петак, 19. април 2019.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Економска политика
Економска политика
Економска политика

Хрватска у ЕУ и утицај на Србију

Дејан Јововић   
четвртак, 29. август 2013.

Тешко је оценити да ли ће се уласком Хрватске у ЕУ створити услови да се и са том земљом оствари суфицит имајући у виду да ће се у овој години укинути и смањити бројне царине за увоз из ЕУ, у складу са динамиком предвиђеном транзиционим периодом.

 
Економска политика

Да ли Крстић и ММФ задају завршни ударац?

Мирослав Н. Јовановић   
петак, 23. август 2013.

На врата ММФ-а куцају само оне земље које су на просјачком штапу. Земље којима нико други не жели да пружи кредит. Србија, на срећу, има могућности за задужење у Кини, Русији и арапском свету. Ако Лазар Крстић крене са ММФ-ом од почетка, тада не могу да му се пруже ни уобичајених академских "15 минута" у којима треба да покаже своје умеће.

 
Економска политика

Шта је ЕУ донелa Литванији

Дејан Мировић   
недеља, 28. јул 2013.

Такође, Литванија или држава која председава ЕУ (и према чијој политици постоји такво снисходљиво дивљење у српској јавности и политичким елитима) је најопаснија земља за живљење у ЕУ. Криминал и најтежа кривична дела су на највишем могућем нивоу. Већем него што су у Србији.

 
Економска политика

Затворимо губиташе - спасимо Србију

Мирослав Н. Јовановић   
понедељак, 24. јун 2013.

Постоји мишљење да би у случају нестанка ЈАТ-а страни превозници подигли цене превоза. Колико то има везе са стварношцу посебно је питање. Због чега се не дозвољава битно повећање нискобуџетним превозницима као што су то Еасy јет или Рyанаир да лете са аеродрома Никола Тесла?

 
Економска политика

Како је кинеска мачка постала тигар

Јован Б. Душанић   
уторак, 18. јун 2013.

Будући да је Кини сада једна од највећих привреда у свету која уз то има највећи ниво штедње и инвестиција, па је логично да су и стране инвестиције у апсолутном износу огромне. Међутим, учешће страних у укупним инвестицијама у Кини је релативно мало.

 
Економска политика

Смањењем броја агенција до уштеда у буџету Србије

Слободан Аћимовић   
недеља, 26. мај 2013.

Већина грађана очекује од нове власти да промени све што је стара власт погрешила, у свим доменима, па и када се ради о агенцификацији, али да би то било урађено на методолошки поткованим решењима, не могу се преко ноћи или за месец дана доносити брза решења.

 
Економска политика

Прокажена држава, или још једном о неолиберализму

Јован Б. Душанић   
недеља, 14. април 2013.

У исто време, уместо да је дошло до динамизирања после 80-их година ХХ века, како су обећавали теоретичари неолиберализма, у пракси се десило потпуно супротно. Годишња стопа раста светске привреде у 70-им годинама износила је 2,4%, у 80-им 1,4%, у 90-им 1,1%, а у првој деценији овог века наступила је глобална економска криза.

 
Економска политика

Шта је ЕУ донела Естонији

Дејан Мировић   
четвртак, 04. април 2013.

Али, прави економски слом Естонија доживљава 2008 . године. Само у периоду 2008-2009. године БДП је опао за око 19%. Такође, БДП се по глави становника смањио за око 3.000 долара у периоду 2007-2009. Индустријска производња је опала за око 24,3% 2009. Извоз је 2009. године опао за око 25%.

 
Економска политика

Eкономија Србије данас – зависност од кредита која траје

Дејан Бараћ   
субота, 23. март 2013.

Чланство у ЕУ не гарантује економско благостање, а примери за то су Португал, Ирска, Италија, Грчка, Шпанија, па и Словенија. Да и не помињемо случајеве Бугарске и Румуније.

 
Економска политика

Јасно против ГМО у Србији - док не буде касно

Живко Ћурчић   
среда, 27. фебруар 2013.

Да ли ће се ГМ технологија, као и многи највећи изуми, истргнути контроли разумних и добронамерних. Замислите употребу ГМО-а као биолошког оружја! Замислите бактерију антракса која је мало генетички побољшана тако што јој је повећана отпорност!

 
Економска политика

Шта све можеш у Србији кад си шеик

Александар Костић   
среда, 28. август 2013.

Шеику је тако дата могућност да се директно погађа за сваку куповину, а ако се она заврши као у случају хотела на Копаонику, тешко да ће Србија нешто овајдити од толиког његовог богатства.

 
Економска политика

Економија без идеје - јуче, данас, сутра

Дејан Миљковић   
уторак, 06. август 2013.

Алберт Ајнштајн је рекао да је лудило када стално понављаш исту ствар а очекујеш другачији резултат. Што се тиче српске економије, било са страним или са домаћим експертима, понављати безидејно увек исте грешке и упорно игнорисати упозорења, засигурно ће неке међу нама довести до лудила.

 
Економска политика

Народне банке против својих народа - упоредни случај преваре са швајцарским франком

Часлав Кузмановић   
среда, 03. јул 2013.

Да ли су због неповољног развоја валутног односа између швајцарског франка и евра настрадали грађани Србије који су кредите узели у динарима? Звучи нелогично, али је захваљујући међународним шпекулантима и сапетој Народној банци Србије, тачно.

 
Економска политика

Ивица уместо Мирослава - да нам буде боље?!

Милош Суботић   
уторак, 18. јун 2013.

Смањењем конкуренције се такође широм отварају врата још вишим ценама робе у трговинама  широм Србије, а држава је немоћна да било шта уради како би спречила овакву концентрацију трговачке моћи, због закона о монополима, који као да је прављен да би у Србији омогућио доминацију неколико компанија, односно боље рећи једне.

 
Економска политика

Шта је ЕУ донелa Словачкој

Дејан Мировић   
четвртак, 06. јун 2013.

У том контексту, следећи пример показује да је такозвани европски пут доносио негативне ефекте Словачкој годинама  пре избијања кризе. На пример, године 2002. министарство здравља Словачке је донело "европски" програм који предвиђа затварање 60 болница.

 
Економска политика

Мала сеоска газдинства као покретач економског развоја

Бојан Панаотовић   
среда, 22. мај 2013.

Ово није земља из које извире нафта или која има морску обалу али свакако јесте земља у којој се може производити здрава храна и пружити богатој клијентели одмор у здравој, зеленој средини.

 
Економска политика

Саобраћајни коридори Србије – где смо данас и како даље

Слободан Аћимовић   
субота, 06. април 2013.
Крајњи циљ формирања паневропске саобраћајне мреже је функционална прекогранична и међурегионална интеграција, али и унапређене и усклађене саобраћајне инфраструктуре и услуге, чиме се омогућује слободно кретање људи, робе, капитала и информација.
 
Економска политика

Наркоманска економија, или како је неолиберализам завладао Србијом

Александар Ђурђев   
среда, 27. март 2013.

Творци наше пропасти, људи који су водили Србију од 2000, увели су неолиберализам на мала врата, а само декларативно се залагали за социјалну правду и економскe слободe.

 
Економска политика

Шта је ЕУ донела Пољској

Дејан Мировић   
уторак, 05. март 2013.

Вероватно је и овакав раст спољнотрговинског дефицита  (као и буџетски дефицит и дужничка криза праћена социјалним немирима у јужним земаља евро зоне), довео до негативног става Варшаве у вези са усвајањем евра као званичне валуте. Пољска је одустала од ранијег плана да уведе евро у 2012. години.

 
Економска политика

Шта је ЕУ донела Мађарској

Дејан Мировић   
четвртак, 14. фебруар 2013.

Тачније, од 1994. до 2005. спољни дуг Мађарске је порастао за скоро 50 милијарди долара. Године 1994. спољни дуг је износио 27 милијарди долара, а после  уласка у ЕУ, дуг је 2005. године достигао неколико пута већу суму од око 76 милијарди долара.

 
<< Прва < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Последња >>

Страна 7 од 34
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли мислите да је пожар у катедрали Нотр Дам у Паризу избио случајно или је подметнут?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер