четвртак, 20. јун 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Економска политика
Економска политика
Економска политика

Колико има смисла референдум о приступању Србије Европској унији - и када?

Мирослав Н. Јовановић   
субота, 13. мај 2017.

 Без обзира на слаткоречивост домаћих и иностраних политичара који често гостују у Србији, њихове речи у погледу приступања Србије ЕУ имају малу или никакву обавезујућу снагу. Толико је излизано уверавање о ‘европском путу’ или ‘европској перспективи’ Србије да су наведене речи одавно постале трула даска. 

 
Економска политика

Како остати усправан поред рушевина ЕУ

Мирослав Јовановић   
субота, 14. јануар 2017.

Замисао да економска повезаност смањује склоност ка ратовању и повећава цену оружаних сукоба има одређену тежину, али не и неупитну. Сетимо се само бивше Југославије. Национализам зна да игра много значајнију улогу од економске цене и последице рата. ЕУ је имала снажан утицај на стабилност у Европи, али тај утицај не треба да се преувеличава. Монетарна интеграција и предозираност избеглицама у ЕУ убрзано постају подлогу за разноврсне економске и политичке трзавице и отворене сукобе

 
Економска политика

Приватизација комуналног сектора - следе поскупљења, отпуштање и пад квалитета комуналних услуга

Марија Обрадовић   
уторак, 20. децембар 2016.

Усвајањем закона о комуналним делатностима доћи ће до великог поскупљења комуналних услуга, отпуштања радника из јавних комуналних предузећа, уз истовремено знатно опадање квалитета комуналних делатности, јер закон предвиђа да приватне фирме које путем концесије или јавно-приватног партнерства уђу у овај систем могу и да испостављају грађанима Србије рачуне за своје услуге, тј. да их наплаћују.

 
Економска политика

Варуфакис о разлозима настанка и кризе европске монетарне уније - "Јаки раде шта хоће, слаби трпе оно што морају"

Мирослав Самарџић   
уторак, 09. август 2016.

Радило се, према мишљењу Варуфакиса, о гигантској хијерархијски организованој корпорацији којом управљају технократе чији је задатак био да све деполитизују и да се минимализују конфликти.

 
Економска политика

Србија оставила грађане на милост и немилост банкарској самовољи

Лазар Ђуровић   
петак, 08. јул 2016.

Дакле овде је нарушена сврха валутне клаузуле као такве јер је дошло до озбиљног поремећаја еквивалентности узајамних давања на штету грађана а у корист страних банака у Србији. Tиме ће грађани вратити не само купљени стан него два или више станова.

 
Економска политика

Доходовна неједнакост и њен утицај на привредни раст

Горан Николић   
субота, 27. фебруар 2016.

Дакле, како свет постаје сложенији и награде за врхунске когнитивне способности се повећавају, тако сиромашни родитељи постаје све већа препрека друштвеној покретљивости. Јаз између богатих и сиромашних расте већ у васпитавању деце.

 
Економска политика

Распродаја ПКБ-а или суверенитет на добошу

Смиљана Видић   
уторак, 26. јануар 2016.

Која фирма има толико новца у делатности која је наведена као услов? Прст се упире у “МК груп” Миодрага Костића. Шта знамо о такозваном краљу шећера? То да је 2002. године купио три шећеране за 9 евра и да се те приватизације налазе на оном фамозном списку “24 спорне”.

 
Економска политика

Незаконита судска извршења пензионерима уз благослов Народне банке Србије или зашто је угашена СДК

Ђорђе Стојковић   
субота, 02. јануар 2016.

Сада, 12 година после је сасвим јасно да неки „службеник који је прошао обуку за послове платног промета“ не може ни после 12 година да ради оно што су радили службеници СДК.

 
Економска политика

Београдским буџетом за 2016. годину власт додатно завлачи руке у џепове грађана

Милан Бојовић   
понедељак, 28. децембар 2015.

Кад смо код ГСП Београд, осврнуо бих се и на Предлог плана пословања овог јавног предузећа. У том Предлогу планирана је набавка специјализованих возила за транспорт хране у износу од 8,2 милиона динара. Да ли че то ГСП у наредној години да почне да се бави и додатном делатношћу или је у питању грешка?

 
Економска политика

Дезинтеграција СДК као институције у сврху дезинтеграције државе

Ђорђе Стојковић   
понедељак, 14. децембар 2015.

Приче о отпуштањима и беди, понављају се широм Србије. Стопа незапослености у земљи је једна од највећих у Европи – 27% у фебруару (2013) , судећи по подацима Европске Уније. Покрајина Војводина као житница и домаћи терен за фирме као што су „Агрохем“ и „Фиделинка“ је један од најтеже погођених региона.

 
Економска политика

Финансијска (не)одрживост „Агрокора’’– квалитативна и квантитативна анализа (I)

Данијела Ружичић   
субота, 29. април 2017.

 Да резимирам, разлоге кризе у ''Агрокору'' можемо тражити у агресивном расту компаније кроз оптисивање дугова и у расту који је заснован на задуживању како би се створио привид добрих финансијских извештаја због поверења инвеститора и кредитора.

 
Економска политика

О тржишној економији и морском прасету

Александар Бркић   
петак, 23. децембар 2016.

 

Традиционално значење речи “тржиште” дословно представља место где се тргује и где се понуда среће са тражњом. У основи, ништа спектакуларно. Но, да бисмо разумели савремено значење термина, требало би имати у виду контекст, односно, неолиберално схватање тржишта, које упоредо са пропадањем српске економије “стицало” статус једине и неупитне економске догме

 
Економска политика

"Тихи убица" или коме нема лека - Хепатитис Ц и западна фармацеутска индустрија

Бранко Павловић   
среда, 21. септембар 2016.

Оног тренутка када би грађани запада сазнали и када би та информација била свима доступна, да фармацеутска индустрија хоће 2.000 милијарди ( то је двоструко више од бруто друштвеног производа Шпаније) нето профита од једног лека и да њихове државе то штите и подржавају, та друштва би се распала. 

 
Економска политика

Пословни односи Ер Србије са Аеродромом "Никола Тесла" - трошкови ваши, зарада наша

Радмило Марковић   
понедељак, 08. август 2016.

Само у 2014. и 2015. Аеродром је Ер Србији, директним отписом и "исправкама" потраживања, опростио око 4,3 милијарде динара дуга. Узимајући у обзир вредности евра у поменутим годинама, рачун показује да је држава Србија оштетила Аеродром "Никола Тесла" за скоро 36 милиона евра. Када се овом броју дода износ који је држава директно донирала Ер Србији (нешто мање од 119 милиона евра), долазимо до закључка да је само кроз ове две ставке држава Србија на Ер Србију потрошила више од 150 милиона евра.

 
Економска политика

Да ли ће данашња омладина морати да ради скоро до смрти, или шта доноси демографски суноврат и технолошко успоравање?

Горан Николић   
уторак, 07. јун 2016.

Истина, све мања расположивост радне снаге, која ће доћи до изражаја двадесетих година овога века када ће стопа незапослености извесно пасти испод просека ЕУ, природно подстиче раст продуктивности рада.

 
Економска политика

Концепт смањења јавног сектора је нехуман, арапски кредит је један од најскупљих зајмова који смо узели

Горан Николић   
субота, 30. јануар 2016.

 . Иначе, ја сам против отпуштања људи из јавног сектора, што је следећа мера која треба да буде урађена. Мислим да је то уништавање средњег слоја, а и социјалдемократски сам орјентисан, па ми та политика није блиска.

 
Економска политика

Трошкови гојазности

Горан Николић   
понедељак, 11. јануар 2016.

Гојазност је за протекле две деценије у земљама ЕУ увећана за 50 одсто, док је у Србији скочила за чак 60 одсто, а код наших малишана и више. Величина порције у Србији је пре 20 година износила 333 калорије, а данас чак 590 калорија. 

 
Економска политика

Жене - неискоришћени економски ресурс Србије

Горан Николић   
субота, 02. јануар 2016.

Жене у просеку надживе мушкарце, али је разлика у годинама живота изузетно променљива. Док је та разлика у најбогатијим окрузима САД на основу тренутних стопа смртности једва неколико процената, у најсиромашнијим земаља постоји разлика иде и до 35%, што је готово 10 година.  

 
Економска политика

Скупа кратковидост министарства финансија или како смо изгубили милијарду евра

Ненад Поповић   
петак, 25. децембар 2015.

 Министарство финансија Србије скрштених руку чекало је оно што је цео свет спремно очекивао још од фебруара – одлуку америчких федералних резерви да повећа камате на долар

 
Економска политика

ССП између "Косова" и ЕУ

Дејан Мировић   
уторак, 08. децембар 2015.

У преамбули ССП-а са Косово се налази звездица/фуснота у којој пише и да се статус Косова решава у складу са саветодавним мишљењем Међународног суда правде из 2010. године. Ово је више него неповољно за Србију.

 
<< Прва < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Последња >>

Страна 4 од 35
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер