Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Američki tromb u ruskom krvotoku

Radovan Kalabić   
subota, 30. avgust 2008.

Danas je gruzijski predsednik Mihail Sakašvili najusamljeniji čovek na svetu. U eshatološkom smislu on je napušteniji i od Sadama Huseina u trenutku dok bivšeg iračkog predsednika, uz uvrede i psovke, vode na vešala.

 
Savremeni svet

Amerikanci nisu shvatali Ruse ozbiljno

DŽordž Fridman   
subota, 30. avgust 2008.

Kako i kada doći do nezavisnosti bio je zapravo problem Evrope. Amerikanci su pokrenuli temu, a Evropljani su je na KiM sproveli u delo – sada igru vodi Rusija.

 
Savremeni svet

Ogrešenje o Rusiju

Flin Leveret i Hilari Man Leveret   
petak, 22. avgust 2008.
Ruski vojni upad u Gruziju se još nije pošteno ni okončao, a previše američkih zvaničnika, aktuelnih, prošlih i onih koji gaje takve ambicije, karikaturalno predstavljaju rusku državu koju je oblikovao, i koju i dalje vodi Vladimir Putin. 
 
Savremeni svet

Neokonzervativci „rade“ Gruziju

Pol Kreg Roberts   
četvrtak, 21. avgust 2008.

„Neokonzervirani“ republikanski odgovor na odbijanje Rusije da postupa po unapred određenom scenariju i da ustukne pred „uni-silom“ bio je toliko imbecilan da je razorio sav onaj trud utrošen u ispiranje američkih mozgova.

 
Savremeni svet

Rast kineske moći

Marko Šugović   
četvrtak, 21. avgust 2008.
Nesumnjivo je da je svetska javnost iz dana u dan sve svesnija činjenice da Narodna republika Kina (NRK) prerasta iz regionalne ekonomske, vojne i političke sile u globalnu silu.
 
Savremeni svet

Kavkaski rat za kaspisjku naftu

Dušan Kovačev   
četvrtak, 21. avgust 2008.
Gruzijski «ružičasti revolucionari» nisu Kobi ni za mali prst. Jedno im je zajedničko: ni u njihovoj revoluciji, kao ni u Staljinovoj nema demokratije.
 
Savremeni svet

Tajanstveni Obama

Sajmon Kričli   
ponedeljak, 18. avgust 2008.
U univerzumu Baraka Obame vidi se nekakva očajnička usamljenost. Preovlađuje utisak žudnje za vezivanjem, za nečim što povezuje ljudska bića, za zajednicom i običnim svetom.
 
Savremeni svet

Ne Kosovo, već Krajina

Nebojša Malić   
petak, 15. avgust 2008.

Ima mnogo sličnosti između Krajine i Osetije. U obe je živelo stanovništvo različito od zemlje kojoj su nominalno pripadale – Osetini i Srbi. Obe su stvorene kao posledica separatizma; Hrvatska se otcepila od Jugoslavije, Gruzija od SSSR.

 
Savremeni svet

Solženjicin i rusko pitanje

DŽon Laflend   
četvrtak, 14. avgust 2008.
Smrt Aleksandra Solženjicina na zapadu je popraćena predvidim komentarima. Jeste, vele, da je bio moralni div koji je hrabro razotkrio zlo sovjetskog logorskog sistema u Arhipelagu Gulaga, ali je kasnije moralno posrnuo tako što nije voleo Zapad.
 
Savremeni svet

Kakav je kraj?

Nikolas Gvozdev   
sreda, 13. avgust 2008.
Kako će se završiti rat na Kavkazu? Moja procena, na osnovu izveštaja koje sam pročitao, je da će ruske vojne snage, nakon sto počiste gruzijske snage iz Južne Osetije i Abhazije, operaciju privesti kraju tako što će devastirati gruzijske vojne snage.
 
Savremeni svet

Pax Americana odlazi u istoriju

Dragomir Anđelković   
subota, 30. avgust 2008.
Svet više nije onakav kakav je bio pre ruskog priznavanja republika koje su se otcepile od Gruzije. Više liči na onaj koji je postojao na prelazu iz 19. u 20. vek.
 
Savremeni svet

Kraj “američke ere”

Slavoj Žižek   
subota, 30. avgust 2008.
Posredi je zapravo budućnost međunarodne zajednice – nova pravila koja će je regulisati i koja će odrediti novi svetski poredak.
 
Savremeni svet

NATO ima novog suparnika

J. Piter Fam   
četvrtak, 21. avgust 2008.

Šangajska organizacija za saradnju osnovana je 2001, i u njenom sastavu se nalaze Kina, Rusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

 
Savremeni svet

Rusko-gruzijski rat i ravnoteža snaga

DŽordž Fridmen   
četvrtak, 21. avgust 2008.

Ruska invazija na Gruziju nije promenila ravnotežu snaga u Evroaziji, već je jednostavno objavila činjenicu da se ravnoteža snaga već promenila.

 
Savremeni svet

Amerika se nalazi u fazi poznog Rima

DŽon Vajthed   
četvrtak, 21. avgust 2008.

Kako su primetili neki kritičari, velika carstva se skoro uvek suočavaju sa izborom u toku svog širenja: da nastave rast i time rizikuju propast republike i demokratije, ili da se odupru daljem širenju.

 
Savremeni svet

Ko je odgovoran za američku politiku prema Rusiji?

Vilijam Pfaf   
utorak, 19. avgust 2008.

A u februaru ove godine je Kosovo, koje je srpsko još od 12. veka, nelegalno proglašeno nezavisnom državom od strane SAD i EU. To je bila prelomna tačka za Rusiju.

 
Savremeni svet

Medved se budi

Morton Abramovic   
petak, 15. avgust 2008.

Ali, najopasniji koncept je kada pomislite da je vreme stalo, a istorija vas proglasila pobednicima. Nekontrolisana ekspanzija NATO-a u devedesetim – često uz kršenje obećanja datih Rusiji – bila je glavna manifestacija preovlađujućeg raspoloženja.

 
Savremeni svet

Primena zdravog razuma na slučaj Južne Osetije

Dimitri K. Sajms   
četvrtak, 14. avgust 2008.
Upečatljivo je, ali verovatno se moglo i očekivati, da je veliki broj ljudi u Vašingtonu bio iznenađen i zapanjen kako je Rusija odgovorila na pokušaj predsednika Mihaila Sakašvilija da uz upotrebu sile ponovo uspostavi kontrolu nad Južnom Osetijom.
 
Savremeni svet

Rat za Južni tok

Mladen Đorđević   
četvrtak, 14. avgust 2008.

Slike ratnih užasa, tvrdnje o genocidu, rasprave o suverenitetu i diplomatske inicijative zamagljuju činjenicu da aktuelni sukob u Južnoj Osetiji ima i konkretnu ekonomsku pozadinu, i da on umnogome utiče na kontrolu eksploatacije enormnih prirodnih bogatstava Kaspijskog basena.

 
Savremeni svet

Gubitnik Sakašvili

Miroslav Stojanović   
utorak, 12. avgust 2008.

U političkom hazardu s Južnom Osetijom, ako se izuzmu nedužne žrtve bezumne ratne avanture, najveći gubitnik će, očigledno, biti onaj ko je (ne)promišljeno najviše rizikovao: gruzijski predsednik Mihail Sakašvili.

 
<< Prva < Prethodna 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Sledeća > Poslednja >>

Strana 76 od 80
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner