Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

I opet Kosovo i opet "kvazikosovski kvaziizbori", i opet, dakle, Tamni vilajet

Ana Radmilović   
ponedeljak, 22. novembar 2010.

Na Kosovu dakle treba stvoriti život tamo gde je već postojao, pa je ubijen, sravljen sa zemljom, srušen kao groblja što su srušena i već je toliko vremena prošlo da je ostao samo pepeo.

 
Kosovo i Metohija

Ako mi sami ne sredimo situaciju na severu, srediće je neko drugi

Oliver Ivanović   
utorak, 02. novembar 2010.

Bilo bi tragično da se tumačenje strategije Srbije prepusti pojedincima i njihovom „osećaju“. To bi poljuljalo kredibilitet vlade Srbije ne samo među Srbima, nego i među kosovskim Albancima i strancima.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo i Metohija kao državni kondominijum Srbije i Albanije

Bojan Suzić   
nedelja, 19. septembar 2010.

Da bismo mogli da pričamo o kompromisu, potrebno je prvo da imamo definisane minimalne interese srpske strane. Koja je donja crta? Da li je ona određena?

 
Kosovo i Metohija

U-ta-ta USS

Aleksandar B. Đikić   
sreda, 18. avgust 2010.

Ustavni sud Srbije je izazvao opšte oduševljenje građana, jer radi punom parom u vreme kada smo svi mi džabalebaroši na godišnjim odmorima. Ovime je USS pokazao enorman stepen kompatibilnosti sa metodom Međunarodnog suda pravde.

 
Kosovo i Metohija

Branislav Nušić o prilikama na Kosmetu krajem XIX veka

Dragiša Spremo   
utorak, 17. avgust 2010.

U mnoštvu pisama i depeša koje je Branislav Nušić kao srpski konzul u evropskoj Turskoj iz Kosovskog vilajeta slao vladi u Beogradu, ili srpskim diplomatskim predstavništvima, jedna reč bila je tako česta i nezaobilazna: zulumi.

 
Kosovo i Metohija

Dvanaest vrlo prostih teza o Kosovu

Željko Cvijanović   
četvrtak, 05. avgust 2010.

Danas znamo: da smo odmah predali Kosovo, bolje bismo prošli; da smo ga branili po svaku cenu, isto. Zapitajte se ima li za jednu politiku gore presude od te da su ekstremisti sa obe strane bili više u pravu od nje.

 
Kosovo i Metohija

Odluka o nastavku aktivnosti u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta

Narodna skupština Republike Srbije   
utorak, 27. jul 2010.

Narodna skupština smatra da je neophodno da se putem mirnih pregovora dođe do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju, u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

 
Kosovo i Metohija

Kosovska hirurgija

Aleksandar B. Đikić   
utorak, 20. jul 2010.

Neposredno nakon pogibije doktora DŽekovića oglasio se nekada taze hirurg a sada taze ministar policije, doktor Redžepi, takođe Mitrovčanin. Iz malog mozga izjavljuje da su Srbi sami zakotrljali kašikaru!? Demek, umesto da izvadi iz džepa paklu cigara, neki Srbin je izvadio kašikaru.
 
Kosovo i Metohija

Incidenti, izjave, podele

Ana Radmilović   
četvrtak, 15. jul 2010.

Pošto je kosovski ministar policije pomenuo specijalce, a naš predsednik rekao reč „rat“, sever Kosova bi mogao  da bude i mesto sukoba većih razmera nezavisno od mišljenja MSP. Tamo je započeo jedan proces koji će rezultirati mini ratom ili dobijanjem posebnog statusa.

 
Kosovo i Metohija

Čemu se Srbija nada kada se nada podeli Kosova?

Ana Radmilović   
ponedeljak, 28. jun 2010.

Izjave o tome kako „nikakva priča o podeli ne dolazi u obzir“ jednako su česte kao i one gde se, što je eufemizam, pominje da „ne može jedna strana da izgubi sve, a druga da dobije sve“. To je, dakle, priča o podeli koja dolazi sa najviših mesta u Srbiji.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo kao „subjekat međunarodnog prava“

Matej Savić   
ponedeljak, 15. novembar 2010.

Postoje dva teorijski ustanovljena gledišta koja tretiraju pojam nastanka država u modernoj, tj. sadašnjoj međunarodnoj zajednici. Država nastaje sticanjem tri elementa državnosti: teritorija, stanovništvo i vlast, odnosno suverenitet.

 
Kosovo i Metohija

Predlog platforme za pregovore Srbije i Kosova

Centar za novu politiku   
sreda, 22. septembar 2010.

Cilj je da platforma pokrene debatu o najvažnijem nacionalnom pitanju. Centar za novu politiku smatra da je nacionalni interes broj jedan i da ne sme da bude stvar tajnih pregovora koji se vode po kabinetima.

 
Kosovo i Metohija

I posle rezolucije – Kosovo

Ana Radmilović   
ponedeljak, 13. septembar 2010.

Nije gotovo, u ovoj priči nema tako brzih završetaka. Nećemo biti zadovoljni ni mi ni Albanci, mi - jer smo nešto izgubili, oni - jer nisu dobili to što smo mi izgubili. I jer negde znaju da to što bi želeli, nekako ne biva i da neće ni dobiti, jer im nedostaje nešto drugo.

 
Kosovo i Metohija

Kako reći „ispravno je ukidanje kosovskog dodatka“?

Ana Radmilović   
sreda, 18. avgust 2010.

Tada sam prvi put čula da su te duple plate zapravo jednake normalnim platama u Beogradu, ali o tome se nije mnogo pisalo. Duple plate jednake su normalnim platama zbog toga što su normalne plate na Kosovu otprilike duplo manje od normalnih plata u Srbiji.

 
Kosovo i Metohija

Mi i naše Kosovo

Ana Radmilović   
četvrtak, 05. avgust 2010.

Dok se u Beogradu priča o promeni granica, dok se s vremena na vreme začuje kako naša diplomatija trguje jugom Srbije, a Srbi sa severa se nadaju da će ostati ili postati deo Srbije, neko odrađuje tačku po tačku svoje strategije ostvarujući cilj.

 
Kosovo i Metohija

“Kosovo je izvan prava!“

Dragoljub J. Kečkić   
četvrtak, 29. jul 2010.

Poraz Tadićeve kosovske politike je strašan. Mišljenje MSP samo po sebi ne znači mnogo. Međutim, znači to što smo ga mi tražili. I znači to, što je to jedino što je naša država učinila po pitanju Kosova za prethodne dve godine.

 
Kosovo i Metohija

Mišljenje MSP, a onda možda i promena državne granice

Ana Radmilović   
sreda, 21. jul 2010.

Problem severa Kosova će biti sve više preuveličavan. Kako Priština nema kontrolu nad tim delom "svoje države", počeće da vrši pritisak na međunarodnu zajednicu, da ova vrši pritisak na Srbiju da se povuče i sa tog dela Kosova.

 
Kosovo i Metohija

Vestfalijanski princip i međunarodno pravo

Predrag Urošević   
utorak, 20. jul 2010.

Srbija nema kolektivnu svest na dovoljnoj visini za vođenje pragmatično principijelne politike, niti ima političku elitu koja ima moć anticipacije svojstvene tehnokratsko-organizovanoj eliti.

 
Kosovo i Metohija

Šta se to dešava u Kosovskoj Mitrovici i zašto?

Ana Radmilović   
subota, 10. jul 2010.

Za deset godina na severu Kosova nije otkriven nijedan počinilac niti jednog zločina. Nije se, niti će se saznati, ni ko se sve i zbog čega krio na severu, nije se saznalo kakvi su sve likovi i sa kakvih sve poternica pronašli svoju „sigurnu kuću“ na severu Kosova.

 
Kosovo i Metohija

Vidovdan i Kosovo

Dragiša Spremo   
petak, 25. jun 2010.

Da li je srpska rezerva intervenisala pa nije uspela, ili uopšte nije ušla u boj – ne može se utvrditi. Tek, povlačenje desnog krila prenese se na ceo front, čime je bitka izgubljena... U Kosovskom boju poginula su i oba državna poglavara: turski sultan Murat Prvi i srpski knez Lazar.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 15 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner