Početna strana > Debate > Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija

Olimpijada i politika

Zoran Grbić   
nedelja, 21. avgust 2016.

Što se tiče pokušaja blokade Ruskih olimpijaca ove godine, oni su fasični i smešni na više nivoa. Pre svega, Ruska Federacija nije isto što i SR Jugoslavija. Ne samo zbog toga što je Rusija svetska ekonomska i vojna sila, nego i zbog toga što je Rusija i međunarodna sportska sila.

 
Kuda ide Srbija

Patriotizam u začaranom olimpijskom krugu

Aleksandar B. Đikić   
subota, 13. avgust 2016.

 Da se uozbiljimo i zapitamo: a gde to kod nas ima patriotizma? Da li ga ima u spoljnoj politici koja nam redovno prenosi šamarčine iz Brisela, Vašingtona, Zagreba, Sarajeva  ili Prištine?

 
Kuda ide Srbija

Zašto je „Politika“ prećutala obeležavanje 75-godišnjice osnivanja logora u Jasenovcu

Marinko M. Vučinić   
sreda, 04. maj 2016.

Čitaoci Politike nisu imali prilike da pročitaju ove izuzetno značajne reći koje su izrečene na skupu održanom u SANU povodom 75 godišnjice od osnivanja logora Jasenovac. Ali zato je političkom delovanju velikog pomiritelja Muarema Zukorlića posvećeno pola stranice.

 
Kuda ide Srbija

Srbija pred raspadom

Emil Vlajki   
ponedeljak, 15. februar 2016.

Hajde da vidimo, zašto sadašnji „evropski put“ znači istovremeno i raspad Srbije. U ovom času, evropskim srbomrscima je najviše stalo da Srbija kroz odgovarajuća Poglavlja faktički i bespovratno prizna samoproklamiranu Republiku Kosova.

 
Kuda ide Srbija

Teror i prostitucija u Srbiji 2000–2016.

Emil Vlajki   
sreda, 03. februar 2016.

Bankarski sistem je namjerno uništen. Najjače su strane banke koje sve profite prenose u svoje matične zemlje. Odliv "mozgova" se nastavlja a oni koji ostaju moraju se prostituirati da bi mogli preživjeti. Nezaposlenost je na nivou od preko 30%.

 
Kuda ide Srbija

Jugoslavija: neprežaljena otadžbina ili neoprostiva greška

Iz arhive NSPM - Nikola Tanasić   
utorak, 01. decembar 2015.

Pre sto godina, Kraljevina Srbija bila je pretesna za ono što su njeni odgovorni, obrazovani i rodoljubivi građani doživljavali kao „otačastvo“ – današnjim građanima kao i da je ova, avnojevska Srbija prevelika.

 
Kuda ide Srbija

Solidarišem se sa žrtvama, ali ne i sa zemljom koja je učestvovala u bombardovanju Srbije i koja je priznala Kosovo

Radojka Tmušić Stepanov   
nedelja, 15. novembar 2015.

Da podvučem žao mi je nevinih žrtava i terorizam je nešto najgore što se jednoj civilizaciji može dogoditi, ali se u najmanju ruku ne slažem sa selektivnom solidarnošću sa žrtvama terorizma.

 
Kuda ide Srbija

Zašto su zemlje bez mora siromašnije?

Goran Nikolić   
petak, 09. oktobar 2015.

Posmatranje Srbije kao ekstenzije Rusije svakako je u poslednja dva   veka uticalo na stav zapadnih sila po pitanju izlaska Srbije na more. Ovde se ne radi o inherentno anti-srpskom stavu, nego je ta pozicija uslovljena zapadnom percepcijom srpske politike. 

 
Kuda ide Srbija

Šta nam zapravo pokazuju demografske projekcije UN?

Goran Nikolić   
sreda, 09. septembar 2015.

Pad broja stanovnika Srbija traje već dve decenije, mada su nepovoljni trendovi, koje je prikrio imigracioni talas prekodrinskih i u manjoj meri kosmetskih Srba, počeli znatno ranije.

 
Kuda ide Srbija

So na ranu - „godišnji odmor“ Novaka Đokovića na bekhend hrvatskoj propagandi

Branislav Matić   
ponedeljak, 10. avgust 2015.

Novak Đoković, radujem se zbog toga, ima mogućnost da se odmara u bilo kojoj zemlji na svetu. Ako odluči da to bude Hrvatska, dužan je da zna: njegova otadžbina i njegov narod imaju sa tom zemljom mnogo nenamirenih računa.

 
Kuda ide Srbija

Heraldička sramota - "Istorijski simboli Vojvodine" kao smokvin list

Dušan Kovačev   
nedelja, 21. avgust 2016.

Pokrajinska vlada Igora Mirovića podnela je Nacrt odluke o izgledu i korišćenju „tradicionalnih simbola“ AP Vojvodine. .

 
Kuda ide Srbija

Novija srpska istorija između Prve i Druge Srbije – postoji li treći put u istorijskoj nauci?

Stefan Radojković   
ponedeljak, 06. jun 2016.

Srbi kao narod, nisu inherentno antisemitski nastrojeni. Uostalom, nijedan narod to nije. Istorijska istina je da je antisemitizam bio prisutan kod svih evropskih naroda i jedino je pitanje u kojoj meri.

 
Kuda ide Srbija

O suočavanju sa realnošću ili metafizika propagande

Petar Gordić   
nedelja, 28. februar 2016.

Slažem se, treba se suočiti sa realnošću. Ali ako se to ne uradi na pravi način, onda će rezultat suočavanja biti gori nego u slučaju da do suočavanja nije došlo. 

 
Kuda ide Srbija

Rehabilitacija Nedića i ideološki paradoksi našeg vremena

Miloš Mišić   
sreda, 10. februar 2016.

Ovo sve govori o dubokoj ideološkoj i vrednosnoj konfuziji, gubitku duhovnog i moralnog kompasa naše intelektualne i političke elite, njenoj selektivnosti, arbitrarnosti, težnji da se sačuvaju sopstvene privilegije i pozicije u društvu i na prvom mestu – konformizmu. A nažalost i o nama samima kao narodu.

 
Kuda ide Srbija

Interesi jednog čoveka ne smeju biti važniji od građana i države

Sanda Rašković Ivić   
subota, 05. decembar 2015.

Jasno je da nema političkog osnaživanja bez ekonomskog, niti Srbija može biti snažna država, a u isto vreme ekonomska kolonija. To je sistem spojenih sudova, a preduslov razvoja je zaustavljanje rasprodaje državne imovine i neobnovljivih resursa i odustajanje od mera koje nameću međunarodne finansijske institucije.

 
Kuda ide Srbija

Srbija i 1915. ili zamke pobede

Jovan Babić   
nedelja, 29. novembar 2015.
Uhvaćena u zamku pobede nad Austrougarskom u ovom lokalnom ali za Srbiju veoma važnom ratu (III balkanski rat), kao i u geostrateške sheme koje su drmale Evropu, Srbija je uskočila na voz velikih rizika, stavljajući na ulog svoj narod i svoju budućnost.
 
Kuda ide Srbija

Kako bi se mogao podići natalitet u Srbiji

Goran Nikolić   
utorak, 10. novembar 2015.

Nažalost, dubina demografskog pada Srbije tako je velika da bi intenziviranje već postojećih mera za subvencionisanju vrtića, jaslica i plaćenog roditeljskog odsustva, bilo definitivno nedovoljno. Dakle, potrebna je snažnija, odnosno radikalnija mera.

 
Kuda ide Srbija

Jubilej „Svedoka“ - hiljadu života jednog umiranja

Milan i Vladan Dinić   
sreda, 23. septembar 2015.

Sve ovo što smo prošli za oko 20 proteklih godina izlaženja, od Miloševićevog do demokratskog mraka, od fizičkih pretnji do ekonomskih ucena – preživeli smo deleći sudbinu naših čitalaca i ljudi u Srbiji.

 
Kuda ide Srbija

Da sačuvamo Novaka za Srbiju i Srbiju za Novaka

Branislav Matić   
ponedeljak, 31. avgust 2015.

Novak Đoković – spinuju „botovi i pacijenti” – puki je „eksponent multinacionalnog kapitala”, „multi-kulti lutka bez vere i nacije”. Van uloge koja mu je propisana, njegova veza sa Srbijom je samo interesna i krupnosopstvenička.

 
Kuda ide Srbija

Neoliberalna paradigma i vetrovi sa Olimpa

Milimir Mučibabić   
subota, 13. jun 2015.

Jedino što je ostalo isto to su briselske depeše, sa novim uslovima, pretnjama, ucenama, poniženjima i ponekad obećanjima u stilu ako budete i dalje dobri i poslušni, pa se odreknete sebe, svog identiteta i države, ostaćete na putu sreće što se zove Evropa.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 3 od 17
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner