Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Klub bebisiterki

Ted Galen Karpenter   
utorak, 08. april 2008.

Opiranje Nemačke, Francuske i drugih ključnih dugogodišnjih članova sprečilo je cilj Bušove administracije da ponudi Akcioni plan članstva (prva etapa pripreme zemlje za prijem u NATO) Gruziji i Ukrajini. 

 
Savremeni svet

SAD i (Zapadna) Evropa

Dragan Petrović   
utorak, 08. april 2008.

Postavlja se pitanje zašto su od čitavog vanevropskog postkolonijalnog prostora baš SAD uspele ne samo da se uzdignu u rang najvećih evropskih sila, već i da ih ubedljivo preteknu, postavši u jednom trenutku najveća svetska sila – supersila.

 
Savremeni svet

Kako da napravite sopstvenu državu

DŽošua Kiting   
subota, 05. april 2008.

Pošto je Kosovo jednoglasno proglasilo nezavisnost i pošto mnoštvo entiteta koji teže nezavisnosti namerava da krene tim putem, možda ste i sami pomislili da je krajnje vreme da osnujete sopstvenu državu.

 
Savremeni svet

Biblija bez imejla

Vladimir Putin   
četvrtak, 03. april 2008.

Sramota je, ali ne koristim te tehnologije. Ne koristim čak ni telefon. Moji operateri, moje osoblje to čini za mene. Ali oni to tako dobro rade, da im zavidim. Nije važno koliko telefona imate. Kako možete izmeriti autoritet?

 
Savremeni svet

MekKejnov promašaj

Nikolas Gvozdev   
četvrtak, 20. mart 2008.

Senator DŽon MekKejn nastavlja da insistira na tome da će države koje imaju slične oblike vladavine imati iste interese koji se tiču njihove spoljne politike. „Liga naroda“ je bila žalostan neuspeh; zašto bi „Liga demokratija“ prošla bolje?

 
Savremeni svet

Prijatelj mog neprijatelja

Tomas Grejem   
utorak, 08. april 2008.

Nijedan od ovih koraka ne predstavlja koncesiju za Ruse niti nagradu za loše ponašanje, kako bi neki hteli da predstave. Sve to bi uticalo na cost-benefit analizu Rusije prema Iranu.

 
Savremeni svet

Kad je predsednik obezbeđen čovek

Dimitrije Medvedev   
subota, 05. april 2008.

Kad neko postaje šef države, a nije zaradio ni kopejke, to ostavlja loš utisak, doživljava se kao pretnja. Kao prvo, nije jasno šta je dotle radio, zašto, ako je tako pametan i dobar, nije uspeo da obezbedi sebe i porodicu.

 
Savremeni svet

Tibetanske nevolje

Dru Tompson   
subota, 05. april 2008.

Nažalost, tvrd pristup kineske vlade ograničavana njenu sposobnost da ponovo započne pregovore sa Dalaj Lamom. Neki analitičari veruju da kineska vlada teži dugoročnoj strategiji čekanja da Dalaj Lama umre.

 
Savremeni svet

Gde je mesto Ukrajini?

Andres Ortega   
sreda, 02. april 2008.

Ukrajinsko pitanje podiže tenzije. Rusija i Ukrajina imaju suviše bliske odnose, te bi perspektiva ulaska Kijeva u NATO mogla da izazove ozbiljne probleme. Postoji na stotine kilometara dodirnih tačaka između ove dve zemlje bez jasno određenih granica.

 
Savremeni svet

Julija Timošenko - politički portret i biografija

Zoran Milošević   
sreda, 26. septembar 2007.

Ona nema ideologiju, već neizmernu želju za bogatstvom i vlašću, a ukrajinske ekstremiste samo instrumentalizuje za svoje ciljeve. Kao premijer Ukrajine nanela je velike ekonomske štete državi i narodu.

 
<< Prva < Prethodna 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Sledeća > Poslednja >>

Strana 80 od 80
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner