Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Šta se to dešava u Kosovskoj Mitrovici i zašto?

Ana Radmilović   
subota, 10. jul 2010.

Za deset godina na severu Kosova nije otkriven nijedan počinilac niti jednog zločina. Nije se, niti će se saznati, ni ko se sve i zbog čega krio na severu, nije se saznalo kakvi su sve likovi i sa kakvih sve poternica pronašli svoju „sigurnu kuću“ na severu Kosova.

 
Kosovo i Metohija

Vidovdan i Kosovo

Dragiša Spremo   
petak, 25. jun 2010.

Da li je srpska rezerva intervenisala pa nije uspela, ili uopšte nije ušla u boj – ne može se utvrditi. Tek, povlačenje desnog krila prenese se na ceo front, čime je bitka izgubljena... U Kosovskom boju poginula su i oba državna poglavara: turski sultan Murat Prvi i srpski knez Lazar.

 
Kosovo i Metohija

Kosovsko pitanje nije rješeno

Jovan Mirić   
nedelja, 13. jun 2010.

Desetljećima smo bili izvrgnuti ciljanoj propagandi o Albancima kao žrtvama i Srbima kao krivcima za njihova stradanja. Protjerivanje Srba s Kosova posve je ignorirano, a oni koji su se usudili o tome progovoriti proskribirani su i osuđivani kao velikosrpski nacionalnosti.

 
Kosovo i Metohija

Hemendegs u miraz Eevropi

Aleksandar B. Đikić   
utorak, 01. jun 2010.

Ionako se naša javnost driluje da pod „podelom Kosova“ podrazumeva da sever pripadne Srbiji, a čitava Metohija i Kosovo pride – Albaniji. Evropi bismo pokazali "kooperativnost" a zauzvrat Evropa bi nas tapšala po ramenu, dok bi nam uši rasle i rasle.

 
Kosovo i Metohija

Ukidanje srpske telefonije na Kosovu ili priča o „destabilizaciji regiona“

Ana Radmilović   
sreda, 05. maj 2010.

Na početku priče o telefoniji u kojoj je tek svaka peta vest o radu signala na Kosovu tačna, trebalo bi da pokušamo da napravimo jednu rekonstrukciju događaja koji su prethodili ovom potezu.

 
Kosovo i Metohija

Cvikcangle revolucija

Aleksandar B. Đikić   
subota, 01. maj 2010.

Možda po nekima Kosovo i nije najvažnije državno pitanje, ali je svakako naša najžešće napadnuta vrednost. Da li smo mogli pružiti posle rata jači otpor tim napadima? Da li je ovaj poslednji teroristički čin demoliranja imovine naših firmi, i ukidanja slobode komuniciranja imao nekakvu genezu?

 
Kosovo i Metohija

Mobilni pretplatnik nije (više) dostupan

Ana Radmilović   
nedelja, 25. april 2010.

Uplašili su se zapravo svi oni koji bi, uprkos svemu, još uvek da veruju da je Srbija negde tu, da je prisutna makar kroz te telefone, makar kroz kanale srpske televizije.

 
Kosovo i Metohija

Četiri greške vladike Artemija u zaštiti spomenika na Kosovu

Branislav Krstić   
nedelja, 18. april 2010.

Učinjena je dvostruka greška; za dugo vremena dovedena je u pitanje saradnja s Uneskom, a očekivanja su usmerena prema Savetu Evrope iako je bilo poznato da Savet priznaje samo albanske vlasti.

 
Kosovo i Metohija

„Dođoh, vidjeh, propadoh“

Ana Radmilović   
sreda, 07. april 2010.

Sve se, reklo bi se, promenilo od ovog smešnog a zapravo smrtno ozbiljnog priloga pametnog i intuitivnog Branimira Štulića – sve, sem načina na koji govore i mladi i (nažalost) mnogo stariji i iskusniji političari od omladinaca sa početka priče.

 
Kosovo i Metohija

Ponovo o struji ili posledica stvaranja kolektivne svesti

Ana Radmilović   
nedelja, 21. mart 2010.

Ja sam u prošlom tekstu rekla da su ljudi koji ne plaćaju struju (koju uzgred i nemaju više od 4 sata dnevno) sasvim u pravu. To isto kažem i sada. Ali, da nastavim.Srpska sela na jugu Kosmeta prošle godine,  nisu htela da plaćaju struju...

 
Kosovo i Metohija

Čemu se Srbija nada kada se nada podeli Kosova?

Ana Radmilović   
ponedeljak, 28. jun 2010.

Izjave o tome kako „nikakva priča o podeli ne dolazi u obzir“ jednako su česte kao i one gde se, što je eufemizam, pominje da „ne može jedna strana da izgubi sve, a druga da dobije sve“. To je, dakle, priča o podeli koja dolazi sa najviših mesta u Srbiji.

 
Kosovo i Metohija

Politika i moral na Kosovu

Majkl Volcer   
četvrtak, 17. jun 2010.

Mi smo, očigledno, spremni da ubijamo srpske vojnike; mi smo spremni da rizikujemo ono što se eufemistički zove "kolateralna šteta" za srpske, a takođe i kosovske, civile. Ali, nismo spremni da pošaljemo američke vojnike u bitku.

 
Kosovo i Metohija

Ko trguje Kosovom

Ana Radmilović   
utorak, 08. jun 2010.

Od glume da se trguje Kosovom jedinu neposrednu korist u ovom trenutku imaju kosovsko-srpski parapolitičari, oni koji verovatno nikada ne bi ušli u avion da nije bilo pregovora na kojima su uglavnom imali ulogu pristojno plaćene ikebane.

 
Kosovo i Metohija

Izbori na severu Kosova su izbori za posrednika između tri strane

Ana Radmilović   
četvrtak, 27. maj 2010.

To je priča o podeli Kosova. Mantru o „otetih 15% teritorije“ zamenila je mantra o tome da „ne može jedna strana da izgubi sve a druga da dobije sve“.

 
Kosovo i Metohija

„Pozorište i njegov razlog“ ili jedna lepa vest

Ana Radmilović   
subota, 01. maj 2010.

Ovo je priča o glumcima koji igraju predstave pred malobrojnom publikom u enklavama. I priča o onima koji se ne bave politikom, ali su u stanju da, kako reče Todorović, idu od sela do sela, da igraju predstave za po nekoliko ljudi.

 
Kosovo i Metohija

Neophodan kontakt između Beograda i Prištine

Rada Trajković   
sreda, 28. april 2010.

Treba da znamo da niko od nas nije spreman da se odrekne ni Gazimestana ni naših manastira, ni našeg identiteta, jezika, pisma, istorije. Integracija ne može da ode u asimilaciju.

 
Kosovo i Metohija

Priština Srbima ne nudi ništa sem iluzija

Goran Bogdanović   
sreda, 21. april 2010.

Svima nam je cilj očuvanje Kosmeta u granicama Srbije, razlikujemo se jedino kojim putem i na koji način stići do njega. O svemu ostalom možemo diskutovati na civilizovan način, ne narušavajući narodno jedinstvo, a birači će dati sud o svačijem programu.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo – dve godine kasnije

Piter Fejt   
petak, 16. april 2010.

Redovna godišnja procena Evropske komisije utvrdila je oblasti u kojima su potrebne reforme. Treba se nadati da će tokom nekoliko sledećih meseci doći do bliže regionalne saradnje između Kosova i Srbije, što bi osiguralo stabilan napredak u pravcu njihovih evropskih perspektiva.

 
Kosovo i Metohija

Lov na Srbe i dalje je otvoren

Milan Ivanović   
četvrtak, 01. april 2010.

Prema nezvaničnim podacima, konce martovskog pogroma vukao je Ramuš Haradinaj, dok je ključnu ulogu u Prizrenu, Uroševcu i Orahovcu imao Samedin DŽezairi, islamski terorista koji je na Kosovo stigao da izgradi ogranak "Alahove armije".

 
Kosovo i Metohija

Zbog čega su Sjedinjene Države još uvek na pogrešnoj strani u Srbiji?

DŽulija Gorin   
sreda, 17. mart 2010.

Sve jasnijom postaje i slika „propalih“ pregovora Beograda i Prištine, dok je srpska delegacija iznosila spiskove širokih kompromisa, albanska je čekala da se razgovor završi, svesna da joj supersila pruža podršku...

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 16 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner