Početna strana > Rubrike > Ekonomska politika
Ekonomska politika
Ekonomska politika

Zbog čega smo osuđeni na ekonomsko nazadovanje?

Jovan B. Dušanić   
nedelja, 28. januar 2018.

Pod uticajem svetske oligarhije i krupnog kapitala, čiji je glavni eksponent MMF, srpske vlasti su, posle petooktobarskog prevrata (2000), prihvatile neoliberalni program ekonomskih promena (takozvani Vašingtonski dogovor) koji je vodio brzom urušavanju, ionako slabašne, srpske privrede. 

 
Ekonomska politika

Ima li bitkoin budućnost - osim kao još jedan recept za prevaru?

Maršal Ojerbek   
petak, 26. januar 2018.

 Bilo šta što omogućava učesnicima da zamene dolar kao legalno sredstvo plaćanja za kriptovalutu, koja nema nikakvu intrinsičnu vrednost niti prinos, koja je ekološki toksična, kojom se trguje u kiberprostoru, izvan uređenog sveta banaka i finansijskih plaćanja, jeste recept za prevaru

 
Ekonomska politika

Kako je Srbija sistematski uništena od — privatizacije

Vladimir Sudar   
nedelja, 17. decembar 2017.

Privatizacija u zemljama bivše SFRJ nije dovela ni do kakvog ekonomskog prosperiteta. Izuzev Slovenije, nijedna republika nije dostigla nivo nacionalnog dohotka iz 1989. Međutim, Slovenija je taj nivo dostigla 2008. kad počinje svetska ekonomska kriza, i tada počinje pad nacionalnog dohotka i industrijske proizvodnje.

 
Ekonomska politika

Zapadni zelenaši čerupaju najveću rusku investiciju na Balkanu

Dušan Kovačev   
utorak, 03. oktobar 2017.

Agrokor je godinama slao finansijska sredstva Hrvatske i susednih zemalja ka Americi, a rusko ulaganje bi to izrabljivanje onemogućilo. Hrvatskoj je obećana sudbinska uloga u Intermarijumu da bi najurila ruskog ulagača i najvredniji kapital firmi zavisnih od Agrokora budzašto predala američkim zelenašima.

 
Ekonomska politika

Srbija u ukletoj spirali

Mijat Lakićević   
nedelja, 24. septembar 2017.

Nema misterije. Srbija se razvija sporo ili nikako zato što su investicije male, takoreći nikakve. 

 
Ekonomska politika

Arapsko ulaganje u poljoprivredu - Nakon dolaska investitora, dobit Vojne ustanove u Karađorđevu šest puta manja nego što je bila

Insajder   
četvrtak, 07. septembar 2017.

Kompanija Al Rawafed za korišćenje 3.500 hektara državnih oranica uplatila je 109.000 evra za 2015. i 216.000 evra za 2016. godinu. Prema istraživanju Insajdera, to znači da je nakon sklapanja poslovno tehničke saradnje sa Al Rawafedom budžetski prihod od tog zemljišta, na godišnjem nivou, manji i do šest puta.

 
Ekonomska politika

Odgovor kritičarima mog koncepta ekonomskog razvoja Srbije

Dragan Đilas   
četvrtak, 22. jun 2017.

Mnogi su postavili pitanje: zašto ulagati baš u poljoprivredu? Jednostavno zato što je poljoprivredno zemljište najveće prirodno bogatstvo kojim raspolažemo i država mora da bude odgovorna za upravljanje ovim resursom. 

 
Ekonomska politika

Alternativni koncept ekonomskog razvoja Srbije

Dragan Đilas   
nedelja, 18. jun 2017.

Niko u svetu nema problem sa državom kao ozbiljnim igračem u privredi, niti sa idejom da država bude vlasnik preduzeća. U Srbiji, na pomen takve ideje kreće salva napada u kojima se pominje uvek isti argument, da su državna preduzeća rak-rana srpske privrede. 

 
Ekonomska politika

Koliko ima smisla referendum o pristupanju Srbije Evropskoj uniji - i kada?

Miroslav N. Jovanović   
subota, 13. maj 2017.

 Bez obzira na slatkorečivost domaćih i inostranih političara koji često gostuju u Srbiji, njihove reči u pogledu pristupanja Srbije EU imaju malu ili nikakvu obavezujuću snagu. Toliko je izlizano uveravanje o ‘evropskom putu’ ili ‘evropskoj perspektivi’ Srbije da su navedene reči odavno postale trula daska. 

 
Ekonomska politika

Kako ostati uspravan pored ruševina EU

Miroslav Jovanović   
subota, 14. januar 2017.

Zamisao da ekonomska povezanost smanjuje sklonost ka ratovanju i povećava cenu oružanih sukoba ima određenu težinu, ali ne i neupitnu. Setimo se samo bivše Jugoslavije. Nacionalizam zna da igra mnogo značajniju ulogu od ekonomske cene i posledice rata. EU je imala snažan uticaj na stabilnost u Evropi, ali taj uticaj ne treba da se preuveličava. Monetarna integracija i predoziranost izbeglicama u EU ubrzano postaju podlogu za raznovrsne ekonomske i političke trzavice i otvorene sukobe

 
Ekonomska politika

Kako se “ispumpavaju” milioni iz opštinskih budžeta u partijsko preduzeće za spaljivanje životinjskog otpada

"VOICE"   
nedelja, 28. januar 2018.

Dve državne kafilerije, “Napredak” u Ćupriji i “Proteinka” u Somboru nisu se pojavile ni na jednoj od dosada sprovedenih javnih nabavki. Prva ima dnevni kapacitet od 68 tona na dan, a druga 53 tone na dan.

 
Ekonomska politika

Šta znači “prosečna zarada” ako je većina nema?

Maja Krek   
ponedeljak, 08. januar 2018.

Zloupotreba statistike se u poslednje vreme zahuktava i ulazi u domen mentalne akrobatike – najbolji primer toga je primena različitih metodologija merenja (ne)zaposlenosti i prosečne zarade.

 
Ekonomska politika

Marijana Macukato i rehabilitacija ekonomske uloge države

Miroslav Samardžić   
petak, 13. oktobar 2017.

 Uništavanje države u Srbiji traje decenijma, ona više nije u stanju da obavlja svoje osnovne funkcije. Marijana Macukato, kao i brojni drugi zapadni ekonomisti, uverljivo dokazuju da nema privrednog rasta bez aktivne i kreativne uloge države. 

 
Ekonomska politika

Ekonomski dvougao - o razlozima ekonomskog rasta i propadanja, privatizaciji i neoliberalizmu

Jovan Dušanić i Mihailo Gajić   
nedelja, 24. septembar 2017.

 Časopis studenata Ekonomskog fakulteta u Beogradu „Monopolist“ objavio je (septembar 2017) „Ekonomski dvougao“– paralelni interviju (dve suprotstavljene ekonomske škole mišljenja) u kome na ista pitanja odgovaraju Jovan B. Dušanić i Mihailo Gajić (direktor Libertarijanskog Kluba –Libek).

 
Ekonomska politika

Hoće li Tenisove svinje pojesti srpske farmere ili - zašto pravila kojih se nemački mesar drži u Evropi ne važe i u Srbiji?

Ivana Pavlović   
petak, 08. septembar 2017.

Vlada Srbije mora da objasni zašto je za vojvođanske ratare i stočare dobro da Tenis, uz dvadesetak hektara namenjenih za farme tovljenika, zakupi na 30 godina i nekoliko hiljada hektara zemlje na kojoj će uzgajati žitarice i tako istisnuti lokalne proizvođače stočne hrane.

 
Ekonomska politika

Kompradorska računica i "dovođenje" stranih investitora

Danijel Cvjetićanin   
nedelja, 23. jul 2017.

Fabrika automobila u Kragujevcu decenijama oscilira između „poslovnih poduhvata stoleća“ i „uzročnika Doline gladi“. Ovoga leta su se zaoštrile protivrečnosti između kapitala i rada. Dežurne ptice zloslutnice u domaćim medijima počele su da najavljuju odlazak Fijata iz Kragujevca. Zlonamerni analitičari sumnjiče Fijat da želi da se povuče iz Srbije, pa ponižavajućim nadnicama praktično podstiče štrajk i prestanak proizvodnje u ovoj našoj fabrici.

 
Ekonomska politika

Odgovor Đilasu - Povratak na državno administriranje i intervencionizam

Mijat Lakićević   
ponedeljak, 19. jun 2017.

 Posebno plaši ono što je Đilas nagovestio pri kraju teksta, to jest da su „ovo samo smernice“ i da je „neophodno doneti stotine mera koje bi pratile ovakav razvojni koncept“. Kome dosada nije bilo jasno kakav koncept predlaže Dragan Đilas, sada se u to može lako uveriti. U dve reči – državno administriranje. 

 
Ekonomska politika

Slučaj PKB - nastavak ekonomskih zločina

Danijela Ružičić   
nedelja, 21. maj 2017.

 Strane direktne investicije ne mogu i ne smeju biti osnova razvoja naše ekonomije. Savet stranih investitora ne može i ne sme biti organ koji zahteva izmene zakonskih propisa i donošenje ekonomskih mera.

 
Ekonomska politika

Finansijska (ne)održivost „Agrokora’’– kvalitativna i kvantitativna analiza (I)

Danijela Ružičić   
subota, 29. april 2017.

 Da rezimiram, razloge krize u ''Agrokoru'' možemo tražiti u agresivnom rastu kompanije kroz optisivanje dugova i u rastu koji je zasnovan na zaduživanju kako bi se stvorio privid dobrih finansijskih izveštaja zbog poverenja investitora i kreditora.

 
Ekonomska politika

O tržišnoj ekonomiji i morskom prasetu

Aleksandar Brkić   
petak, 23. decembar 2016.

 

Tradicionalno značenje reči “tržište” doslovno predstavlja mesto gde se trguje i gde se ponuda sreće sa tražnjom. U osnovi, ništa spektakularno. No, da bismo razumeli savremeno značenje termina, trebalo bi imati u vidu kontekst, odnosno, neoliberalno shvatanje tržišta, koje uporedo sa propadanjem srpske ekonomije “sticalo” status jedine i neupitne ekonomske dogme

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 3 od 35
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner