Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Scenario bio kao za "Oluju"

Boris Šmeljov   
utorak, 12. avgust 2008.
U Južnoj Osetiji je ponovljen isti scenario kao kada je sprovedena akcija "Oluja" u Hrvatskoj, izjavio je u intervjuu za sutrašnje "Novosti" dr Boris Šmeljov
 
Savremeni svet

Primeniti kosovski model na Južnu Osetiju?

Valid Fares   
utorak, 12. avgust 2008.
Kao i u bivšoj Jugoslaviji, ni rešenje ovog sukoba neće podjednako zadovoljiti emotivne, istorijske i geopolitičke osećaje i težnje svih aktera, ali to je trenutno stanje međunarodnog prava.
 
Savremeni svet

Defile 14. jula u senci pobune

Mila Alečković Nikolić   
subota, 19. jul 2008.

Nijedan dosadašnji francuski predsednik 14. jula nikada se nije bojao smrti. Ali, Sarkoziju, očigledno, savest nije čista.

 
Savremeni svet

Razumevanje za Irce

Jirgen Habermas   
četvrtak, 17. jul 2008.

U pogledu evropske budućnosti postoji zasad nerazrešiv sukob, i to je politička činjenica koju naprosto treba konstatovati i za koju ne treba krivicu prebacivati nijednoj od sukobljenih strana. Ferhojgenu i njegovim kolegama prebacujem što zataškavaju taj sukob.
 
Savremeni svet

Ipak je nafta bila razlog za napad na Irak

Bil Mojers i Majkl Vinšip   
utorak, 15. jul 2008.

Ne, ne, govorili su nam, rat u Iraku nije zbog nafte. To je cinično i pojednostavljeno, rekli su. To ima veze sa terorom, Al kaidom, rušenjem jednog diktatora, širenjem demokratije i našom zaštitom od oružja za masovno uništavanje.

 
Savremeni svet

Balkanske lekcije

Sem Vaknin   
nedelja, 13. jul 2008.
Nijedna nacionalna država nije propala 1990-ih. Samo su neodrživi i nezamislivi multikulturalni, multietnički eksperimenti (poput Čehoslovačke, SSSR-a, i Jugoslavije) propali.
 
Savremeni svet

Kapitalizam katastrofe: stanje iznuđivanja

Naomi Klajn   
petak, 11. jul 2008.
Kada je cena nafte premašila 140 dolara po barelu, čak i najveći desničari među televizijskim voditeljima morali su da dokažu svoj populizam time što bi posvetili bar deo emisije kritikama upućenim velikim naftnim kompanijama.
 
Savremeni svet

Izdaje li Francuska svoju slobodarsku prošlost

Mila Alečković-Nikolić   
nedelja, 06. jul 2008.
Tvorevina Kapesijanskih kraljeva koji su od tri rase i više konfesija napravili čvrstu naciju, prva država-nacija, ali i sa prvim pojmom političkog (a ne etničkog) pojma nacije, prva zemlja azila, Francuska je bila carica revolucija i princeza kontrarevolucija svih vremena.
 
Savremeni svet

Točkovi su prestali da se okreću

Jirgen Habermas   
ponedeljak, 30. jun 2008.
Građani ne žele da ih tretiraju kao stoku koju neko uteruje u glasačku kabinu. Sa izuzetkom tri poslanika koji su i sami glasali „protiv”, irski narod i celokupna irska politička klasa sasvim su odvojeni jedni od drugih i u potpunom su sukobu.
 
Savremeni svet

Novi hladni rat?

Kon Halinan (Conn Hallinan)   
nedelja, 29. jun 2008.

Hladni rat je možda završen, ali se to ne bi moglo naslutiti na osnovu sastanka NATO u Bukureštu. Savez je odobrio članstvo Hrvatske i Albanije, dok je samo francusko i nemačko protivljenje sprečilo Bušovu administraciju u nameri da ovima pridoda Ukrajinu i Gruziju.

 
Savremeni svet

Rusija se vraća

Gordon N. Bardoš   
utorak, 12. avgust 2008.
Imajući u vidu ove rezultate, možda je i razumljivo zašto se sadašnji ruski predsednik Dmitri Medvedev naslađuje time da je „Kosovo za Evropsku Uniju skoro isto što je Irak za Sjedinjene Države.“
 
Savremeni svet

Ko odlučuje o ratu?

Dag Bendou   
utorak, 29. jul 2008.
Bušova administracija preti ratom u Iranu kao da je odluka o tome na predsedniku. Predsednik smatra da nije ograničen ni Ustavom ni Rezolucijom svetskih sila iz 1973. Bivši državni sekretari DŽejms A. Bejker i Voren Kristofer nedavno su upozorili: „Vladavina prava je narušena"
 
Savremeni svet

Gruzija, Vašington i Moskva: nuklearna geopolitička igra pokera

F. Vilijam Engdal   
subota, 19. jul 2008.
Gruzija, pod rukovodstvom Vašingtonovog čoveka, predsednika Mihaila Sakašvilija odbija da odustane od svoje provokativne težnje ka članstvu u NATO.
 
Savremeni svet

Budućnost Evrope: Korak po korak i svi zajedno (odgovor Jirgenu Habermasu)

Ginter Ferhojgen   
četvrtak, 17. jul 2008.

Pojedinačne države imaju pravo veta, i Habermas hvali Irce što su ga upotrebili, ali upravo ono neprekidno odlaže sprovođenje koraka koji bi mogli da nas odvedu napred. Ipak, drugog puta nema. 

 
Savremeni svet

Islamska demokratija protiv kemalizma

Mladen Đorđević   
ponedeljak, 14. jul 2008.

Godinu dana posle krize oko izbora predsednika, Turska je ponovo u previranju. Suočene sa sve agresivnijim delovanjem islamističke vlade, sekularne strukture su krenule u odbranu Ataturkovog nasleđa.

 
Savremeni svet

Irska

Serž Alimi   
subota, 12. jul 2008.

Pošto su odbacili "pojednostavljeni" Sporazum, toliko zbrkan da je predsednik vlade Brajan Koven morao da prizna kako nije uspeo da ga pročita do kraja, Irci su, prema jednom evropskom poslaniku obnovili uspomenu na "populističku demokratiju".

 
Savremeni svet

Senka Minhenske konferencije nad Evropom

Petar Iskenderov   
utorak, 08. jul 2008.

Tokom prethodnih nekoliko nedelja, pažnja publike bila je usmerena na nedavne raznovrsne geopolitičke događaje, te će završetak slovenačkog predsedavanja Savetom EU 1. jula ostati skoro neprimećen, u odnosu na pozadinu.

 
Savremeni svet

Šta će Rusi na Balkanu

Slavoljub Lekić   
subota, 05. jul 2008.

Na početku 21. veka okrnjeni sovjetski hartland ponovo je bio povod za raspravu, prekinutu Oktobarskom revolucijom, o budućnosti Rusije i njenog odnosa prema Evropi i Americi. Na kraju 20. veka simbolično se u Rusiju vratila emigracija koja je pružila podlogu za preporod u 21. veku.

 
Savremeni svet

Potreba, mogućnost i značenje svetskog upraviteljstva

Milica Vesković   
ponedeljak, 30. jun 2008.

Jedan od odgovora na zahteve savremenog sveta jeste uspostavljanje svetskog upraviteljstva, zapravo neke vrste svetske vlade koja je nadležna za rešavanje međunarodnih problema. Ova forma vladavine ne zahteva svetsku državu pa tako i ne narušava suverenitet nacionalnih država. 

 
Savremeni svet

Irsko „ne“: veliki zemljotres

Anatoli Kalecki (Anatole Kaletsky)   
nedelja, 29. jun 2008.

Takva „nezahvalnost“ koju je irski narod pokazao prema evropskim političkim elitama mogla bi se nama u Britaniji učiniti sasvim prirodnom, pošto se ona tako blisko podudara sa osećanjima većine ljudi ovde. 

 
<< Prva < Prethodna 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Sledeća > Poslednja >>

Strana 77 od 80
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner