Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Evropa u Africi

Marko Savković   
ponedeljak, 15. decembar 2008.

Za sada samo deklarativna osuda nasilja navela je mnoge da pomisle kako bi, da je kojim slučajem Kongo na Balkanu ili Bliskom Istoku, a ne u Africi, reakcija međunarodne zajednice pritisnute opštim zgražavanjem bila brža.

 
Savremeni svet

Nobelova nagrada za mir za rat

Dimitri K. Sajms   
petak, 12. decembar 2008.

Bilo je sramotnijih izbora za Nobelovu nagradu za mir od ovogodišnjeg laureta, ali ne i nelogičnijih. Iako zvanično poznat po dugoj karijeri posredovanja u svetskim konfliktima, u skorije vreme Marti Ahtisari najpoznatiji je po svojoj pogubnoj ulozi u pripremi nezavisnosti Kosova.

 
Savremeni svet

Crvena zora postpetrolejskog doba

Milan Milošević   
ponedeljak, 08. decembar 2008.

Kakav bi mogao biti svet 2025. kad steknu punoletstvo deca koja se sada rađaju? U mnogim društvima do 2025. možda neće biti jedinstvenog političkog identiteta – kao što su državljanstvo i nacionalnost.

 
Savremeni svet

SAD će se raspasti

Igor Panarin   
petak, 05. decembar 2008.
Dolar nema nikakvo pokriće. Spoljni dug SAD strelovito raste, a njega početkom 80-ih godina prošlog veka nije bilo. Kad sam prvi put 1998. izneo svoju prognozu o raspadu SAD taj dug je već premašio dva triliona dolara. Danas iznosi više od 11 triliona.
 
Savremeni svet

Svetska kriza

Živadin Jovanović   
četvrtak, 04. decembar 2008.

Kriza neokonzervativnog i neoliberalnog sistema je duboka i sveobuhvatna. Ona je strukturna, obuhvata ekonomiju, političko uređenje koje je sve više ljuštura od demokratije, moral i sukob proklamovanih i stvarno važećih društvenih vrednosti.

 
Savremeni svet

Karterov naslednik?

Nikolas K. Gvozdev   
utorak, 02. decembar 2008.

U slučaju da uspe, Obama će postati novi Frenklin Delano Ruzvelt (koji je takođe uspešno odigrao kartu “tima rivala” u spoljnim poslovima). Ako ne uspe, Obama će postati politički naslednik DŽimija Kartera.

 
Savremeni svet

Mala pomoć prijatelja

Nikolas K. Gvozdev   
ponedeljak, 24. novembar 2008.

Svi se slažu da će odluka o prekidu angažovanja u Iraku postati perjanica Obamine agende unošenja promena, uključujući i njegovu često pominjanu procenu kako je Bušova administracija prvenstveno time što je uopšte krenula u Irak, zakazala u Avganistanu.

 
Savremeni svet

Posle bankrota

Jirgen Habermas   
petak, 21. novembar 2008.

Politika sada postaje smešna, jer počinje da govori u moralnim kategorijama. Ona bi trebalo da se okrene demokratskim institucijama koje donose i finansijske zakone. Politika treba da je odgovorna za opšte dobro građana, a ne za kapitalizam.

 
Savremeni svet

Pogibelj humanitarnih intervencija: Reći Americi – ne!

Helmut Šmit   
petak, 14. novembar 2008.

Lako je vojno intervenisati, ali se nije lako povući – to se vidi u Iraku, na Kosovu i u Bosni. Jer, ako uslede ubistva i nasilje, intervencija je bila pogrešna.

 
Savremeni svet

Gore od Buša

Ted Gejlen Karpenter   
sreda, 12. novembar 2008.

Iako je to teško zamisliti, Obamina spoljna politika bi mogla da bude još gora od spoljne politike Bušove administracije. On se poigrava  mišlju da bi vodeći princip spoljne politike SAD trebalo da bude nametanje poštovanja prema “ljudskom dostojanstvu” u svetu.

 
Savremeni svet

Kako je strana pomoć uništila Afriku

Martin Durkin   
petak, 12. decembar 2008.

Pomoć koja stiže u Afriku ide ili vladajućim elitama ili njihovim poslušnicima, ili u nekim slučajevima, u zapanjujuće malim količinama, stiže do onih kojima je namenjena.

 
Savremeni svet

Skandal sa Nobelom za Ahtisarija

Jan Oberg   
petak, 12. decembar 2008.

Nobelov komitet sastavljan od amatera je implicitno dao Nobelovu nagradu nekom ko predstavlja suštu suprotnost Nobelovoj viziji i njegovoj poslednjoj volji, i nagradio suprotstavljanje normama iz Povelje UN o miru mirovnim sredstvima.

 
Savremeni svet

Novinari kao špijuni

Milan Vučković   
nedelja, 07. decembar 2008.

Obaveštajni termin „operacija u medijima“ označava širenje dezinformacija sa ciljem slabljenja protivničke pozicije. Kod obaveštajnih službi ovo predstavlja posebno izazovnu mogućnost.

 
Savremeni svet

Rusija rizikuje da postane pustara

Zbignjev Bžežinski   
petak, 05. decembar 2008.

Kada bi Sjedinjene Države bile zemlja centralizovana koliko Rusija, onda nikada ne bismo imali Kaliforniju i Njujork. Prestonička birokratska elita voli da parazitira na provincijskim regionima.

 
Savremeni svet

Melodrama na svetskoj sceni

Srđa Triković   
sreda, 03. decembar 2008.

Za Srbe imenovanje Hilari Klinton predstavlja krajnje neprijatnu vest. Ona se diči ulogom koju je, po sopstvenom, tvrđenju, igrala u donošenju odluke o bombardovanju Srbije marta 1999. godine.

 
Savremeni svet

Srpski obamisti i istorijski poraz Srbije

Branko Radun   
utorak, 25. novembar 2008.

Obama je medijski proizvod kreiran za unutrašnju i spoljnu upotrebu i on neće dovesti do značajnije spoljnopolitičke promene. Drugo je pitanje zašto neko ovde sistematski seje lažne nade kako će nam Obamin izbor za predsednika pomoći oko Kosova.

 
Savremeni svet

Zahtevanje prava na pobedu

Tomas Sovel   
ponedeljak, 24. novembar 2008.
Sada postoji mnjenje da su, ukoliko tvoji kandidati i ideje ne pobede, tvoja prava narušena. Najgora od svih reakcija ljudi koji se ponašaju kao da imaju pravo da pobede došla je od strane gej aktivista, nakon odbijanja glasača da podrže tzv. „gej brak“.
 
Savremeni svet

Kad je u pitanju EU onda si niko i ništa

Hana Dal   
četvrtak, 20. novembar 2008.

Da li za ministre postoji udžbenik pod naslovom „Ne umišljajte da ste neko i nešto kada je u pitanju EU.“ Tako ćete samo doživeti neprijatnost kad vam saopšte da ste „vi i vaš glupavi narod mogli da imate demokratski referendum, ali nas baš briga!“.

 
Savremeni svet

Srpski narod i velike sile – kulturno istorijski procesi

Dragan Petrović i Jasmina Nikolić   
sreda, 12. novembar 2008.

Srpska elita je dobrim delom u krizi, pa je kriza u kojoj se nalazi srpski narod, pre svega kriza njegove elite. Nukleus današnje srpske elite je stvoren u vreme titoizma, ponajviše na anacionalnom i čak antisrpskom obrascu i negativnoj selekciji.

 
Savremeni svet

Evropljani i dalje žude za moćnim Ujka Samom

Jan Buruma   
nedelja, 09. novembar 2008.

Postoji nešto čudno u vezi s evropskom manijom oko jednog crnog američkog političara, čak i kad svi znamo da je neki crni predsednik ili premijer (da ne pominjemo činjenicu da je njegovo srednje ime Husein) još nezamisliva stvar u Evropi.

 
<< Prva < Prethodna 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Sledeća > Poslednja >>

Strana 74 od 81
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner