четвртак, 21. септембар 2017.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Економска политика
Економска политика
Економска политика

Развојна БРИКС банка

Милан Пурић   
субота, 31. март 2012.

Прст у око светским финасијским моћницима завршио се по њега како се завршио. Због тога је на самиту посебно наглашено право афричких земаља на помоћ и сарадњу са БРИКС-ом, насупрот изјави државног секретара Хилари Клинтон о наводној жељи пре свега Кине да експлоатише афричке државе.

 
Економска политика

Неолиберализам и криза

Јован Б. Душанић   
понедељак, 19. март 2012.

У време владавине неолиберализма отишло се још даље и ми данас живимо у времену глобалне масовне културе засноване на тржишним принципима и индивидуалним слободама.

 
Економска политика

Да ли је “депортација” у мрзовољну ЕУ награда или казна за Србију?

Мирослав Н. Јовановић   
четвртак, 01. март 2012.

У Србији нема отворене расправе о односу Србије и ЕУ. Каква је то расправа када сам врх власти већ годинама уз пуну помоћ и подршку медија потпуо некритички пуни уши народу да је ЕУ једини пут?

 
Економска политика

Раслојавање север-југ као симптом све дубље европске кризе

Александар Костић   
понедељак, 20. фебруар 2012.

Бројна су мишљења, нарочито у Немачкој, да за Грчку више нема наде, а недавни извештај Европске комисије навео је да је укупно 12 земаља еврозоне и даље озбиљно угожено због јавног дуга и недовољне конкурентности.

 
Економска политика

Фијаско неолиберализма, или почетак краја необуздане мантре о слободном тржишту

Бранко Васиљевић   
понедељак, 06. фебруар 2012.

Доктрина слободног тржишта као мантра се намеће свим земљама, посебно земљама у развоју и у транзицији. Радикални шок-терапијски реформатори жале се да је либерализација била недовољно брза и недовољно радикална.

 
Економска политика

Како су Американци отишли из Железаре Смедерево

Јован Стојковић   
среда, 01. фебруар 2012.

Они који се сећају доласка Aмериканаца у Железару у Смедереву и првих неспоразума две културе, два народа, два система рада, поимања рада и струке... који су ескалирали у штрајк, вероватно ће бити изненађени оваквим фер и коректним растанком.

 
Економска политика

Светска дужничка криза и извоз Србије

Млађен Ковачевић   
четвртак, 12. јануар 2012.

Затварање једне од високих пећи у компанији Ју ес стил у Смедереву и успоравање увоза у еврозони, и у још неким земљама имали су за последицу да је робни извоз у октобру (изражен у еврима), за само 4,8 одсто био већи него у истом месецу 2010.

 
Економска политика

Буџет за 2012, или како помоћи страним банкама, ЕУ и породици Ањели

Дејан Мировић   
среда, 28. децембар 2011.
Огроман део укупних трошкова буџета од око 10 милијарди динара (100 милиона евра) јесте предвиђен за путовања у Брисел. И посете институцијама и земаљама ЕУ од стране српских чиновника, министара и председника Републике.
 
Економска политика

Тржишна цена берзе

Милан Пурић   
уторак, 06. децембар 2011.

Мали акционари сада морају добро да размисле где да уложе свој новац и шта да очекујуод тога, јер је разоткривен систем како берзе у ствари функционишу. После 11. септембра 2001. Буш Млађи је рекао да је схватио да океани не штите Америку.

 
Економска политика

Пропаст српске пољопривреде

Драгана Трифковић   
среда, 30. новембар 2011.

Запошљавање агронома пред изборе је само још један маркетиншки потез. Верујем да ту постоје и идеје о сигурним гласовима, како стручњака који су добили посао, тако и пољопривредника које треба анимирати.

 
Економска политика

Одговор Јовану Душанићу или о тзв. неолиберализму

Бошко Мијатовић   
четвртак, 29. март 2012.

Душанић критикује и владу и нас и тзв. неолиберализам искључиво са идеолошких позиција, без превеликог обазирања на аргументацију, док ми покушавамо да у критици владе употребимо аргументе економских, па и политичких наука.

 
Економска политика

Досије Сартид

Павле Поповић   
петак, 16. март 2012.

Владини званичници су давали неуверљива образложења о разлозима за преузимање и стању саме железаре, посебно могућих дуговања Истичу се високе залихе репроматеријала у вредности око 100 милиона евра, али нема одговора да ли су те залихе и део већ утрошеног репроматетријала плаћени.

 
Економска политика

Опадање рејтинга светских агенција за рејтинг

Јован Б. Душанић   
понедељак, 27. фебруар 2012.

Све три раније наведене рејтинг агенције основане су крајем ХIХ и почетком ХХ века и њени су клијенти били инвеститори који су им плаћали за оцене њихових потенцијалних инвестиција – улагања у хартије од вредности. Што су оцене биле тачније инвеститори су били задовољнији.

 
Економска политика

Ђилас против Ђиласа

Бранко Павловић   
уторак, 07. фебруар 2012.

Кад се заврши целокупна потребна саобраћајна инфраструктура неопходна за функционисање моста преко Аде, цена ће се приближити целој милијарди евра. Шта смо све могли да урадимо од тих додатних пара, сами закључите.

 
Економска политика

Ремонтовање централних банака

Џон Кигин   
понедељак, 06. фебруар 2012.

Усвајање циљања номиналног БДП, тако што би се централне банке обавезале на експанзивну политику, имало би самоиспуњавајуће ефекте у односу на очекивања. Ово би се знатно разликовало од досадашњих мера давања кредита на све стране 

 
Економска политика

Други талас економске кризе и Србија

Слободан Антонић   
петак, 13. јануар 2012.

Грађани Србије још нису у потпуности осетили све последице погрешне економске и државне политике након 2000. Али, рачун за те грешке неминовно ће да пристигне. Грађани ће тада тражити да стара елита оде, а да дође нова елита.

 
Економска политика

Економски „Магнум кримен“

Павле Поповић   
недеља, 08. јануар 2012.

Појединци који су обликовали и предлагали односно спроводили реформске мере морају да одговарају за почињена злодела, не само да би се правда задовољила већ да би се спречило овако или слично неодговорно понашање у будућности.

 
Економска политика

Шта Србији економски доноси, а шта односи статус кандидата за ЕУ?

Дејан Мировић   
недеља, 11. децембар 2011.
ЕК ће моћи на основу своје слободне квазиправне воље да тумачи приоритете у вези са српским законодавством (чак и да намеће прописе који не постоје у аки комунитеру, као у Закону акцизама 2011, када су у Србији укинуте двоструке акцизе).
 
Економска политика

Наступа ли време владавине „бизнис странке“?

Јован Б. Душанић   
среда, 30. новембар 2011.

Случајно или не, на чело Европске централне банке је постављен Марио Драги (у периоду 2002-2005. био је заменик председника и извршни директор европског одељења Goldman Sachs), док су за премијере Италије и Грчке постављени Марио Монти и Лукас Пападимос.

 
Економска политика

Сјај и беда економске науке

Јован Б. Душанић   
недеља, 27. новембар 2011.

Не само искуство В. Британије и САД, него и других богатих земаља, како показује опсежно истраживање професор Ха Џу Чанг, говори да су оне користиле националистичке метод  да би поспешиле домаћу индустрију у раном детињству“, а тек када су се развиле почеле су да заговарају отворено тржиште.

 
<< Прва < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Последња >>

Страна 10 од 33
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли подржавате избор Ане Брнабић за премијера Србије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер