Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Sve o struji ili šta vas briga kome je plaćate

Ana Radmilović   
petak, 12. mart 2010.

Na nedavnim protestima u severnoj Mitrovici moglo se čuti da neko sa Kosova naplaćuje građanima besplatnu struju koja dolazi kao humanitarna pomoć iz Srbije. Čulo se da je struja plaćena, tj. da bi za građane severnog Kosova trebalo da bude besplatna do maja.

 
Kosovo i Metohija

Istine i laži povodom slučaja "Kušner i Žuta kuća"

Rada Trajković   
petak, 05. mart 2010.

Šta god naša javnost spekulisala, Kušner je ministar inostranih poslova veoma uticajne zemlje EU i međunarodne zajednice.Ovakvo tretiranje jednog njenog službenika, bez ikakvih dokaza, otvoreni je napad na tu zemlju.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo – breme prošlosti ili karta za budućnost

Marko Đurić   
nedelja, 28. februar 2010.

Konstitutivni mit istorijski zrelog naroda ne može biti narušen otimanjem teritorije, ali ako bez njega ostanemo, ni nama ni budućim generacijama neće biti moguće da damo odgovor na pitanje šta je to što čini vezivno tkivo naše nacije.

 
Kosovo i Metohija

Balkanski Gandi bez maske

Vladislav B. Sotirović   
nedelja, 14. februar 2010.

Za razliku od političkih lidera OVK, Rugova je čitavih 1990.-ih godina uspevao da sebe predstavi na „demokratskom“ Zapadu kao pristalicu pasivnog otpora Miloševićevom režimu tipa Mahatme Gandija u Indiji

 
Kosovo i Metohija

Kosovski pravni lavirint

Jan Benkroft   
nedelja, 07. februar 2010.

Mada se Srbija do sada prema Euleksu odnosila uglavnom pragmatično, njegov neuspeh da ostane statusno neutralan ozbiljno je ugrozio misiju. Najnovija strategija za Sever već je postala izvor ozbiljne nestabilnosti.

 
Kosovo i Metohija

Pravo sile ili pravo istine?

Milan Damjanac   
četvrtak, 04. februar 2010.

Kada bi kršenje ljudskih prava predstavljalo argument za nezavisnost, mnogo više razloga za secesiju bi imala srpska nacionalna manjina u Albaniji. Međutim, ona nikada nije imala ni pravo na slobodno izjašnjavanje.

 
Kosovo i Metohija

Novi balkanski ratovi su već na pragu

Petar Iskenderov   
sreda, 03. februar 2010.

U planu Prištine posebna pažnja je posvećena međunarodnoj podršci ove operacije. Taj zadatak je dodeljen SAD i EU. Amerikanci su dužni da blokiraju pokušaje Srbije i Rusije da rezoluciju prihvati Savet bezbednosti UN.    

 
Kosovo i Metohija

NATO „toljaga“ i EU „šargarepica“

Milovan Balaban   
četvrtak, 28. januar 2010.

Koliko god srpski zvaničnici pokušavali da minimiziraju Fejtovu inicijativu, ne možemo se oteti utisku da je u pitanju sinhronizovana akcija NATO struktura koja ima za cilj da konačno reši pitanje severa Kosmeta, i uopšte srpsko pitanje na srpsku štetu.

 
Kosovo i Metohija

Srpske svetinje pod albanskom zaštitom

Slobodan Reljić   
četvrtak, 21. januar 2010.

Predstavnici „međunarodne zajednice” nisu se dali zbuniti tim toliko puta ponavljanim činjenicama. Onda je italijanski general lepo rekao: koliko vi vojnika pošaljete u Avganistan, toliko ćemo mi vojnika rasporediti oko vaših manastira.

 
Kosovo i Metohija

Šta se hoće na srpskom severu Kosmeta ili ko će prvi

Ana Radmilović   
ponedeljak, 11. januar 2010.

Pitanje nije ko će prvi da započne javni dijalog sa Prištinom nego ko će prvi iz Beograda da reši da je dosta retorike koja nema uporište u stvarnosti i dosta paralelnih institucija u jednom paralelnom svetu kakav je već zamorio i najtvrdokornije na Kosovu.

 
Kosovo i Metohija

Kvazidržava ali stvarno

Ana Radmilović   
ponedeljak, 08. mart 2010.

Šta zapravo znače rečenice koje našim zvaničnicima upućuju zapadni zvaničnici a koje se odnose na „relaksaciju odnosa“, „dobrosusedstvo“ i ostalo? Znače da koliko god jednom delu sveta bilo važno da zaživi projekat države Kosovo, to jednostavno neće biti moguće bez Srbije.

 
Kosovo i Metohija

Pumpe severa Kosmeta

Ana Radmilović   
utorak, 02. mart 2010.

Divlje pumpe na severu Kosova mogle bi da budu kamen spoticanja, bez obzira na sav rizik političkih faktora koji bi, eventualno, stali u zaštitu ovakvog poslovanja. Razlog je u tome što vodeće „pumpadžije“ predstavljaju jedan od finansijskih oslonaca srpskih stranaka na Kosovu.

 
Kosovo i Metohija

Koliko smo daleko od rešenja za Kosmet

Aleksandar Vučić, Čedomir Jovanović   
ponedeljak, 22. februar 2010.

Čedomir Jovanović: Ne slažem se s tim da će u 2010. biti definisan status Kosova.

Aleksandar Vučić: Plašim se da će i jedna i druga strana moći da koriste odluku MSP na svoj način.

 
Kosovo i Metohija

Ispeci pa reci

Aleksandar B. Đikić   
utorak, 09. februar 2010.

Jedan od ključnih argumenata kojim albanske vlasti mašu pred očima međunarodne zajednice je taj da je na Kosovu uspostavljena multietničnost, a da je dvojezičnost gotovo epohalno dostignuće, standard nad standardima.

 
Kosovo i Metohija

Zašto zavijaju sirene ili kakvu nam to Oluju najavljuju?

Ana Radmilović   
nedelja, 07. februar 2010.

„Strategija za sever“, ovaj uzrok sveopšte panike i ponovne mobilizacije svih prognozera naših katastrofa, dokument je koji apsolutno ništa novo ne govori. On samo najavljuje šta je u narednom periodu u planu kvazidržave.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo – slušati pažljivo

DŽerard Galuči   
četvrtak, 04. februar 2010.

Mogućnost za postizanje dogovora unutar evropskog konteksta sugeriše koliko je važno da se nastavi sa održavanjem mira na severu. Održavanje relativno stabilnog statusa kvo drži mogućnost takvog rešenja otvorenom.

 
Kosovo i Metohija

SAD su predane teritorijalnom integritetu Kosova

Stjuart DŽons   
petak, 29. januar 2010.

Naš stav je čvrst. Beograd ima drugačiji stav – da je Kosovo i dalje deo Srbije. Šezdeset pet zemalja je već priznalo Kosovo. Kosovo je član Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Dakle, trend je očigledan.

 
Kosovo i Metohija

Fejtova i Tačijeva strategija za upitomljavanje severa

Ana Radmilović   
subota, 23. januar 2010.

Ove godine međunarodna zajednica i vlada iz Prištine planiraju da ulože velika sredstva u sever Kosova. Istovremeno, potrudiće se da srpske institucije predstave kao remetilački faktor, dok se od Beograda očekuje da bude što neutralniji.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo i Metohija u dvehiljadedevetoj

Mario Brudar   
utorak, 12. januar 2010.

Sudbina Blace i onoga što je otkrio pokazaće da li su SAD i kosovskim Albancima naklonjene vodeće zemlje EU odlučile da Kosovo u 2010. godini krene ka tome da bude zemlja tolerancije i razumevanja, za šta ju je u 2009. godini već proglasio Hašim Tači.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo i moralnost prava

Kostas Duzinas   
petak, 08. januar 2010.

Nikakav pravni argument za rat nije postojao na Kosovu, slučaj postmodernog pravednog rata zasnivao se na kontroverznoj evidenciji. Nametljiva nelegalnost toga rata učinila je od rasprave međunarodnih pravnika o Kosovu interesantnu studiju o jednom slučaju, studiju o statusu te grane prava.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 17 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner