среда, 19. јун 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Економска политика
Економска политика
Економска политика

Суморна слика стварности Србије

Милутин Недељковић   
субота, 03. новембар 2012.

Србија, која је са закашњењем од једне деценије кренула у суштинске економске реформе није уважавала ни савете креатора веома успешне словеначке транзиције. Наиме, Словенија, једна од најуспешнијих привреда у транзицији, од самог почетка игнорисала је програме Вашингтонског консензуса.

 
Економска политика

Зашто су Немци чекали три године да инвестирају у српску енергетику

Миша Лакетић   
уторак, 30. октобар 2012.

Да ли због страха од добијања лошијег кредитног рејтинга (или је то био само изговор за хрватску јавност) RWЕ је истовремено са интересовањем за градњу термоелектране изразила жељу и да гради хидроелектране у Србији.

 
Економска политика

Глобална криза и замке масовне еуфорије

Јован Б. Душанић   
петак, 26. октобар 2012.

Џ. Дејмон је водио наглашено конзервативну пословну политику, за разлику од осталих челника великих финансијских компанија који су се међусобно такмичили за престиж – ко од њих има агресивнију пословну политику и колико је спреман  да улази у најризичније подухвате.

 
Економска политика

Регулисање финансијског система или улазак у мрачно доба

Владимир Ристановић   
понедељак, 15. октобар 2012.

Макроекономске политике постоје да би се одговарајућим мерама и инструментима благовремено ојачала привреда. Досадашње дозирање, прво кроз монетарну, а потом претежно кроз фискалну рестриктивну политику, нису дали жељени резултат. 

 
Економска политика

Ко је крив за европску кризу?

Гидеон Рахман   
петак, 12. октобар 2012.

Дакле, ево могућег компромиса: радије него да се сада међусобно оптужују, Европљани би требало да кривицу баце на “Европске великане“ из прошлости. Личности као што су Кол и Делор јесу били “велики“ у другим контекстима.

 
Економска политика

Добродошли поново у кризу еврозоне

Волфганг Минхау   
уторак, 02. октобар 2012.

Кад год ЕЦБ прискочи у помоћ, политички процес се успорава. То и јесте она истинска трагедија рвања еврозоне са кризом. Сада смо се поново нашли на оној тачки на којој смо били пре но што је господин Драги најавио свој ОМТ програм.

 
Економска политика

Приватизација и(ли) запошљавање?

Милан Кнежевић   
недеља, 16. септембар 2012.

Пренаменом фирми, њених објеката и земљишта које заузимају, многа су предузећа (чак и нека која су добро радила) доведена намерно у стечај, да би се законски покрили власници, и избегли одговорност, а при том зарадили. Увозничком лобију је сметала било каква производња, јер је она сметња неконтролисаном увозу.

 
Економска политика

Шта је ЕУ донела Хрватској

Дејан Мировић   
среда, 12. септембар 2012.

Сиромаштво у Хрватској се није смањивало (у деценији у којој је Хрватска забележила формалан напредак у европским интеграцијама). Напротив, што је Хрватска била ближе ЕУ, то је све већи број становника живео испод границе сиромаштва.

 
Економска политика

Банкаризација нашег живота, или шта ако пропадну

Ненад Гаћановић   
субота, 01. септембар 2012.

Како обично имагинација почиње, била једном једна банка... Од грађана је прикупила милијарду евра штедње. На штедњу је плаћала пасивну камату грађанима од 5% на годишњем нивоу. У апсолутном износу, то је 50 милиона евра.

 
Економска политика

Ако си паметан, зашто ниси богат?

Јован Б. Душанић   
петак, 31. август 2012.

У виртуелној економији људи не виде конкретне резултате свога рада, те се њихов рад мери једино количином зарађеног новца. Апстактне су им и последице њиховог рада на друге људе и друштво у целини.

 
Економска политика

Шта је ЕУ донела Бугарској

Дејан Мировић   
среда, 31. октобар 2012.

Податак о губљењу скоро 10% становништва само у једној деценији, показују и да би стопа незапослености (која је такође скоро двоцифрена) била још веће да нема исељавања из Бугарске. Тачније, неколико стотина хиљада Бугара ради у Италији, Шпанији и другим земљама ЕУ.

 
Економска политика

Заштита потрошача у Србији или напред преваранти

Коста Драганић   
понедељак, 29. октобар 2012.

Пре него што стигнемо до самих грађана, морамо бар поменути Удружења за заштиту потрошача. Тешко је, и мало некоректно, критиковати неког ко бар покушава да нешто уради у општем мртвилу. Међутим, њихов учинак је евидентно раван нули. Скоро да не оправдавају смисао свог постојања.

 
Економска политика

"Студија изводљивости" за Косово

Дејан Мировић   
уторак, 16. октобар 2012.

На стр. 11 и 13.Студије изводљивост о ССП између ЕУ и Косова се наводи да ЕК тесно сарађује и са такозваним Министарством за трговину и индустрију Косова. Управо то министарство треба да има важну улогу у преговорима око ССП-а истиче Европска комисија.

 
Економска политика

Трговински ланци, цене и државна регулатива

Радоман Јовић   
недеља, 14. октобар 2012.

Лако је критиковати старо-нову владу са стажом мањим од 100 дана, која је, како каже министар који већ дуги низ година контролише токове новца, затекла празну државну касу па се мора задуживати да народ не би помро од глади.

 
Економска политика

Није све у економији (има нешто и у политици)

Никола Танасић   
понедељак, 08. октобар 2012.

Обе тврдње су у духу „јастребске реторике“ америчких конзервативаца, који знатно више воле да се позивају на идеје да у политици постоје поступци који су сами по себи „добри“ или „лоши“, као што се лепо надовезују на данас актуелну европску дилему између „штедње и развоја“ (америчка дилема гласи „повећати или смањити порезе“).

 
Економска политика

Тачка на пљачку или "лов на вештице"

Бранко Павловић, Радојка Николић, Милан Ћулибрк   
четвртак, 27. септембар 2012.

Наша привреда је у так лошем стању да не може да јој се нанесе никаква додатна штета истраживањем коруптивних радњи.Српка привреда је пала на ниске гране.

 
Економска политика

Дуже се ради, а лошије живи

Јован Б. Душанић   
четвртак, 13. септембар 2012.

Незапосленост је данас нарочито велика међу младима, а они су у узрасту који је најкреативнији и када знања стечена школовањем брзо застаревају и треба одмах да се реализују у пракси, када треба да створе одличне радне навике, да се као млади самопотврде и добију самопоуздање.

 
Економска политика

Модел међупензионерске солидарности – тренутно једини одрживи пензиони систем

Божидар Маслаћ   
недеља, 02. септембар 2012.

Претпостављам полазећи од аргумента да је пензија економска категорија, који као што смо видели не одговара стварном стању, парадоксално, држава субвенционише појединачне пензије према уплатама.

 
Економска политика

Разграђивање супстанце економије – зашто смо ту где смо

Дејан Бараћ   
субота, 01. септембар 2012.

Друга Југославија је као држава била економски неефикасна (без обзира што многи грађани са носталгијом говоре о том времену), а уставним променама из 1974. и мерама економске децентрализације 1977. учињена је готово нефункционалном.

 
Економска политика

Немачка – посустала локомотива Европе

Економист   
уторак, 21. август 2012.

Ако се узме у обзир ова садашња слабост Немачке, како ће онда она моћи да настави да за собом вуче своје суседе? Све до краја прошле године, чинило се да немачки раст добија у замаху. Онда су се почели јављати неки знаци упозорења.

 
<< Прва < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Последња >>

Страна 10 од 35
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер