Početna strana > Debate > Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija

Za i protiv povratka smrtne kazne

Vladislav Đorđević   
nedelja, 17. avgust 2014.

Užasna ubistva koja se s vremena na vreme dogode dovode do neobuzdanog gneva javnosti. Ali u afektu čovek može da donese i pogrešne zaključke. Jedan od njih jeste i taj da bi povratak smrtne kazne smanjio broj teških zločina. Zapravo, ne bi. Uvođenje smrtne kazne nije efikasno sredstvo prevencije.

 
Kuda ide Srbija

Gde smo, kako dalje i sa kim

Radoman Jović   
utorak, 29. jul 2014.

Opravdano se postavlja suštinsko pitanje koje traži hitan odgovor. Da li Srbija ima teritorijalni, ekonomski i politički suverenitet? Istina, u eri globalizacije, koja se zloupotrebljava upravo od onih koji su je i nametnuli, malim i ekonomski slabim državama je veoma teško da očuvaju svoj suverenitet.

 
Kuda ide Srbija

Gavrilo Princip i sudbina

Veselin Đuretić   
četvrtak, 26. jun 2014.

Ubeđen sam da nije slučajno što su pripadnici „Mlade Bosne“ tražili ujedinjenje oko Srbije kao Pijemonta, jer je to značilo spajanje sa izvorištem, a početkom XX veka i sa junačkim slobodarskim uzorom i podsticajem.

 
Kuda ide Srbija

…Potop, a posle potopa – opet Ja

Dušan Stojmenović   
utorak, 20. maj 2014.

Naglašavajući da se svi volonteri javljaju zato što vole Srbiju a ne njih (njega i ministre), dirljivo nam se ponavlja ista srceparajuća priča, kako su naši političari požrtvovani, i jednako kao i narod u službi voljene nam domovine.

 
Kuda ide Srbija

Regionalizacija – novi feudalizam

Milan Milivojević   
nedelja, 04. maj 2014.

Neofeudalizam uzima sve više maha u jednom broju evropskih država. Trenutno od ove bolesti boluju Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, prve simtome pokazuje Italija (Veneto, Lombardija), a metastazirala je Ukrajina.

 
Kuda ide Srbija

Tri primera "evropske Srbije"

Milanko Šekler   
nedelja, 30. mart 2014.

Država ne pravi ekskluzivne ugovore sa njima o zajedničkom ulaganju, kao sa potomcima Anjelija na primer. Ma šta je on, obična seljačina, da bi država Srbija nešto sa njim petljala. Osim toga, princip slobodnog tržišta kaže, da država ne sme i ne treba da se meša u poslovanje kompanija.

 
Kuda ide Srbija

Ko su oni, a ko smo mi?

Milanko Šekler   
utorak, 04. mart 2014.

Zato narod, koji u ovakvim prelomnim i sudbonosnim trenucima nema svoje bogom dane velikane, neupitne i rodoljubive, velike i časne umove i duhove, ne može se ničemu dobrom nadati! A takvi, koji su nam u tim užasnim vremenima preko potrebni, veoma su retki, ali vredni!

 
Kuda ide Srbija

Gologuzija i diplomatija

Milanko Šekler   
sreda, 05. februar 2014.

Pitam se ko li je uspostavio ove nove kriterijume za rad u ministastvu spoljnih poslova? Da te naprasno nove kriterijume za izbor idealnih kandidatkinja za srpsku diplomatiju nije dao neko ko je zbog istih tih novih visokih standarda otpustio i sopstvenu ženu.

 
Kuda ide Srbija

U kakvu se to Evropsku uniju Srbija zaputila

Miroslav N. Jovanović   
utorak, 21. januar 2014.

To što Srbija može da očekuje od ovakve EU su samo pritisak i ucene: još formalnije priznavanje nezavisnosti Kosova, pa prekrajanje ostatka Srbije, zatomljenje Republike Srpske i zaborav na trgovinu ljudskim organima. Šta se dobija za uzvrat od EU?

 
Kuda ide Srbija

Tri oslobođenja Beograda

Zlatko Bogatinovski   
nedelja, 15. decembar 2013.

Beograd nije ni bilo lako osvojiti – tek je svaki treći pokušaj napadača bivao uspešan. Upravo zbog toga, prilikom svakog osvajanja grada, kao refleksija pobedničkog besa, Beograd je redovno rušen, i to vrlo temeljno 44 puta, po čemu je sigurno jedinstven primer u svetu, nažalost. 

 
Kuda ide Srbija

Srbija između čekića i nakovnja

Vladislav Đorđević   
četvrtak, 07. avgust 2014.

Srbi stradaju jer se nalaze usred „sukoba civilizacija”, i bez obzira da li taj sukob nazivali politikološkim ili poetskim izrazima, on je realan.

 
Kuda ide Srbija

Gavrilo Princip, vidovdanska etika i Mlada Bosna

Nikola Tanasić   
subota, 12. jul 2014.

Kao što je već bezbroj puta istaknuto, da bi se na istorijskoj sceni učinila prava stvar nije potrebna ni moć, ni vojska, ni bogatstvo, već samo hrabrost, čestitost i posvećenost idealima pravde i slobode. Mladobosanci su to dokazali držeći se istih vrednosti koje su stvorile jednog Karađorđa, Njegoša i Andrića.

 
Kuda ide Srbija

Gavrila Principa je srpska javnost podržala, a politička elita osudila, Nemačka stipendijama menja sliku o Prvom svetskom ratu

Ljubodrag Dimić   
subota, 31. maj 2014.

Istina je zapravo da je Nemačka htela ratom da posegne za svetskom moći, a Habzburška monarhija je htela da jednim malim ratom na Balkanu reši unutrašnje probleme i povrati status velike evropske sile.

 
Kuda ide Srbija

Razgradnja istorijske svesti - naša država i godišnjica Prvog svetskog rata

Marinko M. Vučinić   
četvrtak, 15. maj 2014.

Pred nama se otvara suštinski problem – pitanje odbrane identiteta, tradicije i istorijske svesti srpskog naroda. Sećanje na Prvi svetski rat se u našem narodu čuva s pobožnim poštovanjem kao da je u pitanju sveti rat. 

 
Kuda ide Srbija

Rodoljublje izdajnika

Milanko Šekler   
ponedeljak, 14. april 2014.

Da li danas uopšte postoje rodoljubi i patriote u državi Srbiji? Da li danas oni smeju javno da pokazuju svoj osećaj duboke, nematerijalne, bezinteresne, visoko moralne i uzvišene ljubavi prema svojoj državi i društvu?

 
Kuda ide Srbija

Srbija u martu 2014. godine

Nikola N. Živković   
petak, 14. mart 2014.

Čoveka je prosto stid da je građanin takve države, gde se američkoj ambasadi dodeljuje zemljište na najelitnijem mestu u glavnom gradu Srbije, na Dedinju. Reč je o državi koja nas je ne samo bombardovala punih 78 dana, već koja nam je oduzela najbolji deo naše teritorije i koja nam je i danas, godine 2014, najnemilosrdiji neprijatelj.

 
Kuda ide Srbija

Zaljubimo se u Svetog Trifuna!

Radomir Košanin   
četvrtak, 13. februar 2014.

Interesantno je da se i Trifun takođe rodio i živeo u 3. veku. Bio je isterivač zlih duhova i iscelitelj. Doveden je u Rim da izleči imperatorovu ćerku u čemu je uspeo i zbog toga bio bogato nagrađen. Pogubljen je kada je otkriveno da propoveda hrišćanstvo.

 
Kuda ide Srbija

Put Beograda do Brisela vodi preko Zagreba

Vojislav M. Stanojčić   
sreda, 29. januar 2014.

Dojučerašnji opozicionari, koji su prethodnu vlast osuđivali zbog namere da Srbiju kandiduje za članstvo, doživeli su “prosvetljenje” pošto su oformili Vladu. Setili su se kako su i oni već odavno bili za Evropu, ali im je to sad tek postalo potpuno jasno.

 
Kuda ide Srbija

Da li je Srbiji potreban naučni „čardak ni na nebu ni na zemlji“ od 65 miliona evra?

Vojislav M. Stanojčić   
ponedeljak, 23. decembar 2013.

Umereni srpski pesimisti uvereni su da je naš ulazak u EU na veoma, veoma dugačkom štapu, dok oni koji u svemu vide samo crnu boju uzvikuju u stihu: “Na kukovo leto, desiće se to”. 

 
Kuda ide Srbija

Vojvođanski "politički realizam"

Nedeljko Kuljić   
sreda, 11. decembar 2013.

Glavna meta austrougarskih i azijskih multikulturalista, čankovaca, čedera, Pajtića i hiljada političkih parazita u Novom Sadu je srpska država.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 5 od 17
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner