Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Obama i Srbija – pesma (zasad) ostaje ista

Aleksandar Pavić   
sreda, 28. januar 2009.

No, bez obzira na Obamu, njegove namere, pa čak i bez obzira na ponašanje trenutne vlasti u Srbiji, sve to još uvek ne znači da će pod novom administracijom sve prema Srbiji ostati isto – uprkos željama i/ili inerciji jedne ili obe strane.

 
Savremeni svet

Če Obama: novi kult ličnosti

Helen Sirls   
četvrtak, 22. januar 2009.
Obamin lik ne pojavljuje se samo na majcama. Tu su Obama-kape, Obama-pernice, Obama-duksevi, Obama-skrinsejveri, nakit sa Obamom, šolje za kafu sa Obamom i ulični murali sa Obamom. Obamamanija je prešla i u mejnstrim. U Vašingtonu, Obamin lik nalazi se i na kartama za metro.
 
Savremeni svet

Evropska Litvanija na ulici

Vladislav B. Sotirović   
subota, 17. januar 2009.

Sve veće nezadovoljsrvo nacije vladinom antikriznom politikom je sasvim razumljivo ako se zna da je kamen temeljac te politike udaranje novih harača na poreske obveznike ali bez smanjivanja rashoda same Vlade i Parlamenta Litvanije.

 
Savremeni svet

Militantni Islam je pretnja za sve nas

Benjamin Netanjahu   
ponedeljak, 12. januar 2009.

Borimo se da bismo se odbranili, ali čineći to, mi se takođe borimo i protiv jedne fanatične ideologije koja nastoji da izvrne tok istorije i civilizovani svet baci nazad u mračno srednjevekovlje.

 
Savremeni svet

Teroristička akcija u Bombaju: 9. nije 11.

Arundati Roj   
ponedeljak, 05. januar 2009.

Jedini način da suzbijemo terorizam (bilo bi naivno ako bih rekla da mu možemo stati na put) jeste onaj koji podrazumeva da pogledamo čudovište u ogledalu. Trenutno smo na raskršću. Na jednom putokazu piše „Pravda”, a na drugom „Građanski rat”.

 
Savremeni svet

Neizvesnost u Moskvi

Dimitri K. Sajms   
petak, 26. decembar 2008.

Dobre su šanse da će ruske rezerve biti dovoljne da se preživi 2009. godina, da je ruski politički sistem dovoljno stabilan i da će mogućnost novog početka sa SAD koji nudi Obamina administracija biti dovoljan da odgovori Moskvu od preuzimanja rizika u odnosima sa SAD.

 
Savremeni svet

Da li će Demokratska stranka vladati još 20 godina?

DŽerom Karabel   
četvrtak, 18. decembar 2008.

Ove tendencije ukazuju da većina koja se okupila oko demokrata 2008. ima dobre izglede da ojača na sledećim izbornim nadmetanjima. Naravno, određeni faktori koji su doprineli pobedi Obame na sledećim izborima neće biti aktuelni.

 
Savremeni svet

Čuvajte se novog globalizma i pozdravite predstojeću pobunu regionalista

DŽastin Rejmondo   
sreda, 17. decembar 2008.
Graničari slobode u ovoj globalističkoj budućnosti biće novi regionalisti, secesionisti, pobornici Kaskadije, Vermont-republike, i prava Pridnjestrovlja da ide sopstvenim putem. Gigantizam je taština, i to fatalna.
 
Savremeni svet

Kako je strana pomoć uništila Afriku

Martin Durkin   
petak, 12. decembar 2008.

Pomoć koja stiže u Afriku ide ili vladajućim elitama ili njihovim poslušnicima, ili u nekim slučajevima, u zapanjujuće malim količinama, stiže do onih kojima je namenjena.

 
Savremeni svet

Skandal sa Nobelom za Ahtisarija

Jan Oberg   
petak, 12. decembar 2008.

Nobelov komitet sastavljan od amatera je implicitno dao Nobelovu nagradu nekom ko predstavlja suštu suprotnost Nobelovoj viziji i njegovoj poslednjoj volji, i nagradio suprotstavljanje normama iz Povelje UN o miru mirovnim sredstvima.

 
Savremeni svet

Realizovanje DŽordža V. Obame

Kristijan Brouz   
četvrtak, 22. januar 2009.

Američki izbori 2008. bili su u znaku promene. Ali to se neće desiti na polju spoljne politike. Umesto radikalnog odstupanja od Buša, sve je verovatnije da ćemo na kraju završiti sa manje više istom stvari. I možda je upravo to ono što nam treba.

 
Savremeni svet

Kao da je reč samo o gasu

Miroslav Lazanski   
subota, 17. januar 2009.

„Ukrajina mora u NATO“, uzviknuo je pre nekoliko meseci DŽordž Buš. Jedan deo Evrope to je odmah, na samitu NATO-a u Bukureštu, zdušno podržao, drugi deo Evrope bio je vrlo skeptičan. Ovi prvi sada se smrzavaju, ovi drugi još imaju kakve-takve zalihe gasa.

 
Savremeni svet

Između sile prave i prava jačeg

Đorđe Vukadinović   
utorak, 13. januar 2009.

Iz Arhive NSPM-a (01.08.2006)

"Za ono što Izraelu tolerišu, izbegavajući čak i mlaku verbalnu osudu u Savetu bezbednosti, nama bi bacili atomsku bombu" – to je, otprilike, reakcija srpske javnosti.

 
Savremeni svet

"Nas i Rusa 300 miliona"

Slavoljub S. Lekić   
petak, 09. januar 2009.

Rusija, nasuprot očekivanjima, preživljava čitav dvadeseti vek, mada na ivici ponora. Čak je nije uništila ni nesreća kakva je bila Revolucija. Rusko i nerusko stanovništvo zadržavalo je nužno jedinstvo države i uzdiglo je u rang prvorazredne sile.

 
Savremeni svet

Savremeni ruski konzervatizam: ideologija „Jedinstvene Rusije“

Andrej Mitić   
sreda, 31. decembar 2008.
Krunišući Putinov „zlatni vek“, partija „Jedinstvena Rusija“ pretenduje da okonča gotovo stogodišnju „odiseju“ ruskog duha, povratkom zdravom idejnom jezgru koje sabira temeljne vrednosti ruske političke kulture.
 
Savremeni svet

Ukrajina: Rusini i povratak Rusije

Stratfor   
petak, 26. decembar 2008.

Nije nikakva tajna da Rusija radi na tome da uveća i konsoliduje sopstveni uticaj u Ukrajini. Rusini su na takvom strateškom mestu da bi njihovo odvajanje moglo praktično uništiti izglede već oslabljene Ukrajine da održi političko jedinstvo.

 
Savremeni svet

Hilarin nuklearni kišobran

Dag Bendou   
četvrtak, 18. decembar 2008.

Nuđenje nuklearnog kišobrana Izraelu je neznatno skraćena verzija kampanjskog obećanja Hilari Klinton, prve suparnice Baraka Obame, sada imenovane za državnog sekretara. Ona je otvoreno izjavila: „Iran mora da zna da bi napad na Izrael izazvao snažan odgovor.“

 
Savremeni svet

Evropa u Africi

Marko Savković   
ponedeljak, 15. decembar 2008.

Za sada samo deklarativna osuda nasilja navela je mnoge da pomisle kako bi, da je kojim slučajem Kongo na Balkanu ili Bliskom Istoku, a ne u Africi, reakcija međunarodne zajednice pritisnute opštim zgražavanjem bila brža.

 
Savremeni svet

Nobelova nagrada za mir za rat

Dimitri K. Sajms   
petak, 12. decembar 2008.

Bilo je sramotnijih izbora za Nobelovu nagradu za mir od ovogodišnjeg laureta, ali ne i nelogičnijih. Iako zvanično poznat po dugoj karijeri posredovanja u svetskim konfliktima, u skorije vreme Marti Ahtisari najpoznatiji je po svojoj pogubnoj ulozi u pripremi nezavisnosti Kosova.

 
Savremeni svet

Crvena zora postpetrolejskog doba

Milan Milošević   
ponedeljak, 08. decembar 2008.

Kakav bi mogao biti svet 2025. kad steknu punoletstvo deca koja se sada rađaju? U mnogim društvima do 2025. možda neće biti jedinstvenog političkog identiteta – kao što su državljanstvo i nacionalnost.

 
<< Prva < Prethodna 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Sledeća > Poslednja >>

Strana 73 od 80
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner