Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Dum, dum – referendum

Aleksandar B. Đikić   
četvrtak, 26. januar 2012.

Da se ne zavaravamo, velika je sila na vratu tih ljudi, da bi se referendumom postiglo bog zna šta. Štaviše, on sa sobom nosi i rizike, poput forme referendumskog pitanja, koje ne sme uključivati atribute državnosti Kosova.  

 
Kosovo i Metohija

Da li je srpska vlada jednim malim festivalom zvanično prihvatila Ahtisarijev plan?

Janja Gaćeša   
sreda, 11. januar 2012.

Srbi iz centralnog dela Kosova i Metohije se nadaju da je Ministarstvo kulture izmanipulisano, od pojedinih Srba koji rade u Domu kulture, koji se, ponoviću, finansira iz srpskog budžeta.

 
Kosovo i Metohija

Dvojno državljanstvo iz očaja ili drugih motiva

Radoman Jović   
subota, 10. decembar 2011.

Akcija potpisivanja peticije za dobijanje državljanstva Ruske Federacije proširila se na celu teritoriju KiM. Prema izjavi njenog inicijatora, već je prikupljeno više od 50.000 potpisa, a početkom novembra ruskoj ambasadi predat je spisak sa 21.733 zahteva.

 
Kosovo i Metohija

''Zona pod video nadzorom'' iliti kosovsko-metohijski rijaliti šou

Janja Gaćeša   
petak, 02. decembar 2011.
Deo kosovsko-metohijskih Srba koji ostane u kući Velikog brata verovatno će iz nje polako odlaziti ali se pitaju: da li oni koji su ih u tu kuću zatvorili znaju da na kraju tog rijalitija neko mora da pobedi?
 
Kosovo i Metohija

Barikade u Zupču

Kosara Gavrilović   
četvrtak, 24. novembar 2011.
Žene koje sam srela, sve rade kao vaspitačice u obdaništu u Zupču. Radnim danima rade u obdaništu, a noću su na barikadama. Nedeljom, kad su deca sa svojim porodicama, one dežuraju u dnevnoj smeni.
 
Kosovo i Metohija

Pregovore nastaviti, a jednostrane ustupke prekinuti

Živadin Jovanović   
sreda, 16. novembar 2011.

U pregovore treba vratiti status Pokrajine i slobodan, bezbedan i dostojanstven povratak svih proteranih Srba i drugih nealbanaca na svoja vekovna ognjišta. Status severa Kosmeta može biti tema pregovora, ali ne i zamena za status Pokrajine kao najvažnije teme.

 
Kosovo i Metohija

''KS'' ili ''RKS'' tablice, pitanje je sad

Janja Gaćeša   
subota, 12. novembar 2011.

Ono što je uznemirilo vlasnike vozila je činjenica da dva osiguravajuća društva do trenutka pisanja ovog teksta nisu sklopila sporazum o osiguranju. To znači da od prvog novembra za preregistraciju treba da platite i ''kosovsko'' osiguranje.

 
Kosovo i Metohija

Srpska medijska barikada

Adis Ajalev   
sreda, 09. novembar 2011.
Niko od medija u Srbiji ne sme iskreno široj javnosti da prikaže stvaran život Srba na barikadama na severu Kosova i Metohije; još manje Srba na jugu Kosova i Metohije, po getoima, iz milošte nazvanim još i „enklavama“.
 
Kosovo i Metohija

Manastir Gračanica kao "kosovska kulturna baština"

Janja Gaćeša   
petak, 28. oktobar 2011.
Novo je doba, pa su nove i metode uništenja postojanja jednog naroda. Naš i samo naš je problem što se zbog puta u Evropsku uniju mi pravimo da to ne vidimo! I ne samo to, predstavnici naše crkve su im se na žalost pokorili.
 
Kosovo i Metohija

Poruka daždevnjaka Srbima na Kosmetu

Aleksandar Dikić   
subota, 22. oktobar 2011.

Prvi poraz već se desio i poraženi je izbačen iz trke, a to je Tačijeva vlada, koja je pokazala slabost i impotentnost da integriše ostatak srpske zajednice severno od Ibra, iako je u predizbornoj kampanji obećavala povratak prognanih.

 
Kosovo i Metohija

Ne odričite se Srba južno od Ibra!

Janja Gaćeša   
utorak, 24. januar 2012.
Postojimo, i više od 12 godina tražimo slamku za koju možemo da se uhvatimo. Nadali smo se da tu slamku drži Srbija i da ćemo je pronaći, samo ako izdržimo još malo, samo ako opstanemo, još jednu nedelju, još jedan mesec, još jednu godinu....Došli smo do toga da nas i ne pominju.
 
Kosovo i Metohija

Ljudska prava, srpska vlast i "međunarodna zajednica"

Janja Gaćeša   
sreda, 28. decembar 2011.

Srbi sa Kosova i Metohije su već decenijama samo reč na tom ''starom dokumentu“ i, kako stvari trenutno stoje, počev od sopstvene države Srbije pa do svih međunarodnih institucija, biće na tom dokumentu još dugo, tražeći ljudska prava.

 
Kosovo i Metohija

Kako sam i zašto išao na barikade?

Božidar Maslać   
petak, 02. decembar 2011.

U Rudinama se nalazi barikada sa velikim krstom koja je prohodna. Pored su postavljeni šatori i jedan poluzavršen lokal u kome je peć na drva i gde se dežurni na barikadama odmaraju. Spavaju na paletama, a tu se nalaze i klupe sa stolovima.

 
Kosovo i Metohija

Rusko državljanstvo, Dino Merlin i srpska država

Janja Gaćeša   
utorak, 29. novembar 2011.

Sve što su do sada Srbi bili naterani da urade dobilo je smisao. Oni su samo karta na kockarskom stolu svoje države i Evropske unije i to izgleda ona sitna, najmanje vredna, sa kojom ne znate šta ćete kada vam u kockanju padne pa želite što pre da je se otresete.

 
Kosovo i Metohija

Šta je zaista kosmetska realnost?

Petar Anđelković   
subota, 19. novembar 2011.

„Kosovo“ nije nezavisno (u pravom smislu) kako de jure, tako ni de fakto. Može se slobodno reći da je to „Kosovo“ (kao i kosovski Albanci) imalo više autonomije i prava u okviru SFRJ i SRJ, nego sada kada je navodno „nezavisno“.

 
Kosovo i Metohija

"Samo dođite da popričamo"

Filip Novaković   
ponedeljak, 14. novembar 2011.
Momci sa Jarinja lože veliku logorsku vatru oko koje se okuplja ekipa mladih studenata da se ugreje i razmeni ideje o novim akcijama ovog tipa. Studenti sa Kosova im skreću pažnju da nije problem na barikadama, da je veći problem Beograd.
 
Kosovo i Metohija

Predlog dugoročnog rešenja pitanja Kosova i Metohije

Branislav Popović   
sreda, 09. novembar 2011.

Skupština predlaže izvršnim vlastima Republike Srbije da pozovu vlasti „Kosova“ da putem direktnih pregovora sporazumno funkcionalno razgraniče srpski narod i ostale građane Republike Srbije od albanske nacionalne manjine.

 
Kosovo i Metohija

''Južni Srbi'' o braći sa severa

Janja Gaćeša   
utorak, 01. novembar 2011.

Neko proturi vest da je čuo da će im Beograd ukiniti plate ako ne uklone barikade. Glasina koja udara tamo gde najviše boli. Neko se među njima zapita: da nije to izgovor za gašenje srpskih institucija?

 
Kosovo i Metohija

Bajka o Vuku – ko visoko leti, nisko pada

Aleksandar B. Đikić   
sreda, 26. oktobar 2011.

Barikade su samo sredstvo, verovatno poslednje, a možda i očajničko, kako bi se sa „severnih administrativnih prelaza“, uklonilo osoblje tzv. kosovske države. To se u našim medijima uporno zaobilazi.

 
Kosovo i Metohija

Ohrabreni da ubiju

Janja Gaćeša   
petak, 21. oktobar 2011.

Ako se zna da se na Kosovu i Metohiji za zločine nad Srbima ne odgovara naravno da će pucati na nas. Ako se na severu pokrajine međunarodna zajednica, na papiru statusno neutralna, direktno stavlja na stranu takozvane kosovske države, naravno da će vas ohrabriti na svaki zločin.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 12 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner