Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Lenji saveznici

Ted Gejlen Karpenter   
petak, 06. februar 2009.

Većina američkih vojnih partnera više je zainteresovana za simboličnu bezbednost, nego za to da igraju značajniju ulogu u ratu. Vlade tih zemalja žele da pokažu kako su one dobri saveznici i “voljni“ učesnici u misijama koje vode SAD, a da se pritom izlažu vrlo malim rizicima na bojnom polju.

 
Savremeni svet

Americi ne odgovara jaka Evropa

Jevgenij Primakov   
utorak, 03. februar 2009.

„Teško da je Vašington zainteresovan za jačanje Evropske unije”, piše Jevgenij Primakov, ruski državnik, veteran sovjetske i ruske diplomatije i obaveštajne službe, u knjizi „Svet bez Rusije?”.

 
Savremeni svet

Obama je isto što i Gorbačov

Igor Panarin   
petak, 30. januar 2009.

Obama nema ni znanje ni obrazovanje, ni rukovodeće iskustvo, ni u spoljnoj ni u unutrašnjoj politici, ni saradnike. Takav čovek nije u stanju da rukovodi Amerikom u krizi. Simbolično je što se trudi da ide putem Linkolna koga su ubili!

 
Savremeni svet

Klopka zvana Avganistan

Nikolas K. Gvozdev   
četvrtak, 29. januar 2009.

Klopka koju novi predsednik mora da izbegne je da unapred pretpostavi da će Iran ili Rusija izaći u susret Vašingtonu po pitanju Avganistana zbog toga što ga naši eksperti ubeđuju da je „to i u njihovom interesu“.

 
Savremeni svet

Obama i Srbija – pesma (zasad) ostaje ista

Aleksandar Pavić   
sreda, 28. januar 2009.

No, bez obzira na Obamu, njegove namere, pa čak i bez obzira na ponašanje trenutne vlasti u Srbiji, sve to još uvek ne znači da će pod novom administracijom sve prema Srbiji ostati isto – uprkos željama i/ili inerciji jedne ili obe strane.

 
Savremeni svet

Če Obama: novi kult ličnosti

Helen Sirls   
četvrtak, 22. januar 2009.
Obamin lik ne pojavljuje se samo na majcama. Tu su Obama-kape, Obama-pernice, Obama-duksevi, Obama-skrinsejveri, nakit sa Obamom, šolje za kafu sa Obamom i ulični murali sa Obamom. Obamamanija je prešla i u mejnstrim. U Vašingtonu, Obamin lik nalazi se i na kartama za metro.
 
Savremeni svet

Evropska Litvanija na ulici

Vladislav B. Sotirović   
subota, 17. januar 2009.

Sve veće nezadovoljsrvo nacije vladinom antikriznom politikom je sasvim razumljivo ako se zna da je kamen temeljac te politike udaranje novih harača na poreske obveznike ali bez smanjivanja rashoda same Vlade i Parlamenta Litvanije.

 
Savremeni svet

Militantni Islam je pretnja za sve nas

Benjamin Netanjahu   
ponedeljak, 12. januar 2009.

Borimo se da bismo se odbranili, ali čineći to, mi se takođe borimo i protiv jedne fanatične ideologije koja nastoji da izvrne tok istorije i civilizovani svet baci nazad u mračno srednjevekovlje.

 
Savremeni svet

Teroristička akcija u Bombaju: 9. nije 11.

Arundati Roj   
ponedeljak, 05. januar 2009.

Jedini način da suzbijemo terorizam (bilo bi naivno ako bih rekla da mu možemo stati na put) jeste onaj koji podrazumeva da pogledamo čudovište u ogledalu. Trenutno smo na raskršću. Na jednom putokazu piše „Pravda”, a na drugom „Građanski rat”.

 
Savremeni svet

Neizvesnost u Moskvi

Dimitri K. Sajms   
petak, 26. decembar 2008.

Dobre su šanse da će ruske rezerve biti dovoljne da se preživi 2009. godina, da je ruski politički sistem dovoljno stabilan i da će mogućnost novog početka sa SAD koji nudi Obamina administracija biti dovoljan da odgovori Moskvu od preuzimanja rizika u odnosima sa SAD.

 
Savremeni svet

Rusija gleda Ameriku, ali vidi sebe

Melik Kejlen   
utorak, 03. februar 2009.

Panarin očigledno veruje da ono što se desilo Sovjetskom Savezu i što može da se desi Ruskoj Federaciji, jednako može da se desi i Sjedinjenim Državama, ukoliko se uzme da Sjedinjene Države i Rusija funkcionišu po uporedivim sistemima.

 
Savremeni svet

Rusija nije „tigar od papira“

Miroslav Lazanski   
subota, 31. januar 2009.

Nazivati danas rusku vojsku „tigrom od papira“, u situaciju kada ta armija trenutno ima više nuklearnih bojevih glava od SAD, pa čak i više tenkova od SAD, više je nego čudno. Osim, ako u elemente poređenja nisu ušle i plate vojnika i oficira.

 
Savremeni svet

Holandski bes zbog suđenja Vildersu

Majkl van der Gejlijen   
četvrtak, 29. januar 2009.

Zemlja, koja je jednom predstavljala sigurno utočište za ljude poput Spinoze, kakve ni jedna druga država ne bi trpela, sada sudi onima koji imaju sporne stavove.Sloboda govora više ne postoji u zemlji jednom poznatoj po svojoj toleranciji i slobodi.

 
Savremeni svet

Balkanizacija Baraka

Gordon Bardoš   
sreda, 28. januar 2009.

Za predsednika Obamu, koristan početak za razmišljanja o tome šta treba učiniti u jugoistočnoj Evropi biće njegovi stavovi o Iraku. Primetne su kontradikcije između intervencionističkog stava Vašingtona po pitanju Balkana i stava o Iraku tadašnjeg senatora Obame.

 
Savremeni svet

Realizovanje DŽordža V. Obame

Kristijan Brouz   
četvrtak, 22. januar 2009.

Američki izbori 2008. bili su u znaku promene. Ali to se neće desiti na polju spoljne politike. Umesto radikalnog odstupanja od Buša, sve je verovatnije da ćemo na kraju završiti sa manje više istom stvari. I možda je upravo to ono što nam treba.

 
Savremeni svet

Kao da je reč samo o gasu

Miroslav Lazanski   
subota, 17. januar 2009.

„Ukrajina mora u NATO“, uzviknuo je pre nekoliko meseci DŽordž Buš. Jedan deo Evrope to je odmah, na samitu NATO-a u Bukureštu, zdušno podržao, drugi deo Evrope bio je vrlo skeptičan. Ovi prvi sada se smrzavaju, ovi drugi još imaju kakve-takve zalihe gasa.

 
Savremeni svet

Između sile prave i prava jačeg

Đorđe Vukadinović   
utorak, 13. januar 2009.

Iz Arhive NSPM-a (01.08.2006)

"Za ono što Izraelu tolerišu, izbegavajući čak i mlaku verbalnu osudu u Savetu bezbednosti, nama bi bacili atomsku bombu" – to je, otprilike, reakcija srpske javnosti.

 
Savremeni svet

"Nas i Rusa 300 miliona"

Slavoljub S. Lekić   
petak, 09. januar 2009.

Rusija, nasuprot očekivanjima, preživljava čitav dvadeseti vek, mada na ivici ponora. Čak je nije uništila ni nesreća kakva je bila Revolucija. Rusko i nerusko stanovništvo zadržavalo je nužno jedinstvo države i uzdiglo je u rang prvorazredne sile.

 
Savremeni svet

Savremeni ruski konzervatizam: ideologija „Jedinstvene Rusije“

Andrej Mitić   
sreda, 31. decembar 2008.
Krunišući Putinov „zlatni vek“, partija „Jedinstvena Rusija“ pretenduje da okonča gotovo stogodišnju „odiseju“ ruskog duha, povratkom zdravom idejnom jezgru koje sabira temeljne vrednosti ruske političke kulture.
 
Savremeni svet

Ukrajina: Rusini i povratak Rusije

Stratfor   
petak, 26. decembar 2008.

Nije nikakva tajna da Rusija radi na tome da uveća i konsoliduje sopstveni uticaj u Ukrajini. Rusini su na takvom strateškom mestu da bi njihovo odvajanje moglo praktično uništiti izglede već oslabljene Ukrajine da održi političko jedinstvo.

 
<< Prva < Prethodna 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Sledeća > Poslednja >>

Strana 72 od 80
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner