Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Rusija - od naftnog do pšeničnog giganta

Anatolij Medecki   
četvrtak, 23. novembar 2017.

Rusija, koja je decenijama vodeći izvoznik sirove nafte, sada sve više dominira drugom kritičnom globalnom robom – pšenicom.

Njena proizvodnja pšenice se povećala proteklih godina, pošto su dobri uslovi za uzgajanje povećali profite farmera, omogućivši im da reinvestiraju u bolje sorte semena i bolju opremu.

Pošto su niske cene nafte uzdrmale rublju, a uzgajanje žitarica postalo primamljivije u pogledu inostranih kupaca, Rusija je ugrabila veći udeo na tržištu pšenice od takvih izvoznika kao što su SAD.

To je posebno dobrodošla vest za Rusiju, koja pokušava da prekine svoju zavisnost od uvoza poljoprivrednih proizvoda, nakon što je zabranila uvoz nekih zapadnih artikala, u znak odmazde zbog sankcija koje su joj nametnute nakon aneksije Krima.

1.         Ko kupuje rusku pšencu?

Oko polovine zemalja na svetu uvozi rusku pšenicu. Neke od glavnih mušterija nalaze se ne tako daleko – na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, ali potražnja postoji i mnogo dalje, u Meksiku i Indoneziji. Glavni ruski kupac je Egipat, koji ruskom pšenicom hrani svoje stanovništvo, dok sledeći potrošač,Turska, uvozi žito da bi pravila brašno koje potom izvozi. Očekuje se da će ovogodišnje sezonske isporuke za više od 40 odsto nadmašiti one od pre samo tri godine.

2.         Čime privlači rusko žito?

Jeftino je. Obilje od prethodnih dobrih žetvi spustilo je cene koje su niske i zbog kratkih transportnih ruta iz Crnog Mora (čvorišta za najveći deo ruskog izvoza) ka kupcima na Bliskom istoku i Severnoj Africi. Skorašnje loše žetve učinile su žito iz Severne Amerike i Australije manje atraktivnim za neka od njihovih tradicionalnih tržišta u Aziji, otvarajući tako vrata ruskoj pšenici.

3.         Kako je Rusija postala lider u izvozu pšenice?

Izvoz pšenice iz Rusije počeo je da raste početkom ovog veka, nakon što su kolhozi iz sovjetske ere počeli da ustupaju mesto privatnom vlasništvu na plodnim površinama i nakon što su ratari dobili pristup poslednjoj međunarodnoj tehnologiji. Sada traktori Deere & Co iz SAD i Claas KGaA iz Nemačke prelaze preko ruskih njiva, a usevi se prskaju pesticidima koje proizvode Monsanto Co i Syngenta AG. Uz podršku države, farmerski rashodi mogu da budu dva puta manji nego kod glavnih takmaca, pa Rusija može sebi da priušti da uzgaja čak i onda kada cene padaju.

4.         Šta ruska dominacija znači za svetska tržišta?

Ruski udeo u izvozu skočio je sa manje od jednog procenta 2000. godine, na 18 odsto ove sezone. U istom periodu, udeo SAD je skoro prepolovljen. Velike ruske žetve doprinele su globalnoj prezasićenosti, tako da su u Čikagu cene dotakle skoro desetogodišnji minimum, primoravajući američke farmere da ozime pšenice zaseju najmanje u ovom veku. Dominacija daje Rusiji moć da uzdrma svetska tržišta. Cene su skočile skoro za 50% kada je Rusija 2010. godine, nakon suše, zabranila izvoz pšenice.

5.         Može li Rusija da pojača svoju kontrolu nad izvozom?

Ukoliko vremenske prilike dozvole, žetve mogu dosezati nove rekorde. Mada, postoje znaci da ruske luke i železnice, pod pritiskom da se tako mnogo izvozi, počinju slabije da funkcionišu. Uz to, Rusija se nije probila na neka tržišta. Rusko žito obično ne odgovara strogim zahtevima u pogledu kvaliteta koje postavljaju ključni kupci, poput Alžira ili Saudijske Arabije na primer, dok je za Brazil jeftinije da kupuje od dobavljača iz MERKOSURA. Rusija je načinila prodore u Aziji, ali će visoki transportni troškovi verovatno limitirati količinu robe koja će tamo biti plasirana.

6.         Može li Rusija da ponovi svoj uspeh i sa drugim prehrambenim proizvodima?

I uz transformisanje svoje prehrambene industrije, Rusija će još biti daleko od toga da se takmiči na globalnim tržištima kukuruza, šećera ili mesa, na onaj način kako to čini kada je u pitanju pšenica. Ona je sada samodovoljna kada je reč o šećeru, ali su troškovi proizvodnje isuviše visoki za neki veći izvoz. Uz to, Rusija nije adekvatno opremljena da barata isporukama u kontejnerima, što se inače u svetu preferira kada se prevozi beli šećer. Nacija se bori da bude konkurentna kod kukuruza, pošto je vlada zabranila sejanje genetski modifikovanog semena koje prinose u drugim zemljama čini profitabilnijim. Raširena afrička svinjska kuga u ruskim poljoprivrednim regionima sprečava značajniji izvoz svinjetine.

Preveo sa engleskog: Nebojša Vuković

Izvor: Bloomberg

 
Savremeni svet

Francuska – civilizacija u raspadanju

Đulio Meoti   
nedelja, 12. novembar 2017.

Nakon što je prošlog meseca u Marseju jedan islamista ubio dve francuske devojke, komentator Matje Bok-Kot  napisao je, da Francuska prolazi kroz proces nacionalnog i civilizacijskog raspadanja, kojeg francuske vlasti prate i ublažavaju, bez namere da se protiv njega bore i preokrenu ga, kao da je neizbežan.

 
Savremeni svet

NATO priprema logistiku za treći svetski rat

Andrej Stanavov   
petak, 27. oktobar 2017.

Prema ocenama eksperata, danas mnogo šta ukazuje na to da SAD postupno pripremaju infrastrukturu u zemljama istočne Evrope i Baltika, zarad razmeštaja tamo grupacije trupa brojnosti do 150 hiljada ljudi.

 
Savremeni svet

Prva američka vojna baza u Izraelu

Kjara Klauzi   
subota, 21. oktobar 2017.

 Nova američka baza, služiće takođe da integriše izraelske i američke tehnologije. U aprilu, Organizacija za raketnu odbranu Izraela po prvi put je obavila seriju eksperimenata u kojima se koriste američke komponente tokom testova za presretanje raketa.

 
Savremeni svet

Katar u središtu najnovije bliskoistočne krize – i kakve to ima veze sa SAD, Izraelom,Turskom i cenom nafte

Aleksandar Radović   
subota, 07. oktobar 2017.

Saudijska Arabija je spremna da otvori kopnenu granicu s Katarom kako bi omogućila hodočasnicima iz te zemlje da neometano, bez posebnih elektronskih dozvola, odu u Meku, na hadžiluk.

 
Savremeni svet

Ruske taktike u Deir ez Zor-u

Lorenco Vita   
petak, 22. septembar 2017.

Deir ez Zor nije samo grad u kojem se halifat odupire, već takođe fundamentalan umetak u mozaiku alijanse između Sirije, Rusije i Irana.

 
Savremeni svet

Da li je rat u Siriji završen?

Dragana Trifković   
četvrtak, 31. avgust 2017.

u Siriji i dalje traje, ali od dolaska Ruske armije u Siriju stvari su krenule u pozitivnom pravcu, a sada su se već značajno promenile.

 
Savremeni svet

Može li Gruzija da bude koristan američki saveznik?

Vilijam Ruger   
četvrtak, 17. avgust 2017.

Amerikanci moraju da budu upozoreni da savez sa Gruzijom naposletku može da izloži opasnosti bezbednost njihove zemlje i živote njihovih vojnika. Sjedinjene Države ne bi trebalo da olako preuzimaju takve obaveze i one moraju biti ukorenjene, pre svega u vlastitim interesima.

 
Savremeni svet

Nova vojnopomorska strategija Rusije - želje i mogućnosti

Leonid Nersisjan   
subota, 29. jul 2017.

Nazvati publikovani dokument elementom «strategijskog planiranja» vrlo je teško – mnoge ključne paragrafe koji se tiču preoružavanja i razvoja flote nemoguće je ispuniti u postojećim okolnostima, dok bi pokušaj da se to učini doveo samo do gubitka sredstava i vremena. 

 
Savremeni svet

Katar, za sada, ne haje za ultimatum arapskih zemalja i uzda se u zaštitu SAD

Vladimir Jevtić   
utorak, 04. jul 2017.
Saudijska Arabija, iscrpljena niskim cenama nafte za koje je i sama kriva, i rata bez vidljivog kraja u Jemenu koji je progutao na stotine milijardi dolara, gleda sa zavišću na katarski nacionalni investicioni fond težak neverovatnih 350 milijardi dolara. Katar koji ne ulaže u vojsku već samo u svoj razvoj, za svoju bezbednost može zahvaliti samo američkoj vojsci. Sada je došlo vreme da plati za svoj bezbrižan život.
 
Savremeni svet

Amerika rizikuje neuspeh u Africi

Lorenco Vita   
subota, 18. novembar 2017.

Somalija nastavlja da bude poligon za sukob između oružanih snaga SAD i islamskog terorizma. Samo poslednjih dana, američke trupe su objavile da su izvršile tri vazdušna napada protiv terorističkih snaga Al Šabab-a i Islamske države.

 
Savremeni svet

SAD premeštaju ISIL u Avganistan kako bi otpočeli rat protiv Kine i Irana

Mihail Aleksandrov   
ponedeljak, 06. novembar 2017.

Mi nemamo interes da se ISIL ukoreni u Avganistanu. I ako tamo postoje grupe koje su spremne da se protiv njega bore, mi treba da ih podržimo. Talibane treba skinuti sa tog crnog spiska terorističkih organizacija.

 
Savremeni svet

Raka 2017. i Vukovar 1991. godine – dobri i loši ratovi, dobri i loši oslobodioci, dobar urbicid i loš urbicid

Zoran Ćirjaković   
ponedeljak, 23. oktobar 2017.

Samo besomučno, neslektivno granatiranje i nezainteresovanost za sudbinu civila mogli su od Vukovara i Rake da naprave ono na šta su ličili posle „oslobođenja“. Ali, dok su se zapadni mediji utrkivali da što jačim rečima osude „srpski“ urbicid, danas ispada da se Raka sama srušila na svoje građane i zatrla čak i ostatke njihovih života.

 
Savremeni svet

Saudijska Arabija je spremna da plati Rusiji za svoju bezbednost

Leonid Ivašov   
utorak, 17. oktobar 2017.

Rusija može da deluje stabilizujuće, nalazeći se u dobrim odnosima i sa Rijadom, i sa Teheranom, kojeg se Saudijci, recimo otvoreno, stvarno pribojavaju. I ne bez razloga – u vojnom smislu, Iran je daleko jači bez obzira na veoma moćan i savremen arsenal Saudijske Arabije. Zato je kralj Salman i došao u Moskvu, pre svega, ne zbog oružja, već zbog bezbednosti svoje zemlje.

 
Savremeni svet

Referendum o nezavisnosti deli katalonsko društvo, porodicu i prijatelje

Rosio de Buhan   
subota, 30. septembar 2017.

 Političari dobro znaju da jedna njihova deklaracija o nezavisnosti ili pravu na odluku ima veliki odjek među njihovim sledbenicima. Reč je o sportistima, pevačima, glumcima, i osobama sa velikim prisustvom u medijima

 
Savremeni svet

Preti li nam katastrofa zbog nuklearnih elektrana u Ukrajini?

Martin Novak   
ponedeljak, 04. septembar 2017.

Sadašnje rukovodstvo Ukrajine, iz političkih razloga, planira realizaciju programa za potpuno odvajanje energetskog sistema Ukrajine od Rusije.

 
Savremeni svet

Kina u Crvenom moru – novi "put svile", baza u DŽibutiju i povratak admirala DŽeng H'a

Gideon Elazar   
nedelja, 27. avgust 2017.

 Uspostavljanje baze u DŽibutiju je važan oslonac u udaljavanju Kine od svog tradicionalnog fokusa na istočnoazijsko-pacifički region, i izražavanju svojih sve širih interesa u Africi i na Bliskom istoku.

 
Savremeni svet

Hoće li opstati savez Moskve, Ankare i Teherana?

Stanislav Tarasov   
sreda, 09. avgust 2017.

Nakon što je američki predsednik Donald Tramp potpisao zakon o sankcijama, koji je predložio Kongres SAD, usmeren protiv Rusije, Irana i Severne Koreje, postalo je očigledno, da je na Bliskom istoku nastupio trenutak promene.

 
Savremeni svet

DŽihadističke vojske u zapadnoj Evropi - da li nam preti "libanizacija"?

Stefano Manji   
petak, 07. jul 2017.

Islamska država je svesna ove svoje potencijalne snage u Evropi. U njenim priručnicima, pre svega, Black Flags from Rome, planira se (bolje reći,  sneva se) jedan gerilski urbani rat. Praktično, jedna libanizacija evropskih gradova, u kojima čitavi kvartovi postaju islamski emirati, samodovoljni, naoružani i pod komandom lokalnih emira, i koji se bore složno potiv nemuslimanskih kvartova

 
Savremeni svet

Jemenski konflikt - intervencija bez strategije i rešenja

Dragana Trifković   
ponedeljak, 03. jul 2017.
Ako pogledamo današnju mapu konfliktnih zona u Jemenu, uočićemo da su ostale iste podele u društvu na severni i južni deo (šiitski i sunitski), uz prisustvo terorističkih grupacija Al Kaide i ISIL koje kontrolišu određene delove južnog Jemena. 
 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 1 od 75
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će zajedno sa beogradskim biti raspisani i vanredni parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner