Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Branislav Nušić o prilikama na Kosmetu krajem XIX veka

Dragiša Spremo   
utorak, 17. avgust 2010.

U mnoštvu pisama i depeša koje je Branislav Nušić kao srpski konzul u evropskoj Turskoj iz Kosovskog vilajeta slao vladi u Beogradu, ili srpskim diplomatskim predstavništvima, jedna reč bila je tako česta i nezaobilazna: zulumi.

 
Kosovo i Metohija

Dvanaest vrlo prostih teza o Kosovu

Željko Cvijanović   
četvrtak, 05. avgust 2010.

Danas znamo: da smo odmah predali Kosovo, bolje bismo prošli; da smo ga branili po svaku cenu, isto. Zapitajte se ima li za jednu politiku gore presude od te da su ekstremisti sa obe strane bili više u pravu od nje.

 
Kosovo i Metohija

Odluka o nastavku aktivnosti u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta

Narodna skupština Republike Srbije   
utorak, 27. jul 2010.

Narodna skupština smatra da je neophodno da se putem mirnih pregovora dođe do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju, u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

 
Kosovo i Metohija

Kosovska hirurgija

Aleksandar B. Đikić   
utorak, 20. jul 2010.

Neposredno nakon pogibije doktora DŽekovića oglasio se nekada taze hirurg a sada taze ministar policije, doktor Redžepi, takođe Mitrovčanin. Iz malog mozga izjavljuje da su Srbi sami zakotrljali kašikaru!? Demek, umesto da izvadi iz džepa paklu cigara, neki Srbin je izvadio kašikaru.
 
Kosovo i Metohija

Incidenti, izjave, podele

Ana Radmilović   
četvrtak, 15. jul 2010.

Pošto je kosovski ministar policije pomenuo specijalce, a naš predsednik rekao reč „rat“, sever Kosova bi mogao  da bude i mesto sukoba većih razmera nezavisno od mišljenja MSP. Tamo je započeo jedan proces koji će rezultirati mini ratom ili dobijanjem posebnog statusa.

 
Kosovo i Metohija

Čemu se Srbija nada kada se nada podeli Kosova?

Ana Radmilović   
ponedeljak, 28. jun 2010.

Izjave o tome kako „nikakva priča o podeli ne dolazi u obzir“ jednako su česte kao i one gde se, što je eufemizam, pominje da „ne može jedna strana da izgubi sve, a druga da dobije sve“. To je, dakle, priča o podeli koja dolazi sa najviših mesta u Srbiji.

 
Kosovo i Metohija

Politika i moral na Kosovu

Majkl Volcer   
četvrtak, 17. jun 2010.

Mi smo, očigledno, spremni da ubijamo srpske vojnike; mi smo spremni da rizikujemo ono što se eufemistički zove "kolateralna šteta" za srpske, a takođe i kosovske, civile. Ali, nismo spremni da pošaljemo američke vojnike u bitku.

 
Kosovo i Metohija

Ko trguje Kosovom

Ana Radmilović   
utorak, 08. jun 2010.

Od glume da se trguje Kosovom jedinu neposrednu korist u ovom trenutku imaju kosovsko-srpski parapolitičari, oni koji verovatno nikada ne bi ušli u avion da nije bilo pregovora na kojima su uglavnom imali ulogu pristojno plaćene ikebane.

 
Kosovo i Metohija

Izbori na severu Kosova su izbori za posrednika između tri strane

Ana Radmilović   
četvrtak, 27. maj 2010.

To je priča o podeli Kosova. Mantru o „otetih 15% teritorije“ zamenila je mantra o tome da „ne može jedna strana da izgubi sve a druga da dobije sve“.

 
Kosovo i Metohija

„Pozorište i njegov razlog“ ili jedna lepa vest

Ana Radmilović   
subota, 01. maj 2010.

Ovo je priča o glumcima koji igraju predstave pred malobrojnom publikom u enklavama. I priča o onima koji se ne bave politikom, ali su u stanju da, kako reče Todorović, idu od sela do sela, da igraju predstave za po nekoliko ljudi.

 
Kosovo i Metohija

Mi i naše Kosovo

Ana Radmilović   
četvrtak, 05. avgust 2010.

Dok se u Beogradu priča o promeni granica, dok se s vremena na vreme začuje kako naša diplomatija trguje jugom Srbije, a Srbi sa severa se nadaju da će ostati ili postati deo Srbije, neko odrađuje tačku po tačku svoje strategije ostvarujući cilj.

 
Kosovo i Metohija

“Kosovo je izvan prava!“

Dragoljub J. Kečkić   
četvrtak, 29. jul 2010.

Poraz Tadićeve kosovske politike je strašan. Mišljenje MSP samo po sebi ne znači mnogo. Međutim, znači to što smo ga mi tražili. I znači to, što je to jedino što je naša država učinila po pitanju Kosova za prethodne dve godine.

 
Kosovo i Metohija

Mišljenje MSP, a onda možda i promena državne granice

Ana Radmilović   
sreda, 21. jul 2010.

Problem severa Kosova će biti sve više preuveličavan. Kako Priština nema kontrolu nad tim delom "svoje države", počeće da vrši pritisak na međunarodnu zajednicu, da ova vrši pritisak na Srbiju da se povuče i sa tog dela Kosova.

 
Kosovo i Metohija

Vestfalijanski princip i međunarodno pravo

Predrag Urošević   
utorak, 20. jul 2010.

Srbija nema kolektivnu svest na dovoljnoj visini za vođenje pragmatično principijelne politike, niti ima političku elitu koja ima moć anticipacije svojstvene tehnokratsko-organizovanoj eliti.

 
Kosovo i Metohija

Šta se to dešava u Kosovskoj Mitrovici i zašto?

Ana Radmilović   
subota, 10. jul 2010.

Za deset godina na severu Kosova nije otkriven nijedan počinilac niti jednog zločina. Nije se, niti će se saznati, ni ko se sve i zbog čega krio na severu, nije se saznalo kakvi su sve likovi i sa kakvih sve poternica pronašli svoju „sigurnu kuću“ na severu Kosova.

 
Kosovo i Metohija

Vidovdan i Kosovo

Dragiša Spremo   
petak, 25. jun 2010.

Da li je srpska rezerva intervenisala pa nije uspela, ili uopšte nije ušla u boj – ne može se utvrditi. Tek, povlačenje desnog krila prenese se na ceo front, čime je bitka izgubljena... U Kosovskom boju poginula su i oba državna poglavara: turski sultan Murat Prvi i srpski knez Lazar.

 
Kosovo i Metohija

Kosovsko pitanje nije rješeno

Jovan Mirić   
nedelja, 13. jun 2010.

Desetljećima smo bili izvrgnuti ciljanoj propagandi o Albancima kao žrtvama i Srbima kao krivcima za njihova stradanja. Protjerivanje Srba s Kosova posve je ignorirano, a oni koji su se usudili o tome progovoriti proskribirani su i osuđivani kao velikosrpski nacionalnosti.

 
Kosovo i Metohija

Hemendegs u miraz Eevropi

Aleksandar B. Đikić   
utorak, 01. jun 2010.

Ionako se naša javnost driluje da pod „podelom Kosova“ podrazumeva da sever pripadne Srbiji, a čitava Metohija i Kosovo pride – Albaniji. Evropi bismo pokazali "kooperativnost" a zauzvrat Evropa bi nas tapšala po ramenu, dok bi nam uši rasle i rasle.

 
Kosovo i Metohija

Ukidanje srpske telefonije na Kosovu ili priča o „destabilizaciji regiona“

Ana Radmilović   
sreda, 05. maj 2010.

Na početku priče o telefoniji u kojoj je tek svaka peta vest o radu signala na Kosovu tačna, trebalo bi da pokušamo da napravimo jednu rekonstrukciju događaja koji su prethodili ovom potezu.

 
Kosovo i Metohija

Cvikcangle revolucija

Aleksandar B. Đikić   
subota, 01. maj 2010.

Možda po nekima Kosovo i nije najvažnije državno pitanje, ali je svakako naša najžešće napadnuta vrednost. Da li smo mogli pružiti posle rata jači otpor tim napadima? Da li je ovaj poslednji teroristički čin demoliranja imovine naših firmi, i ukidanja slobode komuniciranja imao nekakvu genezu?

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 15 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner