Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Pregovore nastaviti, a jednostrane ustupke prekinuti

Živadin Jovanović   
sreda, 16. novembar 2011.

U pregovore treba vratiti status Pokrajine i slobodan, bezbedan i dostojanstven povratak svih proteranih Srba i drugih nealbanaca na svoja vekovna ognjišta. Status severa Kosmeta može biti tema pregovora, ali ne i zamena za status Pokrajine kao najvažnije teme.

 
Kosovo i Metohija

''KS'' ili ''RKS'' tablice, pitanje je sad

Janja Gaćeša   
subota, 12. novembar 2011.

Ono što je uznemirilo vlasnike vozila je činjenica da dva osiguravajuća društva do trenutka pisanja ovog teksta nisu sklopila sporazum o osiguranju. To znači da od prvog novembra za preregistraciju treba da platite i ''kosovsko'' osiguranje.

 
Kosovo i Metohija

Srpska medijska barikada

Adis Ajalev   
sreda, 09. novembar 2011.
Niko od medija u Srbiji ne sme iskreno široj javnosti da prikaže stvaran život Srba na barikadama na severu Kosova i Metohije; još manje Srba na jugu Kosova i Metohije, po getoima, iz milošte nazvanim još i „enklavama“.
 
Kosovo i Metohija

Manastir Gračanica kao "kosovska kulturna baština"

Janja Gaćeša   
petak, 28. oktobar 2011.
Novo je doba, pa su nove i metode uništenja postojanja jednog naroda. Naš i samo naš je problem što se zbog puta u Evropsku uniju mi pravimo da to ne vidimo! I ne samo to, predstavnici naše crkve su im se na žalost pokorili.
 
Kosovo i Metohija

Poruka daždevnjaka Srbima na Kosmetu

Aleksandar Dikić   
subota, 22. oktobar 2011.

Prvi poraz već se desio i poraženi je izbačen iz trke, a to je Tačijeva vlada, koja je pokazala slabost i impotentnost da integriše ostatak srpske zajednice severno od Ibra, iako je u predizbornoj kampanji obećavala povratak prognanih.

 
Kosovo i Metohija

Zovite nas kako Ustav nalaže

Janja Gaćeša   
petak, 07. oktobar 2011.

Povratnici u Osojanu bukvalno su mesecima  živeli u kavezu. Dobijanje dozvole za njihov obilazak bilo je pravo umeće, a toliko godina posle oni kažu da se i dalje osećaju kao ekperiment. Njihov povratak, nažalost, nije doneo bolji i mirniji život Srbima u Metohiji.

 
Kosovo i Metohija

Bumerang meci u NATO arsenalu

Aleksandar B. Đikić   
petak, 30. septembar 2011.
Da se razumemo, niko ne sme da se zavarava da će oni koji nam otimaju Kosovo, priznati krivicu, ili dati neko objektivno tumačenje, ali naše je da pitamo, da tražimo da pokrećemo, da se borimo.
 
Kosovo i Metohija

Kosovo između oluje i povetarca (II)

Aleksandar B. Đikić   
petak, 09. septembar 2011.

Valjda smo dovoljno iskusan narod da možemo sagledati da tamo gde nema institucija države Srbije, nema više ni srpskog naroda. Ko može da živi u zabludi da će Srbi tražiti  pomoć od šiptarskih lekara, ili da će dozvoliti deci da uče o junaštvu Adema Jašarija.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo između oluje i povetarca

Aleksandar B. Đikić   
utorak, 09. avgust 2011.

Sigurno da pada u oči izuzetno angažovanje Nemačke u poslednjim događajima na Kosovu. Te komandant KFORa – Nemac, te dodatni kontingent nemačkih vojnika, te portparol KFOR-a sa problematičnim izjavama – Nemac, te sprečavanje održavanja sednice SB UN.

 
Kosovo i Metohija

Kosovska Mitrovica – jedan grad, dva sveta

Dragiša Spremo   
ponedeljak, 01. avgust 2011.

S obzirom na geografske karakteristike, Kosovska Mitrovica je još od najranije prošlosti smatrana kosovskom kapijom na Ibru i Sitnici. Prirodnom kapijom koja je bila svojevrsni zaštitni bedem od neprijateqskih upada ka severnim srpskim posedima u Raškoj.

 
Kosovo i Metohija

"Samo dođite da popričamo"

Filip Novaković   
ponedeljak, 14. novembar 2011.
Momci sa Jarinja lože veliku logorsku vatru oko koje se okuplja ekipa mladih studenata da se ugreje i razmeni ideje o novim akcijama ovog tipa. Studenti sa Kosova im skreću pažnju da nije problem na barikadama, da je veći problem Beograd.
 
Kosovo i Metohija

Predlog dugoročnog rešenja pitanja Kosova i Metohije

Branislav Popović   
sreda, 09. novembar 2011.

Skupština predlaže izvršnim vlastima Republike Srbije da pozovu vlasti „Kosova“ da putem direktnih pregovora sporazumno funkcionalno razgraniče srpski narod i ostale građane Republike Srbije od albanske nacionalne manjine.

 
Kosovo i Metohija

''Južni Srbi'' o braći sa severa

Janja Gaćeša   
utorak, 01. novembar 2011.

Neko proturi vest da je čuo da će im Beograd ukiniti plate ako ne uklone barikade. Glasina koja udara tamo gde najviše boli. Neko se među njima zapita: da nije to izgovor za gašenje srpskih institucija?

 
Kosovo i Metohija

Bajka o Vuku – ko visoko leti, nisko pada

Aleksandar B. Đikić   
sreda, 26. oktobar 2011.

Barikade su samo sredstvo, verovatno poslednje, a možda i očajničko, kako bi se sa „severnih administrativnih prelaza“, uklonilo osoblje tzv. kosovske države. To se u našim medijima uporno zaobilazi.

 
Kosovo i Metohija

Ohrabreni da ubiju

Janja Gaćeša   
petak, 21. oktobar 2011.

Ako se zna da se na Kosovu i Metohiji za zločine nad Srbima ne odgovara naravno da će pucati na nas. Ako se na severu pokrajine međunarodna zajednica, na papiru statusno neutralna, direktno stavlja na stranu takozvane kosovske države, naravno da će vas ohrabriti na svaki zločin.

 
Kosovo i Metohija

Kako su nas integrisali u tzv. kosovske institucije

Janja Gaćeša   
subota, 01. oktobar 2011.

Mi smo bili isti oni Srbi iz 1999, 2000, 2001, 2002, 2003,... kojima je sada ostavljeno da sami odluče da li će plaćati račune za utrošenu električnu energiju. Nedeljama smo bili u mraku, trpeli i čekali da neko na višem nivou preuzme stvar u svoje ruke.

 
Kosovo i Metohija

Vrtlozi ibarskog rubikona

Aleksandar Dikić   
ponedeljak, 19. septembar 2011.

Krik narodnog nezadovoljstva ne treba da bude upućen Beogradu jer odatle ruka spasa ne može da dođe, već prema Njujorku i Briselu koji su pre svega odgovorni kako za bezbednost, tako i za međunacionalne odnose na Kosovu.

 
Kosovo i Metohija

Srbija i EU - nikad kraja ucenama

Milan Dinić   
sreda, 31. avgust 2011.

Pošto su se srpske političke strukture pravile da Kosovo nije predočeno kao uslov, sada se prave da tako nešto ne čuju, ocenjujući takve zahteve kao "neprihvatljive". To je kao kada je detetu "neprihvatljivo" da mora da uradi kako mu roditelji kažu.

 
Kosovo i Metohija

Kosovski vrtlog

Stefan Dragičević   
ponedeljak, 01. avgust 2011.

Sad kreću novi uslovi. Hag je prevaziđen, sledeća barikada je njemački Bundestag. Još kad se Robert Kuper pojavi kao glavni mirotvorac između Beograda i Prištine sve ima da miriše na Holbruka. Kompromis nema alternativu!

 
Kosovo i Metohija

Od tehničkih do dobrosusedskih odnosa

Stefan Dragičević   
utorak, 12. jul 2011.
Faktički, politika Srbije prema Srbima na Kosovu postepeno završava svoj vek trajanja, a način je više nego tragikomičan, i ona pitanja na kojima Tačijeva Vlada ne insitira, Beograd predaje. Više niko i ne insistira na UNMIK.
 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 12 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner