Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Kada će Zapad odgovoriti na predloge Medvedeva?

Andrej Fedjašin   
petak, 13. jun 2008.
Medvedev je predložio pauzu po pitanjima Kosova, proširenja NATO (samo još jedan korak ka Istoku i odnosi sa Rusijom biće jednom zauvek pokvareni), i postavljanja elemenata novog američkog raketnog štita u Evropi.
 
Savremeni svet

Da li Buš postaje irelevantan?

Patrik J. Bjukenen (Patrick J. Buchanan)   
četvrtak, 05. jun 2008.
Gledajući unazad na godine nakon 11. septembra, teško je dati Bušovoj spoljnoj politici prelaznu ocenu. Gurali smo NATO ka istoku i odbili Rusiju od sebe. Vezali smo 140,000 vojnika i marinaca u Iraku, u ratu koji je sada u svojoj šestoj godini.
 
Savremeni svet

Da li je Kosovo i slovačka „crvena linija“?

Marko Savković   
sreda, 04. jun 2008.

Ne postoji članica Evropske unije u kojoj je problem priznanja jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova postalo tako značajno pitanje unutrašnje politike, kao što je to slučaj u Slovačkoj. Nigde u Evropskoj uniji, protivnici priznanja i nezavisnosti nisu tako glasni u osudi.

 
Savremeni svet

Istorija se vratila

Robert Kagan, Robert Kuper   
sreda, 28. maj 2008.
Britanski mesečnik Prospekt uobičajava da upriliči prepisku mislilaca koji imaju različite stavove o pojedinim važnim pitanjima. U najnovijem broju tema je: Perspektive i ograničenja demokratije. U polemici učestvuju Amerikanac i Evropljanin - Robert Kagan i Robert Kuper.
 
Savremeni svet

10 ratova, 10 medijskih laži

Mišel Kolon   
ponedeljak, 26. maj 2008.

Svakom ratu prethodi velika medijska laž. Buš danas preti Venecueli i Ekvadoru. Sutra, Iranu? I posle toga, ko je sledeći?

 
Savremeni svet

Lipanjska gibanja

Bogdan Tirnanić   
nedelja, 25. maj 2008.

U tekstovima koji se ispisuju o ovom “jubileju” uglavnom se ondašnji događaji pohvalno prikazuju. Ali se, kada je reč o domaćoj situaciji, izbegava tvrdnja kako su ovdašnja “lipanjska gibanja” bila negativna.

 
Savremeni svet

Globalna anketa: Jaz između demokratije u teoriji i praksi

DŽim Loub (Jim Lobe)   
petak, 16. maj 2008.

Osnovno demokratsko načelo da ''volja naroda treba da bude osnova za autoritet vlasti'' podržavaju ogromne većine širom sveta, prema značajnoj novoj anketi koja obuhvata preko 17.000 punoletnih ljudi u 19 zemalja. Velike većine anketiranih takođe smatraju da se njihove vlasti ne drže tog načela.

 
Savremeni svet

In memoriam: Robert DŽejms Fišer

Ivan Marković   
sreda, 14. maj 2008.

U životu Roberta DŽejmsa Fišera, od milja zvanog Bobi, postojale su tri etape, ključne tačke koje su ga odredile kao ličnost i pojavu: dolazak na svetski tron u Rejkjaviku 1972., povratak na scenu u Jugoslaviji i hapšenje na aerodromu Narita.

 
Savremeni svet

Kretanje u prazno

J. Robinson Vest   
četvrtak, 08. maj 2008.

Bez velikih pokušaja konzerviranja energije, uticaj krize zaliha će biti ogroman, sa naglim skokom cena koji će dovesti do velikih ekonomskih obaveza i perturbacija. Vlade bi manevrisale kako bi obezbedile retke zalihe nafte, sa potencijalno razarajućim geopolitičkim rezultatima.

 
Savremeni svet

Verbalni delikt je ponovo u modi

Saša Gajić   
ponedeljak, 05. maj 2008.

Deo britanske javnosti je zabrinut da ovakav «tretman» jednog nakaradnog i nepopularnog islamskog glasnogovornika, sa kojim niko iole razložan ne može da se saglasi, predstavlja smišljeni akt vlasti da se izvrše dalje restrikcije slobode izražavanja.

 
Savremeni svet

NATO, Kosovo, Avganistan i Pakistan: Šta NATO radi u Avganistanu?

Fahim Husain   
četvrtak, 12. jun 2008.
Šta NATO radi u Avganistanu? Da bi se razumelo šta se dešava u Avganistanu, treba se vratiti na napad NATO snaga na Jugoslaviju u februaru 1999. godine.
 
Savremeni svet

Pismo iz Berlina

DŽejkob Hejlbrun   
četvrtak, 05. jun 2008.

Danas se utisak koji ostavljaju SAD sažima u izgledu ambasade blizu Brandenburške kapije, ambasade nalik tvrđavi u koju niko ne bi pokušao da uđe. „Mentalitet bunkera“ je svuda unaokolo i izaziva prezir. 

 
Savremeni svet

Kosovski recept za Boliviju

Mladen Đorđević   
nedelja, 01. jun 2008.

Kosovski recept cepanja suverenih država počeo je da se širi planetom, a njegova prva žrtva posle Srbije može da bude Bolivija. Ova južnoamerička zemlja došla je u opasnost od raspada i građanskog rata zbog zahteva nekoliko najbogatijih provincija za većom autonomijom.

 
Savremeni svet

Novi kabinet Rusije

Nikolas K. Gvozdev   
utorak, 27. maj 2008.

Sastav novog kabineta ruskog premijera je za sada najjasniji znak da predsednik Dimitri Medvedev i imenovani premijer Vladimir Putin planiraju da „u tandemu“ upravljaju Rusijom.

 
Savremeni svet

Parlamentarni izbori u Gruziji maja 2008. godine

Dragan Petrović   
ponedeljak, 26. maj 2008.

Kako i pre predsedničkih izbora, tako i sada Sakašvili koristi usluge konsaltinške grupe “Diližans” i firme “Verasiti vorldvajd”, koja se bavi pripremanjem i sprovođenjem političkih kampanja. Na čelu grupe je bivši agent CIA Frenk Anderson. 

 
Savremeni svet

Separatistički pokreti i kosovski uticaj - nepodnošljiva lakoća potcjenjivanja (III deo)

Danijel Kovačević, Saša Bižić   
sreda, 21. maj 2008.

Prve podjele u Sinn Fein-u dogodile su se 1922. i 1926. kada su se iz originalne strukture izdvojile dvije opcije koje su kasnije imale ključnu ulogu na političkoj sceni Republike Irske – Republikanska partija i Partija ujedinjene Irske.

 
Savremeni svet

Kejganovi snovi

Nikolas K. Gvozdev   
četvrtak, 15. maj 2008.

Najnovija knjiga Roberta Kejgena, Povratak istorije i kraj snova (The Return of History and the End of Dreams), razmatra niz problematičnih trendova – uključujući povratak Rusije, uspon Kine i jenjavanje trećeg talasa demokratizacije.

 
Savremeni svet

Maj '68 viđen iz Francuske

Mila Alečković-Nikolić   
nedelja, 11. maj 2008.

Počelo je u Francuskoj. U zemlji Klovisa, Kapeta i antipapizma, Luja 14., Jovanke Orleanke, Komune, Revolucije, terora, giljotiniranog Luja 16, kontrarevolucije, Fronde... i najzad, maja ‘68. Prvo se zatresao Latinski kvart na levoj obali Sene.

 
Savremeni svet

Život u raljama pustinje

Zoran Ćirjaković   
sreda, 07. maj 2008.

Ako pogledate iz aviona Jordan, „svetionik umerenog islama”, kako tvrdi državna propaganda, on počinje tamo gde plavetnilo mora i zelenkasto tlo ustupe mesto sivkastom prostranstvu peska i kamenja.

 
Savremeni svet

Dobro došli u multipolarni svet

Vilijam Montgomeri   
ponedeljak, 28. april 2008.

Šta zajedničko imaju Kosovo, olimpijska baklja, teroristički napadi na Sjedinjene Države od 11. septembra, japanski lov na kitove i hipotekarna kriza? Odgovor je da sve ove situacije uobličava i utiče na njih multipolarni svet u kojem živimo.

 
<< Prva < Prethodna 71 72 73 74 75 76 77 78 79 Sledeća > Poslednja >>

Strana 78 od 79
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner