Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Amerika se nalazi u fazi poznog Rima

DŽon Vajthed   
četvrtak, 21. avgust 2008.

Kako su primetili neki kritičari, velika carstva se skoro uvek suočavaju sa izborom u toku svog širenja: da nastave rast i time rizikuju propast republike i demokratije, ili da se odupru daljem širenju.

 
Savremeni svet

Ko je odgovoran za američku politiku prema Rusiji?

Vilijam Pfaf   
utorak, 19. avgust 2008.

A u februaru ove godine je Kosovo, koje je srpsko još od 12. veka, nelegalno proglašeno nezavisnom državom od strane SAD i EU. To je bila prelomna tačka za Rusiju.

 
Savremeni svet

Medved se budi

Morton Abramovic   
petak, 15. avgust 2008.

Ali, najopasniji koncept je kada pomislite da je vreme stalo, a istorija vas proglasila pobednicima. Nekontrolisana ekspanzija NATO-a u devedesetim – često uz kršenje obećanja datih Rusiji – bila je glavna manifestacija preovlađujućeg raspoloženja.

 
Savremeni svet

Primena zdravog razuma na slučaj Južne Osetije

Dimitri K. Sajms   
četvrtak, 14. avgust 2008.
Upečatljivo je, ali verovatno se moglo i očekivati, da je veliki broj ljudi u Vašingtonu bio iznenađen i zapanjen kako je Rusija odgovorila na pokušaj predsednika Mihaila Sakašvilija da uz upotrebu sile ponovo uspostavi kontrolu nad Južnom Osetijom.
 
Savremeni svet

Rat za Južni tok

Mladen Đorđević   
četvrtak, 14. avgust 2008.

Slike ratnih užasa, tvrdnje o genocidu, rasprave o suverenitetu i diplomatske inicijative zamagljuju činjenicu da aktuelni sukob u Južnoj Osetiji ima i konkretnu ekonomsku pozadinu, i da on umnogome utiče na kontrolu eksploatacije enormnih prirodnih bogatstava Kaspijskog basena.

 
Savremeni svet

Gubitnik Sakašvili

Miroslav Stojanović   
utorak, 12. avgust 2008.

U političkom hazardu s Južnom Osetijom, ako se izuzmu nedužne žrtve bezumne ratne avanture, najveći gubitnik će, očigledno, biti onaj ko je (ne)promišljeno najviše rizikovao: gruzijski predsednik Mihail Sakašvili.

 
Savremeni svet

Rusija se vraća

Gordon N. Bardoš   
utorak, 12. avgust 2008.
Imajući u vidu ove rezultate, možda je i razumljivo zašto se sadašnji ruski predsednik Dmitri Medvedev naslađuje time da je „Kosovo za Evropsku Uniju skoro isto što je Irak za Sjedinjene Države.“
 
Savremeni svet

Ko odlučuje o ratu?

Dag Bendou   
utorak, 29. jul 2008.
Bušova administracija preti ratom u Iranu kao da je odluka o tome na predsedniku. Predsednik smatra da nije ograničen ni Ustavom ni Rezolucijom svetskih sila iz 1973. Bivši državni sekretari DŽejms A. Bejker i Voren Kristofer nedavno su upozorili: „Vladavina prava je narušena"
 
Savremeni svet

Gruzija, Vašington i Moskva: nuklearna geopolitička igra pokera

F. Vilijam Engdal   
subota, 19. jul 2008.
Gruzija, pod rukovodstvom Vašingtonovog čoveka, predsednika Mihaila Sakašvilija odbija da odustane od svoje provokativne težnje ka članstvu u NATO.
 
Savremeni svet

Budućnost Evrope: Korak po korak i svi zajedno (odgovor Jirgenu Habermasu)

Ginter Ferhojgen   
četvrtak, 17. jul 2008.

Pojedinačne države imaju pravo veta, i Habermas hvali Irce što su ga upotrebili, ali upravo ono neprekidno odlaže sprovođenje koraka koji bi mogli da nas odvedu napred. Ipak, drugog puta nema. 

 
Savremeni svet

Kavkaski rat za kaspisjku naftu

Dušan Kovačev   
četvrtak, 21. avgust 2008.
Gruzijski «ružičasti revolucionari» nisu Kobi ni za mali prst. Jedno im je zajedničko: ni u njihovoj revoluciji, kao ni u Staljinovoj nema demokratije.
 
Savremeni svet

Tajanstveni Obama

Sajmon Kričli   
ponedeljak, 18. avgust 2008.
U univerzumu Baraka Obame vidi se nekakva očajnička usamljenost. Preovlađuje utisak žudnje za vezivanjem, za nečim što povezuje ljudska bića, za zajednicom i običnim svetom.
 
Savremeni svet

Ne Kosovo, već Krajina

Nebojša Malić   
petak, 15. avgust 2008.

Ima mnogo sličnosti između Krajine i Osetije. U obe je živelo stanovništvo različito od zemlje kojoj su nominalno pripadale – Osetini i Srbi. Obe su stvorene kao posledica separatizma; Hrvatska se otcepila od Jugoslavije, Gruzija od SSSR.

 
Savremeni svet

Solženjicin i rusko pitanje

DŽon Laflend   
četvrtak, 14. avgust 2008.
Smrt Aleksandra Solženjicina na zapadu je popraćena predvidim komentarima. Jeste, vele, da je bio moralni div koji je hrabro razotkrio zlo sovjetskog logorskog sistema u Arhipelagu Gulaga, ali je kasnije moralno posrnuo tako što nije voleo Zapad.
 
Savremeni svet

Kakav je kraj?

Nikolas Gvozdev   
sreda, 13. avgust 2008.
Kako će se završiti rat na Kavkazu? Moja procena, na osnovu izveštaja koje sam pročitao, je da će ruske vojne snage, nakon sto počiste gruzijske snage iz Južne Osetije i Abhazije, operaciju privesti kraju tako što će devastirati gruzijske vojne snage.
 
Savremeni svet

Scenario bio kao za "Oluju"

Boris Šmeljov   
utorak, 12. avgust 2008.
U Južnoj Osetiji je ponovljen isti scenario kao kada je sprovedena akcija "Oluja" u Hrvatskoj, izjavio je u intervjuu za sutrašnje "Novosti" dr Boris Šmeljov
 
Savremeni svet

Primeniti kosovski model na Južnu Osetiju?

Valid Fares   
utorak, 12. avgust 2008.
Kao i u bivšoj Jugoslaviji, ni rešenje ovog sukoba neće podjednako zadovoljiti emotivne, istorijske i geopolitičke osećaje i težnje svih aktera, ali to je trenutno stanje međunarodnog prava.
 
Savremeni svet

Defile 14. jula u senci pobune

Mila Alečković Nikolić   
subota, 19. jul 2008.

Nijedan dosadašnji francuski predsednik 14. jula nikada se nije bojao smrti. Ali, Sarkoziju, očigledno, savest nije čista.

 
Savremeni svet

Razumevanje za Irce

Jirgen Habermas   
četvrtak, 17. jul 2008.

U pogledu evropske budućnosti postoji zasad nerazrešiv sukob, i to je politička činjenica koju naprosto treba konstatovati i za koju ne treba krivicu prebacivati nijednoj od sukobljenih strana. Ferhojgenu i njegovim kolegama prebacujem što zataškavaju taj sukob.
 
Savremeni svet

Ipak je nafta bila razlog za napad na Irak

Bil Mojers i Majkl Vinšip   
utorak, 15. jul 2008.

Ne, ne, govorili su nam, rat u Iraku nije zbog nafte. To je cinično i pojednostavljeno, rekli su. To ima veze sa terorom, Al kaidom, rušenjem jednog diktatora, širenjem demokratije i našom zaštitom od oružja za masovno uništavanje.

 
<< Prva < Prethodna 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Sledeća > Poslednja >>

Strana 77 od 80
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner