Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Rusija rizikuje da postane pustara

Zbignjev Bžežinski   
petak, 05. decembar 2008.

Kada bi Sjedinjene Države bile zemlja centralizovana koliko Rusija, onda nikada ne bismo imali Kaliforniju i Njujork. Prestonička birokratska elita voli da parazitira na provincijskim regionima.

 
Savremeni svet

Melodrama na svetskoj sceni

Srđa Triković   
sreda, 03. decembar 2008.

Za Srbe imenovanje Hilari Klinton predstavlja krajnje neprijatnu vest. Ona se diči ulogom koju je, po sopstvenom, tvrđenju, igrala u donošenju odluke o bombardovanju Srbije marta 1999. godine.

 
Savremeni svet

Srpski obamisti i istorijski poraz Srbije

Branko Radun   
utorak, 25. novembar 2008.

Obama je medijski proizvod kreiran za unutrašnju i spoljnu upotrebu i on neće dovesti do značajnije spoljnopolitičke promene. Drugo je pitanje zašto neko ovde sistematski seje lažne nade kako će nam Obamin izbor za predsednika pomoći oko Kosova.

 
Savremeni svet

Zahtevanje prava na pobedu

Tomas Sovel   
ponedeljak, 24. novembar 2008.
Sada postoji mnjenje da su, ukoliko tvoji kandidati i ideje ne pobede, tvoja prava narušena. Najgora od svih reakcija ljudi koji se ponašaju kao da imaju pravo da pobede došla je od strane gej aktivista, nakon odbijanja glasača da podrže tzv. „gej brak“.
 
Savremeni svet

Kad je u pitanju EU onda si niko i ništa

Hana Dal   
četvrtak, 20. novembar 2008.

Da li za ministre postoji udžbenik pod naslovom „Ne umišljajte da ste neko i nešto kada je u pitanju EU.“ Tako ćete samo doživeti neprijatnost kad vam saopšte da ste „vi i vaš glupavi narod mogli da imate demokratski referendum, ali nas baš briga!“.

 
Savremeni svet

Srpski narod i velike sile – kulturno istorijski procesi

Dragan Petrović i Jasmina Nikolić   
sreda, 12. novembar 2008.

Srpska elita je dobrim delom u krizi, pa je kriza u kojoj se nalazi srpski narod, pre svega kriza njegove elite. Nukleus današnje srpske elite je stvoren u vreme titoizma, ponajviše na anacionalnom i čak antisrpskom obrascu i negativnoj selekciji.

 
Savremeni svet

Evropljani i dalje žude za moćnim Ujka Samom

Jan Buruma   
nedelja, 09. novembar 2008.

Postoji nešto čudno u vezi s evropskom manijom oko jednog crnog američkog političara, čak i kad svi znamo da je neki crni predsednik ili premijer (da ne pominjemo činjenicu da je njegovo srednje ime Husein) još nezamisliva stvar u Evropi.

 
Savremeni svet

Kraj međunarodnog prava?

Robert Drajfus   
petak, 07. novembar 2008.

Dok stari režim broji svoje poslednje dane, pomalja se jedna nova Bušova doktrina, koju treba zadaviti još u kolevci. Kao i izvorna Bušova doktrina ova takođe odbacuje međunarodno pravo insistiranjem da SAD imaju prirodno pravo na prelazak međunarodnih granica.

 
Savremeni svet

Novi predsednik SAD: nada u Obamu ili obmanu?

Saša Gajić   
sreda, 05. novembar 2008.

Obama i Mek Kejn su, iz različitih ideoloških perspektiva, ustvari, išli ka istoj, umereno-objedinjavajućoj političkoj poziciji koja je vodila ka istim „sistemskim“ ponašanjima.

 
Savremeni svet

Pogled kroz čarobne naočari

Slavoj Žižek   
ponedeljak, 03. novembar 2008.

Republikanski stratezi majstorski koriste mane liberalizma. Njihova „zabrinutost“ za siromašne pomešana je sa jedva prikrivenom ravnodušnošću, ako ne i prezirom, prema običnim radnicima, a politički korektan feminizam sa prikrivenim nepoverenjem prema ženama na vlasti.

 
Savremeni svet

Svetska kriza

Živadin Jovanović   
četvrtak, 04. decembar 2008.

Kriza neokonzervativnog i neoliberalnog sistema je duboka i sveobuhvatna. Ona je strukturna, obuhvata ekonomiju, političko uređenje koje je sve više ljuštura od demokratije, moral i sukob proklamovanih i stvarno važećih društvenih vrednosti.

 
Savremeni svet

Karterov naslednik?

Nikolas K. Gvozdev   
utorak, 02. decembar 2008.

U slučaju da uspe, Obama će postati novi Frenklin Delano Ruzvelt (koji je takođe uspešno odigrao kartu “tima rivala” u spoljnim poslovima). Ako ne uspe, Obama će postati politički naslednik DŽimija Kartera.

 
Savremeni svet

Mala pomoć prijatelja

Nikolas K. Gvozdev   
ponedeljak, 24. novembar 2008.

Svi se slažu da će odluka o prekidu angažovanja u Iraku postati perjanica Obamine agende unošenja promena, uključujući i njegovu često pominjanu procenu kako je Bušova administracija prvenstveno time što je uopšte krenula u Irak, zakazala u Avganistanu.

 
Savremeni svet

Posle bankrota

Jirgen Habermas   
petak, 21. novembar 2008.

Politika sada postaje smešna, jer počinje da govori u moralnim kategorijama. Ona bi trebalo da se okrene demokratskim institucijama koje donose i finansijske zakone. Politika treba da je odgovorna za opšte dobro građana, a ne za kapitalizam.

 
Savremeni svet

Pogibelj humanitarnih intervencija: Reći Americi – ne!

Helmut Šmit   
petak, 14. novembar 2008.

Lako je vojno intervenisati, ali se nije lako povući – to se vidi u Iraku, na Kosovu i u Bosni. Jer, ako uslede ubistva i nasilje, intervencija je bila pogrešna.

 
Savremeni svet

Gore od Buša

Ted Gejlen Karpenter   
sreda, 12. novembar 2008.

Iako je to teško zamisliti, Obamina spoljna politika bi mogla da bude još gora od spoljne politike Bušove administracije. On se poigrava  mišlju da bi vodeći princip spoljne politike SAD trebalo da bude nametanje poštovanja prema “ljudskom dostojanstvu” u svetu.

 
Savremeni svet

Obama razume gde su granice američke moći

DŽozef Naj   
subota, 08. novembar 2008.

Izazov za Obamu jeste taj što je sve više i više pitanja i problema van kontrole čak i najmoćnije države. Iako SAD dobro stoje prema tradicionalnim merilima moći, ta merila sve manje uspevaju da obuhvate ono što definiše svetsku politiku.

 
Savremeni svet

Ruski rulet

Dimitri Sajms   
četvrtak, 06. novembar 2008.

Štagod rekli za premijera Vladimira Putina, predsednika Medvedeva i njihove saradnike, oni su proračunate i pragmatične vođe. Njihova želja je da Rusiji povrate veličinu i uvećaju njen uticaj, posebno u neposrednom okruženju.

 
Savremeni svet

Dvojica kandidata različito shvataju borbu protiv terorizma

Lorens Korb   
utorak, 04. novembar 2008.

Senator Mekejn veruje da je Irak glavni front u borbi protiv terorizma, dok Senator Obama, pak smatra, da je najvažniji front u borbi protiv terorizma Avganistan.

 
Savremeni svet

Libertarijanski raj i promena

Vladimir Milutinović   
ponedeljak, 03. novembar 2008.

Ono što postoji u današnjem Iraku bi se moglo nazvati libertarijanski pakao, a libertarijanski raj je ideja da se ceo svet kreće ka istoj budućnosti koja će biti divna i za koju je potrebno samo da imamo što manje države.

 
<< Prva < Prethodna 71 72 73 74 75 76 77 78 79 Sledeća > Poslednja >>

Strana 73 od 79
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner