Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Koliko smo daleko od rešenja za Kosmet

Aleksandar Vučić, Čedomir Jovanović   
ponedeljak, 22. februar 2010.

Čedomir Jovanović: Ne slažem se s tim da će u 2010. biti definisan status Kosova.

Aleksandar Vučić: Plašim se da će i jedna i druga strana moći da koriste odluku MSP na svoj način.

 
Kosovo i Metohija

Ispeci pa reci

Aleksandar B. Đikić   
utorak, 09. februar 2010.

Jedan od ključnih argumenata kojim albanske vlasti mašu pred očima međunarodne zajednice je taj da je na Kosovu uspostavljena multietničnost, a da je dvojezičnost gotovo epohalno dostignuće, standard nad standardima.

 
Kosovo i Metohija

Zašto zavijaju sirene ili kakvu nam to Oluju najavljuju?

Ana Radmilović   
nedelja, 07. februar 2010.

„Strategija za sever“, ovaj uzrok sveopšte panike i ponovne mobilizacije svih prognozera naših katastrofa, dokument je koji apsolutno ništa novo ne govori. On samo najavljuje šta je u narednom periodu u planu kvazidržave.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo – slušati pažljivo

DŽerard Galuči   
četvrtak, 04. februar 2010.

Mogućnost za postizanje dogovora unutar evropskog konteksta sugeriše koliko je važno da se nastavi sa održavanjem mira na severu. Održavanje relativno stabilnog statusa kvo drži mogućnost takvog rešenja otvorenom.

 
Kosovo i Metohija

SAD su predane teritorijalnom integritetu Kosova

Stjuart DŽons   
petak, 29. januar 2010.

Naš stav je čvrst. Beograd ima drugačiji stav – da je Kosovo i dalje deo Srbije. Šezdeset pet zemalja je već priznalo Kosovo. Kosovo je član Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Dakle, trend je očigledan.

 
Kosovo i Metohija

Fejtova i Tačijeva strategija za upitomljavanje severa

Ana Radmilović   
subota, 23. januar 2010.

Ove godine međunarodna zajednica i vlada iz Prištine planiraju da ulože velika sredstva u sever Kosova. Istovremeno, potrudiće se da srpske institucije predstave kao remetilački faktor, dok se od Beograda očekuje da bude što neutralniji.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo i Metohija u dvehiljadedevetoj

Mario Brudar   
utorak, 12. januar 2010.

Sudbina Blace i onoga što je otkrio pokazaće da li su SAD i kosovskim Albancima naklonjene vodeće zemlje EU odlučile da Kosovo u 2010. godini krene ka tome da bude zemlja tolerancije i razumevanja, za šta ju je u 2009. godini već proglasio Hašim Tači.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo i moralnost prava

Kostas Duzinas   
petak, 08. januar 2010.

Nikakav pravni argument za rat nije postojao na Kosovu, slučaj postmodernog pravednog rata zasnivao se na kontroverznoj evidenciji. Nametljiva nelegalnost toga rata učinila je od rasprave međunarodnih pravnika o Kosovu interesantnu studiju o jednom slučaju, studiju o statusu te grane prava.

 
Kosovo i Metohija

Na Severu – hladno!

Ana Radmilović   
utorak, 22. decembar 2009.

Kosovo je Srbija, niko nije rekao da nije. Osim onih koji su plaćeni da to rade, da navuku što glasniji bes i lažnih i iskrenih patriota na sebe, a odvuku pažnju sa onoga što se za to vreme dešava na samom „mestu zločina“.

 
Kosovo i Metohija

Poštovani Srpski nomadi i ostali

Ana Radmilović   
nedelja, 13. decembar 2009.

Nisam nikada napisala kako su „loši“ oni Srbi koji su se „okrenuli Prištini“. Naprotiv, pisala sam kako su „loši“ oni koji takve nazivaju „lošim Srbima“. Njih sam „olajavala“ i, na moju veliku nesreću, lično ih i upoznala.

 
Kosovo i Metohija

Balkanski Gandi bez maske

Vladislav B. Sotirović   
nedelja, 14. februar 2010.

Za razliku od političkih lidera OVK, Rugova je čitavih 1990.-ih godina uspevao da sebe predstavi na „demokratskom“ Zapadu kao pristalicu pasivnog otpora Miloševićevom režimu tipa Mahatme Gandija u Indiji

 
Kosovo i Metohija

Kosovski pravni lavirint

Jan Benkroft   
nedelja, 07. februar 2010.

Mada se Srbija do sada prema Euleksu odnosila uglavnom pragmatično, njegov neuspeh da ostane statusno neutralan ozbiljno je ugrozio misiju. Najnovija strategija za Sever već je postala izvor ozbiljne nestabilnosti.

 
Kosovo i Metohija

Pravo sile ili pravo istine?

Milan Damjanac   
četvrtak, 04. februar 2010.

Kada bi kršenje ljudskih prava predstavljalo argument za nezavisnost, mnogo više razloga za secesiju bi imala srpska nacionalna manjina u Albaniji. Međutim, ona nikada nije imala ni pravo na slobodno izjašnjavanje.

 
Kosovo i Metohija

Novi balkanski ratovi su već na pragu

Petar Iskenderov   
sreda, 03. februar 2010.

U planu Prištine posebna pažnja je posvećena međunarodnoj podršci ove operacije. Taj zadatak je dodeljen SAD i EU. Amerikanci su dužni da blokiraju pokušaje Srbije i Rusije da rezoluciju prihvati Savet bezbednosti UN.    

 
Kosovo i Metohija

NATO „toljaga“ i EU „šargarepica“

Milovan Balaban   
četvrtak, 28. januar 2010.

Koliko god srpski zvaničnici pokušavali da minimiziraju Fejtovu inicijativu, ne možemo se oteti utisku da je u pitanju sinhronizovana akcija NATO struktura koja ima za cilj da konačno reši pitanje severa Kosmeta, i uopšte srpsko pitanje na srpsku štetu.

 
Kosovo i Metohija

Srpske svetinje pod albanskom zaštitom

Slobodan Reljić   
četvrtak, 21. januar 2010.

Predstavnici „međunarodne zajednice” nisu se dali zbuniti tim toliko puta ponavljanim činjenicama. Onda je italijanski general lepo rekao: koliko vi vojnika pošaljete u Avganistan, toliko ćemo mi vojnika rasporediti oko vaših manastira.

 
Kosovo i Metohija

Šta se hoće na srpskom severu Kosmeta ili ko će prvi

Ana Radmilović   
ponedeljak, 11. januar 2010.

Pitanje nije ko će prvi da započne javni dijalog sa Prištinom nego ko će prvi iz Beograda da reši da je dosta retorike koja nema uporište u stvarnosti i dosta paralelnih institucija u jednom paralelnom svetu kakav je već zamorio i najtvrdokornije na Kosovu.

 
Kosovo i Metohija

Srbi sa Kosmeta „veruju“ vlastima u Beogradu

Ana Radmilović   
subota, 02. januar 2010.

Kada vlasti u Beogradu kažu Srbima sa Kosmeta: „nemojte da izađete na nelegalne izbore“, Srbi sa Kosmeta znaju da njihova država zapravo želi da kaže: „Mi moramo ovo da vam pričamo, ali izađite ljudi, vidite i sami da ne znamo šta da radimo sa vama“.

 
Kosovo i Metohija

Između međunarodnog prava i politike sile

Bogdana Koljević   
utorak, 15. decembar 2009.

To što u Rezoluciji 1244 nigde izričito ne piše da je secesija zabranjena, nikako ne može da znači da je dozvoljena. Ako usvojimo stav da je „sve što nije izričito zabranjeno, dozvoljeno“, onda smo na dobrom putu ka punoj anarhiji.

 
Kosovo i Metohija

"Kosovski proces" - od velikog značaja za međunarodno pravo

Len Ferfeke   
subota, 12. decembar 2009.

Ma koliko da je teško prorokovati kakva će biti presuda MSP, izgleda da Srbija ipak ima bolje argumente. Ako Srbija dobije za pravo – šta će se onda dogoditi? Da li će Kosovo potpasti pod vlast Srbije?

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 15 od 24
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner