Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Američki strateški planeri predviđaju nerede i nemire usled ekonomske krize

Dragan Bisenić   
nedelja, 29. mart 2009.

Namerna upotreba oružja masovnog razaranja, nepredviđen ekonomski kolaps, nestanak funkcionalnog političkog i legalnog poretka oblici su mogućnog „strateškog šoka“ u Americi.

 
Savremeni svet

Srećan povratak

Bernar Anri Levi   
subota, 21. mart 2009.
Besmisleno je ono što ljudi govore povodom odluke predsednika Francuske Nikole Sarkozija o povratku u vojnu komandu NATO – da će Francuska oslabiti svoj uticaj. Time što ponovo ima glas i učestvuje u debatama u NATO, Francuska će opet obezbediti sebi način da se umeša, zastupa svoje interese.
 
Savremeni svet

Simbolični povratak u „porodicu“

Ana Otašević   
petak, 13. mart 2009.
Isticanje nezavisnosti Francuske, ma kako bilo simbolično, išlo je na ruku njenom imidžu i diplomatiji, a nekoliko mesta u komandi NATO-a neće joj doneti više uticaja na međunarodnoj sceni, već bi, naprotiv, mogle da izazovu sumnju u njenu nezavisnost od američke politike.
 
Savremeni svet

Kriza pisanih medija i pomoć države

Vojislav Milošević   
subota, 07. mart 2009.

Predsednik Nikola Sarkozi konstatovao da je kriza štampanih medija dostigla zabrinjavajuće razmere i da je to štetno za naciju, pa je podržao mere za ublažavanje krize koje će francusku državu koštati po 200 miliona evra godišnje u naredne tri godine.

 
Savremeni svet

Rusinski kulturno-nacionalni identitet u Ukrajini

Dragan Petrović   
subota, 28. februar 2009.

Još 2006. godine Odbor UN za borbu protiv rasne diskriminacije je naglasio da je uznemiren položajem Rusina u Ukrajini i preporučio zvaničnom Kijevu “da razmotri pitanje priznavanja Rusina kao posebne nacionalne manjine”.

 
Savremeni svet

NATO na Balkanu, Balkan u NATO-u

Marija Todorova   
utorak, 24. februar 2009.

Primanje Balkana u Uniju je bilo i biće primarno vođeno političkim motivima. To važi ne samo za Bugarsku i Rumuniju, nego i za Grčku tokom sedamdesetih. Zato mislim da će proces na kraju obuhvatiti i Bosnu i Kosovo.

 
Savremeni svet

Obraćanje Evropskom parlamentu

Vaclav Klaus   
ponedeljak, 23. februar 2009.

Moramo otvoreno reći da je sadašnji ekonomski sistem unutar EU sistem sputanog tržišta, u kome konstantno raste centralna kontrola nad privredom. Rezultat je stalni porast uplitanja vlasti u tržišne procese.

 
Savremeni svet

Kulturalizam: Kultura kao politička ideologija

Jens-Martin Eriksen i Frederik Stjernfelt   
sreda, 18. februar 2009.

Čim kultura uđe u političku arenu, ona mora biti podložna preispitivanju. Ni sveštenici, ni imami bilo koje religije nemaju više prava na poštovanje, samo zato što koriste božansku retoriku.

 
Savremeni svet

Dolina plača u Vrlom Novom Svetu

Stanko Cerović   
petak, 06. februar 2009.

Rat je bio prljav jer se nije mogao nastaviti nikako drukčije osim protiv civila, inače bi bio izgubljen. Perspektiva je bila katastrofalna: ne mogu se upotrebiti trupe na zemlji da se rat brzo završi, ne može se nikome objasniti zašto se vodi.

 
Savremeni svet

Rusija gleda Ameriku, ali vidi sebe

Melik Kejlen   
utorak, 03. februar 2009.

Panarin očigledno veruje da ono što se desilo Sovjetskom Savezu i što može da se desi Ruskoj Federaciji, jednako može da se desi i Sjedinjenim Državama, ukoliko se uzme da Sjedinjene Države i Rusija funkcionišu po uporedivim sistemima.

 
Savremeni svet

Duga ruka Ričarda Holbruka

Obrad Kesić   
petak, 27. mart 2009.
„Duga ruka” Dika Holbruka nastavlja da gura prste u sve moguće otvore i šupljine američke spoljne politike. Ostaje nam samo da se nadamo da će „duga ruka pravde” (ili iz Haga ili iz Bele kuće) eventualno da stigne i gospodina Holbruka.
 
Savremeni svet

Kenedi i Obama

Robert Rajh   
subota, 14. mart 2009.

Amerika je zrela za početak novog političkog poglavlja. Hoće da ponovo bude inspirisana, kao pre četrdeset godina. Setite se – ni DŽ. F. K, niti njegova braća nisu bili levičari. Bili su realisti, ali u isto vreme i idealisti.

 
Savremeni svet

Bugarski kontrasti

Miroslav Svirčević   
petak, 13. mart 2009.

Brojne kritike na račun bugarskih političara i stranaka gotovo neprekidno stižu kako od briselske birokratije, tako i od razočaranih građana. Stiče se utisak da su političke i ekonomske reforme samo „okrznule“ okoštalu, korumpiranu i kriminalizovanu državnu strukturu.

 
Savremeni svet

Britanska “sjajna izolacija”

DŽejkob Hejlburn   
sreda, 04. mart 2009.

Možda će američkim konzervativcima Čerčilovo progonstvo pomoći da se ponesu sa nepravdama koje nosi Obamina administracija. Mogu čak da donesu odluku da prvi čin novog republikanskog predsednika bude vraćanje Čerčilove biste u Ovalni kabinet, kao simbol njegovog najnovijeg povratka.

 
Savremeni svet

Bugarska podvala

Fransoa Frizon-Roš   
sreda, 25. februar 2009.

„Problem sa bugarskim organizovanim kriminalom je u tome što je previše dobro organizovan“. Ovim rečima je bivši američki ambasador u Sofiji ukazao na povezanost bivše Državne bezbednosti i glavnih vođa „ekonomskih grupa“, čija zavidna imovina izaziva čuđenje zapadnih stručnjaka.

 
Savremeni svet

Cena istine u Sarkozijevoj Francuskoj

Mila Alečković-Nikolić   
utorak, 24. februar 2009.

Kušnerova ljubav prema Albancima očigledno ne jenjava, a „kosovska vlada“ je prema Kušneru veoma velikodušna. Uostalom, novac nije teško zarađen, a i ima ga dovoljno. Putevi novca su plemenitom Kušneru dobro znani: unovčeni organi srpskih nesrećnika. 

 
Savremeni svet

Vek Azije

Dag Bendou   
subota, 21. februar 2009.

Uticaj Vašingtona će ostati značajan čak i kad dominantnost Amerike oslabi. Sjedinjene Države će biti bezbednije ako primarne odgovornosti promovisanja regionalne stabilnosti prenesu na svoje prijatelje. Vašington bi trebalo da se prilagodi, pre nego da se opire, veku Azije.

 
Savremeni svet

Francuska i NATO – raskidanje sa tradicijom De Gola

Ana Otašević   
sreda, 18. februar 2009.

De Gol je želeo da Francuska pripada istom zapadnom taboru, ali da bude nezavisna u svojim diplomatskim i vojnim izborima. Sarkozi smatra da nezavisnost od NATO više nema smisla, jer je hladni rat završen i Francuska više ne može da izigrava most među blokovima.

 
Savremeni svet

Lenji saveznici

Ted Gejlen Karpenter   
petak, 06. februar 2009.

Većina američkih vojnih partnera više je zainteresovana za simboličnu bezbednost, nego za to da igraju značajniju ulogu u ratu. Vlade tih zemalja žele da pokažu kako su one dobri saveznici i “voljni“ učesnici u misijama koje vode SAD, a da se pritom izlažu vrlo malim rizicima na bojnom polju.

 
Savremeni svet

Americi ne odgovara jaka Evropa

Jevgenij Primakov   
utorak, 03. februar 2009.

„Teško da je Vašington zainteresovan za jačanje Evropske unije”, piše Jevgenij Primakov, ruski državnik, veteran sovjetske i ruske diplomatije i obaveštajne službe, u knjizi „Svet bez Rusije?”.

 
<< Prva < Prethodna 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Sledeća > Poslednja >>

Strana 72 od 81
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner