Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Izbori na severu Kosova su izbori za posrednika između tri strane

Ana Radmilović   
četvrtak, 27. maj 2010.

To je priča o podeli Kosova. Mantru o „otetih 15% teritorije“ zamenila je mantra o tome da „ne može jedna strana da izgubi sve a druga da dobije sve“.

 
Kosovo i Metohija

„Pozorište i njegov razlog“ ili jedna lepa vest

Ana Radmilović   
subota, 01. maj 2010.

Ovo je priča o glumcima koji igraju predstave pred malobrojnom publikom u enklavama. I priča o onima koji se ne bave politikom, ali su u stanju da, kako reče Todorović, idu od sela do sela, da igraju predstave za po nekoliko ljudi.

 
Kosovo i Metohija

Neophodan kontakt između Beograda i Prištine

Rada Trajković   
sreda, 28. april 2010.

Treba da znamo da niko od nas nije spreman da se odrekne ni Gazimestana ni naših manastira, ni našeg identiteta, jezika, pisma, istorije. Integracija ne može da ode u asimilaciju.

 
Kosovo i Metohija

Priština Srbima ne nudi ništa sem iluzija

Goran Bogdanović   
sreda, 21. april 2010.

Svima nam je cilj očuvanje Kosmeta u granicama Srbije, razlikujemo se jedino kojim putem i na koji način stići do njega. O svemu ostalom možemo diskutovati na civilizovan način, ne narušavajući narodno jedinstvo, a birači će dati sud o svačijem programu.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo – dve godine kasnije

Piter Fejt   
petak, 16. april 2010.

Redovna godišnja procena Evropske komisije utvrdila je oblasti u kojima su potrebne reforme. Treba se nadati da će tokom nekoliko sledećih meseci doći do bliže regionalne saradnje između Kosova i Srbije, što bi osiguralo stabilan napredak u pravcu njihovih evropskih perspektiva.

 
Kosovo i Metohija

Lov na Srbe i dalje je otvoren

Milan Ivanović   
četvrtak, 01. april 2010.

Prema nezvaničnim podacima, konce martovskog pogroma vukao je Ramuš Haradinaj, dok je ključnu ulogu u Prizrenu, Uroševcu i Orahovcu imao Samedin DŽezairi, islamski terorista koji je na Kosovo stigao da izgradi ogranak "Alahove armije".

 
Kosovo i Metohija

Zbog čega su Sjedinjene Države još uvek na pogrešnoj strani u Srbiji?

DŽulija Gorin   
sreda, 17. mart 2010.

Sve jasnijom postaje i slika „propalih“ pregovora Beograda i Prištine, dok je srpska delegacija iznosila spiskove širokih kompromisa, albanska je čekala da se razgovor završi, svesna da joj supersila pruža podršku...

 
Kosovo i Metohija

Kvazidržava ali stvarno

Ana Radmilović   
ponedeljak, 08. mart 2010.

Šta zapravo znače rečenice koje našim zvaničnicima upućuju zapadni zvaničnici a koje se odnose na „relaksaciju odnosa“, „dobrosusedstvo“ i ostalo? Znače da koliko god jednom delu sveta bilo važno da zaživi projekat države Kosovo, to jednostavno neće biti moguće bez Srbije.

 
Kosovo i Metohija

Pumpe severa Kosmeta

Ana Radmilović   
utorak, 02. mart 2010.

Divlje pumpe na severu Kosova mogle bi da budu kamen spoticanja, bez obzira na sav rizik političkih faktora koji bi, eventualno, stali u zaštitu ovakvog poslovanja. Razlog je u tome što vodeće „pumpadžije“ predstavljaju jedan od finansijskih oslonaca srpskih stranaka na Kosovu.

 
Kosovo i Metohija

Koliko smo daleko od rešenja za Kosmet

Aleksandar Vučić, Čedomir Jovanović   
ponedeljak, 22. februar 2010.

Čedomir Jovanović: Ne slažem se s tim da će u 2010. biti definisan status Kosova.

Aleksandar Vučić: Plašim se da će i jedna i druga strana moći da koriste odluku MSP na svoj način.

 
Kosovo i Metohija

Ukidanje srpske telefonije na Kosovu ili priča o „destabilizaciji regiona“

Ana Radmilović   
sreda, 05. maj 2010.

Na početku priče o telefoniji u kojoj je tek svaka peta vest o radu signala na Kosovu tačna, trebalo bi da pokušamo da napravimo jednu rekonstrukciju događaja koji su prethodili ovom potezu.

 
Kosovo i Metohija

Cvikcangle revolucija

Aleksandar B. Đikić   
subota, 01. maj 2010.

Možda po nekima Kosovo i nije najvažnije državno pitanje, ali je svakako naša najžešće napadnuta vrednost. Da li smo mogli pružiti posle rata jači otpor tim napadima? Da li je ovaj poslednji teroristički čin demoliranja imovine naših firmi, i ukidanja slobode komuniciranja imao nekakvu genezu?

 
Kosovo i Metohija

Mobilni pretplatnik nije (više) dostupan

Ana Radmilović   
nedelja, 25. april 2010.

Uplašili su se zapravo svi oni koji bi, uprkos svemu, još uvek da veruju da je Srbija negde tu, da je prisutna makar kroz te telefone, makar kroz kanale srpske televizije.

 
Kosovo i Metohija

Četiri greške vladike Artemija u zaštiti spomenika na Kosovu

Branislav Krstić   
nedelja, 18. april 2010.

Učinjena je dvostruka greška; za dugo vremena dovedena je u pitanje saradnja s Uneskom, a očekivanja su usmerena prema Savetu Evrope iako je bilo poznato da Savet priznaje samo albanske vlasti.

 
Kosovo i Metohija

„Dođoh, vidjeh, propadoh“

Ana Radmilović   
sreda, 07. april 2010.

Sve se, reklo bi se, promenilo od ovog smešnog a zapravo smrtno ozbiljnog priloga pametnog i intuitivnog Branimira Štulića – sve, sem načina na koji govore i mladi i (nažalost) mnogo stariji i iskusniji političari od omladinaca sa početka priče.

 
Kosovo i Metohija

Ponovo o struji ili posledica stvaranja kolektivne svesti

Ana Radmilović   
nedelja, 21. mart 2010.

Ja sam u prošlom tekstu rekla da su ljudi koji ne plaćaju struju (koju uzgred i nemaju više od 4 sata dnevno) sasvim u pravu. To isto kažem i sada. Ali, da nastavim.Srpska sela na jugu Kosmeta prošle godine,  nisu htela da plaćaju struju...

 
Kosovo i Metohija

Sve o struji ili šta vas briga kome je plaćate

Ana Radmilović   
petak, 12. mart 2010.

Na nedavnim protestima u severnoj Mitrovici moglo se čuti da neko sa Kosova naplaćuje građanima besplatnu struju koja dolazi kao humanitarna pomoć iz Srbije. Čulo se da je struja plaćena, tj. da bi za građane severnog Kosova trebalo da bude besplatna do maja.

 
Kosovo i Metohija

Istine i laži povodom slučaja "Kušner i Žuta kuća"

Rada Trajković   
petak, 05. mart 2010.

Šta god naša javnost spekulisala, Kušner je ministar inostranih poslova veoma uticajne zemlje EU i međunarodne zajednice.Ovakvo tretiranje jednog njenog službenika, bez ikakvih dokaza, otvoreni je napad na tu zemlju.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo – breme prošlosti ili karta za budućnost

Marko Đurić   
nedelja, 28. februar 2010.

Konstitutivni mit istorijski zrelog naroda ne može biti narušen otimanjem teritorije, ali ako bez njega ostanemo, ni nama ni budućim generacijama neće biti moguće da damo odgovor na pitanje šta je to što čini vezivno tkivo naše nacije.

 
Kosovo i Metohija

Balkanski Gandi bez maske

Vladislav B. Sotirović   
nedelja, 14. februar 2010.

Za razliku od političkih lidera OVK, Rugova je čitavih 1990.-ih godina uspevao da sebe predstavi na „demokratskom“ Zapadu kao pristalicu pasivnog otpora Miloševićevom režimu tipa Mahatme Gandija u Indiji

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 15 od 25
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner