Početna strana > Debate > Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija

Deca kao najtraženiji srpski artikal i „sigurna izvozna šansa“

Svetlana Nikolić   
nedelja, 25. mart 2018.

Vlast je već  započela  kampanju! Iz komercijalnih razloga, podiže se svest o rađanju!  Moguće da će dati i koju crkavicu  u te svrhe?!  Ako ništa, mecene sa Zapada odrešiće kesu.  Budući naraštaji već su bezecovani! Nema sumnje, vlada je prepoznala „izvoznu šansu“. 

 
Kuda ide Srbija

Srpski put u EU-topiju

Miroslav N. Jovanović   
subota, 13. januar 2018.

Da li ste za to da Srbija nastavi pregovore sa EU o punopravnom članstvu u EU

i da za to plati cenu koju EU bude zahtevala od Srbije?

Pitanje za referendum

 
Kuda ide Srbija

Kako da se oženim?

Vladislav Đorđević   
subota, 18. novembar 2017.
Odlazak devojaka iz malih mesta i sela doveo je do toga da mladići u malim mestim i selima često ostaju bez prilike da se ožene i osnuju porodice. Taj proces je doveo i do toga da se povećao broj devojaka u gradovima, a time i njihovog ogorčenog seksualnog i/ili bračnog takmičenja. Otupljivanje seksualnog morala u gradovima posledica je mnogo činilaca, a jedan od njih je i velika zastupljenost devojaka željnih „hipeegamije”.
 
Kuda ide Srbija

„Njegoš u našem vremenu“ - govor na svečanoj akademiji povodom 170 godina od štampanja „Gorskog vijenca“

Milimir Mučibabić   
sreda, 18. oktobar 2017.

Predstavlja mi neizmerno zadovoljstvo pred ovako probranim skupom što imam tu privilegiju da vam iskažem lično zadovoljstvo što smo zajedno i nekoliko rečenica o našem vremenu i odnosu prema prošlosti i vrijednostima koje su nam ostavili preci u obavezi da ih sačuvamo.

 
Kuda ide Srbija

„Pravedna država“ kao nacionalni program

Dragan Pavlović   
nedelja, 10. septembar 2017.

Ljudska zajednica se zasniva na poverenju. Sigurnost da nećemo biti oštećeni, prevareni ili napušteni ("vladavina prava") i garancije da kad se poverenja izneveri, mere koje će uspostaviti poverenje neće izostati, su neophodni.

 
Kuda ide Srbija

Nasilje u porodici i nasilje nad porodicom

Branislav Ristivojević   
ponedeljak, 05. jun 2017.

Žrtva nasilja u porodici je lice koje je pretrpelo batine ili neko maltretiranje. Ne. Već je rečeno da je lice koje se Zakonom sancioniše onaj ko još nikakvo nasilje nije izvršio. Drugim rečima Zakon žrtvom nasilja u porodici naziva lice kome još niko ništa nije ni uradio. 

 
Kuda ide Srbija

Zašto su Srbi omraženi

Emil Vlajki   
četvrtak, 27. april 2017.

Sve u svemu, za Zapad, kada srpske manjine u dijaspori traže svoja prava, onda je to barbarstvo. A kada manjine u Srbiji žele da se emancipiraju (na primjer, mađarske, muslimanske, albanske, a sutra možda rumunjske i bugarske), onda je to njihovo „demokratsko“  i „ljudsko“ pravo.

 
Kuda ide Srbija

Srpsko-rusko savezništvo u velikoj Evroaziji

Vladimir Kršljanin   
subota, 24. decembar 2016.

Tema priključenja Evroaziji i novoj istoriji, nije dakle tema samo za Srbiju, već je pitanje opstanka i za 28, pardon 27 zemalja koje čine EU. Ključni igrač nove istorije, svetski katehon, jeste Rusija. Rusija se danas sve više rukovodi pravoslavnim moralnim načelima i pravilima privređivanja

 
Kuda ide Srbija

Olimpijada i politika

Zoran Grbić   
nedelja, 21. avgust 2016.

Što se tiče pokušaja blokade Ruskih olimpijaca ove godine, oni su fasični i smešni na više nivoa. Pre svega, Ruska Federacija nije isto što i SR Jugoslavija. Ne samo zbog toga što je Rusija svetska ekonomska i vojna sila, nego i zbog toga što je Rusija i međunarodna sportska sila.

 
Kuda ide Srbija

Patriotizam u začaranom olimpijskom krugu

Aleksandar B. Đikić   
subota, 13. avgust 2016.

 Da se uozbiljimo i zapitamo: a gde to kod nas ima patriotizma? Da li ga ima u spoljnoj politici koja nam redovno prenosi šamarčine iz Brisela, Vašingtona, Zagreba, Sarajeva  ili Prištine?

 
Kuda ide Srbija

Jezik, Žrnov i Kosovo ili o fatalizmu, javašluku i „gledanju u prošlost“

Nikola Tanasić   
nedelja, 18. mart 2018.

Priča o miniranom Žrnovu i priča o izgubljenom srpskom jeziku je, dakako, jedna ista priča. Naravno da kritički argumenti protiv kralja Aleksandra i Vuka Karadžića postoje, i naravno da ih ne treba ignorisati. Ali fiksacija na „prosuto mleko“, opsesivno vraćanje na trenutak u istoriji kada su naši preci načinili izbor koji mi smatramo za pogrešan, ali koji nikakvim misaonim i ideološkim naporom ne možemo izmeniti, predstavlja jedan od najrazornijih elemenata patologije srpskog društva današnjice. 

 
Kuda ide Srbija

Život i mišljenje – Pola veka od smrti Miloša N. Đurića

Marinko Lolić   
sreda, 06. decembar 2017.

Proteklo je pola veka od odlaska sa ovoga sveta najpoznatijeg jugoslovenskog i srpskog heleniste Miloša N. Đurića (1892-1967), redovnog člana SANU i jednog, ne samo najboljih, već, nesunjivo, jednog od najomiljenijih profesora Beogradskog univerziteta.

 
Kuda ide Srbija

Reformisati reformu obrazovanja

Petar Gordić   
subota, 11. novembar 2017.

Reforma obrazovanja je u jednom društvu događaj analogan ratnom stanju. A ratom su svi pogođeni. I zato je u ovom ratu, tokom ove reforme sve važno. Čak i one stvari koje nam se čine nevažnim, prolaznim, efemernim, kako god to nazvali, ne posvetimo li im pažnju, vratiće nam se poput bumeranga i „obiti o glavu“. 

 
Kuda ide Srbija

Novi obrazovni zakoni i Zukorlić na čelu skupštinskog Odbora za obrazovanje - uvreda za srpsku prosvetu i univerzitete

Aleksandar Jovanović   
petak, 06. oktobar 2017.

 Rektor BU morao bi da bude svestan da je njegova uloga značajnija od bilo kojeg ministra prosvete i morao bi da bude spreman da je preuzme – da ne bi sebe doveo u situaciju da izda univerzitet koji mu je poveren da ga vodi! 

 
Kuda ide Srbija

Šta da se radi?

Emil Vlajki   
petak, 09. jun 2017.

U Briselu je potpisan težak, ponižavajući sporazum između Srba i Albanaca sa garancijama Evropske Unije o tome da će Srbi u RK imati zajednicu svojih općina i održati autonoman status.

 
Kuda ide Srbija

Ko je Skot, a ko ološ u Srbiji ili može biti samo jedan

Milanko Šekler   
utorak, 30. maj 2017.

U današnjoj Srbiji, samo "jedan" čovek, "zna" ko je kriminalac (a da pri tom taj kriminalac nije ni u zatvoru), samo "jedan" čovek zna i ko nema veze sa novinarstvom, i taj isti "jedan jedini" čovek, znai ko ima smanjenu uračunljivost (iako nije specijalisti medicine rada!).

 
Kuda ide Srbija

Srbija u postzapadnom svetu

Vladimir Kršljanin   
subota, 08. april 2017.
Veoma je među Srbima voljen i poštovan Sveti Vladika Nikolaj, ali se vlastodršci na njegovo učenje ne obaziru. Sve što je on, zatočen u logoru Dahau rekao o Zapadu i o Evropi, za nas jednako i još više važi sada, posle svega što smo od Zapada i EU doživeli krajem 20. i početkom 21. veka.
 
Kuda ide Srbija

Rusija u srpskim medijima – između srpskih mitova i zapadne propagande

Nikola Tanasić   
petak, 11. novembar 2016.

U vreme komunizma Jugoslavija nije imala naročito prijateljske odnose sa Sovjetskim Savezom, i jugoslovenske vlasti su veoma aktivno koristile elemente zapadne antiruske propagande u cilju suzbijanja euforičnog odnosa sopstvenih građana (pogotovo Srba) prema Rusiji

 
Kuda ide Srbija

Heraldička sramota - "Istorijski simboli Vojvodine" kao smokvin list

Dušan Kovačev   
nedelja, 21. avgust 2016.

Pokrajinska vlada Igora Mirovića podnela je Nacrt odluke o izgledu i korišćenju „tradicionalnih simbola“ AP Vojvodine. .

 
Kuda ide Srbija

Novija srpska istorija između Prve i Druge Srbije – postoji li treći put u istorijskoj nauci?

Stefan Radojković   
ponedeljak, 06. jun 2016.

Srbi kao narod, nisu inherentno antisemitski nastrojeni. Uostalom, nijedan narod to nije. Istorijska istina je da je antisemitizam bio prisutan kod svih evropskih naroda i jedino je pitanje u kojoj meri.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 2 od 17
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner