Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Povodom knjige Karle del Ponte "Lov: ja i ratni zločinci"

Jelena Guskova   
utorak, 06. januar 2009.

Knjiga Karle del Ponte malko raskriva zavesu nad zakulisnim igrama oko ostvarivanja interesa, svakakvim sredstvima, pojedinih zemalja i uskih grupa ljudi.

 
Kosovo i Metohija

Zašto nema jedinstva

Slobodan Samardžić   
petak, 26. decembar 2008.

Poziv ministra spoljnih poslova na državno jedinstvo došao je tek pošto su naši državni predstavnici pristali da se misija EULEKS rasporedi. Bez pristanka naše države njen dolazak bio bi i nelegalan i nelegitiman.

 
Kosovo i Metohija

Šest tačaka UN za opstanak Srba na Kosmetu

Goran Bogdanović   
četvrtak, 11. decembar 2008.

Jednoglasnom odlukom SB UN da podrži jasno definisane uslove Srbije vezane za raspoređivanje Euleksa priroda te misije je potpuno promenjena. Ovakvom odlukom SB UN potvrđena je Rezolucija 1244 kojom se garantuje suverenitet Srbije.

 
Kosovo i Metohija

Granice na Balkanu

Dejvid Bajnder   
utorak, 02. decembar 2008.

Trend usitnjavanja pokrenuli su sitni nacionalisti, a potpomogle Sjedinjene Države i one evropske sile koje su zaključile da je zgodno da eksploatišu i kontrolišu male feude nego da se suprotstave relativno velikoj i samosvojnoj federalnoj državi kakva je bila Jugoslavija.

 
Kosovo i Metohija

Kvazidržavnost kao instrument hegemonije: slučaj Kosovo (II)

Jelena Ponomarjova   
petak, 28. novembar 2008.

Premijer «nezavisnog» Kosova, Hašim Tači poznat kao «Zmija» odavno je u narkobiznisu; poslednjih godina on je organizovao fizičku eliminaciju svojih bivših kolega iz OVK – krupnih narkokrijumčara.

 
Kosovo i Metohija

Argumenti za evropsko rešenje kosovskog problema

Vojislav Koštunica   
četvrtak, 20. novembar 2008.

Posle izgradnje vojne baze Bondstil očigledan interes SAD je bio da stvori „nadziranu“ nezavisnost Kosova, pri čemu se preko Aneksa 11 Ahtisarijevog plana ostvaruje „nadziranje“ ove teritorije od strane NATO pakta.

 
Kosovo i Metohija

Intervju sa Noamom Čomskim

Biljana Đorović   
nedelja, 02. novembar 2008.

Odnos prema Srbiji postao je deo religiozne fundamentalističke doktrine o humanitarnoj intervenciji: prvi put se NATO direktno suprotstavio genocidnoj politici, sprečivši smrt i patnje ogromnog broja kosovskih Albanaca.

 
Kosovo i Metohija

Provera realnosti

Obrad Kesić   
četvrtak, 30. oktobar 2008.

Američke i mnoge evropske diplomate vole da kažu: „Morate da prihvatite realnost da...” kao uvod u svoje argumente kojima od drugih država traže da urade ono što oni hoće i kao opravdanje za ono što njihove vlade odluče da rade – bez obzira na međunarodno pravo.

 
Kosovo i Metohija

Ahtisarijev Nobel i srpska kosovska muka

Đorđe Vukadinović   
nedelja, 19. oktobar 2008.

(Iz Arhive NSPM-a, 19.10.2008)

Ahtisari zaista nije bio nikakav „mirovni posrednik“, već samo prenosilac poruka sa najvišeg nivoa zvanične američke administracije i nezvaničnih centara globalne moći.

 
Kosovo i Metohija

Kobne posledice kosovskog primera

Noam Čomski   
nedelja, 05. oktobar 2008.
Rusija je mogla da toleriše uključivanje bivših ruskih satelita u NATO da NATO nije bombardovao Srbiju i nastavio da se širi. Insistiranje na priznanju nezavisnosti Kosova je kap koja je prelila čašu.
 
Kosovo i Metohija

Šest tačaka – izveštaj Generalnog sekretara

Ban Ki Mun   
sreda, 31. decembar 2008.

Rekonfiguracija UNMIK-a je pravovremena i neophodna, kako bi se UNMIK u potpunosti prilagodio okolnostima koje preovladavaju na terenu. Ona se odvija na transparentan način, i u skladu je sa striktno neutralnim stavom Ujedinjenih nacija po pitanju statusa Kosova.

 
Kosovo i Metohija

Kontra-Euleks

Slađan Nikolić   
utorak, 16. decembar 2008.

Moć Euleksa i separatističko-terorističkih institucija “nezavisnog Kosova” zavisi od pristanka, poslušnosti, pokornosti i saradnje Srba. Bez učešća Srba izvori njihove političke moći neće moći da se napajaju i biće nemoćni da sprovedu svoje planove.

 
Kosovo i Metohija

Kvazidržavnost kao instrument hegemonije: slučaj Kosovo (III)

Jelena Ponomarjova   
sreda, 03. decembar 2008.

Samo Kosovo ostaće simbol siromaštva, korupcije i kriminala sve dok transnacionalne kompanije budu zainteresovane za podršku mafijaškoj vladajućoj klasi.

 
Kosovo i Metohija

Srpska politika kratkog daha

Dragomir Anđelković   
ponedeljak, 01. decembar 2008.

Pokazuje se ponovo da smo mi, odnosno naša vlast, ljudi kratkog daha. I kada se ne radi o zloj nameri, o namernom zanemarivanju i otupljivanju deklarisane nacionalne politike, radi se o površnosti i nemaru.

 
Kosovo i Metohija

Kvazidržavnost kao instrument hegemonije: slučaj Kosovo (I)

Jelena Ponomarjova   
petak, 21. novembar 2008.

Kosovo je izmišljena država, i zato svih 60 strana teksta ustava pokrajine nema nikakvo značenje.

 
Kosovo i Metohija

Euleks može i bez odluke Saveta bezbednosti

Biljana Mitrinović   
utorak, 18. novembar 2008.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Stjuart DŽons izjavio juče da predsedničko saopštenje SB UN, na kome insistira Beograd, nije preduslov za razmeštanje misije EU na Kosovu.

 
Kosovo i Metohija

Da li je moguć "statusno neutralan" Euleks?

Živadin Jovanović   
petak, 31. oktobar 2008.

Srbija spremna da se saglasi sa razmeštanjem Euleks-a na Kosovu i Metohiji pod određenim uslovima, čini se da je zvanični stav državnog vrha i Vlade. Među uslovima Srbije pada u oči i to da Euleks bude „statusno neutralan“.

 
Kosovo i Metohija

Euleks ante portas

Ivana Janković   
nedelja, 26. oktobar 2008.

Iz zapadnih diplomatskih izvora stižu glasovi da je dogovor sa Beogradom na pomolu, a šef misije EU na Kosovu Iv de Kermabon je izjavio da očekuje da će do kraja zime Euleks biti raspoređen na celom Kosovu.

 
Kosovo i Metohija

Podela Kosova raspolućuje Srbiju

Branko Radun   
sreda, 08. oktobar 2008.

Ne samo da se pričom o podeli slabi naša pozicija oko inicijative u skupštini UN već se stvara jedna dublja strukturalna pometnja. Ovim se narušava dosadašnji, barem i formalni koncenzus po pitanju platforme vlade oko pregovora oko Kosova.

 
Kosovo i Metohija

Siva zona

Ivan Stoilković   
subota, 04. oktobar 2008.
Nikada u istoriji nije bilo jednostavno biti građanin parčeta zemlje pod imenom Republika Makedonija, a danas je to, skromno rečeno, surovo nezahvalna pozicija.
 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 19 od 25
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner