Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Lipanjska gibanja

Bogdan Tirnanić   
nedelja, 25. maj 2008.

U tekstovima koji se ispisuju o ovom “jubileju” uglavnom se ondašnji događaji pohvalno prikazuju. Ali se, kada je reč o domaćoj situaciji, izbegava tvrdnja kako su ovdašnja “lipanjska gibanja” bila negativna.

 
Savremeni svet

Globalna anketa: Jaz između demokratije u teoriji i praksi

DŽim Loub (Jim Lobe)   
petak, 16. maj 2008.

Osnovno demokratsko načelo da ''volja naroda treba da bude osnova za autoritet vlasti'' podržavaju ogromne većine širom sveta, prema značajnoj novoj anketi koja obuhvata preko 17.000 punoletnih ljudi u 19 zemalja. Velike većine anketiranih takođe smatraju da se njihove vlasti ne drže tog načela.

 
Savremeni svet

In memoriam: Robert DŽejms Fišer

Ivan Marković   
utorak, 13. maj 2008.

U životu Roberta DŽejmsa Fišera, od milja zvanog Bobi, postojale su tri etape, ključne tačke koje su ga odredile kao ličnost i pojavu: dolazak na svetski tron u Rejkjaviku 1972., povratak na scenu u Jugoslaviji i hapšenje na aerodromu Narita.

 
Savremeni svet

Kretanje u prazno

J. Robinson Vest   
sreda, 07. maj 2008.

Bez velikih pokušaja konzerviranja energije, uticaj krize zaliha će biti ogroman, sa naglim skokom cena koji će dovesti do velikih ekonomskih obaveza i perturbacija. Vlade bi manevrisale kako bi obezbedile retke zalihe nafte, sa potencijalno razarajućim geopolitičkim rezultatima.

 
Savremeni svet

Verbalni delikt je ponovo u modi

Saša Gajić   
nedelja, 04. maj 2008.

Deo britanske javnosti je zabrinut da ovakav «tretman» jednog nakaradnog i nepopularnog islamskog glasnogovornika, sa kojim niko iole razložan ne može da se saglasi, predstavlja smišljeni akt vlasti da se izvrše dalje restrikcije slobode izražavanja.

 
Savremeni svet

Separatistički pokreti i kosovski uticaj - nepodnošljiva lakoća potcjenjivanja (II deo)

Danijel Kovačević, Saša Bižić   
petak, 25. april 2008.

Ko god da pobijedi, biće najgori predsjednik u američkoj istoriji. Iz srpskog ugla gledano, McCain, koji je fanatičan kada je u pitanju američki imperijalizam, mogao bi biti najgori kandidat.

 
Savremeni svet

Reganove imitacije

Nikolas Gvozdev   
utorak, 22. april 2008.

Većina republikanaca – i dobar deo demokrata tvrdi da je jedan od razloga za uspeh Reganove spoljne politike bila njegova sposobnost da balansira između vernosti američkim idealima i razumevanja strateških interesa zemlje.

 
Savremeni svet

Amerika - odrastanje velikog brata

Zoran Grbić   
četvrtak, 17. april 2008.

Od početka devedesetih jedna od zanimljivih informacija koje smo dobijali sa druge strane Atlantika bila je da „američki narod nije neprijatelj Srbije“ i da „američka vlada nije neprijatelj Srbije“. Obe izjave predstavljene su kao nešto što je isto, a nije.

 
Savremeni svet

Klub bebisiterki

Ted Galen Karpenter   
utorak, 08. april 2008.

Opiranje Nemačke, Francuske i drugih ključnih dugogodišnjih članova sprečilo je cilj Bušove administracije da ponudi Akcioni plan članstva (prva etapa pripreme zemlje za prijem u NATO) Gruziji i Ukrajini. 

 
Savremeni svet

SAD i (Zapadna) Evropa

Dragan Petrović   
utorak, 08. april 2008.

Postavlja se pitanje zašto su od čitavog vanevropskog postkolonijalnog prostora baš SAD uspele ne samo da se uzdignu u rang najvećih evropskih sila, već i da ih ubedljivo preteknu, postavši u jednom trenutku najveća svetska sila – supersila.

 
Savremeni svet

Separatistički pokreti i kosovski uticaj - nepodnošljiva lakoća potcjenjivanja (III deo)

Danijel Kovačević, Saša Bižić   
sreda, 21. maj 2008.

Prve podjele u Sinn Fein-u dogodile su se 1922. i 1926. kada su se iz originalne strukture izdvojile dvije opcije koje su kasnije imale ključnu ulogu na političkoj sceni Republike Irske – Republikanska partija i Partija ujedinjene Irske.

 
Savremeni svet

Kejganovi snovi

Nikolas K. Gvozdev   
sreda, 14. maj 2008.

Najnovija knjiga Roberta Kejgena, Povratak istorije i kraj snova (The Return of History and the End of Dreams), razmatra niz problematičnih trendova – uključujući povratak Rusije, uspon Kine i jenjavanje trećeg talasa demokratizacije.

 
Savremeni svet

Maj '68 viđen iz Francuske

Mila Alečković-Nikolić   
subota, 10. maj 2008.

Počelo je u Francuskoj. U zemlji Klovisa, Kapeta i antipapizma, Luja 14., Jovanke Orleanke, Komune, Revolucije, terora, giljotiniranog Luja 16, kontrarevolucije, Fronde... i najzad, maja ‘68. Prvo se zatresao Latinski kvart na levoj obali Sene.

 
Savremeni svet

Život u raljama pustinje

Zoran Ćirjaković   
sreda, 07. maj 2008.

Ako pogledate iz aviona Jordan, „svetionik umerenog islama”, kako tvrdi državna propaganda, on počinje tamo gde plavetnilo mora i zelenkasto tlo ustupe mesto sivkastom prostranstvu peska i kamenja.

 
Savremeni svet

Dobro došli u multipolarni svet

Vilijam Montgomeri   
ponedeljak, 28. april 2008.

Šta zajedničko imaju Kosovo, olimpijska baklja, teroristički napadi na Sjedinjene Države od 11. septembra, japanski lov na kitove i hipotekarna kriza? Odgovor je da sve ove situacije uobličava i utiče na njih multipolarni svet u kojem živimo.

 
Savremeni svet

Separatistički pokreti i kosovski uticaj - nepodnošljiva lakoća potcjenjivanja (I deo)

Danijel Kovačević, Saša Bižić   
četvrtak, 24. april 2008.

Neinventivni činovnici iz Vašingtona i Brisela ponavljaju da njihovo viđenje statusa Kosova i Metohije važi samo za tu situaciju i ne može da se primjenjuje na ostale teritorijalne sporove u svijetu.

 
Savremeni svet

Svet je postao veoma siv

Vilijam Montgomeri   
nedelja, 20. april 2008.

Umesto crnog i belog sveta hladnog rata, i EU i NATO se sada suočavaju sa svetom koji je postao veoma siv. Vreme je - i potreba - da obe organizacije isključe "automatskog pilota".

 
Savremeni svet

Tri lica infantilnosti: Samit NATO u Bukureštu

Anatol Liven   
ponedeljak, 14. april 2008.

Pokušaj Bušove administracije da hitno ponudi članstvo Ukrajini i Gruziji, na samitu NATO u Bukureštu, bio je bezuspešan, što je dobro. Loša strana svega je što se to desilo samo zahvaljujući protivljenju Nemačke i Francuske. 

 
Savremeni svet

Prijatelj mog neprijatelja

Tomas Grejem   
utorak, 08. april 2008.

Nijedan od ovih koraka ne predstavlja koncesiju za Ruse niti nagradu za loše ponašanje, kako bi neki hteli da predstave. Sve to bi uticalo na cost-benefit analizu Rusije prema Iranu.

 
Savremeni svet

Kad je predsednik obezbeđen čovek

Dimitrije Medvedev   
subota, 05. april 2008.

Kad neko postaje šef države, a nije zaradio ni kopejke, to ostavlja loš utisak, doživljava se kao pretnja. Kao prvo, nije jasno šta je dotle radio, zašto, ako je tako pametan i dobar, nije uspeo da obezbedi sebe i porodicu.

 
<< Prva < Prethodna 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Sledeća > Poslednja >>

Strana 79 od 80
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner