Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Podela Kosova, ili daj šta daš

Mladen Đorđević   
petak, 20. maj 2011.

U politici ništa ne treba da bude tabu, pa ni ideja o podeli Kosova, ali je pitanje je na koji bi se način ona danas odrazila na Srbiju. Prema mnogim mišljenjima, imala bi katastrofalne posledice, ne samo po Srbe južno od Ibra.

 
Kosovo i Metohija

Savetodavno mišljenje o Kosovu: Propuštena mogućnost ili pehar pun otrova?

Hurst Hanum   
subota, 30. april 2011.

Najveće sile kao što su Kina, Rusija, Indija i većina država Latinske Amerike, Afrike i Azije, odbile su da se ukrcaju na taj voz koji predvode SAD i UN. Sve dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost, te države neće promeniti mišljenje.

 
Kosovo i Metohija

Pregovori kao meka kapitulacija?

Radoman Jović   
utorak, 08. mart 2011.

Tokom pregovora, ako ne i na samom početku, srpska strana će se suočiti sa mnogim problemima, počev od izbora mesta pregovaranja, preko statusa prištinske delegacije, zatim posredničke uloge EU pa sve do tema na dnevnom redu i očekivanog tvrdog stava Prištine.

 
Kosovo i Metohija

Čudna vest s Kosova, koja skoro da objašnjava srž srpske politike prema njemu

Ana Radmilović   
petak, 25. februar 2011.

Sagovornica, kao dokaz, otkriva neverovatnu konstrukciju prema kojoj se „Trajkovićevoj neće ništa desiti, jer ona svima priča da je bolesna“.

 
Kosovo i Metohija

Vučitrn – grad koji pamti Mlečane i Kneza Lazara

Dragiša Spremo   
sreda, 23. februar 2011.

Urbanom razvoju i ekonomskom snaženju ove stare kosovske varoši doprinosilo je najviše to što je smešten u samom središtu bogate rudarske oblasti.

 
Kosovo i Metohija

Srpsko Nerodimlje nestaje sa geografskih karata

Dragiša Spremo   
nedelja, 06. februar 2011.

U vreme poslednjih velikih sukoba na Kosovu i Metohiji uništeni su i preostali tragovi srednjevekovnog Nerodimlja, koji su punih pet vekova odolevali osmanskoj okupaciji.

 
Kosovo i Metohija

Strogo kontrolisana principijelnost

Marinko Lolić   
četvrtak, 03. februar 2011.

Bez obzira kako ko politizirao, korektno ili nekorektno, sasvim je jasno da se politički aspekt i efekat ovog problema teško može prenebregnuti, ne samo kad je reč o izvršiocima ovog zločina, već i o njihovim zaštitnicima na Zapadu.

 
Kosovo i Metohija

Srpske svetinje u Metohiji - anđeli polomljenih krila

Dragiša Spremo   
sreda, 19. januar 2011.

Na jugu Metohije zapaljeno je, porušeno i opustošeno desetine pravoslavnih hramova, uglavnom iz XIV beka, iz vremena kralja Milutina, Stefana Dečanskog, cara Dušana i njihovih savremenika.

 
Kosovo i Metohija

Dušanova carska lavra

Dragiša Spremo   
petak, 07. januar 2011.

Sačuvani fragmenti fresaka u hramu Svetih Arhanđela svedoče o monumentalnosti, snazi i lepoti živopisa. Freske ovog manastira predstavljale su nesumnjivo kapitalna dela srpske srednjovekovne umetnosti i sa žaljenjem se mora reći da ona nisu mogla da odole ,,zubu vremena".

 
Kosovo i Metohija

Deset vekova Markovog grada

Dragiša Spremo   
utorak, 28. decembar 2010.

Prvi pomen Zvečana vezan je za ime bugarskog cara Simeona, s kraja IX i početka X veka, za koga se kaže da je u mnogobrojnim ratovima Vizantije imao uspeha i da je sagradio veliki broj gradova i tvrđava na balkanskom poluostrvu – „sve do Zvečana na stavama Ibra i Sitnice".

 
Kosovo i Metohija

Da li je moguća podela Kosova i Metohije

Radoman Jović   
nedelja, 08. maj 2011.

I laicima je sada jasno u kakvim uslovima se pristupilo pregovorima. Izdiktirano je šta ne sme biti predmet razgovora, dakle sve ono što bi moglo na bilo koji način da zadire u nezavisnost, suverenitet i teritorijalnu celovitost tzv. države Kosova.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo je naš Jerusalim

Vuk Jeremić   
četvrtak, 17. mart 2011.

 Kosovo je naš Veli Fordž i Jorktaun, naš Alamo i Getisburg, naš Perl Harbur i Ivo DŽima - sve u jednom. O njemu noću sanjamo, i za njega se molimo u crkvi. Ono je zenica našeg oka, i naš Jerusalim.

 
Kosovo i Metohija

Goranci – ljudi plemenitog soja

Dragiša Spremo   
subota, 05. mart 2011.

Naturalizovani Goranci vredan su, miroljubiv i dobroćudan narod. Uvek su nastojali da imaju dobre odnose sa susdima drugih vera i nacija. Na dobre komšijske odnose i saradnju upućivali su ih teški uslovi života u ovom kraju, a takođe i zajednički interesi.

 
Kosovo i Metohija

Ne bih bio predsednik...

Aleksandar B. Đikić   
četvrtak, 24. februar 2011.

Bez politizacije slučaja "Žute kuće", on će se svesti na običan kriminalni čin, kakvih verovatno ima još u svetu, a on to nije. On je krajnje politički slučaj, sa jasnim političkim ciljem, sa akterima iz političkog establišmenta i deo je političke turbulencije devedesetih.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo ipak nije država

Goran Cvetić   
četvrtak, 10. februar 2011.

MSP navodi da je rezolucija 1244 i dalje na snazi, ali da su navedena lica delala mimo pravnog režima ustanovljenog tom rezolucijom. MSP navodi da se ne bavi pitanjem da li Kosovo ispunjava uslove za postojanje kao država, niti da li su priznanja legalna i da li prozvode pravno dejstvo.

 
Kosovo i Metohija

Šta misle Srbi na Kosovu o Martijevom izveštaju, izborima, Tačiju i Beogradu

Ana Radmilović   
četvrtak, 03. februar 2011.

Na Kosovu ne postoji javnost. Srbija se, iz svojih razloga, nije potrudila da na Kosovu ima svoje novine, novinare, televiziju koja se zaista bavi celim Kosovom a ne samo severom. Posledica toga je nepostojanje javne misli.

 
Kosovo i Metohija

Kosmetske nedoumice uoči dijaloga sa privremenim institucijama

Milisav Stanković   
nedelja, 30. januar 2011.

Nakon usvajanja Rezolucije 1244 SB UN, nijedna vlada Srbije nije ponudila plan „suštinske autonomije“. Umesto toga, lansirane su parole poput „najveća moguća autonomija“, „autonomija kakvu svet ne poznaje“.

 
Kosovo i Metohija

Tako blizu, a tako daleko - Kosovo i Metohija u 2010.

Mario Brudar   
sreda, 19. januar 2011.

Vlastima u Beogradu je posle ovakve rezolucije, koju je londonski Gardijan nazvao primerom „konstruktivne dvosmislenosti“, i nepovoljne odluke MSP ostavljeno koliko-toliko manevarskog prostora pošto je odlučeno da dijaloga ipak bude.

 
Kosovo i Metohija

Nije bilo logora OVK, Martijev pristup me podseća na Gebelsa

Hašim Tači   
četvrtak, 30. decembar 2010.

Izveštaj Dika Martija je dokument jedne političke odmazde. Ja nemam šta da krijem. Svi ti nagoveštaji su ispitani od strane UN, UNMIK-a i Euleksa. Ispostavilo se da su lažne. Bilo kako bilo, ja sam otvoren za dalja istraživanja.

 
Kosovo i Metohija

Zaljubljena dama u žutoj kući

Aleksandar B. Đikić   
sreda, 22. decembar 2010.

Ovi pregovori su jedinstvena prilika da se nepravda ispravi. Druge prilike neće biti, a nepravda će se ispraviti samo ako se ne posmatra kao tehničko, već kao suštinsko pitanje, koliko srpsko, toliko i evropsko.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 14 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner