Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Asadova "legija stranaca"

Natalija Sanča   
ponedeljak, 16. januar 2017.

Pobeda koja nije samo rezultat delotvornosti šiitskih milicija u Siriji, već se širi u brzo napredovanje istih u Iraku, u borbi protiv Islamske države. „Na kraju krajeva, šiitske milicije kojima je pokrovitelj Iran, računaju na podršku dve najveće vazdušne sile – američke u Iraku i ruske u Siriji“. 

 
Savremeni svet

Nova ruska pomorska strategija za uska mora?

Pjer Paolo Ramojino   
ponedeljak, 09. januar 2017.

 Nova strategija za uska mora ruskih oružanih snaga, zasniva se, dakle, na difuziji brojnih platformi, ne mnogo velikih i stoga ne mnogo skupih, ali sa jednom izvrsnom sposobnošću da intervenišu i u oblastima koje su podosta udaljene od obala.

 
Savremeni svet

Teći će još mnogo krvi u Turskoj

Đanandrea Gajani   
utorak, 03. januar 2017.

Otuda, nema samo Islamska država snažne motive da udara i destabilizuje Tursku, koja je postala neprijateljska takođe i za borce bivšeg fronta Al Nusra i različite salafitske pokrete koji su poraženi u Alepu, kao i za Saudijsku Arabiju i Katar, koji su mnogo truda i novca uložili u Tursku, kako bi se oborio režim u Damasku.  

 
Savremeni svet

Svoj među svojima ili kako je DŽemiljevu mržnja prema Rusiji bila ulaznica za politički vrh Ukrajine

Aleksandr Meljničuk   
ponedeljak, 26. decembar 2016.

Nekima, očigledno zbog slabe obaveštenosti, se čini da DŽemiljev može biti koristan Ukrajini zbog svoje mržnje prema Rusiji. Međutim, ovakav zaključak je daleko od istine. Pre svega zbog toga što se DŽemiljev ka ukrajinskom narodu, očigledno ne odnosi bolje nego ka ruskom

 
Savremeni svet

Čudnovata demonstracija sile "Islamske države" u Palmiri

Đanandrea Gajani   
petak, 16. decembar 2016.

Uspeh Islamske države u Palmiri je važan na vojnom planu, jer pokazuje da ljudi el Bagdadija još uvek raspolažu sa dosta sredstava i ofanzivnim sposobnostima, ali u isto vreme ima i jednu visoku simboličku vrednost, jer briše jedini veliki poraz koji je do sada Islamska država doživela od strane Rusa

 
Savremeni svet

Da li je ISIS na kolenima?

Vladimir Jevtić   
nedelja, 04. decembar 2016.

Novi američki predsednik Donald Tramp nekako stidljivo zauzima položaj prema Rusiji i uglavnom ćuti o svom predizbornom obećanju da će se Amerika zajedno sa Rusijom boriti protiv terorizma. 

 
Savremeni svet

Egipatska podrška trajno menja tok sirijskog konflikta

Đanandrea Gajani   
utorak, 29. novembar 2016.

"Prioritet Egipta je podrška nacionalnim armijama, na primer u Libiji, kako bi obezbedila libijsku teritoriju i suočila se sa ekstremistima. Isto vredi za Siriju i Irak“. Na ovu tvrdnju, novinar je pitao, da li se pod podrškom Siriji podrazumeva podrška režimskoj armiji. „Da“ odgovorio je odsečno egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi.

 
Savremeni svet

Neustavna Krimsko-tatarska autonomija u Ukrajini kao instrument pritiska na Rusiju

Aleksandr Meljničuk   
nedelja, 27. novembar 2016.

 

 Zanimljivo je napomenuti da se u nemačkim (!) novinama u poslednje vreme pojavljuju materijali u kojima postoji zabrinutost u vezi sa „nacionalnom politikom“ koja se sprovodi u Ukrajini. Kao i u kontekstu odnosa sa Turskom (sm. https://www.contra-magazin.com/2016/11/beziehungen-tuerkei-und-russland-spielt-ankara-ein-doppeltes-spiel/)

 
Savremeni svet

Pobeda Trampa je osveta marginalizovanog belog muškarca i američkih tranzicionih gubitnika

Aleksandar Dikić   
četvrtak, 17. novembar 2016.

Pobeda Trampa je pobede bele Amerike. Za njega je glasalo najviše belaca u istoriji američke izborne trke. Da paradoks bude još veći-iako je za protivkandidata imao, opet po prvi put u istoriji, ženu-dobio je više glasova belkinja od belkinje Hilari!

 
Savremeni svet

Godišnjica pada Berlinskog zida - novo "resetovanje" istorije

Đorđe Milošević   
nedelja, 06. novembar 2016.

Mihail Gorbačov nije odmah reagovao na ovo pismo. Otputovao je u Berlin i primio diplomu počasnog građanina. Kasnije je izjavljivao kako "ne shvata" optužbe Egona Krenca i kako bivši istočnonemački funkcioner "nije u pravu". Mnoge činenjice demantuju tvrdnju Gorbačova da "drugačije nije moglo biti" , da je "uradio sve što je mogao" i da su oni koji su došli posle njega krivi za sve negativne posledice koje su proistekle iz poraza u hladnom ratu.

 
Savremeni svet

Korupcija u visokom društvu

Uroš Mitrović   
utorak, 10. januar 2017.

Kao ključne figure u korupciji pominju se podjednako uticajne figure iz javnog i privatnog sektora, što će reći vodeći političari, vladini funkcioneri, baš kao i biznismeni, koji svoje poslovne imperije često grade i pride uvećavaju „prikačeni“ na lukrativne državne poslove. 

 
Savremeni svet

O Trampu, fašizmu i "ruskim hakerima"

Nikola Tanasić   
sreda, 04. januar 2017.

Ako u naše vreme postoji primer Ekove 8. tačke o „prejakom i preslabom neprijatelju“, on ne može biti ubedljiviji od slike „ruskog hakera“, „ludaka na čelu Severne Koreje“ ili „islamskog teroriste“. Mehanizmi kojima se ovi propagandni simulakrumi plasiraju u međunarodnu javnost, a svaka njihova kritika proglašava za „lažne vesti“ i „manipulacije ruskih plaćenika“

 
Savremeni svet

Tramp i islamski svet - ovo je najislamofobnija američka administracija u istoriji SAD

Šamilj Sultanov   
nedelja, 01. januar 2017.

 

Prema Patriku Bjukenenu, jednom od ideologa desnih republikanaca, „zdrav nam razum govori da su otvorene granice širom otvorena vrata za islamske teroriste, koji hoće da dođu na Zapad i počnu da nas ubijaju.

 
Savremeni svet

Kako se Rusija priprema za rat sa Evropom - da li je Krim bio početak ili samo generalna proba?

El Mundo   
petak, 16. decembar 2016.

Moskva je posmatrala i razumela – protestovaće protiv prisustva NATO-a blizu svojih granica, izbegavajući direktan sudar. Ali, u isto vreme je primetila da je svaka godina bolja nego ona ranija da se ojača svoja pozicija upotrebom sile. Pitanje je, da li je Krim bio prvi nastup ili samo generalna proba? 

 
Savremeni svet

Rencijev poraz - većina Italijana odbija da pije otrovnu vodu iz močvare svetskih bankara

Đulijeto Kjeza   
utorak, 06. decembar 2016.
Zemlja je izašla iz maglovite luke zavisnosti od Vašingtona i Brisela. Vojskovođi koji je sebe nazivao inovatorom, okrenuli su leđa svi, uključujući mnoge njegove pristalice. Nema novog vojskovođe. Možda, na sreću.
 
Savremeni svet

Putinov pobednički marš

El Pais   
četvrtak, 01. decembar 2016.

Grčeve koji pogađaju liberalne demokratije sa populizmom u usponu, i puzećim građanskim nezadovoljstvom, i pukotine u ugovorima o slobodnoj trgovini – ne treba posmatrati kao loše vesti za Kremlj.

 
Savremeni svet

In memoriam Velko Vlkanov - otišao dočekavši naslednika

Vladimir Kršljanin   
utorak, 29. novembar 2016.

Samo dan posle velikog Fidela, preselio se u večnost i Velko Vlkanov, možda danas najveći prijatelj Srbije u bratskoj pravoslavnoj Bugarskoj, nastavljač Georgi Dimitrova, „jedan od poslednjih idealista u politici“, kako je javio bugarski „Blic“

 
Savremeni svet

Trampu treba pomoći

Sergej Glazjev   
subota, 19. novembar 2016.

Trampova pobeda na izborima svedoči o tome da takve snage i pogledi u Americi postoje, i shvataju da bi produženje ranijeg „neokonzervativnog“ pravca Bele kuće za još četiri godine značilo katastrofu i za ceo svet, i za SAD

 
Savremeni svet

Zauzimanje Mosula neće mnogo promeniti stvari - osim što će ojačati Al Kaidu na uštrb Islamske države

Karlo Žan   
subota, 12. novembar 2016.

Ponovno osvajanje Mosula ne predstavlja odlučujući događaj, niti za okončanje radikalnog terorizma islamskog porekla, niti za budući geopolitički poredak regiona. U ovom članku biće istraženo kako će poraz Islamske države da utiče na njene odnose sa rivalskom terorističkom organizacijom – Al Kaidom – koja je oprezno ostala u tajnosti, organizovana u ćelije i zaštićena svojim širenjem u regionalne mreže, zaronjenim u narod.

 
Savremeni svet

Planetarni šarm obostrano korisne saradnje

Branko Žujović   
subota, 05. novembar 2016.

 Za Srbiju je od najveće važnosti to što Kina partnere ne uslovljava politički, već insistira isključivo na obostrano korisnoj saradnji. Stoga ne čudi što se Beograd u formatu 16+1 oseća komotno. Iako ne spada među najveće zemlje centralne i istočne Evrope, Srbija je jedan od lidera u saradnji ovih zemalja sa Kinom.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 1 od 73
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Baner

Anketa

Da li mislite da će Donald Tramp popraviti odnose sa Rusijom?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner