnije stope rasta izgledati impresivnije u sameravanju sa tako niskom bazom.

 
Ekonomska politika

Oslobodimo se neoliberalnih zabluda

Jovan B. Dušanić   
petak, 25. april 2014.

Vrši se glorifikacija stranih investicija i ubeđuju nas da sve mora da se čini i na sve da se pristaje kako bi svake godine privukli po nekoliko milijardi evra stranog kapitala. U suprotnom, nema nam opstanka. Tako se širi i defetizam u sopstvenom narodu, jer smo tobože nesposobni da se sami staramo o sebi.

 
Ekonomska politika

Prvi na začelju

Pavle Popović   
utorak, 15. april 2014.

Neadekvatni zakonski okviri, slabe institucije i ‚‚gledanje kroz prste“ povlašćenim kršiocima zakonskih odredbi, doveli su do krajnje distorzije tržišta. Veliki igrači su dobili ono što im je liberalna dogma obećala - punu slobodu delovanja u odnosu na ostale učesnike u tržišnoj utakmici.

 
Ekonomska politika

Gospodari svetskih finansija - kako "Goldman Saks" vlada svetom

Aleksandar Radović   
nedelja, 09. mart 2014.

Državi nije delovalo uverljivo propadanje hipotekarnih kredita, urušavanja finansijskih proizvoda i zatvaranja banaka koje su bankrotirale pošto im je Goldman Saks prodao toksične proizvode?! Uostalom, pokazalo se da je tužiocima i sudijama teško da gone finansijere. Predmeti su nepristupačni, državni činovnici mnogo manje plaćeni od advokata.

 
Ekonomska politika

"Štokholmski sindrom" i srpska politička klasa

Jovan B. Dušanić   
utorak, 18. februar 2014.

Zar ne bi bilo logičnije da su nam bliže Rusija i Kina koje nam bar ne odmažu u zaštiti naših vitalnih interesa, dok u isto vreme, SAD i EU otvoreno rade na drobljenju i slabljenju naše zemlje, stalnim pretnjama, ucenama i kaznama? Takvom politikom i one su, u velikoj meri, doprinele da većina naših građana živi sve gore i gore.

 
Ekonomska politika

Glavna pljačka u Srbiji bila je u korist stranaca, tajkuni sporedni igrači i pogodne mete

Branko Pavlović   
utorak, 14. januar 2014.

Značaj tajkuna nam se prikazuje sto puta većim nego što on zapravo jeste. A značaj stranaca u privatizaciji se potpuno zanemaruje, iako je on 14 puta veći od značaja tajkuna.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 6 od 34
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner