петак, 12. август 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Економска политика
Економска политика
Економска политика

Да ли ће приватизација унапредити Телеком Србија?

Милош Обрадовић   
петак, 14. август 2015.

Оно што плаши запослене у Телекому Србија, због чега су синдикати одлучно против продаје, је искуство из Хрватске где је након приватизације из компаније отишло 10.000 људи. Синдикати у Хрватској упозоравају да се, заједно са запосленима, из ове компаније исељавају и послови које је некада обављао ХТ.

 
Економска политика

Економија постмодерне и слабљење националних држава

Јован Б. Душанић   
понедељак, 06. јул 2015.

Пре модерне имали смо предмодерно, тј. традиционално друштво у којем је религија формирала тадашњи поглед на свет, а истина је апсолутна и она се формирала и објашњавала религиозним учењима. Религија и традиција представљају регулаторе друштвеног живота.

 
Економска политика

Продаја "Телекома" је економски злочин

Јово Р. Дробњак   
петак, 05. јун 2015.

Требамо се присетити да су и робови имали жељу, да нешто материјално, створено крвљу и сузама, оставе потомству. Запитајмо се, шта то ми остављамо нашим потомцима? Јесмо ли ми без жеља и љубави према њима? Сем дужничког и колонијалног ропства, да ли им још нешто остављамо?

 
Економска политика

Аграр као "девета рупа на свирали" или далеко је Холандија

Ненад Поповић   
недеља, 03. мај 2015.

Оно мало расположивих средстава не би требало трошити за субвенционисање богатих страних инвеститора, већ га усмерити тамо где може најбрже дати највеће ефекте. А то је пољопривреда, за чијим производима постоји тражња на европском, а посебно на руском тржишту

 
Економска политика

Америчка доминација међународним финансијским институцијама - пример Светске банке и осврт на "наш“ случај

Горан Николић   
понедељак, 20. април 2015.

СБ и ММФ су ‘деца’ резултата Другог светског рата и производ америчке економске доминације. Она је била прво блоковска, па од 1991. Глобална, а сада постаје фрагментарна и има вишеструке изазиваче који нису део јединственог политичког покрета.

 
Економска политика

Привреда Србије – поглед искоса

Ивица Стојановић   
среда, 08. април 2015.

Дефицит платног биланса се неће елиминисати променом девизног курса, односно девалвацијом или депресијацијом. трговински биланс ће бити позитиван односно бележиће суфицит само уколико је национални доходак већи од апсорпције.

 
Економска политика

Заблуда о предностима јаког динара

Горан Николић   
недеља, 29. март 2015.

Дакле, јака валута и ниска инфлација нису циљ по себи. Да је тако онда би државама које то имају, попут Македоније, Хрватске, Бугарске, Албаније, Црне Горе или БИХ цветале руже.

 
Економска политика

О последицама продаје „Телекома“

Академија инжењерских наука Србије   
четвртак, 26. фебруар 2015.

 Телеком Србија је од стратешког значаја за Србију, последице продаје ће се негативно одразити на развој телекомуникационе индустрије, а економске последице ће се изузетно негативно одразити на грађане.

 
Економска политика

Из архиве НСПМ - Може ли исландско сунце огрејати Грке?

Јован Б. Душанић   
понедељак, 26. јануар 2015.

Од грађана се тражи да све више „стежу каиш“, а и поред тога и  „издашне помоћи“ из иностранства дуг се не смањује него се из године у годину повећава. Тако је спољни дуг Грчке са 142,8% у 2010, порастао на 157,7% у прошлој

 
Економска политика

Продаја "Телекома" или бећарска економија на делу

Јован Б. Душанић   
среда, 21. јануар 2015.

Влада сада иде на продају природног националног ресурса који доноси загарантоване високе приходе. Телеком је  најпрофитабилније српско предузећа, које је и у јавности синоним за успешно пословање, солидну бригу о запосленима, те завидну одговорност за друштвени бољитак.

 
Економска политика

Случај Телеком или постоји ли ишта у Србији што није за продају?

Живадин Јовановић   
петак, 10. јул 2015.

Нико не спори начелни захтев да пословање Телекома буде још профитабилније, организација рационалнија а модернизација бржа, али то нису разлози за продајутуђој државној компанији, страној држави, већ  разлог више да се Телеком задржи у власништву Србије уз предузимање одговарајућих мера?

 
Економска политика

Зашто је Запад развијен а ми не?

Горан Николић   
четвртак, 18. јун 2015.

Kорен нашег заостајања лежи у 19. веку (и раније), у којем је Србија остварила врло спор економски напредак. И током доброг дела 20. века обим увођења нових технологија није био као на Западу, што је додатно продубљивало наше заостајање.

 
Економска политика

Да ли су висока јавна потрошња и велики јавни сектор у Србији главни узрочници лошег стања јавних финансија?

Горан Николић   
четвртак, 14. мај 2015.

Продуктивност радника у нашем јавном сектору не може бити битније нижа од продуктивности у осталим земљама Европе. Познато је да у услужних делатностима, које махом чине јавни сектор, нема драстичне разлике у продуктивности између земаља сличне културолошке матрице.

 
Економска политика

Нови покушај продаје „Телекома“, или о „освети владе будућим генерацијама“

Јован Б. Душанић   
уторак, 21. април 2015.

Влада се најновијим аранжманом са ММФ-ом обавезала да иде на продају Телекома – природног националног ресурса који обезбеђује високе приходе и значајан профит.

 
Економска политика

Како заштитити српску пољопривреду?

Ненад Поповић   
четвртак, 09. април 2015.

Једна од последица пуне примене ССП-а је смањења просечне стопе царинске заштите за пољопривредне производе са више од 20 одсто, колико је била 2008, када је започета постепена либерализација, на свега око два одсто.

 
Економска политика

Међународни рачуноводствени стандард 21 – Невидљиви вирус у економском систему или моћно економско оружје

Дејан Миљковић   
недеља, 29. март 2015.

Међународни рачуноводствени стандард 21 (IAS 21) представља економско оружје, које је неприметно, а истовремено веома моћно. Све док је на снази IAS 21 у садашњем облику и форми, земље у развоју и мање развијене земље, или боље рећи све земље осим Г7, имаће озбиљне економске проблеме.

 
Економска политика

Ламент над неолиберализмом - Два различита погледа на књигу Томаса Пикетија и економску неједнакост

Јован Б. Душанић-Борис Беговић   
субота, 21. март 2015.

Неолиберализам је идеологија која се реализује у интересу богатих и моћних. Они имају огромну финансијску (и не само финансијску) моћ уз помоћ које обликују политички, медијски и (квази) научни простор како би се водила економска политика и јавно промовисале вредности које њима одговарају.

 
Економска политика

In Fiat veritas, или у чему је разлика између "Фијата" и НИС-а

Дејан Миљковић   
недеља, 15. фебруар 2015.

У свакој од напомена уз финансијске извештаје у делу 2.3 Преглед значајних рачуноводствених политика, потврђује се да Влада Републике Србије плаћа све доприносе за све запослене за период до 10 (десет) година, почевши од датума затварања трансакције.

 
Економска политика

Продаја "Телекома", или моћ великих идеја

Небојша Катић   
четвртак, 22. јануар 2015.

Јавност ће бити обавештена да је продаја Телекома тешка, али нужна, промишљена и мудра одлука. Она нема никакве везе ни са празном касом, нити са могућим економским колапсом. Наравно, одлука ће бити донета у интересу грађана Србије, њихових родитеља – пензионера, али понајвише у интересу деце и њихове будућности.

 
Економска политика

Нема опоравка док не одбацимо неолибералну „лудачку кошуљу“

Јован Б. Душанић   
петак, 16. јануар 2015.

Када кажемо да се Србија у будућем економском развоју и модернизацији мора, пре свега, ослањати на домаће изворе финансирања, то не искључује и иностране изворе финансирања, као што су концесије у велике инфраструктурне објекте, па чак и задуживање у иностранству.

 
<< Прва < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Последња >>

Страна 5 од 34
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер