Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Britanska “sjajna izolacija”

DŽejkob Hejlburn   
sreda, 04. mart 2009.

Možda će američkim konzervativcima Čerčilovo progonstvo pomoći da se ponesu sa nepravdama koje nosi Obamina administracija. Mogu čak da donesu odluku da prvi čin novog republikanskog predsednika bude vraćanje Čerčilove biste u Ovalni kabinet, kao simbol njegovog najnovijeg povratka.

 
Savremeni svet

Bugarska podvala

Fransoa Frizon-Roš   
sreda, 25. februar 2009.

„Problem sa bugarskim organizovanim kriminalom je u tome što je previše dobro organizovan“. Ovim rečima je bivši američki ambasador u Sofiji ukazao na povezanost bivše Državne bezbednosti i glavnih vođa „ekonomskih grupa“, čija zavidna imovina izaziva čuđenje zapadnih stručnjaka.

 
Savremeni svet

Cena istine u Sarkozijevoj Francuskoj

Mila Alečković-Nikolić   
utorak, 24. februar 2009.

Kušnerova ljubav prema Albancima očigledno ne jenjava, a „kosovska vlada“ je prema Kušneru veoma velikodušna. Uostalom, novac nije teško zarađen, a i ima ga dovoljno. Putevi novca su plemenitom Kušneru dobro znani: unovčeni organi srpskih nesrećnika. 

 
Savremeni svet

Vek Azije

Dag Bendou   
subota, 21. februar 2009.

Uticaj Vašingtona će ostati značajan čak i kad dominantnost Amerike oslabi. Sjedinjene Države će biti bezbednije ako primarne odgovornosti promovisanja regionalne stabilnosti prenesu na svoje prijatelje. Vašington bi trebalo da se prilagodi, pre nego da se opire, veku Azije.

 
Savremeni svet

Francuska i NATO – raskidanje sa tradicijom De Gola

Ana Otašević   
sreda, 18. februar 2009.

De Gol je želeo da Francuska pripada istom zapadnom taboru, ali da bude nezavisna u svojim diplomatskim i vojnim izborima. Sarkozi smatra da nezavisnost od NATO više nema smisla, jer je hladni rat završen i Francuska više ne može da izigrava most među blokovima.

 
Savremeni svet

Lenji saveznici

Ted Gejlen Karpenter   
petak, 06. februar 2009.

Većina američkih vojnih partnera više je zainteresovana za simboličnu bezbednost, nego za to da igraju značajniju ulogu u ratu. Vlade tih zemalja žele da pokažu kako su one dobri saveznici i “voljni“ učesnici u misijama koje vode SAD, a da se pritom izlažu vrlo malim rizicima na bojnom polju.

 
Savremeni svet

Americi ne odgovara jaka Evropa

Jevgenij Primakov   
utorak, 03. februar 2009.

„Teško da je Vašington zainteresovan za jačanje Evropske unije”, piše Jevgenij Primakov, ruski državnik, veteran sovjetske i ruske diplomatije i obaveštajne službe, u knjizi „Svet bez Rusije?”.

 
Savremeni svet

Obama je isto što i Gorbačov

Igor Panarin   
petak, 30. januar 2009.

Obama nema ni znanje ni obrazovanje, ni rukovodeće iskustvo, ni u spoljnoj ni u unutrašnjoj politici, ni saradnike. Takav čovek nije u stanju da rukovodi Amerikom u krizi. Simbolično je što se trudi da ide putem Linkolna koga su ubili!

 
Savremeni svet

Klopka zvana Avganistan

Nikolas K. Gvozdev   
četvrtak, 29. januar 2009.

Klopka koju novi predsednik mora da izbegne je da unapred pretpostavi da će Iran ili Rusija izaći u susret Vašingtonu po pitanju Avganistana zbog toga što ga naši eksperti ubeđuju da je „to i u njihovom interesu“.

 
Savremeni svet

Obama i Srbija – pesma (zasad) ostaje ista

Aleksandar Pavić   
sreda, 28. januar 2009.

No, bez obzira na Obamu, njegove namere, pa čak i bez obzira na ponašanje trenutne vlasti u Srbiji, sve to još uvek ne znači da će pod novom administracijom sve prema Srbiji ostati isto – uprkos željama i/ili inerciji jedne ili obe strane.

 
Savremeni svet

Rusinski kulturno-nacionalni identitet u Ukrajini

Dragan Petrović   
subota, 28. februar 2009.

Još 2006. godine Odbor UN za borbu protiv rasne diskriminacije je naglasio da je uznemiren položajem Rusina u Ukrajini i preporučio zvaničnom Kijevu “da razmotri pitanje priznavanja Rusina kao posebne nacionalne manjine”.

 
Savremeni svet

NATO na Balkanu, Balkan u NATO-u

Marija Todorova   
utorak, 24. februar 2009.

Primanje Balkana u Uniju je bilo i biće primarno vođeno političkim motivima. To važi ne samo za Bugarsku i Rumuniju, nego i za Grčku tokom sedamdesetih. Zato mislim da će proces na kraju obuhvatiti i Bosnu i Kosovo.

 
Savremeni svet

Obraćanje Evropskom parlamentu

Vaclav Klaus   
ponedeljak, 23. februar 2009.

Moramo otvoreno reći da je sadašnji ekonomski sistem unutar EU sistem sputanog tržišta, u kome konstantno raste centralna kontrola nad privredom. Rezultat je stalni porast uplitanja vlasti u tržišne procese.

 
Savremeni svet

Kulturalizam: Kultura kao politička ideologija

Jens-Martin Eriksen i Frederik Stjernfelt   
sreda, 18. februar 2009.

Čim kultura uđe u političku arenu, ona mora biti podložna preispitivanju. Ni sveštenici, ni imami bilo koje religije nemaju više prava na poštovanje, samo zato što koriste božansku retoriku.

 
Savremeni svet

Dolina plača u Vrlom Novom Svetu

Stanko Cerović   
petak, 06. februar 2009.

Rat je bio prljav jer se nije mogao nastaviti nikako drukčije osim protiv civila, inače bi bio izgubljen. Perspektiva je bila katastrofalna: ne mogu se upotrebiti trupe na zemlji da se rat brzo završi, ne može se nikome objasniti zašto se vodi.

 
Savremeni svet

Rusija gleda Ameriku, ali vidi sebe

Melik Kejlen   
utorak, 03. februar 2009.

Panarin očigledno veruje da ono što se desilo Sovjetskom Savezu i što može da se desi Ruskoj Federaciji, jednako može da se desi i Sjedinjenim Državama, ukoliko se uzme da Sjedinjene Države i Rusija funkcionišu po uporedivim sistemima.

 
Savremeni svet

Rusija nije „tigar od papira“

Miroslav Lazanski   
subota, 31. januar 2009.

Nazivati danas rusku vojsku „tigrom od papira“, u situaciju kada ta armija trenutno ima više nuklearnih bojevih glava od SAD, pa čak i više tenkova od SAD, više je nego čudno. Osim, ako u elemente poređenja nisu ušle i plate vojnika i oficira.

 
Savremeni svet

Holandski bes zbog suđenja Vildersu

Majkl van der Gejlijen   
četvrtak, 29. januar 2009.

Zemlja, koja je jednom predstavljala sigurno utočište za ljude poput Spinoze, kakve ni jedna druga država ne bi trpela, sada sudi onima koji imaju sporne stavove.Sloboda govora više ne postoji u zemlji jednom poznatoj po svojoj toleranciji i slobodi.

 
Savremeni svet

Balkanizacija Baraka

Gordon Bardoš   
sreda, 28. januar 2009.

Za predsednika Obamu, koristan početak za razmišljanja o tome šta treba učiniti u jugoistočnoj Evropi biće njegovi stavovi o Iraku. Primetne su kontradikcije između intervencionističkog stava Vašingtona po pitanju Balkana i stava o Iraku tadašnjeg senatora Obame.

 
Savremeni svet

Realizovanje DŽordža V. Obame

Kristijan Brouz   
četvrtak, 22. januar 2009.

Američki izbori 2008. bili su u znaku promene. Ali to se neće desiti na polju spoljne politike. Umesto radikalnog odstupanja od Buša, sve je verovatnije da ćemo na kraju završiti sa manje više istom stvari. I možda je upravo to ono što nam treba.

 
<< Prva < Prethodna 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Sledeća > Poslednja >>

Strana 72 od 80
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner