Početna strana > Debate > Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija

„Pravedna država“ kao nacionalni program

Dragan Pavlović   
nedelja, 10. septembar 2017.

Ljudska zajednica se zasniva na poverenju. Sigurnost da nećemo biti oštećeni, prevareni ili napušteni ("vladavina prava") i garancije da kad se poverenja izneveri, mere koje će uspostaviti poverenje neće izostati, su neophodni.

 
Kuda ide Srbija

Nasilje u porodici i nasilje nad porodicom

Branislav Ristivojević   
ponedeljak, 05. jun 2017.

Žrtva nasilja u porodici je lice koje je pretrpelo batine ili neko maltretiranje. Ne. Već je rečeno da je lice koje se Zakonom sancioniše onaj ko još nikakvo nasilje nije izvršio. Drugim rečima Zakon žrtvom nasilja u porodici naziva lice kome još niko ništa nije ni uradio. 

 
Kuda ide Srbija

Zašto su Srbi omraženi

Emil Vlajki   
četvrtak, 27. april 2017.

Sve u svemu, za Zapad, kada srpske manjine u dijaspori traže svoja prava, onda je to barbarstvo. A kada manjine u Srbiji žele da se emancipiraju (na primjer, mađarske, muslimanske, albanske, a sutra možda rumunjske i bugarske), onda je to njihovo „demokratsko“  i „ljudsko“ pravo.

 
Kuda ide Srbija

Srpsko-rusko savezništvo u velikoj Evroaziji

Vladimir Kršljanin   
subota, 24. decembar 2016.

Tema priključenja Evroaziji i novoj istoriji, nije dakle tema samo za Srbiju, već je pitanje opstanka i za 28, pardon 27 zemalja koje čine EU. Ključni igrač nove istorije, svetski katehon, jeste Rusija. Rusija se danas sve više rukovodi pravoslavnim moralnim načelima i pravilima privređivanja

 
Kuda ide Srbija

Olimpijada i politika

Zoran Grbić   
nedelja, 21. avgust 2016.

Što se tiče pokušaja blokade Ruskih olimpijaca ove godine, oni su fasični i smešni na više nivoa. Pre svega, Ruska Federacija nije isto što i SR Jugoslavija. Ne samo zbog toga što je Rusija svetska ekonomska i vojna sila, nego i zbog toga što je Rusija i međunarodna sportska sila.

 
Kuda ide Srbija

Patriotizam u začaranom olimpijskom krugu

Aleksandar B. Đikić   
subota, 13. avgust 2016.

 Da se uozbiljimo i zapitamo: a gde to kod nas ima patriotizma? Da li ga ima u spoljnoj politici koja nam redovno prenosi šamarčine iz Brisela, Vašingtona, Zagreba, Sarajeva  ili Prištine?

 
Kuda ide Srbija

Zašto je „Politika“ prećutala obeležavanje 75-godišnjice osnivanja logora u Jasenovcu

Marinko M. Vučinić   
sreda, 04. maj 2016.

Čitaoci Politike nisu imali prilike da pročitaju ove izuzetno značajne reći koje su izrečene na skupu održanom u SANU povodom 75 godišnjice od osnivanja logora Jasenovac. Ali zato je političkom delovanju velikog pomiritelja Muarema Zukorlića posvećeno pola stranice.

 
Kuda ide Srbija

Srbija pred raspadom

Emil Vlajki   
ponedeljak, 15. februar 2016.

Hajde da vidimo, zašto sadašnji „evropski put“ znači istovremeno i raspad Srbije. U ovom času, evropskim srbomrscima je najviše stalo da Srbija kroz odgovarajuća Poglavlja faktički i bespovratno prizna samoproklamiranu Republiku Kosova.

 
Kuda ide Srbija

Teror i prostitucija u Srbiji 2000–2016.

Emil Vlajki   
sreda, 03. februar 2016.

Bankarski sistem je namjerno uništen. Najjače su strane banke koje sve profite prenose u svoje matične zemlje. Odliv "mozgova" se nastavlja a oni koji ostaju moraju se prostituirati da bi mogli preživjeti. Nezaposlenost je na nivou od preko 30%.

 
Kuda ide Srbija

Jugoslavija: neprežaljena otadžbina ili neoprostiva greška

Iz arhive NSPM - Nikola Tanasić   
utorak, 01. decembar 2015.

Pre sto godina, Kraljevina Srbija bila je pretesna za ono što su njeni odgovorni, obrazovani i rodoljubivi građani doživljavali kao „otačastvo“ – današnjim građanima kao i da je ova, avnojevska Srbija prevelika.

 
Kuda ide Srbija

Šta da se radi?

Emil Vlajki   
petak, 09. jun 2017.

U Briselu je potpisan težak, ponižavajući sporazum između Srba i Albanaca sa garancijama Evropske Unije o tome da će Srbi u RK imati zajednicu svojih općina i održati autonoman status.

 
Kuda ide Srbija

Ko je Skot, a ko ološ u Srbiji ili može biti samo jedan

Milanko Šekler   
utorak, 30. maj 2017.

U današnjoj Srbiji, samo "jedan" čovek, "zna" ko je kriminalac (a da pri tom taj kriminalac nije ni u zatvoru), samo "jedan" čovek zna i ko nema veze sa novinarstvom, i taj isti "jedan jedini" čovek, znai ko ima smanjenu uračunljivost (iako nije specijalisti medicine rada!).

 
Kuda ide Srbija

Srbija u postzapadnom svetu

Vladimir Kršljanin   
subota, 08. april 2017.
Veoma je među Srbima voljen i poštovan Sveti Vladika Nikolaj, ali se vlastodršci na njegovo učenje ne obaziru. Sve što je on, zatočen u logoru Dahau rekao o Zapadu i o Evropi, za nas jednako i još više važi sada, posle svega što smo od Zapada i EU doživeli krajem 20. i početkom 21. veka.
 
Kuda ide Srbija

Rusija u srpskim medijima – između srpskih mitova i zapadne propagande

Nikola Tanasić   
petak, 11. novembar 2016.

U vreme komunizma Jugoslavija nije imala naročito prijateljske odnose sa Sovjetskim Savezom, i jugoslovenske vlasti su veoma aktivno koristile elemente zapadne antiruske propagande u cilju suzbijanja euforičnog odnosa sopstvenih građana (pogotovo Srba) prema Rusiji

 
Kuda ide Srbija

Heraldička sramota - "Istorijski simboli Vojvodine" kao smokvin list

Dušan Kovačev   
nedelja, 21. avgust 2016.

Pokrajinska vlada Igora Mirovića podnela je Nacrt odluke o izgledu i korišćenju „tradicionalnih simbola“ AP Vojvodine. .

 
Kuda ide Srbija

Novija srpska istorija između Prve i Druge Srbije – postoji li treći put u istorijskoj nauci?

Stefan Radojković   
ponedeljak, 06. jun 2016.

Srbi kao narod, nisu inherentno antisemitski nastrojeni. Uostalom, nijedan narod to nije. Istorijska istina je da je antisemitizam bio prisutan kod svih evropskih naroda i jedino je pitanje u kojoj meri.

 
Kuda ide Srbija

O suočavanju sa realnošću ili metafizika propagande

Petar Gordić   
nedelja, 28. februar 2016.

Slažem se, treba se suočiti sa realnošću. Ali ako se to ne uradi na pravi način, onda će rezultat suočavanja biti gori nego u slučaju da do suočavanja nije došlo. 

 
Kuda ide Srbija

Rehabilitacija Nedića i ideološki paradoksi našeg vremena

Miloš Mišić   
sreda, 10. februar 2016.

Ovo sve govori o dubokoj ideološkoj i vrednosnoj konfuziji, gubitku duhovnog i moralnog kompasa naše intelektualne i političke elite, njenoj selektivnosti, arbitrarnosti, težnji da se sačuvaju sopstvene privilegije i pozicije u društvu i na prvom mestu – konformizmu. A nažalost i o nama samima kao narodu.

 
Kuda ide Srbija

Interesi jednog čoveka ne smeju biti važniji od građana i države

Sanda Rašković Ivić   
subota, 05. decembar 2015.

Jasno je da nema političkog osnaživanja bez ekonomskog, niti Srbija može biti snažna država, a u isto vreme ekonomska kolonija. To je sistem spojenih sudova, a preduslov razvoja je zaustavljanje rasprodaje državne imovine i neobnovljivih resursa i odustajanje od mera koje nameću međunarodne finansijske institucije.

 
Kuda ide Srbija

Srbija i 1915. ili zamke pobede

Jovan Babić   
nedelja, 29. novembar 2015.
Uhvaćena u zamku pobede nad Austrougarskom u ovom lokalnom ali za Srbiju veoma važnom ratu (III balkanski rat), kao i u geostrateške sheme koje su drmale Evropu, Srbija je uskočila na voz velikih rizika, stavljajući na ulog svoj narod i svoju budućnost.
 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 1 od 16
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li podržavate izbor Ane Brnabić za premijera Srbije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner