Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Život u raljama pustinje

Zoran Ćirjaković   
sreda, 07. maj 2008.

Ako pogledate iz aviona Jordan, „svetionik umerenog islama”, kako tvrdi državna propaganda, on počinje tamo gde plavetnilo mora i zelenkasto tlo ustupe mesto sivkastom prostranstvu peska i kamenja.

 
Savremeni svet

Dobro došli u multipolarni svet

Vilijam Montgomeri   
ponedeljak, 28. april 2008.

Šta zajedničko imaju Kosovo, olimpijska baklja, teroristički napadi na Sjedinjene Države od 11. septembra, japanski lov na kitove i hipotekarna kriza? Odgovor je da sve ove situacije uobličava i utiče na njih multipolarni svet u kojem živimo.

 
Savremeni svet

Separatistički pokreti i kosovski uticaj - nepodnošljiva lakoća potcjenjivanja (I deo)

Danijel Kovačević, Saša Bižić   
četvrtak, 24. april 2008.

Neinventivni činovnici iz Vašingtona i Brisela ponavljaju da njihovo viđenje statusa Kosova i Metohije važi samo za tu situaciju i ne može da se primjenjuje na ostale teritorijalne sporove u svijetu.

 
Savremeni svet

Svet je postao veoma siv

Vilijam Montgomeri   
nedelja, 20. april 2008.

Umesto crnog i belog sveta hladnog rata, i EU i NATO se sada suočavaju sa svetom koji je postao veoma siv. Vreme je - i potreba - da obe organizacije isključe "automatskog pilota".

 
Savremeni svet

Tri lica infantilnosti: Samit NATO u Bukureštu

Anatol Liven   
ponedeljak, 14. april 2008.

Pokušaj Bušove administracije da hitno ponudi članstvo Ukrajini i Gruziji, na samitu NATO u Bukureštu, bio je bezuspešan, što je dobro. Loša strana svega je što se to desilo samo zahvaljujući protivljenju Nemačke i Francuske. 

 
Savremeni svet

Prijatelj mog neprijatelja

Tomas Grejem   
utorak, 08. april 2008.

Nijedan od ovih koraka ne predstavlja koncesiju za Ruse niti nagradu za loše ponašanje, kako bi neki hteli da predstave. Sve to bi uticalo na cost-benefit analizu Rusije prema Iranu.

 
Savremeni svet

Kad je predsednik obezbeđen čovek

Dimitrije Medvedev   
subota, 05. april 2008.

Kad neko postaje šef države, a nije zaradio ni kopejke, to ostavlja loš utisak, doživljava se kao pretnja. Kao prvo, nije jasno šta je dotle radio, zašto, ako je tako pametan i dobar, nije uspeo da obezbedi sebe i porodicu.

 
Savremeni svet

Tibetanske nevolje

Dru Tompson   
subota, 05. april 2008.

Nažalost, tvrd pristup kineske vlade ograničavana njenu sposobnost da ponovo započne pregovore sa Dalaj Lamom. Neki analitičari veruju da kineska vlada teži dugoročnoj strategiji čekanja da Dalaj Lama umre.

 
Savremeni svet

Gde je mesto Ukrajini?

Andres Ortega   
sreda, 02. april 2008.

Ukrajinsko pitanje podiže tenzije. Rusija i Ukrajina imaju suviše bliske odnose, te bi perspektiva ulaska Kijeva u NATO mogla da izazove ozbiljne probleme. Postoji na stotine kilometara dodirnih tačaka između ove dve zemlje bez jasno određenih granica.

 
Savremeni svet

Julija Timošenko - politički portret i biografija

Zoran Milošević   
sreda, 26. septembar 2007.

Ona nema ideologiju, već neizmernu želju za bogatstvom i vlašću, a ukrajinske ekstremiste samo instrumentalizuje za svoje ciljeve. Kao premijer Ukrajine nanela je velike ekonomske štete državi i narodu.

 
Savremeni svet

Verbalni delikt je ponovo u modi

Saša Gajić   
ponedeljak, 05. maj 2008.

Deo britanske javnosti je zabrinut da ovakav «tretman» jednog nakaradnog i nepopularnog islamskog glasnogovornika, sa kojim niko iole razložan ne može da se saglasi, predstavlja smišljeni akt vlasti da se izvrše dalje restrikcije slobode izražavanja.

 
Savremeni svet

Separatistički pokreti i kosovski uticaj - nepodnošljiva lakoća potcjenjivanja (II deo)

Danijel Kovačević, Saša Bižić   
petak, 25. april 2008.

Ko god da pobijedi, biće najgori predsjednik u američkoj istoriji. Iz srpskog ugla gledano, McCain, koji je fanatičan kada je u pitanju američki imperijalizam, mogao bi biti najgori kandidat.

 
Savremeni svet

Reganove imitacije

Nikolas Gvozdev   
utorak, 22. april 2008.

Većina republikanaca – i dobar deo demokrata tvrdi da je jedan od razloga za uspeh Reganove spoljne politike bila njegova sposobnost da balansira između vernosti američkim idealima i razumevanja strateških interesa zemlje.

 
Savremeni svet

Amerika - odrastanje velikog brata

Zoran Grbić   
četvrtak, 17. april 2008.

Od početka devedesetih jedna od zanimljivih informacija koje smo dobijali sa druge strane Atlantika bila je da „američki narod nije neprijatelj Srbije“ i da „američka vlada nije neprijatelj Srbije“. Obe izjave predstavljene su kao nešto što je isto, a nije.

 
Savremeni svet

Klub bebisiterki

Ted Galen Karpenter   
utorak, 08. april 2008.

Opiranje Nemačke, Francuske i drugih ključnih dugogodišnjih članova sprečilo je cilj Bušove administracije da ponudi Akcioni plan članstva (prva etapa pripreme zemlje za prijem u NATO) Gruziji i Ukrajini. 

 
Savremeni svet

SAD i (Zapadna) Evropa

Dragan Petrović   
utorak, 08. april 2008.

Postavlja se pitanje zašto su od čitavog vanevropskog postkolonijalnog prostora baš SAD uspele ne samo da se uzdignu u rang najvećih evropskih sila, već i da ih ubedljivo preteknu, postavši u jednom trenutku najveća svetska sila – supersila.

 
Savremeni svet

Kako da napravite sopstvenu državu

DŽošua Kiting   
subota, 05. april 2008.

Pošto je Kosovo jednoglasno proglasilo nezavisnost i pošto mnoštvo entiteta koji teže nezavisnosti namerava da krene tim putem, možda ste i sami pomislili da je krajnje vreme da osnujete sopstvenu državu.

 
Savremeni svet

Biblija bez imejla

Vladimir Putin   
četvrtak, 03. april 2008.

Sramota je, ali ne koristim te tehnologije. Ne koristim čak ni telefon. Moji operateri, moje osoblje to čini za mene. Ali oni to tako dobro rade, da im zavidim. Nije važno koliko telefona imate. Kako možete izmeriti autoritet?

 
Savremeni svet

MekKejnov promašaj

Nikolas Gvozdev   
četvrtak, 20. mart 2008.

Senator DŽon MekKejn nastavlja da insistira na tome da će države koje imaju slične oblike vladavine imati iste interese koji se tiču njihove spoljne politike. „Liga naroda“ je bila žalostan neuspeh; zašto bi „Liga demokratija“ prošla bolje?

 
<< Prva < Prethodna 91 92 93 Sledeća > Poslednja >>

Strana 93 od 93
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner