Početna strana > Debate > Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija

Stevan Popov - odlazak legende

Marinko Vučinić   
utorak, 09. jun 2015.

Zar istinski heroj i rezervni oficir JNA nije zaslužio počasni plotun? Zar je Predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću bilo važnije da prisustvuje farsičnoj predstavi u ambasadi Kazahstana gde je održao prigodan govor u čast uvođenja Milanke Karić u dužnost počasnog konzula ove zemlje u Srbiji? Samo je nedostajao nušićevski počasni konzul Nikarague.

 
Kuda ide Srbija

Iz arhive NSPM - O vencu

Nikola Tanasić   
utorak, 24. mart 2015.

Demosten se poziva na to koliko je ondašnjoj Atini bilo nemoguće da postupi drugačije, koliko joj je bilo neprihvatljivo da pristane na sopstveno svođenje na rang drugorazredne države i drugorazrednog naroda, da svojevoljno preda ono što joj je kasnije oteto, da se pokori bez prkosa i otpora.

 
Kuda ide Srbija

Kako su Srbi izazvali ne samo Prvi svetski rat, već i sadašnju najezdu mudžahedina na Evropu

Vojislav M. Stanojčić   
subota, 24. januar 2015.

Bilo je očigledno da nije znao, a još manje ga je to uopšte interesovalo,da je njihova svetovnost nastala tek posle 1945. godine, kada su komunisti počeli da od muslimana stvaraju naciju. Navodna svetovnost nije njihova urođena odlika, iako bi to izazivači sukoba u bivšoj Jugoslaviji, koji ne prestaju da vode antisrpsku propagandu, želeli da nametnu javnosti.

 
Kuda ide Srbija

O „političkoj pozadini“ krivičnog dela i drugim "revolucionarnim" novinama reforme pravosuđa

Branislav Ristivojević   
nedelja, 30. novembar 2014.

Temeljnom pretragom važećeg zakonodavstva, i uz najbolju volju, nismo uspeli da pronađemo niti jedan institut opšteg dela KZ koji nosi naziv „politička pozadina“. Pregledali smo sve oblike i načine ostvarivanja krivičnog dela, ali niti jedan nema naziv „politička pozadina“.

 
Kuda ide Srbija

Preplitanje istorije i sadašnjosti - beseda povodom 100 godina od početka Prvog svetskog rata i godišnjice Podgoričke skupštine

Živadin Jovanović   
petak, 28. novembar 2014.

Ako bi istorija bila nevažna prošlost, otkuda tolika nastojanja, toliko novca i energije da se ona revidira, krivotvori. Godinama već, ako ne i decenijama, osećamo snažna nastojanja da se izvrši revizija istorije ne samo Prvog i Drugog svetskog rata, već istorije Evrope čitavog 20. veka.

 
Kuda ide Srbija

Kud plovi ovaj brod

Radoman Jović   
petak, 14. novembar 2014.

Globalna upravljačka elita, svetska vlada u senci „Novog svetskog poretka“, je nedemokratska, iako su im puna usta demokratije i ljudskih prva, jer nije verifikovana na izborima. Ona izborna, u mnogim zemljama, igra na njihovu muziku.

 
Kuda ide Srbija

Pravedni svetski poredak ili globalni autoritarizam

Živadin Jovanović   
nedelja, 26. oktobar 2014.

Suverenitet država nad njenim prirodnim bogatstvima je derogiran. Bžežinski i Olbrajt javno tvrde da prirodna bogatstva Sibira ne mogu pripadati samo Rusiji, već tzv. međunarodnoj zajednici! Zahtevi za preraspodelu prirodnih bogatstava na planeti su jasni.

 
Kuda ide Srbija

U spomen na oktobar 1941.

Silvija Krejaković   
utorak, 21. oktobar 2014.

Masovnom odmazdom u selu Draginac gotovo su opusteli Jadar i Mačva. Usledili su „zastrašujući primeri“ Kraljeva i Kragujevca, na mapi ratnih zločina regularne vojske nemačkog Vermahta. U lancu vojne odgovornosti, pošto je štab 717. divizije primio naredbe generala o sprovođenju masovnih odmazdi, istu je prosledio komandantima pukova.

 
Kuda ide Srbija

Komandanti vojnih jedinica koje su oslobađale Beograd

Iz arhive NSPM - Zlatko Bogatinovski   
ponedeljak, 20. oktobar 2014.

Maršal Tito je došao u Beograd 5 dana po oslobođenju glavnog grada, koje je uspeo da ostvari uz pomoć, ali ne i na ruskim tenkovima. Njegovom političkom domišljatošću Beograd je, uz Pariz delimično, bio jedini glavni grad u Evropi u Drugom svetskom ratu, u čijem je oslobađanju učestvovala i regularna, međunarodno priznata nacionalna vojska, NOVJ.

 
Kuda ide Srbija

Od Kipra do blata via media, ili kako sam učestvovao u “iznošenju srpskog novca tokom devedesetih"

Slobodan Aćimović   
četvrtak, 09. oktobar 2014.

Verovatno nije potrebno naglašavati da nikada u životu nisam ni bio na Kipru, niti sam poznavao Borku Vučić, niti sam ikada radio u sferi bankarstva i finansija jer je moja naučna i konsultantska oblast poslovna ekonomija i menadžment, tačnije realna ekonomija - proizvodnja, trgovina i logistika.

 
Kuda ide Srbija

Polemike - Zašto je rehabilitacija generala Mihailovića ipak više moralno nego političko pitanje

Stefan Karganović   
sreda, 27. maj 2015.

Odluka o poništenju presude generalu Mihailoviću je dragoceni pomak jer razbija kalupe ideologizovane stvarnosti a fanatizovane balkanske umove prisiljava da se primaknu bliže terenu proverljivih činjenica i suvislih argumenata.

 
Kuda ide Srbija

Pirotu treba vratiti poljoprivredu, zanatstvo i industriju i tako revitalizovati čitav region

Stevan Stanković   
nedelja, 22. februar 2015.

Neke pojave, procese, oblike reljefa i hidrografsku mrežu Stare planine, proučavao sam sa geografskog aspekta. U tom smislu malo je delova ove prostrane planine koje nisam upoznao i u knjigama predstavio. Rukovodio sam i izradom dve doktorske disertacije o Staroj planini. 

 
Kuda ide Srbija

Srpski demokratski duh i izgradnja države - nekad i sad

Bogdana Koljević   
ponedeljak, 01. decembar 2014.

Ono što je jedan narod u to vreme činilo posebnim narodom, po čemu se isticao i postao prepoznatljiv, pre svega bio je srpski egalitarizam. Ili, još preciznije, bila je to živa spona između jednakosti i prave demokratije.

 
Kuda ide Srbija

Albanci i balkanski nacionalizmi

Miloš Milojević   
subota, 29. novembar 2014.

Svoju istorijsku raspravu Spahiju otpočinje od Balkanskih ratova i navodi da od tog perioda treba tražiti razliku u razvoju specifičnog nacionalizma kod Albanaca iz Albanije i onih koji su živeli na prostoru Kraljevine Srbije, odnosno potonje Kraljevine SHS.

 
Kuda ide Srbija

Fašizam, „antifašizam“ i zamena teza

Aleksandar B. Đikić   
petak, 21. novembar 2014.

Mi smo u Srbiji danas preplavljeni dušebrižnicima koji pokušavaju da spreče restauraciju fašizma kod nas?! Kod nas - to znači kod Srba. Kod Srba kod kojih fašizma, barem onog institucionalizovanog nikada nije bilo, pa se samim tim ne može ni restaurirati.

 
Kuda ide Srbija

Da li se Srbija nalazi u Evropi ili u Evroaziji, i može li postati član Evroazijskog saveta?

Milan Milivojević   
utorak, 28. oktobar 2014.

Protivnici Evroazije smatraju da je izvozni put Srbije ka istoku dalek, ne objašnjavajući kako se kineskim izvoznicima isplati da u Evropu, na još daljoj relaciji, izvoze čak i šarafe, razne đinđuve i slične sitnice.

 
Kuda ide Srbija

Represija depresije, saobraćajci i(li) hajduci

Bogdan Živković   
petak, 24. oktobar 2014.

Režim misli da će uz pomoć naše depresije, izaći iz recesije, jer ćemo mu ćutke predavati naše resurse. Za sada je u pravu. Ali šta ako nekim čudom mi izađemo iz depresije i progledamo? A to je vrlo moguće kada shvatimo da magični Ali-babin uzvik bogaćenja: „Sezame otvori se“ , isto kao i „Ja sam saobraćajac (notar, izvršitelj, ministar...) pripada bajkama.

 
Kuda ide Srbija

Na Balkanu ništa novo

Milan Vićentijević   
ponedeljak, 20. oktobar 2014.

Sledećeg jutra – rat saopštenjima. Albanija optužuje Srbiju za nasilje, rasizam, nacionalizam i šta još ne. Srbija optužuje Albaniju za otvorenu nacionalističku provokaciju. U svetu različita gledišta. Neki uviđaju težinu provokacije, a neki, opet, po starom receptu (Britanija, na primer) krivca traže u Srbiji.

 
Kuda ide Srbija

Nisam plaćenik i ratni zločinac, bez Rusije Srbiji nema spasa

Radomir Počuča   
subota, 11. oktobar 2014.

Podsetite zaboravne, da Srbi nisu roblje, nisu jadnici no ponosni narod kojeg je samo vera i nada u novu zoru vukla napred. Niko vam do vas ne može pomoći da iz kandži zla se izbavite.

 
Kuda ide Srbija

Kako umalo ne postadoh kandidat za direktora „Studija B“

Dragana Kanjevac   
subota, 04. oktobar 2014.

Dakle ovako: samo tri nedeljnika nisu pod direktnom vučićevom kontrolom a urednici dva od ta tri su me belo gledali, u fazonu, gde ti živiš, ujebote namešten konkurs pa šta, ma to nije bitno, imam tamo ortake itd

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 4 od 17
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner