Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Srbi sa Kosmeta „veruju“ vlastima u Beogradu

Ana Radmilović   
subota, 02. januar 2010.

Kada vlasti u Beogradu kažu Srbima sa Kosmeta: „nemojte da izađete na nelegalne izbore“, Srbi sa Kosmeta znaju da njihova država zapravo želi da kaže: „Mi moramo ovo da vam pričamo, ali izađite ljudi, vidite i sami da ne znamo šta da radimo sa vama“.

 
Kosovo i Metohija

Između međunarodnog prava i politike sile

Bogdana Koljević   
utorak, 15. decembar 2009.

To što u Rezoluciji 1244 nigde izričito ne piše da je secesija zabranjena, nikako ne može da znači da je dozvoljena. Ako usvojimo stav da je „sve što nije izričito zabranjeno, dozvoljeno“, onda smo na dobrom putu ka punoj anarhiji.

 
Kosovo i Metohija

"Kosovski proces" - od velikog značaja za međunarodno pravo

Len Ferfeke   
subota, 12. decembar 2009.

Ma koliko da je teško prorokovati kakva će biti presuda MSP, izgleda da Srbija ipak ima bolje argumente. Ako Srbija dobije za pravo – šta će se onda dogoditi? Da li će Kosovo potpasti pod vlast Srbije?

 
Kosovo i Metohija

Ne treba pisati o integraciji Srba u kosovsko društvo – Srbi to vole da rade tajno

Ana Radmilović   
utorak, 01. decembar 2009.

Da li „integracija“ podrazumeva gubitak nacionalnog identiteta, potpuno nestajanje jednog naroda u asimilaciji – pitanja su koja prevazilaze trenutak u kome se nalazimo.

 
Kosovo i Metohija

I pobeda je ovde tužan kraj

Ana Radmilović   
utorak, 17. novembar 2009.

U izjavama srpskih zvaničnika, kao i u zvaničnim srpskim medijima, rezultati izbora će se predstaviti sasvim drugačije. Tvrdiće se da su Srbi bojkotovali izbore i da je većina njih danas pokazala „lojalnost“ državi Srbiji.

 
Kosovo i Metohija

Apel srpskoj zajednici na Kosovu da izađe na izbore

Grupa građana   
sreda, 11. novembar 2009.

Pozivamo srpsku zajednicu na Kosovu da učestvuju na izborima za lokalne organe vlasti, zakazane za 15. novembar 2009. godine. Vekovni suživot Srba i Albanaca na Kosovu pokazuje da je normalizacija međusobnih odnosa najbolja opcija za obe zajednice.

 
Kosovo i Metohija

Manastiri u žicama

Zoran Avramović   
sreda, 28. oktobar 2009.

U suočavanju sa stranim vojnicima i njihovim oružjem oko manastira (a u porti Pećke patrijaršije razapet je šator) nemogućno je ne postaviti pitanje: dokle će ovi vojnici da čuvaju manastire? Ko je u osnovi najodgovorniji za ovakvu patnju pravoslavnih hrišćana?

 
Kosovo i Metohija

Euleks udarna pesnica za ostvarivanje albanskih interesa

Marko Jakšić   
petak, 16. oktobar 2009.

U poslednje vreme čuju se priče, mnogi razmišljaju o pripajanju severa Srbiji... To nikako ne može biti kompenzacija za priznanje ostalog dela KiM, čime bi srpska strana izgubila skoro sve, a zauzvrat dobila 8 odsto teritorije.

 
Kosovo i Metohija

Platforma Prirodne Albanije

Kočo Danaj   
petak, 02. oktobar 2009.

Druga faza jeste formiranje Konfederacije Albanija-Kosovo, i pravo na referendum. Istovremeno treba razvijati i zahtev za federalizaciju Makedonije. Što se tiče problema Albanaca Ćamerijske krajine, jedino pravilno rešenje jeste priznavanje genocida nad Albancima.

 
Kosovo i Metohija

Peticija protiv kršenja kosovskog suvereniteta

Grupa istočnoevropskih intelektualaca   
četvrtak, 17. septembar 2009.

Euleks se ponaša kao vlast u zemlji. Na vrhu njegove liste prioriteta je sporazum sa Srbijom o policiji, sudstvu i carini. To je bezočno kršenje (fomalnog) suvereniteta Kosove. Mi pružamo podršku protestima koalicije organizacija Kosova protiv sporazuma Euleksa sa Srbijom.

 
Kosovo i Metohija

Na Severu – hladno!

Ana Radmilović   
utorak, 22. decembar 2009.

Kosovo je Srbija, niko nije rekao da nije. Osim onih koji su plaćeni da to rade, da navuku što glasniji bes i lažnih i iskrenih patriota na sebe, a odvuku pažnju sa onoga što se za to vreme dešava na samom „mestu zločina“.

 
Kosovo i Metohija

Poštovani Srpski nomadi i ostali

Ana Radmilović   
nedelja, 13. decembar 2009.

Nisam nikada napisala kako su „loši“ oni Srbi koji su se „okrenuli Prištini“. Naprotiv, pisala sam kako su „loši“ oni koji takve nazivaju „lošim Srbima“. Njih sam „olajavala“ i, na moju veliku nesreću, lično ih i upoznala.

 
Kosovo i Metohija

Kako će izgledati pobeda pred Međunarodnim sudom pravde

Stiven Majer   
sreda, 09. decembar 2009.

Kada se sve uzme u obzir, odluka vlade u Beogradu da pokrene ovaj slučaj pred Međunarodnim sudom pravde bila je greška, osim naravno, ako je sve vreme imala cilj da „izgubi” i tako pobegne od odgovornosti, svaljujući je na advokate.

 
Kosovo i Metohija

Tači lider organizovanog kriminala i terorizma

Slađan Nikolić   
utorak, 01. decembar 2009.

Za svoje zapadne mentore, pre svega one u Evropi, a iz razloga njihove unutrašnje bezbednosti, Tači postaje opasan 2000. godine posle udruživanja sa kriminalnim klanom Osmani, koji iz Zagreba rukovodi kriminalnim operacijama širom Evrope.

 
Kosovo i Metohija

Prvi antisrpski ustanak ili Drugosrbijanska kosovska kletva

Miodrag Zarković   
nedelja, 15. novembar 2009.

Istorijski gledano, tužno je to što, 620 godina pošto je knez Lazar, prema narodnom predanju, prokleo svakog ko se ne bori na Kosovu, nekih 90 "intelektualaca" maltene proklinje svakog ko ne glasa na Kosovu.

 
Kosovo i Metohija

Istina nabijena na kolac

Vladislav B. Sotirović   
sreda, 04. novembar 2009.

Najžalosnija ali i najkarakterističnija epizoda u stradanju kosmetskih Srba od lokalnih Albanaca u devetoj deceniji prošloga stoleća je sigurno (čak i u svetskoj povesnici) besprimerni „Slučaj Martinović“ iz godine 1985, kada su Srbina Đorđa Martinovića nabili na bocu.

 
Kosovo i Metohija

Kud god da krenem tebi se vraćam

Ana Radmilović   
sreda, 21. oktobar 2009.

Mislila sam da, tako, ni na Kosovu nema „drugih“ i – pogrešila sam. Nisam imala pojma. Svi su na Kosovu „drugi“: Srbi su „drugi Srbi“, Šiptari su, opet, neki drugi Šiptari, neki o kojima mi niko nije pričao.

 
Kosovo i Metohija

Kome odgovara podela Kosova i Metohije?

Ana Radmilović   
nedelja, 04. oktobar 2009.

Deklarativno, političari i jedne i druge strane zalažu se za celovitost Kosova, jedni kao neotuđivog dela Srbije (što de fakto ne funkcioniše već deset godina) a drugi kao nezavisne države (koja ni de jure ni de fakto još uvek nije uspostavljena).

 
Kosovo i Metohija

Kome sve odgovara da jug Kosova bude bez Srba

Ana Radmilović   
subota, 26. septembar 2009.

U pravu su čuvari srpskog severa kada kažu da albanska država na Kosovu nije ni zamišljena ni stvorena tako da u njoj bude mesta za Srbe. Pitanje je samo kako to mesto stvoriti, kako se i kojim sredstvima izboriti, kako ljude sačuvati.

 
Kosovo i Metohija

Koja je svrha nereda u naselju Brđani

Ana Radmilović   
četvrtak, 03. septembar 2009.

Albanci su počeli da „izgrađuju i obnavljaju“ svoja imanja u naselju koje po podeli iz 1999. godine pripada severu, a sever pripada Srbima. To znači da se Albanci polako vraćaju i na taj deo Kosova, i ujedno, kraj priče o podeli Kosova.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 18 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner