Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Pod hitno doneti zakon o suštinskoj autonomiji KiM

Zoran Krasić   
četvrtak, 08. novembar 2012.

Suštinska autonomija i široka samouprava nema nikakve veze sa etničkom pripadnošću stanovništva. Kosovo i Metohija moraju da se čuvaju i vrate u ustavnopravni položaj Srbije, jer ako toga nema ne postoji srpski narod.

 
Kosovo i Metohija

Patriotski(ji) insajder

Aleksandar B. Đikić   
ponedeljak, 29. oktobar 2012.

Šta konačno reći o pravnom nasilju nad privatnom imovinom Srba koju su Šiptari 1999. uzurpirali i serbez je koriste bezmalo deceniju i po. A radi se o hiljadama stambenih i privrednih objekata, desetinama hiljada hektara oranica i šuma... Je li to evropski standard ili pravno nasilje?

 
Kosovo i Metohija

Brana Gazivode "nadgleda nezavisnost" Kosova

Aleksandar B. Đikić   
sreda, 19. septembar 2012.

Niko i ne pomišlja da sad zavrne ventil na Gazivodama, pa da narod na Kosovu bude žedan. Ne, nipošto. Međutim, ako Priština i Tirana ne uspostave punu kontrolu nad Gazivodama, dovode se u pitanje mnogi planovi pomenutih prvoboraca iz 1999.

 
Kosovo i Metohija

Kraj „nadgledane nezavisnosti Kosova“ i politika novih srpskih vlasti

Marina Raguš   
četvrtak, 06. septembar 2012.

Dačić je u svom nastupu u Njujorku stavio do znanja da će Srbija braniti svoj ustavni poredak. Samo tri dana posle sednice Saveta bezbednosti, ambasador SAD na Kosovu Trejsi DŽejkobson rekla je da Srbija treba da prihvati realnost nezavisnog Kosova i Metohije.

 
Kosovo i Metohija

Staklena menažerija iz Ahtisarilenda

Aleksandar B. Đikić   
petak, 17. avgust 2012.

Ima u ovoj grupi još „manekena“ poput raznih: Rašića, Miletića, Vujičića... ali da se ne bi naljutili ovi iz druge grupe, ovde moramo zastati. A u drugoj grupi (tamo -`vamo) ima takođe interesantnih likova.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo za vize i kilo salame

Kosta Draganić   
petak, 22. jun 2012.

Najšire prihvaćeno objašnjenje je, ipak, ono kako je Kosovo izgubio još Milošević, pa oni tu više ništa ne mogu, i pored svoje intelektualno-patriotske superiornosti. Eto, oni se mnogo trude, ali je ta stvar već svršena.

 
Kosovo i Metohija

Kosovskometohijska svakodnevnica

Janja Gaćeša   
nedelja, 13. maj 2012.
Ukoliko se odlučite za put do centralne Srbije autobusom ili kombi prevozom, onda su problem lične karte. Ukoliko imate staru ličnu kartu koja je još važeća i čije je važenje produženo, da izađete možete ali povratka na Kosovo i Metohiju vam nema.
 
Kosovo i Metohija

„Kosovo i Metohija – 13 godina posle agresije NATO“

Živadin Jovanović   
nedelja, 25. mart 2012.

Reč na otvaranju Okruglog stola „Kosovo i Metohija – 13 godina posle agresije NATO“, održanom 23. marta 2012., u Beogradu.

 
Kosovo i Metohija

Apel patrijarhu i predsedniku Srbije za opstanak Srba na KiM

Dragoljub V. Popović   
petak, 09. mart 2012.
Nametanje od strane Beograda da Srbi koji žive od KiM odlučuju u ime nas koji živimo na KiM potiče još od završetka Drugog svetskog rata i od tada do današnjeg dana u ponašanju Beograda nije se ništa promenilo.
 
Kosovo i Metohija

Dosadašnja pravda UNMIK-a i EULEKS-a

Janja Gaćeša   
utorak, 14. februar 2012.

Jedanaest godina posle porodice i preživeli putnici se plaše obustavljanja istrage, plaše se da će na sve to nadležni u EULEKS-u jednostavno staviti tačku. Zato su vesti koje se poslednjih meseci mogu čuti poražavajuće i samo jasno potvrđuju  dugogodišnju sumnju 

 
Kosovo i Metohija

Pravoslavno groblje kao "paralelna institucija"

Aleksandar B. Đikić   
nedelja, 04. novembar 2012.

Ko može da poveruje našim evro-promoterima i promoterkama kada nam objašnjavaju to što okupatori kažu da se moraju ukinuti „paralelne“ institucije na Kosovu, misleći na jedine legalne  institucije?Da oni tako ne misle, nego misle „samo na neke“ - sve srpske institucije?
 
Kosovo i Metohija

Ako je Srbija ozbiljna država...

Živadin Jovanović   
sreda, 10. oktobar 2012.

Ako predsednik Republike ima valjane razloge da odbije susret, rukovanje i razgovor sa Tačijem, onda to mogu biti samo važni politički, nikako protokolarni razlozi. Pretpostavljam da je iza takvog stava ocena da bi susret sa Tačijem naneo štetu Srbiji, njenim interesima.

 
Kosovo i Metohija

Šta Srbija (još uvek) može da učini u vezi sa Kosovom

Živadin Jovanović   
utorak, 18. septembar 2012.

Srbija može i treba da vodi dijalog sa Prištinom, ali ne bi smela da prihvati ulogu saradnika u ostvarivanju strategije faznog priznavanja jednostrane, ilegalne nezavisnosti Kosova i Metohije.

 
Kosovo i Metohija

Obraćanje Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

Ivica Dačić   
utorak, 21. avgust 2012.

Srbija ostaje suštinski privržena procesu koji će konačno dovesti do trajnog mira između Srba i Albanaca. Želim da naglasim da nova vlast u Srbiji namerava da sprovede sve do sada dogovorene sporazume, uz insistiranje da to mora da uradi i Priština.

 
Kosovo i Metohija

“Kosovo za vize“, ili šta (ne)sme da se radi

Kosta Draganić   
ponedeljak, 16. jul 2012.

Međunarodni pregovori odavno nisu diplomatija u belim rukavicama, gde se podrazumeva da dve suprotstavljene strane prihvate treću, medijatora, koji im, pak, na raspolaganje stavlja svoje dobronamerne usluge. Danas taj treći, taj silni, više ne gubi vreme.

 
Kosovo i Metohija

Navrat-nanos izbori na KiM

Janja Gaćeša   
utorak, 15. maj 2012.
Mnogi glasači, koji su do svog glasačkog mesta stigli, nisu mogli da glasaju jer nisu upisani u birački spisak. U pojedinim opštinama, na primer Lipljan, fali skoro celo selo, Gornja Gušterica. U opštini Uroševac na spiskovima nije bilo imena povratnika u selima Talinovac, Babljak i Babuš.

 
Kosovo i Metohija

Sećanja u danima kada su nas zarad demokratije tukli bombama

Janja Gaćeša   
sreda, 28. mart 2012.

Sloboda je najvrednija reč za sve Srbe na Kosovu i Metohiji. Retko se izgovara, ali se čeka, njoj se nadamo. Ako je 24. mart dan sećanja moramo se setiti i onoga što mu je prethodilo, i Srbi i Albanci.

 
Kosovo i Metohija

KFOR je davno pao na ispitu

Janja Gaćeša   
subota, 17. mart 2012.

Okruženje koje vidi general ne vide Srbi na Kosovu i Metohiji. Oni nisu mogli ni 1999. godine slobodno da se kreću dalje od, recimo, desetak kilometara od svojih kuća, a da ne pričam o Đakovici ili Dečanu, Kačaniku.  Ne mogu to ni sada.

 
Kosovo i Metohija

Kosovskometohijski Srbi, ni na nebu ni na zemlji

Janja Gaćeša   
subota, 03. mart 2012.

Još kada smo prihvatili pozitivnu Studiju izvodljivosti za pridruživanje Evropskoj uniji, kojom nije obuhvaćena teritorija Kosova i Metohije, upleli smo se, svesno, u paukovu mrežu i evo rezultata nekoliko godina posle.

 
Kosovo i Metohija

Svetinje na Kosmetu su naše samo dok se u njima čuje molitva

Jadranka Tasić   
utorak, 31. januar 2012.

Ne možemo očekivati da će samo patrijarh Irinej i sve vladike sa njim, preko noći, rešiti pitanje ostarelog monaštva, iako je u prvom redu to njihova sveta dužnost.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 11 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner