понедељак, 24. јун 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Економска политика
Економска политика
Економска политика

Привреда Србије – поглед искоса

Ивица Стојановић   
среда, 08. април 2015.

Дефицит платног биланса се неће елиминисати променом девизног курса, односно девалвацијом или депресијацијом. трговински биланс ће бити позитиван односно бележиће суфицит само уколико је национални доходак већи од апсорпције.

 
Економска политика

Заблуда о предностима јаког динара

Горан Николић   
недеља, 29. март 2015.

Дакле, јака валута и ниска инфлација нису циљ по себи. Да је тако онда би државама које то имају, попут Македоније, Хрватске, Бугарске, Албаније, Црне Горе или БИХ цветале руже.

 
Економска политика

О последицама продаје „Телекома“

Академија инжењерских наука Србије   
четвртак, 26. фебруар 2015.

 Телеком Србија је од стратешког значаја за Србију, последице продаје ће се негативно одразити на развој телекомуникационе индустрије, а економске последице ће се изузетно негативно одразити на грађане.

 
Економска политика

Из архиве НСПМ - Може ли исландско сунце огрејати Грке?

Јован Б. Душанић   
понедељак, 26. јануар 2015.

Од грађана се тражи да све више „стежу каиш“, а и поред тога и  „издашне помоћи“ из иностранства дуг се не смањује него се из године у годину повећава. Тако је спољни дуг Грчке са 142,8% у 2010, порастао на 157,7% у прошлој

 
Економска политика

Продаја "Телекома" или бећарска економија на делу

Јован Б. Душанић   
среда, 21. јануар 2015.

Влада сада иде на продају природног националног ресурса који доноси загарантоване високе приходе. Телеком је  најпрофитабилније српско предузећа, које је и у јавности синоним за успешно пословање, солидну бригу о запосленима, те завидну одговорност за друштвени бољитак.

 
Економска политика

Економско (само)убиство или шта је ЕУ донела Србији

Дејан Мировић   
петак, 02. јануар 2015.

Oвакви катастрофални губици се се покушавају оправдати у јавности тврдњама о обећаним средствима из ИПА фондова и укидањем царина од стране ЕУ у трговини са Србијом. Међутим, нецаринске баријере су управо својствене ЕУ као вид новог протекционизма у трговини.

 
Економска политика

Српска економска драма - на колонијализам личи јер колонијализам јесте

Небојша Катић   
уторак, 16. децембар 2014.

За све три групе економиста је карактеристично да потпуно игноришу стварност, емпирију и економску историју. Овде је реч само о различитим појавним облицима истог феномена – о недопустивом интелектуалном ескапизму у баналност, сервилност или јалову теорију.

 
Економска политика

Пут ка економском опоравку - тешко, али могуће

Јован Б. Душанић   
уторак, 09. децембар 2014.

Због  географског положаја једна од компаративних предности Србије је и саобраћај пошто преко њене територије природно треба да пролазе сви саобраћајни коридори који спајају Европу са Блиским и Средњим Истоком. Ови саобраћајне магистрале подстакла би развој низа пратећих делатности и отворило много радних места.

 
Економска политика

Шта нас је све „Јужни ток“ научио о Европској унији?

Никола Танасић   
четвртак, 04. децембар 2014.

Да је блокада „Јужног тока“ директно везана за Вашингтон постало је јасно када су Бугарска и Хрватска безмало одустале од овог пројекта након неколико „пријатељских посета“ групе америчких сенатора. 

 
Економска политика

Ребаланс буџета – потребне развојне, а не рецесивне мере

Ненад Поповић   
четвртак, 30. октобар 2014.

Поређења ради, у 2008. пре једностране примене ССП-а, од царина је наплаћено око 800 милиона евра. У првој години примене ССП-а ти приходи су пали на 500 милиона евра, у 2010. на 430 милиона евра, 2011. на 380 милиона, 2012. на 315 милиона, лане на 285 милиона и ове ће, чак и ако буде наплаћено све што је планирано ребалансом, приходи од царине пасти на 260 милиона евра.

 
Економска политика

Међународни рачуноводствени стандард 21 – Невидљиви вирус у економском систему или моћно економско оружје

Дејан Миљковић   
недеља, 29. март 2015.

Међународни рачуноводствени стандард 21 (IAS 21) представља економско оружје, које је неприметно, а истовремено веома моћно. Све док је на снази IAS 21 у садашњем облику и форми, земље у развоју и мање развијене земље, или боље рећи све земље осим Г7, имаће озбиљне економске проблеме.

 
Економска политика

Ламент над неолиберализмом - Два различита погледа на књигу Томаса Пикетија и економску неједнакост

Јован Б. Душанић-Борис Беговић   
субота, 21. март 2015.

Неолиберализам је идеологија која се реализује у интересу богатих и моћних. Они имају огромну финансијску (и не само финансијску) моћ уз помоћ које обликују политички, медијски и (квази) научни простор како би се водила економска политика и јавно промовисале вредности које њима одговарају.

 
Економска политика

In Fiat veritas, или у чему је разлика између "Фијата" и НИС-а

Дејан Миљковић   
недеља, 15. фебруар 2015.

У свакој од напомена уз финансијске извештаје у делу 2.3 Преглед значајних рачуноводствених политика, потврђује се да Влада Републике Србије плаћа све доприносе за све запослене за период до 10 (десет) година, почевши од датума затварања трансакције.

 
Економска политика

Продаја "Телекома", или моћ великих идеја

Небојша Катић   
четвртак, 22. јануар 2015.

Јавност ће бити обавештена да је продаја Телекома тешка, али нужна, промишљена и мудра одлука. Она нема никакве везе ни са празном касом, нити са могућим економским колапсом. Наравно, одлука ће бити донета у интересу грађана Србије, њихових родитеља – пензионера, али понајвише у интересу деце и њихове будућности.

 
Економска политика

Нема опоравка док не одбацимо неолибералну „лудачку кошуљу“

Јован Б. Душанић   
петак, 16. јануар 2015.

Када кажемо да се Србија у будућем економском развоју и модернизацији мора, пре свега, ослањати на домаће изворе финансирања, то не искључује и иностране изворе финансирања, као што су концесије у велике инфраструктурне објекте, па чак и задуживање у иностранству.

 
Економска политика

Шта нас чека у 2015. години?

Ненад Поповић   
петак, 26. децембар 2014.

">Негативни ефекти једностране примене ССП-а из године у годину све су већи. Србија на тај начин годишње губи више новца него што ће га уштедети смањењем плата и пензија. Наиме, 2008. године, пре једностране примене ССП-а, у српски буџет се од царина слило око 800 милиона евра, а ове неће ни 260 милиона евра.

 
Економска политика

Продаја "Телекома" би за Србију представљала непроцењиву штету

Александра Смиљанић   
понедељак, 15. децембар 2014.

С обзиром да је средња годишња бруто плата у Србији око 5500 евра можемо да кажемо да би годишње страни купац из Србије извлачио бар 60000 годишњих српских плата. Конкретно, ово значи да би Влада Србије продајом Телекома укинула бар 60000 радних места не рачунајући отпуштања у Телекому.

 
Економска политика

Пад незапослености или раст манипулације?

Бранислав Оморац   
уторак, 09. децембар 2014.

Невероватно је да власт мирне душе обмањује јавност тврдњама да се малтене за месец дана незапосленост смањила за 2,7 одсто. Или, бројевима, да се незапосленост смањила за више од 50.000 у односу на први квартал као резултат ''повољнијијег привредног амбијента'', ''доношења системских закона'' итд.

 
Економска политика

Преглед реакција на обустављање изградње гасовода ''Јужни ток''

НСПМ   
четвртак, 04. децембар 2014.

Изјава Владимира Путина да се изградња Јужног тока обуставља, изазвала је бројне реакције у земљама кроз чије територије је овај гасовод требало да пролази, али и шире.

 
Економска политика

О црвима и мртвој крави, или, фијаско српске економије за почетнике

Никола Малбашки   
субота, 25. октобар 2014.

Економија Србије више не личи ни на „једну краву коју музе цело село“, већ пре на леш краве на коме се црви отимају за последње залогаје цркотине.

 
<< Прва < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Последња >>

Страна 6 од 35
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер