Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Zašto stari Evropljani ne vole Evropsku uniju

Vilijam Montgomeri   
subota, 28. jun 2008.

Irsko odbijanje Lisabonskog ugovora podseća na staru izreku koja kaže "to je stvarna kriza... ali nije ozbiljna!". Prema očekivanjima, mediji su u početku bili puni naslova po kojima je "EU u haosu" i s "neizvesnom budućnošću". 

 
Savremeni svet

Promena u koju možemo da poverujemo?

Nikolas K. Gvozdev   
utorak, 24. jun 2008.

Uprkos retorici koja govori o promenama, čini se da senator Obama nije ni nestrpljiv ni preterano željan da pomera pravac u kreiranju spoljne politike.

 
Savremeni svet

Lažna Socijalistička internacionala

Mario Kalik   
utorak, 17. jun 2008.

Istorija međunarodnog radničkog i socijalističkog pokreta od početka je prožeta sukobima i raskolima. Njihov uzrok bile su nepremostive razlike u principima i strategijama borbe protiv kapitalizma. 

 
Savremeni svet

Putinov novi prvi tim

Dimitri K. Sajms   
ponedeljak, 16. jun 2008.

Imenovanje ambasadora Jurija Ušakova za zamenika Putinovog šefa kabineta odgovornog za spoljnu politiku i međunarodno - ekonomska pitanja – nov položaj u kabinetu ruskog premijera – ukazuje na to da Vladimir Putin namerava da vodi značajnu spoljnopolitičku ulogu.

 
Savremeni svet

Bez promena sa gospodinom “Promena“

Zoran Ćirjaković   
nedelja, 15. jun 2008.

Zahvaljujući sinu kenijskog čuvara koza, građani SAD će prvi put posle dvadeset godina imati priliku da glasaju na predsedničkim izborima na kojima prezime jednog od dva glavna kandidata neće biti ni Klinton ni Buš.

 
Savremeni svet

Separatizam sve jači u Belgiji

Svetislav Maksović   
četvrtak, 12. jun 2008.

Činjenica da su u novu državu strpane dve potpuno različite etničke grupe - valonska (koja govori francuski) i flamanska (koja govori holandski) - nije ih mnogo zanimala. Tako je obostrana netrpeljivost Flamanaca i Valonaca rasla i rasla - da bi danas dostigla tačku ključanja.

 
Savremeni svet

NATO, Kosovo, Avganistan i Pakistan: Šta NATO radi u Avganistanu?

Fahim Husain   
sreda, 11. jun 2008.
Šta NATO radi u Avganistanu? Da bi se razumelo šta se dešava u Avganistanu, treba se vratiti na napad NATO snaga na Jugoslaviju u februaru 1999. godine.
 
Savremeni svet

Pismo iz Berlina

DŽejkob Hejlbrun   
sreda, 04. jun 2008.

Danas se utisak koji ostavljaju SAD sažima u izgledu ambasade blizu Brandenburške kapije, ambasade nalik tvrđavi u koju niko ne bi pokušao da uđe. „Mentalitet bunkera“ je svuda unaokolo i izaziva prezir. 

 
Savremeni svet

Kosovski recept za Boliviju

Mladen Đorđević   
subota, 31. maj 2008.

Kosovski recept cepanja suverenih država počeo je da se širi planetom, a njegova prva žrtva posle Srbije može da bude Bolivija. Ova južnoamerička zemlja došla je u opasnost od raspada i građanskog rata zbog zahteva nekoliko najbogatijih provincija za većom autonomijom.

 
Savremeni svet

Novi kabinet Rusije

Nikolas K. Gvozdev   
ponedeljak, 26. maj 2008.

Sastav novog kabineta ruskog premijera je za sada najjasniji znak da predsednik Dimitri Medvedev i imenovani premijer Vladimir Putin planiraju da „u tandemu“ upravljaju Rusijom.

 
Savremeni svet

Lekcije Iraku od bivše Jugoslavije

Ivan Eland   
utorak, 24. jun 2008.

Iako geografski, kulturno, etnički i verski daleko od bivše Jugoslavije, Irak je, kao i Bosna, veštačka država sa mnogo etničkih podela. Baš kao i u Bosni, politički ispravni Zapadni dobročinitelji želeli bi jaču centralnu vlast u Iraku.

 
Savremeni svet

Pogibija imperije koja sve vuče na dno

Izvestija   
sreda, 18. jun 2008.

Napad na Iran može samo odložiti američke probleme jer je platni deficit SAD 2007. dostigao bilion dolara i veći je od deficita svih ostalih država zajedno. Čim dolar izgubi status rezervne svetske valute, biće to kraj SAD u njihovom sadašnjem vidu.

 
Savremeni svet

Koreni EU u planovima nacista

Ivan Vukadinović   
ponedeljak, 16. jun 2008.

Široko rasprostranjeno uverenje o Evropskoj Unij i kao multikulturnoj zajednici, nastaloj na temeljima antifašizma, suštinski je suprotna projektu Trećeg Rajha i nacističke Nemačke, sa kojima nema ničeg zajedničkog. Videćemo da to nije baš u potpunosti tačno.

 
Savremeni svet

Zabrinuti Zmaj

Ted Gejlen Karpenter   
ponedeljak, 16. jun 2008.

Kina je veliki igrač kada su u pitanju Iran i Severna Koreja, i Kinezi brinu da će novi pritisci uskoro stići iz Vašingtona u vezi sa obe stvari. Svakako su u pravu što se tiče Irana, a lako bi mogli da budu u pravu i u vezi sa Severnom Korejom.

 
Savremeni svet

Kraj nacionalnih država u Evropi

Filip DŽons   
četvrtak, 12. jun 2008.

Dakle, ukoliko Irci budu glasali protiv, onda sporazum neće stupiti na snagu bar neko vreme. Međutim, ukoliko pokleknu pred silnom propagandom u korist sporazuma i glasaju da bude prihvaćen, onda će sudbina nacionalnih država biti zapečaćena, a one nepovratno otići u propast.

 
Savremeni svet

Kada će Zapad odgovoriti na predloge Medvedeva?

Andrej Fedjašin   
četvrtak, 12. jun 2008.
Medvedev je predložio pauzu po pitanjima Kosova, proširenja NATO (samo još jedan korak ka Istoku i odnosi sa Rusijom biće jednom zauvek pokvareni), i postavljanja elemenata novog američkog raketnog štita u Evropi.
 
Savremeni svet

Da li Buš postaje irelevantan?

Patrik J. Bjukenen (Patrick J. Buchanan)   
sreda, 04. jun 2008.
Gledajući unazad na godine nakon 11. septembra, teško je dati Bušovoj spoljnoj politici prelaznu ocenu. Gurali smo NATO ka istoku i odbili Rusiju od sebe. Vezali smo 140,000 vojnika i marinaca u Iraku, u ratu koji je sada u svojoj šestoj godini.
 
Savremeni svet

Da li je Kosovo i slovačka „crvena linija“?

Marko Savković   
utorak, 03. jun 2008.

Ne postoji članica Evropske unije u kojoj je problem priznanja jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova postalo tako značajno pitanje unutrašnje politike, kao što je to slučaj u Slovačkoj. Nigde u Evropskoj uniji, protivnici priznanja i nezavisnosti nisu tako glasni u osudi.

 
Savremeni svet

Istorija se vratila

Robert Kagan, Robert Kuper   
utorak, 27. maj 2008.
Britanski mesečnik Prospekt uobičajava da upriliči prepisku mislilaca koji imaju različite stavove o pojedinim važnim pitanjima. U najnovijem broju tema je: Perspektive i ograničenja demokratije. U polemici učestvuju Amerikanac i Evropljanin - Robert Kagan i Robert Kuper.
 
Savremeni svet

10 ratova, 10 medijskih laži

Mišel Kolon   
ponedeljak, 26. maj 2008.

Svakom ratu prethodi velika medijska laž. Buš danas preti Venecueli i Ekvadoru. Sutra, Iranu? I posle toga, ko je sledeći?

 
<< Prva < Prethodna 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Sledeća > Poslednja >>

Strana 78 od 80
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner