Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Deset vekova Markovog grada

Dragiša Spremo   
utorak, 28. decembar 2010.

Prvi pomen Zvečana vezan je za ime bugarskog cara Simeona, s kraja IX i početka X veka, za koga se kaže da je u mnogobrojnim ratovima Vizantije imao uspeha i da je sagradio veliki broj gradova i tvrđava na balkanskom poluostrvu – „sve do Zvečana na stavama Ibra i Sitnice".

 
Kosovo i Metohija

Trgovina organima na Kosovu: dva pogleda na Martijev izveštaj

Karla Del Ponte, Florans Artman   
sreda, 22. decembar 2010.

Tela su se pojavljivala u jezerima. Nismo imali podršku od strane NATO, jer su oni bili saveznici sa OVK. UNMIK nam nije davao dokumentaciju koju smo tražili.

 
Kosovo i Metohija

Da li imamo razloga da se radujemo izveštaju Dika Martija?

Ana Radmilović   
petak, 17. decembar 2010.

Nekoj eventualnoj novoj Srbiji možda bi jednog dana pomogao podatak da je predsednik te stvari koju zovu Kosova Republjik jedan Tači, kriminalac, trgovac stvarima koje nisu baš legalne, a ni humane.

 
Kosovo i Metohija

Preko Račka do Velike Albanije

Vladislav B. Sotirović   
četvrtak, 25. novembar 2010.

Prilikom pogreba u Račku pripadnici OVK su održali govore u slavu ubijenih kao zaslužnih boraca ove formacije, ali i kao sledbenike ideologije stvaranja Velike Albanije i tako potvrdili politiku rukovodstva RS.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo kao „subjekat međunarodnog prava“

Matej Savić   
ponedeljak, 15. novembar 2010.

Postoje dva teorijski ustanovljena gledišta koja tretiraju pojam nastanka država u modernoj, tj. sadašnjoj međunarodnoj zajednici. Država nastaje sticanjem tri elementa državnosti: teritorija, stanovništvo i vlast, odnosno suverenitet.

 
Kosovo i Metohija

Predlog platforme za pregovore Srbije i Kosova

Centar za novu politiku   
sreda, 22. septembar 2010.

Cilj je da platforma pokrene debatu o najvažnijem nacionalnom pitanju. Centar za novu politiku smatra da je nacionalni interes broj jedan i da ne sme da bude stvar tajnih pregovora koji se vode po kabinetima.

 
Kosovo i Metohija

I posle rezolucije – Kosovo

Ana Radmilović   
ponedeljak, 13. septembar 2010.

Nije gotovo, u ovoj priči nema tako brzih završetaka. Nećemo biti zadovoljni ni mi ni Albanci, mi - jer smo nešto izgubili, oni - jer nisu dobili to što smo mi izgubili. I jer negde znaju da to što bi želeli, nekako ne biva i da neće ni dobiti, jer im nedostaje nešto drugo.

 
Kosovo i Metohija

Kako reći „ispravno je ukidanje kosovskog dodatka“?

Ana Radmilović   
sreda, 18. avgust 2010.

Tada sam prvi put čula da su te duple plate zapravo jednake normalnim platama u Beogradu, ali o tome se nije mnogo pisalo. Duple plate jednake su normalnim platama zbog toga što su normalne plate na Kosovu otprilike duplo manje od normalnih plata u Srbiji.

 
Kosovo i Metohija

Mi i naše Kosovo

Ana Radmilović   
četvrtak, 05. avgust 2010.

Dok se u Beogradu priča o promeni granica, dok se s vremena na vreme začuje kako naša diplomatija trguje jugom Srbije, a Srbi sa severa se nadaju da će ostati ili postati deo Srbije, neko odrađuje tačku po tačku svoje strategije ostvarujući cilj.

 
Kosovo i Metohija

“Kosovo je izvan prava!“

Dragoljub J. Kečkić   
četvrtak, 29. jul 2010.

Poraz Tadićeve kosovske politike je strašan. Mišljenje MSP samo po sebi ne znači mnogo. Međutim, znači to što smo ga mi tražili. I znači to, što je to jedino što je naša država učinila po pitanju Kosova za prethodne dve godine.

 
Kosovo i Metohija

Zaljubljena dama u žutoj kući

Aleksandar B. Đikić   
sreda, 22. decembar 2010.

Ovi pregovori su jedinstvena prilika da se nepravda ispravi. Druge prilike neće biti, a nepravda će se ispraviti samo ako se ne posmatra kao tehničko, već kao suštinsko pitanje, koliko srpsko, toliko i evropsko.

 
Kosovo i Metohija

Da li Srbi treba da uđu u Tačijevu vladu?

Milivoje Mihajlović, Slobodan Petrović   
ponedeljak, 20. decembar 2010.

Mihajlović: Ko god od Srba uđe u tu kosovsku vlast, imaće ozbiljne probleme. Petrović: Mi nismo navijačko udruženje nego ozbiljna partija kojoj je suštinski interes srpske zajednice iznad svega.

 
Kosovo i Metohija

Jedan patetičan san – ili zašto Kosovo ne može da postane „Kosova Republjik“

Ana Radmilović   
sreda, 01. decembar 2010.

Najveći problem, međutim, ne predstavljaju države na čije delove svealbanski san pretenduje, već sam taj san, odnosno ono mesto gde se san najviše zapatio. To je, naravno, Kosovo.

 
Kosovo i Metohija

I opet Kosovo i opet "kvazikosovski kvaziizbori", i opet, dakle, Tamni vilajet

Ana Radmilović   
ponedeljak, 22. novembar 2010.

Na Kosovu dakle treba stvoriti život tamo gde je već postojao, pa je ubijen, sravljen sa zemljom, srušen kao groblja što su srušena i već je toliko vremena prošlo da je ostao samo pepeo.

 
Kosovo i Metohija

Ako mi sami ne sredimo situaciju na severu, srediće je neko drugi

Oliver Ivanović   
utorak, 02. novembar 2010.

Bilo bi tragično da se tumačenje strategije Srbije prepusti pojedincima i njihovom „osećaju“. To bi poljuljalo kredibilitet vlade Srbije ne samo među Srbima, nego i među kosovskim Albancima i strancima.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo i Metohija kao državni kondominijum Srbije i Albanije

Bojan Suzić   
nedelja, 19. septembar 2010.

Da bismo mogli da pričamo o kompromisu, potrebno je prvo da imamo definisane minimalne interese srpske strane. Koja je donja crta? Da li je ona određena?

 
Kosovo i Metohija

U-ta-ta USS

Aleksandar B. Đikić   
sreda, 18. avgust 2010.

Ustavni sud Srbije je izazvao opšte oduševljenje građana, jer radi punom parom u vreme kada smo svi mi džabalebaroši na godišnjim odmorima. Ovime je USS pokazao enorman stepen kompatibilnosti sa metodom Međunarodnog suda pravde.

 
Kosovo i Metohija

Branislav Nušić o prilikama na Kosmetu krajem XIX veka

Dragiša Spremo   
utorak, 17. avgust 2010.

U mnoštvu pisama i depeša koje je Branislav Nušić kao srpski konzul u evropskoj Turskoj iz Kosovskog vilajeta slao vladi u Beogradu, ili srpskim diplomatskim predstavništvima, jedna reč bila je tako česta i nezaobilazna: zulumi.

 
Kosovo i Metohija

Dvanaest vrlo prostih teza o Kosovu

Željko Cvijanović   
četvrtak, 05. avgust 2010.

Danas znamo: da smo odmah predali Kosovo, bolje bismo prošli; da smo ga branili po svaku cenu, isto. Zapitajte se ima li za jednu politiku gore presude od te da su ekstremisti sa obe strane bili više u pravu od nje.

 
Kosovo i Metohija

Odluka o nastavku aktivnosti u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta

Narodna skupština Republike Srbije   
utorak, 27. jul 2010.

Narodna skupština smatra da je neophodno da se putem mirnih pregovora dođe do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju, u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 14 od 25
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner