Početna strana > Debate > Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija

Srpska geopolitička tranzicija

Slavoljub Lekić   
petak, 30. maj 2008.

Međunarodna politika svedena je, neretko, na pristupanje Evropskoj uniji i učlanjenje u NATO pakt. Privredna pitanja tumače se kroz prizmu neoliberalne ekonomije i idealizovane kompradorske privatizacije imenovane bezazlenom rečju – tranzicija. Kulturna dimenzija često je zaturena.

 
Kuda ide Srbija

Sudbinski izazov Srbije

Milisav Stanković   
utorak, 06. maj 2008.

Da reakcija Ministarstva spoljnih poslova Srbije nije bila adekvatna pokazala je izjava ambasadora SAD Kameron Mantera da će SAD „na sve načine podržati proevropske stranke na predstojećim izborima“. Nije teško pretpostaviti zašto je u ovom slučaju izostala reakcija MSP-a.

 
Kuda ide Srbija

Tihi trenutak pred oluju

Blagoje Milanković   
sreda, 02. april 2008.
Zanemarimo neodgovornost koja nije uspela da sabere i sažme toliko očigledna iskustva poslednjih 20 godina u jedan i isti nacionalni komunikacijoni prostor kao svoje znanje o istini (već limbično postoje odvojena znanja i istine, od nacionalnih tema do svakodnevnice).
 
Kuda ide Srbija

Istrpeti poraz, preporoditi Srbiju

Dobrica Ćosić   
petak, 21. mart 2008.

Ja sam rešenje vekovnih antagonizama između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji video u kompromisu istorijskog i etničkog prava. Taj kompromis podrazumeva pravo Albanaca da se ujedine sa svojom maticom Albanijom, sa teritorijama na kojima su većina.

 
Kuda ide Srbija

"Južni tok" u geopolitičkom ključu

Saša Gajić   
utorak, 08. januar 2008.

Prosta računica da, ako NIS realno vredi oko dve milijarde dolara, a Rusi daju 400 miliona evra u gotovini i još toliko ulažu njegovu modernizaciju, dakle ukupno preko milijarde dolara, potpuno protivureči Dinkićevim izjavama o «prodavanju u bescenje».

 
Kuda ide Srbija

Srbija i EU: „Niste nas dobro razumeli“

Petar Petković   
utorak, 13. maj 2008.

Zašto se upravo ovo drugo dogodilo Srbiji u njenom odnosu sa Evropskom Unijom (EU)? Zbog čega EU nije pregovarala sa Srbijom na temelju tog ravnopravnog odnosa, zbog čega je bila dodatno uslovljavana i prećutno marginalizovana?

 
Kuda ide Srbija

Šta Evropska Unija neće učiniti za vas

Vladimir Krakov   
petak, 18. april 2008.

Pogledajmo primer Mađarske, našeg severnog suseda. Uprkos statističkim brojkama koje će nas uveravati u neslućeni uspon mađarskog društva nakon pristupanja Uniji, realnost je drugačija. Životni standard Mađara je drastično opao nakon pristupanja EU.

 
Kuda ide Srbija

Jedna istorijska paralela: južnoslovenske i evroatlantske integracije

Branislav R. Đorđević   
sreda, 02. april 2008.

Paralela između današnjih evro-atlantskih integracija i nekadašnjih južno-slovenskih integracija zaslužuje da bude dublje istražena od strane pozvanih stručnjaka za to.

 
Kuda ide Srbija

Kosovo i Metohija, stabilnost Balkana i budućnost Srbije

Vladimir Kršljanin   
sreda, 09. januar 2008.

Dakle, mi već imamo „NATO marionetsku kvazidržavu" na Kosmetu. Šta učiniti? 1. Proterati NATO kontrolore iz Beograda; 2. Zabraniti partije finansirane iz inostranstva; 3. Onemogućiti da strane vlade finansiraju domaće organizacije.

 
Kuda ide Srbija

Anketa: Šta Srbija mora činiti u XXI veku

NIN   
petak, 04. januar 2008.

Kako treba da se razvija Srbija u XXI veku i šta treba da budu vrednosti srpskog društva ka kojima treba usmeravati sveukupnu društvenu energiju? Pred čitaocem NIN-a je 17 inspirativnih intelektualnih odgovora mislećih ljudi.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 Sledeća > Poslednja >>

Strana 17 od 17
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner