Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Prvi antisrpski ustanak ili Drugosrbijanska kosovska kletva

Miodrag Zarković   
nedelja, 15. novembar 2009.

Istorijski gledano, tužno je to što, 620 godina pošto je knez Lazar, prema narodnom predanju, prokleo svakog ko se ne bori na Kosovu, nekih 90 "intelektualaca" maltene proklinje svakog ko ne glasa na Kosovu.

 
Kosovo i Metohija

Istina nabijena na kolac

Vladislav B. Sotirović   
sreda, 04. novembar 2009.

Najžalosnija ali i najkarakterističnija epizoda u stradanju kosmetskih Srba od lokalnih Albanaca u devetoj deceniji prošloga stoleća je sigurno (čak i u svetskoj povesnici) besprimerni „Slučaj Martinović“ iz godine 1985, kada su Srbina Đorđa Martinovića nabili na bocu.

 
Kosovo i Metohija

Kud god da krenem tebi se vraćam

Ana Radmilović   
sreda, 21. oktobar 2009.

Mislila sam da, tako, ni na Kosovu nema „drugih“ i – pogrešila sam. Nisam imala pojma. Svi su na Kosovu „drugi“: Srbi su „drugi Srbi“, Šiptari su, opet, neki drugi Šiptari, neki o kojima mi niko nije pričao.

 
Kosovo i Metohija

Kome odgovara podela Kosova i Metohije?

Ana Radmilović   
nedelja, 04. oktobar 2009.

Deklarativno, političari i jedne i druge strane zalažu se za celovitost Kosova, jedni kao neotuđivog dela Srbije (što de fakto ne funkcioniše već deset godina) a drugi kao nezavisne države (koja ni de jure ni de fakto još uvek nije uspostavljena).

 
Kosovo i Metohija

Kome sve odgovara da jug Kosova bude bez Srba

Ana Radmilović   
subota, 26. septembar 2009.

U pravu su čuvari srpskog severa kada kažu da albanska država na Kosovu nije ni zamišljena ni stvorena tako da u njoj bude mesta za Srbe. Pitanje je samo kako to mesto stvoriti, kako se i kojim sredstvima izboriti, kako ljude sačuvati.

 
Kosovo i Metohija

Koja je svrha nereda u naselju Brđani

Ana Radmilović   
četvrtak, 03. septembar 2009.

Albanci su počeli da „izgrađuju i obnavljaju“ svoja imanja u naselju koje po podeli iz 1999. godine pripada severu, a sever pripada Srbima. To znači da se Albanci polako vraćaju i na taj deo Kosova, i ujedno, kraj priče o podeli Kosova.

 
Kosovo i Metohija

„Multietnika“ i Kosovo

Ana Radmilović   
nedelja, 02. avgust 2009.

Srbi koji ne znaju na koju stranu da se okrenu, ni kome da veruju. Srbi koje je ostavila država, a u novu albansku državu ne smeju i ne umeju da se „integrišu“. Dezorijentisani Srbi, sluđeni oprečnim informacijama, konfuzni kao i vesti koje im dolaze sa različitih strana – ponovo sasvim sami. 

 
Kosovo i Metohija

Da li je rat na Kosovu bio „dobar rat“?

Dejvid N. Gibs   
sreda, 08. jul 2009.

Najneprijatniji aspekt kosovskog slučaja je to da je najavljivana humanitarna intervencija poslužila uglavnom za povećavanje obima zločina. U tom pogledu, Kosovski rat ima mnogo zajedničkog sa invazijom Iraka u 2003. godini.

 
Kosovo i Metohija

Kako braniti Kosovo i Metohiju?

Dragomir Anđelković   
petak, 03. jul 2009.

Pristupanje Srbije NATO-u predstavljalo bi poziv za priznavanje Kosova. Ako Srbija postane američki vazal, onda Kosovo više neće biti simbol otpora hegemoniji Vašingtona, pa će svaka zemlja da postupi u skladu sa svojim verskim i drugim simpatijama.

 
Kosovo i Metohija

Albanologija u funkciji politike „krvi i tla“

Vladislav B. Sotirović   
ponedeljak, 29. jun 2009.

Istorijski izvori jasno govore da balkanski Šiptari vode poreklo sa Kavkaza, tačnije sa prostora kavkaske Albanije – države i naroda koji su tu postojali u Starom veku.

 
Kosovo i Metohija

Apel srpskoj zajednici na Kosovu da izađe na izbore

Grupa građana   
sreda, 11. novembar 2009.

Pozivamo srpsku zajednicu na Kosovu da učestvuju na izborima za lokalne organe vlasti, zakazane za 15. novembar 2009. godine. Vekovni suživot Srba i Albanaca na Kosovu pokazuje da je normalizacija međusobnih odnosa najbolja opcija za obe zajednice.

 
Kosovo i Metohija

Manastiri u žicama

Zoran Avramović   
sreda, 28. oktobar 2009.

U suočavanju sa stranim vojnicima i njihovim oružjem oko manastira (a u porti Pećke patrijaršije razapet je šator) nemogućno je ne postaviti pitanje: dokle će ovi vojnici da čuvaju manastire? Ko je u osnovi najodgovorniji za ovakvu patnju pravoslavnih hrišćana?

 
Kosovo i Metohija

Euleks udarna pesnica za ostvarivanje albanskih interesa

Marko Jakšić   
petak, 16. oktobar 2009.

U poslednje vreme čuju se priče, mnogi razmišljaju o pripajanju severa Srbiji... To nikako ne može biti kompenzacija za priznanje ostalog dela KiM, čime bi srpska strana izgubila skoro sve, a zauzvrat dobila 8 odsto teritorije.

 
Kosovo i Metohija

Platforma Prirodne Albanije

Kočo Danaj   
petak, 02. oktobar 2009.

Druga faza jeste formiranje Konfederacije Albanija-Kosovo, i pravo na referendum. Istovremeno treba razvijati i zahtev za federalizaciju Makedonije. Što se tiče problema Albanaca Ćamerijske krajine, jedino pravilno rešenje jeste priznavanje genocida nad Albancima.

 
Kosovo i Metohija

Peticija protiv kršenja kosovskog suvereniteta

Grupa istočnoevropskih intelektualaca   
četvrtak, 17. septembar 2009.

Euleks se ponaša kao vlast u zemlji. Na vrhu njegove liste prioriteta je sporazum sa Srbijom o policiji, sudstvu i carini. To je bezočno kršenje (fomalnog) suvereniteta Kosove. Mi pružamo podršku protestima koalicije organizacija Kosova protiv sporazuma Euleksa sa Srbijom.

 
Kosovo i Metohija

Kako se zove država čiji su državljani Srbi sa Kosova

Ana Radmilović   
četvrtak, 20. avgust 2009.

Osuditi kosovskog Srbina koji uzima ličnu kartu kvazidržave da je izdajnik bilo bi vrhunsko licemerje. Pre toga trebalo bi osuditi bar dve trećine Srba „iz Srbije“ koji su po nekoliko puta menjali partije zbog mnogo beznačajnijih interesa nego što je goli život. 

 
Kosovo i Metohija

Da li Srbi treba da izađu na albanske izbore ili Tamni vilajet

Ana Radmilović   
subota, 11. jul 2009.

„Anatema“ koju srpski zvaničnici bacaju na kosovske Srbe koji u decentralizaciji i izborima vide kakvu-takvu šansu za svoj opstanak i ostanak na Kosovu i Metohiji je mač sa dve oštrice.

 
Kosovo i Metohija

Srpsko Kosovo

Ana Radmilović   
subota, 04. jul 2009.

Srpsko Kosovo se odvojilo od Srbije još mnogo pre nego što su Albanci proglasili nezavisnost svog, takođe nestvarnog, albanskog Kosova. Ne postoje ni srpsko ni albansko Kosovo. Postoji suživot dva naroda koji se poznaju i ne poznaju u isto vreme, liče jedni na druge iako nemaju nikakvih sličnosti.

 
Kosovo i Metohija

U nenormalnoj zemlji, stvorio sam normalno delo

Ismail Kadare   
utorak, 30. jun 2009.

Srbi su falsifikovali istoriju. Albanci su tu već hiljadama godina. Srbi su došli mnogo vekova kasnije. Ko je tu pre stanovao? Kosovo je prirodni geografski nastavak Albanije, to je ista zemlja. Osim toga, bitka na Kosovu je bila borba svih naroda na Balkanu.

 
Kosovo i Metohija

Zavet iz Samodreže

Dragiša Spremo   
subota, 27. jun 2009.

Knez Lazar je dan uoči velike bitke sa Turcima pričestio svoju vojsku u "bijeloj crkvi Samodreži". Zavetna poruka kneza Lazara, izrečena juna 1389. pred crkvom u Samodreži, bila je poziv za odbranu srpske zemlje. Šesto dvadeset godina kasnije ona dobija puni smisao.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 18 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner