Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

U nenormalnoj zemlji, stvorio sam normalno delo

Ismail Kadare   
utorak, 30. jun 2009.

Srbi su falsifikovali istoriju. Albanci su tu već hiljadama godina. Srbi su došli mnogo vekova kasnije. Ko je tu pre stanovao? Kosovo je prirodni geografski nastavak Albanije, to je ista zemlja. Osim toga, bitka na Kosovu je bila borba svih naroda na Balkanu.

 
Kosovo i Metohija

Zavet iz Samodreže

Dragiša Spremo   
subota, 27. jun 2009.

Knez Lazar je dan uoči velike bitke sa Turcima pričestio svoju vojsku u "bijeloj crkvi Samodreži". Zavetna poruka kneza Lazara, izrečena juna 1389. pred crkvom u Samodreži, bila je poziv za odbranu srpske zemlje. Šesto dvadeset godina kasnije ona dobija puni smisao.

 
Kosovo i Metohija

Govor Vuka Jeremića u Savetu bezbednosti UN

Vuk Jeremić   
četvrtak, 18. jun 2009.

Priština odbacuje rezoluciju 1244. Kao što se jasno vidi iz izveštaja Generalnog sekretara, albanske vlasti na Kosovu tvrde – citiram – “da ih zakon ne obavezuje da poštuju rezoluciju. "Gospodine predsedavajući, nikome ne sme biti dozvoljeno da ignoriše odluke SB".

 
Kosovo i Metohija

Ko planira „Oluju” za sever Kosova

ponedeljak, 11. maj 2009.

Američka kompanija MPRI, koja je pre „Oluje” stigla u Hrvatsku i u kojoj rade penzionisani američki generali i admirali, sa odličnim vezama u Pentagonu i u američkom obaveštajnom establišmentu, navodno je već u Prištini i radi punom parom.

 
Kosovo i Metohija

Problem Kosova i Savet bezbednosti

Lav Nikiforov   
utorak, 14. april 2009.
Kosovski Srbi, kao i ranije, ne priznaju vlast kosovskih institucija. Politički lideri kosovskih Srba i beogradske vlasti ne priznaju tzv. Međunarodnu civilnu kancelariju koja je otvorena u skladu sa famoznim planom Martija Ahtisarija.
 
Kosovo i Metohija

Balkan kao osnova za novi svetski poredak

Jelena Guskova   
petak, 27. mart 2009.
Srbija je značajna zbog toga što je 15 godina zadržavala sprovođenje ideje globalnog upravljanja iz jednog centra u svetu. Zrelost savremene civilizacije zavisiće od toga kako će se rešavati problemi na Balkanu.
 
Kosovo i Metohija

Španija povlači trupe sa Kosova i Metohije

Branislav Đorđević   
subota, 21. mart 2009.
Odluka da se ne prizna nezavisnost Kosova samo je dosledno poštovanje međunarodnog prava. Zato je Španija lako odbacila neosnovane optužbe da je „pro-srpski“ orijentisana, već da je „pro-zakonski“ usmerena, bez obzira šta o tome misle njeni saveznici i prijatelji.
 
Kosovo i Metohija

Kriza povodom Kosova

Jan Benkroft   
subota, 21. februar 2009.

EU je i dalje opterećena nedostatkom konsenzusa u vezi s Kosovom, pošto Španija, Slovačka, Grčka, Rumunija i Kipar – svaka ponaosob duboko svesna sopstvenih unutrašnjih nacionalnih neprilika u vezi sa samoopredeljenjem – odlučno uskraćuju priznavanje nezavisnosti.

 
Kosovo i Metohija

Srbija državno-pravnim sredstvima nije uspela da umiri Kosovo

Holm Zundhausen   
četvrtak, 12. februar 2009.

Srbija nije jedina zemlja koja je izgubila teritoriju. Evropska istorija 20. veka puna je gubitaka – u teritorijama i u ljudstvu. Srpskoj politici nije uspelo da umiri Kosovo. 

 
Kosovo i Metohija

Miki Maus nezavisnost (Srbija – Kosovo – Albanija)

Din Kalimniou   
utorak, 03. februar 2009.

Predati kontrolu Kosova i Metohije u ruke takvim organizacijama je isto kao vratiti Avganistan u ruke talibana. Nije bilo nikakvih garancija za sigurnost i bezbednost izuzetno male srpske manjine.

 
Kosovo i Metohija

Albanologija u funkciji politike „krvi i tla“

Vladislav B. Sotirović   
ponedeljak, 29. jun 2009.

Istorijski izvori jasno govore da balkanski Šiptari vode poreklo sa Kavkaza, tačnije sa prostora kavkaske Albanije – države i naroda koji su tu postojali u Starom veku.

 
Kosovo i Metohija

Vidovdan – izbor između nebeskog i ovozemaljskog danas

Sveruski pokret „Kosovski front“   
subota, 27. jun 2009.

Ne mogu, niti imaju pravo potomci junaka palih 1389. godine na Kosovu polju da dopuste da sveta pravoslavna zemlja Kosovo i Metohija ponovo bude izgubljena za Srbe, nemaju pravo da njihovu žrtvu učine uzaludnom.

 
Kosovo i Metohija

UN papir trpi sve?

Petar Iskenderov   
sreda, 10. jun 2009.

Rezolucija 1244 u startu je bila mrtvorođena. Nije glavni problem što su njene odrednice sprovođene loše i što Rusija nije uspela da od svojih zapadnih partnera iskamči poštovanje duha i slova temeljnog dokumenta UN, već što je sve odluke o statusu Kosova Zapad usvojio još krajem 1998.

 
Kosovo i Metohija

Albanski narkoterorizam: „Kolumbijski sindrom“ na Balkanu i šire

sreda, 29. april 2009.

U poslednje vreme moćna politička, vojna, diplomatska i finansijska podrška „prištinskim vlastima“ od strane SAD i EU omogućila je albanskim kriminalnim klanovima da ponovo izazovu pravni poredak.

 
Kosovo i Metohija

Jedna tragedija – dva pogleda

Ana Radmilović   
ponedeljak, 06. april 2009.

Ljudi sa Kosova ne odlaze zbog straha od Šiptara, ni zato što smo sad i bez struje, ni zato što nam niko ne dolazi. Odlaze jer nemaju posla, jer su nam lideri zavađeni, jer smo izgubili nadu. Kada je bilo najgore – bili smo jedinstveni. Nismo jedinstveni, puno je zla, zato će Srbi nestati sa Kosova.“

 
Kosovo i Metohija

Obraćanje Savetu bezbednosti 23. marta 2009.

Boris Tadić   
četvrtak, 26. mart 2009.

Srbi su pre deset godina kažnjeni bombama, a kosovski Albanci deset godina kasnije, uprkos proterivanju Srba i paljenju njihovih kuća i crkava, bivaju nagrađeni time što je više od 50 zemalja priznalo nelegalnu nezavisnost naše južne pokrajine.

 
Kosovo i Metohija

Srpska kosovska golgota – viđena očima jedne Ruskinje

Dragomir Anđelković   
subota, 14. mart 2009.

Istrajne aktivnosti na širenju istine o Kosovu i stradanju tamošnjeg srpskog naroda, u Rusiji, Belorusiji, Grčkoj, Rumuniji, Kipru, ne samo što bi pobudile javno mnenje tih zemalja, već bi i tamošnje vlade podstakle da se sa nama energičnije bore za elementarnu pravdu.

 
Kosovo i Metohija

Uz pomoć suda do rešenja za Kosovo

Boris Tadić   
četvrtak, 19. februar 2009.

Strateška odluka moje zemlje da na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova odgovori obraćanjem Međunarodnom sudu pravde, posle odobrenja koje je prošle godine dala Generalna skupština UN, predstavlja tipičan primer zaokreta ka miru na  zapadnom Balkanu.

 
Kosovo i Metohija

Oslobođenje Kosova: Kraj jedne "beskonačne" priče

Holm Zundhausen   
utorak, 10. februar 2009.

Slučaj Kosova i slučaj RS jesu različiti skoro u svakom pogledu. Bosna je (još više nego Kosovo) jedna istorijski nastala pokrajina u čija su istaknuta obeležja, sve do rata 1992-1995, spadale multietničnost i multikulturalnost.

 
Kosovo i Metohija

Nova misija Bila Klintona

Rade Maroević   
petak, 16. januar 2009.

Bivši američki predsednik će postati jedan od lobista za međunarodno priznavanje Kosovo, a njegov prvi zadatak biće da ubedi Indoneziju, koja je do sada bila jedan od ključnih zaštitnika teritorijalnog integriteta Srbije u UN.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 19 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner