Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Staklena menažerija iz Ahtisarilenda

Aleksandar B. Đikić   
petak, 17. avgust 2012.

Ima u ovoj grupi još „manekena“ poput raznih: Rašića, Miletića, Vujičića... ali da se ne bi naljutili ovi iz druge grupe, ovde moramo zastati. A u drugoj grupi (tamo -`vamo) ima takođe interesantnih likova.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo za vize i kilo salame

Kosta Draganić   
petak, 22. jun 2012.

Najšire prihvaćeno objašnjenje je, ipak, ono kako je Kosovo izgubio još Milošević, pa oni tu više ništa ne mogu, i pored svoje intelektualno-patriotske superiornosti. Eto, oni se mnogo trude, ali je ta stvar već svršena.

 
Kosovo i Metohija

Kosovskometohijska svakodnevnica

Janja Gaćeša   
nedelja, 13. maj 2012.
Ukoliko se odlučite za put do centralne Srbije autobusom ili kombi prevozom, onda su problem lične karte. Ukoliko imate staru ličnu kartu koja je još važeća i čije je važenje produženo, da izađete možete ali povratka na Kosovo i Metohiju vam nema.
 
Kosovo i Metohija

„Kosovo i Metohija – 13 godina posle agresije NATO“

Živadin Jovanović   
nedelja, 25. mart 2012.

Reč na otvaranju Okruglog stola „Kosovo i Metohija – 13 godina posle agresije NATO“, održanom 23. marta 2012., u Beogradu.

 
Kosovo i Metohija

Apel patrijarhu i predsedniku Srbije za opstanak Srba na KiM

Dragoljub V. Popović   
petak, 09. mart 2012.
Nametanje od strane Beograda da Srbi koji žive od KiM odlučuju u ime nas koji živimo na KiM potiče još od završetka Drugog svetskog rata i od tada do današnjeg dana u ponašanju Beograda nije se ništa promenilo.
 
Kosovo i Metohija

Dosadašnja pravda UNMIK-a i EULEKS-a

Janja Gaćeša   
utorak, 14. februar 2012.

Jedanaest godina posle porodice i preživeli putnici se plaše obustavljanja istrage, plaše se da će na sve to nadležni u EULEKS-u jednostavno staviti tačku. Zato su vesti koje se poslednjih meseci mogu čuti poražavajuće i samo jasno potvrđuju  dugogodišnju sumnju 

 
Kosovo i Metohija

Srbija, majka i maćeha

Janja Gaćeša   
ponedeljak, 30. januar 2012.

Srbi koji žive južno od Ibra sa velikom pažnjom prate dešavanja na severu pokrajine i osećaju se kao građani drugog reda. Oko 100 hiljada Srba želi takođe na referendum, a njegovo neodržavanje na teritoriji cele pokrajine ubija im svaku nadu da je njihov opstanak u ovom delu Kosova i Metohije moguć.

 
Kosovo i Metohija

Dum, dum – referendum

Aleksandar B. Đikić   
četvrtak, 26. januar 2012.

Da se ne zavaravamo, velika je sila na vratu tih ljudi, da bi se referendumom postiglo bog zna šta. Štaviše, on sa sobom nosi i rizike, poput forme referendumskog pitanja, koje ne sme uključivati atribute državnosti Kosova.  

 
Kosovo i Metohija

Da li je srpska vlada jednim malim festivalom zvanično prihvatila Ahtisarijev plan?

Janja Gaćeša   
sreda, 11. januar 2012.

Srbi iz centralnog dela Kosova i Metohije se nadaju da je Ministarstvo kulture izmanipulisano, od pojedinih Srba koji rade u Domu kulture, koji se, ponoviću, finansira iz srpskog budžeta.

 
Kosovo i Metohija

Dvojno državljanstvo iz očaja ili drugih motiva

Radoman Jović   
subota, 10. decembar 2011.

Akcija potpisivanja peticije za dobijanje državljanstva Ruske Federacije proširila se na celu teritoriju KiM. Prema izjavi njenog inicijatora, već je prikupljeno više od 50.000 potpisa, a početkom novembra ruskoj ambasadi predat je spisak sa 21.733 zahteva.

 
Kosovo i Metohija

“Kosovo za vize“, ili šta (ne)sme da se radi

Kosta Draganić   
ponedeljak, 16. jul 2012.

Međunarodni pregovori odavno nisu diplomatija u belim rukavicama, gde se podrazumeva da dve suprotstavljene strane prihvate treću, medijatora, koji im, pak, na raspolaganje stavlja svoje dobronamerne usluge. Danas taj treći, taj silni, više ne gubi vreme.

 
Kosovo i Metohija

Navrat-nanos izbori na KiM

Janja Gaćeša   
utorak, 15. maj 2012.
Mnogi glasači, koji su do svog glasačkog mesta stigli, nisu mogli da glasaju jer nisu upisani u birački spisak. U pojedinim opštinama, na primer Lipljan, fali skoro celo selo, Gornja Gušterica. U opštini Uroševac na spiskovima nije bilo imena povratnika u selima Talinovac, Babljak i Babuš.

 
Kosovo i Metohija

Sećanja u danima kada su nas zarad demokratije tukli bombama

Janja Gaćeša   
sreda, 28. mart 2012.

Sloboda je najvrednija reč za sve Srbe na Kosovu i Metohiji. Retko se izgovara, ali se čeka, njoj se nadamo. Ako je 24. mart dan sećanja moramo se setiti i onoga što mu je prethodilo, i Srbi i Albanci.

 
Kosovo i Metohija

KFOR je davno pao na ispitu

Janja Gaćeša   
subota, 17. mart 2012.

Okruženje koje vidi general ne vide Srbi na Kosovu i Metohiji. Oni nisu mogli ni 1999. godine slobodno da se kreću dalje od, recimo, desetak kilometara od svojih kuća, a da ne pričam o Đakovici ili Dečanu, Kačaniku.  Ne mogu to ni sada.

 
Kosovo i Metohija

Kosovskometohijski Srbi, ni na nebu ni na zemlji

Janja Gaćeša   
subota, 03. mart 2012.

Još kada smo prihvatili pozitivnu Studiju izvodljivosti za pridruživanje Evropskoj uniji, kojom nije obuhvaćena teritorija Kosova i Metohije, upleli smo se, svesno, u paukovu mrežu i evo rezultata nekoliko godina posle.

 
Kosovo i Metohija

Svetinje na Kosmetu su naše samo dok se u njima čuje molitva

Jadranka Tasić   
utorak, 31. januar 2012.

Ne možemo očekivati da će samo patrijarh Irinej i sve vladike sa njim, preko noći, rešiti pitanje ostarelog monaštva, iako je u prvom redu to njihova sveta dužnost.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo i Metohija u 2011. – Sever na dnevnom redu

Mario Brudar   
subota, 28. januar 2012.

Nije lako proceniti da li svi ti dogovori predstavljaju, u političkom smislu, ustupak Beograda Prištini ili Prištine Beogradu, ali njihova realizacija mogla bi da olakša život i Srbima i Albancima sa Kosova i Metohije.

 
Kosovo i Metohija

Ne odričite se Srba južno od Ibra!

Janja Gaćeša   
utorak, 24. januar 2012.
Postojimo, i više od 12 godina tražimo slamku za koju možemo da se uhvatimo. Nadali smo se da tu slamku drži Srbija i da ćemo je pronaći, samo ako izdržimo još malo, samo ako opstanemo, još jednu nedelju, još jedan mesec, još jednu godinu....Došli smo do toga da nas i ne pominju.
 
Kosovo i Metohija

Ljudska prava, srpska vlast i "međunarodna zajednica"

Janja Gaćeša   
sreda, 28. decembar 2011.

Srbi sa Kosova i Metohije su već decenijama samo reč na tom ''starom dokumentu“ i, kako stvari trenutno stoje, počev od sopstvene države Srbije pa do svih međunarodnih institucija, biće na tom dokumentu još dugo, tražeći ljudska prava.

 
Kosovo i Metohija

Kako sam i zašto išao na barikade?

Božidar Maslać   
petak, 02. decembar 2011.

U Rudinama se nalazi barikada sa velikim krstom koja je prohodna. Pored su postavljeni šatori i jedan poluzavršen lokal u kome je peć na drva i gde se dežurni na barikadama odmaraju. Spavaju na paletama, a tu se nalaze i klupe sa stolovima.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 11 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner