Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Kosovo – slušati pažljivo

DŽerard Galuči   
četvrtak, 04. februar 2010.

Mogućnost za postizanje dogovora unutar evropskog konteksta sugeriše koliko je važno da se nastavi sa održavanjem mira na severu. Održavanje relativno stabilnog statusa kvo drži mogućnost takvog rešenja otvorenom.

 
Kosovo i Metohija

SAD su predane teritorijalnom integritetu Kosova

Stjuart DŽons   
petak, 29. januar 2010.

Naš stav je čvrst. Beograd ima drugačiji stav – da je Kosovo i dalje deo Srbije. Šezdeset pet zemalja je već priznalo Kosovo. Kosovo je član Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Dakle, trend je očigledan.

 
Kosovo i Metohija

Fejtova i Tačijeva strategija za upitomljavanje severa

Ana Radmilović   
subota, 23. januar 2010.

Ove godine međunarodna zajednica i vlada iz Prištine planiraju da ulože velika sredstva u sever Kosova. Istovremeno, potrudiće se da srpske institucije predstave kao remetilački faktor, dok se od Beograda očekuje da bude što neutralniji.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo i Metohija u dvehiljadedevetoj

Mario Brudar   
utorak, 12. januar 2010.

Sudbina Blace i onoga što je otkrio pokazaće da li su SAD i kosovskim Albancima naklonjene vodeće zemlje EU odlučile da Kosovo u 2010. godini krene ka tome da bude zemlja tolerancije i razumevanja, za šta ju je u 2009. godini već proglasio Hašim Tači.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo i moralnost prava

Kostas Duzinas   
petak, 08. januar 2010.

Nikakav pravni argument za rat nije postojao na Kosovu, slučaj postmodernog pravednog rata zasnivao se na kontroverznoj evidenciji. Nametljiva nelegalnost toga rata učinila je od rasprave međunarodnih pravnika o Kosovu interesantnu studiju o jednom slučaju, studiju o statusu te grane prava.

 
Kosovo i Metohija

Na Severu – hladno!

Ana Radmilović   
utorak, 22. decembar 2009.

Kosovo je Srbija, niko nije rekao da nije. Osim onih koji su plaćeni da to rade, da navuku što glasniji bes i lažnih i iskrenih patriota na sebe, a odvuku pažnju sa onoga što se za to vreme dešava na samom „mestu zločina“.

 
Kosovo i Metohija

Poštovani Srpski nomadi i ostali

Ana Radmilović   
nedelja, 13. decembar 2009.

Nisam nikada napisala kako su „loši“ oni Srbi koji su se „okrenuli Prištini“. Naprotiv, pisala sam kako su „loši“ oni koji takve nazivaju „lošim Srbima“. Njih sam „olajavala“ i, na moju veliku nesreću, lično ih i upoznala.

 
Kosovo i Metohija

Kako će izgledati pobeda pred Međunarodnim sudom pravde

Stiven Majer   
sreda, 09. decembar 2009.

Kada se sve uzme u obzir, odluka vlade u Beogradu da pokrene ovaj slučaj pred Međunarodnim sudom pravde bila je greška, osim naravno, ako je sve vreme imala cilj da „izgubi” i tako pobegne od odgovornosti, svaljujući je na advokate.

 
Kosovo i Metohija

Tači lider organizovanog kriminala i terorizma

Slađan Nikolić   
utorak, 01. decembar 2009.

Za svoje zapadne mentore, pre svega one u Evropi, a iz razloga njihove unutrašnje bezbednosti, Tači postaje opasan 2000. godine posle udruživanja sa kriminalnim klanom Osmani, koji iz Zagreba rukovodi kriminalnim operacijama širom Evrope.

 
Kosovo i Metohija

Prvi antisrpski ustanak ili Drugosrbijanska kosovska kletva

Miodrag Zarković   
nedelja, 15. novembar 2009.

Istorijski gledano, tužno je to što, 620 godina pošto je knez Lazar, prema narodnom predanju, prokleo svakog ko se ne bori na Kosovu, nekih 90 "intelektualaca" maltene proklinje svakog ko ne glasa na Kosovu.

 
Kosovo i Metohija

Novi balkanski ratovi su već na pragu

Petar Iskenderov   
sreda, 03. februar 2010.

U planu Prištine posebna pažnja je posvećena međunarodnoj podršci ove operacije. Taj zadatak je dodeljen SAD i EU. Amerikanci su dužni da blokiraju pokušaje Srbije i Rusije da rezoluciju prihvati Savet bezbednosti UN.    

 
Kosovo i Metohija

NATO „toljaga“ i EU „šargarepica“

Milovan Balaban   
četvrtak, 28. januar 2010.

Koliko god srpski zvaničnici pokušavali da minimiziraju Fejtovu inicijativu, ne možemo se oteti utisku da je u pitanju sinhronizovana akcija NATO struktura koja ima za cilj da konačno reši pitanje severa Kosmeta, i uopšte srpsko pitanje na srpsku štetu.

 
Kosovo i Metohija

Srpske svetinje pod albanskom zaštitom

Slobodan Reljić   
četvrtak, 21. januar 2010.

Predstavnici „međunarodne zajednice” nisu se dali zbuniti tim toliko puta ponavljanim činjenicama. Onda je italijanski general lepo rekao: koliko vi vojnika pošaljete u Avganistan, toliko ćemo mi vojnika rasporediti oko vaših manastira.

 
Kosovo i Metohija

Šta se hoće na srpskom severu Kosmeta ili ko će prvi

Ana Radmilović   
ponedeljak, 11. januar 2010.

Pitanje nije ko će prvi da započne javni dijalog sa Prištinom nego ko će prvi iz Beograda da reši da je dosta retorike koja nema uporište u stvarnosti i dosta paralelnih institucija u jednom paralelnom svetu kakav je već zamorio i najtvrdokornije na Kosovu.

 
Kosovo i Metohija

Srbi sa Kosmeta „veruju“ vlastima u Beogradu

Ana Radmilović   
subota, 02. januar 2010.

Kada vlasti u Beogradu kažu Srbima sa Kosmeta: „nemojte da izađete na nelegalne izbore“, Srbi sa Kosmeta znaju da njihova država zapravo želi da kaže: „Mi moramo ovo da vam pričamo, ali izađite ljudi, vidite i sami da ne znamo šta da radimo sa vama“.

 
Kosovo i Metohija

Između međunarodnog prava i politike sile

Bogdana Koljević   
utorak, 15. decembar 2009.

To što u Rezoluciji 1244 nigde izričito ne piše da je secesija zabranjena, nikako ne može da znači da je dozvoljena. Ako usvojimo stav da je „sve što nije izričito zabranjeno, dozvoljeno“, onda smo na dobrom putu ka punoj anarhiji.

 
Kosovo i Metohija

"Kosovski proces" - od velikog značaja za međunarodno pravo

Len Ferfeke   
subota, 12. decembar 2009.

Ma koliko da je teško prorokovati kakva će biti presuda MSP, izgleda da Srbija ipak ima bolje argumente. Ako Srbija dobije za pravo – šta će se onda dogoditi? Da li će Kosovo potpasti pod vlast Srbije?

 
Kosovo i Metohija

Ne treba pisati o integraciji Srba u kosovsko društvo – Srbi to vole da rade tajno

Ana Radmilović   
utorak, 01. decembar 2009.

Da li „integracija“ podrazumeva gubitak nacionalnog identiteta, potpuno nestajanje jednog naroda u asimilaciji – pitanja su koja prevazilaze trenutak u kome se nalazimo.

 
Kosovo i Metohija

I pobeda je ovde tužan kraj

Ana Radmilović   
utorak, 17. novembar 2009.

U izjavama srpskih zvaničnika, kao i u zvaničnim srpskim medijima, rezultati izbora će se predstaviti sasvim drugačije. Tvrdiće se da su Srbi bojkotovali izbore i da je većina njih danas pokazala „lojalnost“ državi Srbiji.

 
Kosovo i Metohija

Apel srpskoj zajednici na Kosovu da izađe na izbore

Grupa građana   
sreda, 11. novembar 2009.

Pozivamo srpsku zajednicu na Kosovu da učestvuju na izborima za lokalne organe vlasti, zakazane za 15. novembar 2009. godine. Vekovni suživot Srba i Albanaca na Kosovu pokazuje da je normalizacija međusobnih odnosa najbolja opcija za obe zajednice.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 17 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner