Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Obama razume gde su granice američke moći

DŽozef Naj   
subota, 08. novembar 2008.

Izazov za Obamu jeste taj što je sve više i više pitanja i problema van kontrole čak i najmoćnije države. Iako SAD dobro stoje prema tradicionalnim merilima moći, ta merila sve manje uspevaju da obuhvate ono što definiše svetsku politiku.

 
Savremeni svet

Ruski rulet

Dimitri Sajms   
četvrtak, 06. novembar 2008.

Štagod rekli za premijera Vladimira Putina, predsednika Medvedeva i njihove saradnike, oni su proračunate i pragmatične vođe. Njihova želja je da Rusiji povrate veličinu i uvećaju njen uticaj, posebno u neposrednom okruženju.

 
Savremeni svet

Dvojica kandidata različito shvataju borbu protiv terorizma

Lorens Korb   
utorak, 04. novembar 2008.

Senator Mekejn veruje da je Irak glavni front u borbi protiv terorizma, dok Senator Obama, pak smatra, da je najvažniji front u borbi protiv terorizma Avganistan.

 
Savremeni svet

Libertarijanski raj i promena

Vladimir Milutinović   
ponedeljak, 03. novembar 2008.

Ono što postoji u današnjem Iraku bi se moglo nazvati libertarijanski pakao, a libertarijanski raj je ideja da se ceo svet kreće ka istoj budućnosti koja će biti divna i za koju je potrebno samo da imamo što manje države.

 
Savremeni svet

EU nije raj na zemlji

Živadin Jovanović   
sreda, 29. oktobar 2008.

Pitanju članstva Srbije u EU mora se prići drugačije nego do sada. Prvo, državno rukovodstvo treba da se oslobodi kompleksa manje vrednosti i da počne da se ponaša kao rukovodstvo jedne nezavisne stare evropske države.

 
Savremeni svet

Gruba karikatura Nobelovog zaveštanja

Srđa Trifković   
petak, 17. oktobar 2008.

Finski diplomata je zaslužio Nobelovu nagradu za mir ne zato što je mirotvorac i humanista, već zato što je institucija te nagrade do te mere diskreditovana da nekom boljem od njega ne bi dobro pristajala.

 
Savremeni svet

Medved protiv anakonde: obrisi asimetričnog odgovora

Jurij Barančik   
četvrtak, 16. oktobar 2008.

Rusija može da odgovori na razmeštanje elemenata američkog protivraketnog štita u Istočnoj Evropi, kao i na američki intervencionizam u bivšim sovjetskim republikama tako što će uspostaviti vojno prisustvo na putevima isporuke nafte.

 
Savremeni svet

I Cobela za Nobela

Saša Gajić   
sreda, 15. oktobar 2008.

U svetu u kome se stvari svakodnevno prikazuju suprotnim od onoga što jesu, gde se sve češće, do stepena neprepoznatljivosti, vrše zamene teza, dodeljivanje Nobelove nagrade za mir Martiju Ahtisariju predstavlja sasvim očekivanu pojavu. 

 
Savremeni svet

I za Obamu i za Mekejna, odlazak iz Iraka ne sme značiti predaju

Marko Savković   
petak, 10. oktobar 2008.
Moguće je da situacija u Iraku ne bude faktor koji će odlučiti ishod trke za predsednika SAD.
 
Savremeni svet

Dinamit i za nagradu i za mir

Aleksandar Pavić   
sreda, 08. oktobar 2008.

 

Povodom nomimacije Martija Ahtisarija za Nobelovu nagradu za mir - Da li se za Nobelovu nagradu za mir može legitimno predložiti ličnost koja insistira na kolektivnoj krivici jednog celog naroda (srpskog)?

 
Savremeni svet

Kraj međunarodnog prava?

Robert Drajfus   
petak, 07. novembar 2008.

Dok stari režim broji svoje poslednje dane, pomalja se jedna nova Bušova doktrina, koju treba zadaviti još u kolevci. Kao i izvorna Bušova doktrina ova takođe odbacuje međunarodno pravo insistiranjem da SAD imaju prirodno pravo na prelazak međunarodnih granica.

 
Savremeni svet

Novi predsednik SAD: nada u Obamu ili obmanu?

Saša Gajić   
sreda, 05. novembar 2008.

Obama i Mek Kejn su, iz različitih ideoloških perspektiva, ustvari, išli ka istoj, umereno-objedinjavajućoj političkoj poziciji koja je vodila ka istim „sistemskim“ ponašanjima.

 
Savremeni svet

Pogled kroz čarobne naočari

Slavoj Žižek   
ponedeljak, 03. novembar 2008.

Republikanski stratezi majstorski koriste mane liberalizma. Njihova „zabrinutost“ za siromašne pomešana je sa jedva prikrivenom ravnodušnošću, ako ne i prezirom, prema običnim radnicima, a politički korektan feminizam sa prikrivenim nepoverenjem prema ženama na vlasti.

 
Savremeni svet

Trenutak odluke

Stevan Nikšić   
petak, 31. oktobar 2008.

Nikada u istoriji nije uloženo toliko novca i toliko truda medijskih i ostalih stručnjaka i političkih savetnika kao u predizbornim kampanjama demokratskih i republikanskih kandidata u ovim američkim predsedničkim izborima.

 
Savremeni svet

Šta vas posebno uzbuđuje?

Branko Pavlović   
ponedeljak, 20. oktobar 2008.
U jednom je gospodin Kejgan ipak u pravu. Vreme „sreće“ za bogate u Americi i Evropi prolazi. I nastaje vreme u kojem će se pet milijardi ljudi na drugim kontinentima dokopati svoje slobode, sopstvenog razvoja kao i višeg životnog standarda.
 
Savremeni svet

Kriza je srušila fasadu evropskog jedinstva

Mik Hjum   
četvrtak, 16. oktobar 2008.

Kriza je srušila fasadu evropskog jedinstva, a vlade se vraćaju nacionalnim državama kako bi zaštitile sopstveni kapitalizam. Šta se desilo sa novom epohom evropskog jedinstva u koju je trebalo da uđemo, kako su tvrdili naši lideri?

 
Savremeni svet

Kako osvojiti Nobelovu nagradu za mir – Al Gor je uspeo, možete i Vi!

DŽes Voker   
sreda, 15. oktobar 2008.

Iz arhive NSPM (16.10.07)

U poslednjoj deceniji, Al u Gor u je uspelo da osvoji trostruku krunu – osvojio je Oskara, Nobelovu nagradu za mir i (mada se ovo osporava) Floridu.

 
Savremeni svet

Nobel Ahtisariu i NATO-u

Živadin Jovanović   
ponedeljak, 13. oktobar 2008.

Marti Ahtisari je dobio Nobelovu nagradu za mir. To je sada činjenica. Ali, da li su time dobile ideje mira i prestiž Nobelovog komiteta? 

 
Savremeni svet

Duga senka DŽordža Buša

Duška Anastasijević   
četvrtak, 09. oktobar 2008.
U trenutku kada se razmere dar-mara koji DŽordž Buš ostavlja iza sebe tek sagledavaju, mnogi postavljaju pitanje ko u ovom trenutku, pri zdravoj pameti, uopšte i želi da bude predsednik SAD.
 
Savremeni svet

Čejnijev gard ne može bez rata velikih razmera

Srđa Trifković   
ponedeljak, 06. oktobar 2008.

„Rusija se suočava sa izborom“, izjavio je američki potpredsednik Ričard Čejni. Nije njena sudbina da nam bude neprijatelj, dodao je on, ali da bi se to izbeglo Rusija treba da sledi kurs za koji su se opredelile zemlje iz njenog neposrednog okruženja.

 
<< Prva < Prethodna 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Sledeća > Poslednja >>

Strana 75 od 81
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner