Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Virtuelna vlada i nevirtuelne pretnje

Eduard Popov   
sreda, 20. maj 2009.

Bojazan od „buđenja“ rusinske samosvesti i izazivanja zakonske kritike politike Kijeva po rusinskom pitanju, teraju ukrajinske državne strukture na korak, logičan u njihovom položaju: politizovati rusinski pokret i gurnuti ga u provaliju separatizma.

 
Savremeni svet

Surovost s knjižicom broj 1393

Huan Hesus Asnarez   
ponedeljak, 18. maj 2009.

Nemačko tužilaštvo DŽona Demjanjuka ne okrivljuje da je bio Ivan Grozni iz Treblinke, ali da jeste bio čuvar u Sobiboru. Procenjuje se da je oko milion Jevreja umoreno u gasnim komorama po okupiranoj Poljskoj. Bilo je oko 5 hiljada Ukrajinaca kao što je DŽon Demjanjuk.

 
Savremeni svet

Desno – i pogrešno

DŽejkob Hejlbrun   
petak, 15. maj 2009.

Čejni je ukazao da, kada bi se on sam nalazio u političkoj stupci, pored sebe ne bi želeo Pauela, sa kim se godinama prepirao jer je previše blago branio američke nacionalne interese. Umesto njega, preferirao bi Raša Limbaua. Nema sumnje da Raš bolje razmišlja i da je razboritiji od Pauela.

 
Savremeni svet

Odelo – poklon ili mito

Fernando Peinado Alkaraz   
sreda, 13. maj 2009.

Primiti neki poklon od nekih prijatelja, može da znači kraj političke karijere. U Španiji je u toku sudski proces zbog navodne korpucije predsednika pokrajine Valensija, jer je prema optužbi više puta uzeo odela a da ih nije platio.

 
Savremeni svet

Kušner, Total i Burma

petak, 08. maj 2009.

Napravljen u tri dana ispitivanja, a da u njemu nema konsultacija sa opozicionarima vojnom režimu niti bilo koje druge od brojnih asocijacija za demokratiju i poštovanje ljudskih prava u Burmi, Kušnerov izveštaj pokušao je da opravda prisustvo francuske firme u toj zemlji.

 
Savremeni svet

Ekonomska pometnja i lov na Cigane

Nikolas Kulis   
četvrtak, 07. maj 2009.

Stručnjaci za romska pitanja govore o sve agresivnijem okruženju prema Ciganima u Mađarskoj i drugim zemljama u Centralnoj i Istočnoj Evropi, čiji lideri koriste stare stereotipe o Ciganima kao o sitnim delikventima i parazitima socijalnog sistema.

 
Savremeni svet

Britanija se pretvara u državu mekog totalitarizma

Hal DŽ. P. Kolbič   
ponedeljak, 27. april 2009.
Ne postoje koncentracioni logori, niti gulazi, ali tu je misaona policija sa dosad neviđenom moći da diktira načine razmišljanja i isteruje jeresi na čistac, dok za otpor slede ozbiljne kazne. Izgleda da se Britanija pretvara u prvu modernu toralitarnu državu.
 
Savremeni svet

Degolistička Francuska ima svog kandidata

Mila Alečković-Nikolić   
subota, 18. april 2009.

Čim je Dominik de Vilpen identifikovan kao autentični degolista, administracija DŽordža Buša izvadila je iz šešira dugo pripremanog Minhauzena koji je stasavao uz Frenka Viznera starijeg – Nikolu Nađ Boča Sarkozija.

 
Savremeni svet

Srbija u geopolitičkoj misli Aleksandra Dugina

Zoran Milošević   
sreda, 08. april 2009.
Ko kontroliše Srbiju, kontroliše Balkan; ko kontroliše Balkan, kontroliše ogroman mediteranski strateški region. To je geopolitički aksiom za koji Srbi tako skupo plaćaju u svojoj istoriji.
 
Savremeni svet

Karikatura pobune

Frenk Furedi   
petak, 03. april 2009.

Jučerašnji pozerski protesti protiv bankara potvrdili su da je antikapitalizam postao puki brend, sa isto onoliko sadržine koliko i lanac brze hrane ili marka garderobe. Protestanti nisu toliko zastupali neki cilj, koliko su zapravo tragali za istim, nisu samo protestovali, nego i pozirali kamerama.

 
Savremeni svet

Turska ljuta zbog francusko-nemačkog protivljenja proširenju EU

Elica Vučeva   
utorak, 19. maj 2009.

Gospodin Sarkozi je često izjavljivao da Turska ne spada u Evropu. Što se gospođe Merkel tiče, ona je pre nedelju dana na sastanku sa g. Sarkozijem takođe kazala da EU ne može „prihvatati svakoga za punopravnog člana.“

 
Savremeni svet

Rasplet ukrajinske političke krize na jesen?

Dragan Petrović   
nedelja, 17. maj 2009.

Za mesto predsednika republike veliki favoriti su Julija Timošenko i Viktor Janukovič, a treći kandidat bi mogao biti po snazi Arsen Jacenjuk, koji bi imao najsličniju politiku predsedniku Juščenku i verovatno bio američki favorit (idealan kandidat) za ove izbore.

 
Savremeni svet

Cev mira nema

Anton Ključkin   
četvrtak, 14. maj 2009.

U Pragu, u okviru samita „Južni koridor – novi put svile“, potpisana je deklaracija koja se tiče izgradnje gasovoda „Nabuko“, koji će pomoći da se ostvare isporuke goriva iz kaspijskog regiona za Evropu, zaobilazeći Rusiju. Međutim, Brisel neće imati prilike da u iskusi zadovoljstvo zbog dobro okončanog posla.

 
Savremeni svet

Etnički separatizam i kriza evropske državnosti

Jurij Aleksejevič Balašov   
utorak, 12. maj 2009.

Belgija i Španija su pokušale da konflikte regulišu pomoću povišenja statusnih položaja manjina i decentralizacijom sistema upravljanja. Pod takvim uslovima, raspad država Zapadne Evrope po etničkim principu i destabilizacija EU izgledaju realni.

 
Savremeni svet

Avganistanska feministička revolucija

Naomi Volf   
petak, 08. maj 2009.

Okružene ruljom pobesnelih muškaraca koji su ih nazivali “kurvama” i drugim epitetima, žene su marširale tri kilometra pod pljuskom uvreda, da bi odgovornima predale peticiju protiv novousvojenog zakona, kojim bi se ženama nametnuo čitav niz ograničenja. 

 
Savremeni svet

Odnosi Rusije i država Srednje Azije

Dragomir Anđelković   
sreda, 29. april 2009.

Do sada nastala i učvršćena simbioza ruske kulture i štita sa naftom i gasom Srednje Azije, predstavljaće jedno od utemeljenja ruske moći u 21. veku! Nafta donosi novac, a naftovod politički uticaj, i možemo biti sigurni da će u budućnosti Rusija dominirati regionom.

 
Savremeni svet

Amerika nije hrišćanska nacija

Majkl Lind   
utorak, 21. april 2009.
Američka republika, za razliku od američkog stanovništva, nije post-hrišćanska, jer nikada nije ni bila hrišćanska. Prema Obaminim rečima: «Mi sebe smatramo nacijom građana koje povezuju ideali i skup vrednosti.» A na tome treba da zahvalimo bogovima. Svoj dvadesetorici.
 
Savremeni svet

Kako je Barak Obama naučio da voli protivraketnu odbranu

Aleksandar Pavić   
četvrtak, 16. april 2009.

Realnost je da sposobnost da se drži korak sa promenama, da se nadmudri protivnik, da se bude na pravom mestu u pravo vreme, nikad nije bila jača strana vojske. Naše pretpostavke su skoro uvek pogrešne.

 
Savremeni svet

Ne, on to ne može

Bartl Bul   
ponedeljak, 06. april 2009.

Od početka se moglo naslutiti da će nas Barak Obama razočarati. Kad obećate bezmalo sve bezmalo svakom – neminovno ćete mnoge razočarati. Ali malo njih je očekivalo da točkovi nove administracije otpadnu tako brzo.

 
Savremeni svet

Sedamdeset godina od završetka španskog građanskog rata

Branislav Đorđević   
sreda, 01. april 2009.
Politički sistem vlasti koji je stvorio Franko, dug gotovo 40 godina, bio je personalna diktatura. Vešt i pronicljiv tehničar vlasti, više puta je pokušavao da režimu prividno da demokratski sadržaj.
 
<< Prva < Prethodna 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Sledeća > Poslednja >>

Strana 71 od 81
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner