среда, 26. септембар 2018.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Економска политика
Економска политика
Економска политика

Домаћинска уместо "бећарске" економије

Јован Б. Душанић   
четвртак, 31. мај 2012.

Нама остаје само нада да ће у Србији, у догледној будућности, бити формирана влада, која ће обезбедити да се економска политика реализују у интересу огромне већине грађана, а не у интересу светске олигархије и крупног капитала.

 
Економска политика

Реиндустријализација Србије

Јово Р. Дробњак   
субота, 19. мај 2012.

Разрадом просторног плана са предложеним саобраћајним трансферзалама, оцењује се да се у само ове три гравитационе зоне може лоцирати око стотину мањих и већих индустријских зона.

 
Економска политика

Еврозона – раст ризика код спасавањa Шпаније и Италије

Оксфорд аналитика   
понедељак, 14. мај 2012.

Ситуација Шпаније се погоршава и чињеницом да њене банке морају предузети прикупљање средстава у клими која је постала све неповољнија. Италија је у бољем положају: већ је ограничила буџетски дефицит и обезбедила значајна средства.

 
Економска политика

Европска демократија нас може спасти евра

Сајмон Џенкинс   
четвртак, 26. април 2012.

Све док евро у својим оковима држи континенталну економију – која се налази у стању оштре штедње – до политичке стабилности, или њеног повратка на пораст никада неће доћи.

 
Економска политика

Фиксни курс, увођење евра или девалвација

Јован Б. Душанић   
петак, 13. април 2012.

Оно чиме су се наши економски „реформатори“ и њихови неолиберални истомишљеници од 2000. посебно поносили јесте стабилан курс динара и „здрав“ банкарски систем, који је скоро у целини препуштен у руке иностраног капитала.

 
Економска политика

Развојна БРИКС банка

Милан Пурић   
субота, 31. март 2012.

Прст у око светским финасијским моћницима завршио се по њега како се завршио. Због тога је на самиту посебно наглашено право афричких земаља на помоћ и сарадњу са БРИКС-ом, насупрот изјави државног секретара Хилари Клинтон о наводној жељи пре свега Кине да експлоатише афричке државе.

 
Економска политика

Неолиберализам и криза

Јован Б. Душанић   
понедељак, 19. март 2012.

У време владавине неолиберализма отишло се још даље и ми данас живимо у времену глобалне масовне културе засноване на тржишним принципима и индивидуалним слободама.

 
Економска политика

Да ли је “депортација” у мрзовољну ЕУ награда или казна за Србију?

Мирослав Н. Јовановић   
четвртак, 01. март 2012.

У Србији нема отворене расправе о односу Србије и ЕУ. Каква је то расправа када сам врх власти већ годинама уз пуну помоћ и подршку медија потпуо некритички пуни уши народу да је ЕУ једини пут?

 
Економска политика

Раслојавање север-југ као симптом све дубље европске кризе

Александар Костић   
понедељак, 20. фебруар 2012.

Бројна су мишљења, нарочито у Немачкој, да за Грчку више нема наде, а недавни извештај Европске комисије навео је да је укупно 12 земаља еврозоне и даље озбиљно угожено због јавног дуга и недовољне конкурентности.

 
Економска политика

Фијаско неолиберализма, или почетак краја необуздане мантре о слободном тржишту

Бранко Васиљевић   
понедељак, 06. фебруар 2012.

Доктрина слободног тржишта као мантра се намеће свим земљама, посебно земљама у развоју и у транзицији. Радикални шок-терапијски реформатори жале се да је либерализација била недовољно брза и недовољно радикална.

 
Економска политика

Са иностраним инвестицијама до „бољег живота“

Јован Б. Душанић   
четвртак, 24. мај 2012.

Велика је заблуда да ће иностране инвестиције развити домаћу привреду, јер то и није њихов циљ, него исисавање високих профита из земље домаћина.

 
Економска политика

Економска статистика у огледалу

Дејан Бараћ   
петак, 18. мај 2012.

Када је у питању животни стандард становништва Србије – озбиљним анкетама би требало да се утврди колико заправо домаћинства приходују током месеца, квартала или године. Јер, исплаћене и опорезоване зараде нису права мера животног стандарда становништва Србије.

 
Економска политика

Пинокио објашњава привлачење страних улагача у Србију

Мирослав Н. Јовановић   
среда, 02. мај 2012.

Економска наука и успешна пракса одавно су одговориле на могућу недоумицу о најприкладнијем начину за привлачење улагача из иностранства. Ти начини су да се улагачима понуди велико тржиште, друштвена стабилност, добра инфраструктура, поуздани и конкурентни локални добављачи и образована радна снага.

 
Економска политика

Да ли ЕУ мора пропасти?

Божидар Маслаћ   
субота, 21. април 2012.

Када узмемо у обзир да је већина предузећа са седиштем у Европи производњу одавно пренела у земље са нижим надницама, перспективе ЕУ постају још мрачније. Европа је осуђена на сиромаштво.

 
Економска политика

Четири године ССП-а са ЕУ - економски губици и правни хаос

Дејан Мировић   
уторак, 03. април 2012.

О каквој се злоупотреби члана 72 ССП од стране ЕК ради, најбоље показује поређење са Немачком. За разлику од инеретног ставу Владе Републике Србије поводом односа националног и права ЕУ

 
Економска политика

Одговор Јовану Душанићу или о тзв. неолиберализму

Бошко Мијатовић   
четвртак, 29. март 2012.

Душанић критикује и владу и нас и тзв. неолиберализам искључиво са идеолошких позиција, без превеликог обазирања на аргументацију, док ми покушавамо да у критици владе употребимо аргументе економских, па и политичких наука.

 
Економска политика

Досије Сартид

Павле Поповић   
петак, 16. март 2012.

Владини званичници су давали неуверљива образложења о разлозима за преузимање и стању саме железаре, посебно могућих дуговања Истичу се високе залихе репроматеријала у вредности око 100 милиона евра, али нема одговора да ли су те залихе и део већ утрошеног репроматетријала плаћени.

 
Економска политика

Опадање рејтинга светских агенција за рејтинг

Јован Б. Душанић   
понедељак, 27. фебруар 2012.

Све три раније наведене рејтинг агенције основане су крајем ХIХ и почетком ХХ века и њени су клијенти били инвеститори који су им плаћали за оцене њихових потенцијалних инвестиција – улагања у хартије од вредности. Што су оцене биле тачније инвеститори су били задовољнији.

 
Економска политика

Ђилас против Ђиласа

Бранко Павловић   
уторак, 07. фебруар 2012.

Кад се заврши целокупна потребна саобраћајна инфраструктура неопходна за функционисање моста преко Аде, цена ће се приближити целој милијарди евра. Шта смо све могли да урадимо од тих додатних пара, сами закључите.

 
Економска политика

Ремонтовање централних банака

Џон Кигин   
понедељак, 06. фебруар 2012.

Усвајање циљања номиналног БДП, тако што би се централне банке обавезале на експанзивну политику, имало би самоиспуњавајуће ефекте у односу на очекивања. Ово би се знатно разликовало од досадашњих мера давања кредита на све стране 

 
<< Прва < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Последња >>

Страна 10 од 33
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли мислите да ће Србија до краја године прихватити „правно обавезујући споразум” са Приштином?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер