среда, 14. новембар 2018.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Економска политика
Економска политика
Економска политика

Србија на Балтику

Небојша Катић   
четвртак, 01. мај 2014.

За перцепцију и мерење будућег успеха кључно је кренути од што ниже базе, а шок терапија је увек најбољи начин да се то постигне. Што је економски пад током реформи дубљи, што је губитак БДП већи, то ће касније стопе раста изгледати импресивније у самеравању са тако ниском базом.

 
Економска политика

Oслободимо се неолибералних заблуда

Јован Б. Душанић   
петак, 25. април 2014.

Врши се глорификација страних инвестиција и убеђују нас да све мора да се чини и на све да се пристаје како би сваке године привукли по неколико милијарди евра страног капитала. У супротном, нема нам опстанка. Тако се шири и дефетизам у сопственом народу, јер смо тобоже неспособни да се сами старамо о себи.

 
Економска политика

Први на зачељу

Павле Поповић   
уторак, 15. април 2014.

Неадекватни законски оквири, слабе институције и ‚‚гледање кроз прсте“ повлашћеним кршиоцима законских одредби, довели су до крајње дисторзије тржишта. Велики играчи су добили оно што им је либерална догма обећала - пуну слободу деловања у односу на остале учеснике у тржишној утакмици.

 
Економска политика

Господари светских финансија - како "Голдман Сакс" влада светом

Александар Радовић   
недеља, 09. март 2014.

Држави није деловало уверљиво пропадање хипотекарних кредита, урушавања финансијских производа и затварања банака које су банкротирале пошто им је Голдман Сакс продао токсичне производе?! Уосталом, показало се да је тужиоцима и судијама тешко да гоне финансијере. Предмети су неприступачни, државни чиновници много мање плаћени од адвоката.

 
Економска политика

"Штокхолмски синдром" и српска политичка класа

Јован Б. Душанић   
уторак, 18. фебруар 2014.

Зар не би било логичније да су нам ближе Русија и Кина које нам бар не одмажу у заштити наших виталних интереса, док у исто време, САД и ЕУ отворено раде на дробљењу и слабљењу наше земље, сталним претњама, уценама и казнама? Таквом политиком и оне су, у великој мери, допринеле да већина наших грађана живи све горе и горе.

 
Економска политика

Главна пљачка у Србији била је у корист странаца, тајкуни споредни играчи и погодне мете

Бранко Павловић   
уторак, 14. јануар 2014.

Значај тајкуна нам се приказује сто пута већим него што он заправо јесте. А значај странаца у приватизацији се потпуно занемарује, иако је он 14 пута већи од значаја тајкуна.

 
Економска политика

Ко рони сузе за Сиепом?

Бојан Панаотовић   
понедељак, 11. новембар 2013.

Проблем, међутим лежи у чињеници да опис послова којим се СИЕПА бави представља делатности из класичног описа послова било које владе у свету, министарстава привреде, економије, туризма и сличних те привредних комора и туристичких организација за које држава већ одваја велика средства.

 
Економска политика

Зашто је за Србију (ипак) добро што је Гаспром купио НИС?

Александар Костић   
понедељак, 28. октобар 2013.

Данас је тржишна капитализација НИС-а на Београдској берзи, односно њена вредност, 146,5 милијарди динара, дакле нешто више од 1,3 милијарде евра, а када се разматра продаја НИС-а треба узети у обзир и геополитичку реалност Србије, и чињеницу да је она сада у рангу економске колоније ЕУ.

 
Економска политика

Шта је ЕУ донелa Летонији

Дејан Мировић   
недеља, 13. октобар 2013.

Као у свим државама новим чланицама ЕУ из источне Европе ,дошло је и до масовног исељавања становништва. Млади и образовани дословно беже у западни део ЕУ где раде најтеже послове. Истовремено пада и наталитет у овој држави .Све се то одражава на број становника.

 
Економска политика

Симпо – од сна до ноћне море

Младен Ђорђевић   
уторак, 03. септембар 2013.

Остаје зато неразјашњено да ли влада заправо жели да спасе "Симпо" и југ Србије, или се само припрема за долазак неког страног инвеститора, кога ће привући понудом типа дугови наши – фабрика твоја, као што је то већ урађено са ЈАТ-ом.

 
Економска политика

Кампања против НИС-а у владином прелазном року

Никола Малбашки   
уторак, 29. април 2014.

При томе је Вучић потрчао да све одреда обавести да је НИС профит направио „експлоатишући нашу нафту“, и да подвуче да паре „треба да остану у Србији“, али „не треба да иду у развој“? После ових Вучићевих испада, изјава Зоране Михајловић о томе како би од дивиденди НИС Србија могла да покрије део дуга „Србијагаса“ долази као мелем на рану и глас разума, што представља својеврсно достигнуће.

 
Економска политика

Главом шећера кроз лихварски зид

Богдан Живковић   
четвртак, 24. април 2014.

Дугови настали по било ком основу морају да се плате, и то је јасно. Јасно је такође да питање дуговања постаје велики проблем. Међутим, лоше је то што се код нас решавањем тог проблема нико не бави. Штите се само одређени повериоци, али то није систем. 

 
Економска политика

Може ли Америка да поремети руски извоз гаса у Европу?

Невенко Шкрбић   
недеља, 30. март 2014.

Русија никога није натерала да купује њену нафту и гас, она једноставно располаже са изузетно траженим ресурсима које продаје по веома конкурентним условима на тржишту целе Европе, што је управо разлог због кога се овај њен посао развија огромном брзином.

 
Економска политика

„Јужни ток“ није златна кока, али може бити замајац озбиљног економског препорода

Невенко Шкрбић   
петак, 28. фебруар 2014.

„Јужни ток“ за Србију представља шансу да се покрене из економске летаргије, шансу коју и даље можемо лако да прокоцкамо, баш као што можемо прокоцкати и те очекиване „транзитне милионе“.

 
Економска политика

Узроци деиндустријализације или политика „спржене земље“

Млађен Ковачевић   
петак, 07. фебруар 2014.

Србија има насушну потребу за израдом адекватне, дугорочне стратегије друштвеног и привредног развоја, раста привреде и конкурентности. Такву стратегију не могу урадити само економисти, мада је њихова улога врло значајна.

 
Економска политика

Шта је ЕУ донела Грчкој

Дејан Мировић   
среда, 08. јануар 2014.

Након пада Берлинског зида и трансформисања Европске заједнице у Европску унију, значај Грчке за Брисел се смањује. Атина је зато принуђена да узима кредите да би одржала привредни раст и високи животни стандард који је био омогућен буџетским средствима из ИМП.

 
Економска политика

Страна економија у српској привреди

Владимир Ристановић   
недеља, 10. новембар 2013.

Наша позитивна билансна страна уопште не обећава. Када смо код извоза треба рећи да су тренутно највећи извозници НИС и ФИАТ. Њихови капацитети су готово искоришћени и ту се не може очекивати некакав спектакуларан извоз изнад већ планираног.

 
Економска политика

Европска (де)индустријализација Србије

Јелена Дамњановић Симић, Мирослав Н. Јовановић   
уторак, 22. октобар 2013.

Губитак основа за индустријску производњу ствара услове за бесконачну задуженост и дужничко ропство. Образована и радна снага ствара услове за просперитет индустријске производње на коју може да се надграђује целокупна инфраструктура друштва.

 
Економска политика

Алтернатива ипак постоји

Милош Суботић   
недеља, 29. септембар 2013.

Сличан пример постоји и у Алексинцу, а након поништене продаје, фабрика за производњу бетонских стубова и трафо станица "Бетоњерка" је сложним радом за само четири месеца успела да вишеструко смањи нагомилане дугове и уговори послове за за ЕПС за целу годину.

 
Економска политика

Хрватска у ЕУ и утицај на Србију

Дејан Јововић   
четвртак, 29. август 2013.

Тешко је оценити да ли ће се уласком Хрватске у ЕУ створити услови да се и са том земљом оствари суфицит имајући у виду да ће се у овој години укинути и смањити бројне царине за увоз из ЕУ, у складу са динамиком предвиђеном транзиционим периодом.

 
<< Прва < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Последња >>

Страна 6 од 34
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли мислите да Србија адекватно обележава 100. годишњицу пробоја Солунског фронта и ослобођења Србије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер