Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Kako se zove država čiji su državljani Srbi sa Kosova

Ana Radmilović   
četvrtak, 20. avgust 2009.

Osuditi kosovskog Srbina koji uzima ličnu kartu kvazidržave da je izdajnik bilo bi vrhunsko licemerje. Pre toga trebalo bi osuditi bar dve trećine Srba „iz Srbije“ koji su po nekoliko puta menjali partije zbog mnogo beznačajnijih interesa nego što je goli život. 

 
Kosovo i Metohija

Da li Srbi treba da izađu na albanske izbore ili Tamni vilajet

Ana Radmilović   
subota, 11. jul 2009.

„Anatema“ koju srpski zvaničnici bacaju na kosovske Srbe koji u decentralizaciji i izborima vide kakvu-takvu šansu za svoj opstanak i ostanak na Kosovu i Metohiji je mač sa dve oštrice.

 
Kosovo i Metohija

Srpsko Kosovo

Ana Radmilović   
subota, 04. jul 2009.

Srpsko Kosovo se odvojilo od Srbije još mnogo pre nego što su Albanci proglasili nezavisnost svog, takođe nestvarnog, albanskog Kosova. Ne postoje ni srpsko ni albansko Kosovo. Postoji suživot dva naroda koji se poznaju i ne poznaju u isto vreme, liče jedni na druge iako nemaju nikakvih sličnosti.

 
Kosovo i Metohija

U nenormalnoj zemlji, stvorio sam normalno delo

Ismail Kadare   
utorak, 30. jun 2009.

Srbi su falsifikovali istoriju. Albanci su tu već hiljadama godina. Srbi su došli mnogo vekova kasnije. Ko je tu pre stanovao? Kosovo je prirodni geografski nastavak Albanije, to je ista zemlja. Osim toga, bitka na Kosovu je bila borba svih naroda na Balkanu.

 
Kosovo i Metohija

Zavet iz Samodreže

Dragiša Spremo   
subota, 27. jun 2009.

Knez Lazar je dan uoči velike bitke sa Turcima pričestio svoju vojsku u "bijeloj crkvi Samodreži". Zavetna poruka kneza Lazara, izrečena juna 1389. pred crkvom u Samodreži, bila je poziv za odbranu srpske zemlje. Šesto dvadeset godina kasnije ona dobija puni smisao.

 
Kosovo i Metohija

Govor Vuka Jeremića u Savetu bezbednosti UN

Vuk Jeremić   
četvrtak, 18. jun 2009.

Priština odbacuje rezoluciju 1244. Kao što se jasno vidi iz izveštaja Generalnog sekretara, albanske vlasti na Kosovu tvrde – citiram – “da ih zakon ne obavezuje da poštuju rezoluciju. "Gospodine predsedavajući, nikome ne sme biti dozvoljeno da ignoriše odluke SB".

 
Kosovo i Metohija

Ko planira „Oluju” za sever Kosova

ponedeljak, 11. maj 2009.

Američka kompanija MPRI, koja je pre „Oluje” stigla u Hrvatsku i u kojoj rade penzionisani američki generali i admirali, sa odličnim vezama u Pentagonu i u američkom obaveštajnom establišmentu, navodno je već u Prištini i radi punom parom.

 
Kosovo i Metohija

Problem Kosova i Savet bezbednosti

Lav Nikiforov   
utorak, 14. april 2009.
Kosovski Srbi, kao i ranije, ne priznaju vlast kosovskih institucija. Politički lideri kosovskih Srba i beogradske vlasti ne priznaju tzv. Međunarodnu civilnu kancelariju koja je otvorena u skladu sa famoznim planom Martija Ahtisarija.
 
Kosovo i Metohija

Balkan kao osnova za novi svetski poredak

Jelena Guskova   
petak, 27. mart 2009.
Srbija je značajna zbog toga što je 15 godina zadržavala sprovođenje ideje globalnog upravljanja iz jednog centra u svetu. Zrelost savremene civilizacije zavisiće od toga kako će se rešavati problemi na Balkanu.
 
Kosovo i Metohija

Španija povlači trupe sa Kosova i Metohije

Branislav Đorđević   
subota, 21. mart 2009.
Odluka da se ne prizna nezavisnost Kosova samo je dosledno poštovanje međunarodnog prava. Zato je Španija lako odbacila neosnovane optužbe da je „pro-srpski“ orijentisana, već da je „pro-zakonski“ usmerena, bez obzira šta o tome misle njeni saveznici i prijatelji.
 
Kosovo i Metohija

„Multietnika“ i Kosovo

Ana Radmilović   
nedelja, 02. avgust 2009.

Srbi koji ne znaju na koju stranu da se okrenu, ni kome da veruju. Srbi koje je ostavila država, a u novu albansku državu ne smeju i ne umeju da se „integrišu“. Dezorijentisani Srbi, sluđeni oprečnim informacijama, konfuzni kao i vesti koje im dolaze sa različitih strana – ponovo sasvim sami. 

 
Kosovo i Metohija

Da li je rat na Kosovu bio „dobar rat“?

Dejvid N. Gibs   
sreda, 08. jul 2009.

Najneprijatniji aspekt kosovskog slučaja je to da je najavljivana humanitarna intervencija poslužila uglavnom za povećavanje obima zločina. U tom pogledu, Kosovski rat ima mnogo zajedničkog sa invazijom Iraka u 2003. godini.

 
Kosovo i Metohija

Kako braniti Kosovo i Metohiju?

Dragomir Anđelković   
petak, 03. jul 2009.

Pristupanje Srbije NATO-u predstavljalo bi poziv za priznavanje Kosova. Ako Srbija postane američki vazal, onda Kosovo više neće biti simbol otpora hegemoniji Vašingtona, pa će svaka zemlja da postupi u skladu sa svojim verskim i drugim simpatijama.

 
Kosovo i Metohija

Albanologija u funkciji politike „krvi i tla“

Vladislav B. Sotirović   
ponedeljak, 29. jun 2009.

Istorijski izvori jasno govore da balkanski Šiptari vode poreklo sa Kavkaza, tačnije sa prostora kavkaske Albanije – države i naroda koji su tu postojali u Starom veku.

 
Kosovo i Metohija

Vidovdan – izbor između nebeskog i ovozemaljskog danas

Sveruski pokret „Kosovski front“   
subota, 27. jun 2009.

Ne mogu, niti imaju pravo potomci junaka palih 1389. godine na Kosovu polju da dopuste da sveta pravoslavna zemlja Kosovo i Metohija ponovo bude izgubljena za Srbe, nemaju pravo da njihovu žrtvu učine uzaludnom.

 
Kosovo i Metohija

UN papir trpi sve?

Petar Iskenderov   
sreda, 10. jun 2009.

Rezolucija 1244 u startu je bila mrtvorođena. Nije glavni problem što su njene odrednice sprovođene loše i što Rusija nije uspela da od svojih zapadnih partnera iskamči poštovanje duha i slova temeljnog dokumenta UN, već što je sve odluke o statusu Kosova Zapad usvojio još krajem 1998.

 
Kosovo i Metohija

Albanski narkoterorizam: „Kolumbijski sindrom“ na Balkanu i šire

četvrtak, 30. april 2009.

U poslednje vreme moćna politička, vojna, diplomatska i finansijska podrška „prištinskim vlastima“ od strane SAD i EU omogućila je albanskim kriminalnim klanovima da ponovo izazovu pravni poredak.

 
Kosovo i Metohija

Jedna tragedija – dva pogleda

Ana Radmilović   
ponedeljak, 06. april 2009.

Ljudi sa Kosova ne odlaze zbog straha od Šiptara, ni zato što smo sad i bez struje, ni zato što nam niko ne dolazi. Odlaze jer nemaju posla, jer su nam lideri zavađeni, jer smo izgubili nadu. Kada je bilo najgore – bili smo jedinstveni. Nismo jedinstveni, puno je zla, zato će Srbi nestati sa Kosova.“

 
Kosovo i Metohija

Obraćanje Savetu bezbednosti 23. marta 2009.

Boris Tadić   
petak, 27. mart 2009.

Srbi su pre deset godina kažnjeni bombama, a kosovski Albanci deset godina kasnije, uprkos proterivanju Srba i paljenju njihovih kuća i crkava, bivaju nagrađeni time što je više od 50 zemalja priznalo nelegalnu nezavisnost naše južne pokrajine.

 
Kosovo i Metohija

Srpska kosovska golgota – viđena očima jedne Ruskinje

Dragomir Anđelković   
subota, 14. mart 2009.

Istrajne aktivnosti na širenju istine o Kosovu i stradanju tamošnjeg srpskog naroda, u Rusiji, Belorusiji, Grčkoj, Rumuniji, Kipru, ne samo što bi pobudile javno mnenje tih zemalja, već bi i tamošnje vlade podstakle da se sa nama energičnije bore za elementarnu pravdu.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 19 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner