Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Poruka daždevnjaka Srbima na Kosmetu

Aleksandar Dikić   
subota, 22. oktobar 2011.

Prvi poraz već se desio i poraženi je izbačen iz trke, a to je Tačijeva vlada, koja je pokazala slabost i impotentnost da integriše ostatak srpske zajednice severno od Ibra, iako je u predizbornoj kampanji obećavala povratak prognanih.

 
Kosovo i Metohija

Zovite nas kako Ustav nalaže

Janja Gaćeša   
petak, 07. oktobar 2011.

Povratnici u Osojanu bukvalno su mesecima  živeli u kavezu. Dobijanje dozvole za njihov obilazak bilo je pravo umeće, a toliko godina posle oni kažu da se i dalje osećaju kao ekperiment. Njihov povratak, nažalost, nije doneo bolji i mirniji život Srbima u Metohiji.

 
Kosovo i Metohija

Bumerang meci u NATO arsenalu

Aleksandar B. Đikić   
petak, 30. septembar 2011.
Da se razumemo, niko ne sme da se zavarava da će oni koji nam otimaju Kosovo, priznati krivicu, ili dati neko objektivno tumačenje, ali naše je da pitamo, da tražimo da pokrećemo, da se borimo.
 
Kosovo i Metohija

Kosovo između oluje i povetarca (II)

Aleksandar B. Đikić   
petak, 09. septembar 2011.

Valjda smo dovoljno iskusan narod da možemo sagledati da tamo gde nema institucija države Srbije, nema više ni srpskog naroda. Ko može da živi u zabludi da će Srbi tražiti  pomoć od šiptarskih lekara, ili da će dozvoliti deci da uče o junaštvu Adema Jašarija.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo između oluje i povetarca

Aleksandar B. Đikić   
utorak, 09. avgust 2011.

Sigurno da pada u oči izuzetno angažovanje Nemačke u poslednjim događajima na Kosovu. Te komandant KFORa – Nemac, te dodatni kontingent nemačkih vojnika, te portparol KFOR-a sa problematičnim izjavama – Nemac, te sprečavanje održavanja sednice SB UN.

 
Kosovo i Metohija

Kosovska Mitrovica – jedan grad, dva sveta

Dragiša Spremo   
ponedeljak, 01. avgust 2011.

S obzirom na geografske karakteristike, Kosovska Mitrovica je još od najranije prošlosti smatrana kosovskom kapijom na Ibru i Sitnici. Prirodnom kapijom koja je bila svojevrsni zaštitni bedem od neprijateqskih upada ka severnim srpskim posedima u Raškoj.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo Polje - svaki kamen istorija

Dragiša Spremo   
ponedeljak, 27. jun 2011.

Na centralnom delu Kosova polja je monumentalni Spomenik kosovskim junacima. Nešto severnije, ali u neposrednoj blizini, Muratovo i Gazimestan turbe, a neposredno uz reku Sitnicu nalazi se veliko rudarsko naselje Obilić.

 
Kosovo i Metohija

Kako smo delili Kosovo

Milan Dinić   
sreda, 08. jun 2011.

Đinđić se u pogledu podele uglavnom oslanjao na predloge Dobrice Ćosića, koji tvrdi da se Đinđić sa njim, oko toga, u potpunosti slagao. Đinđić ga je obaveštavao i o pismima koja je poslao međunarodnim zvaničnicima apelujući da se pristupi pravičnom rešavanju pitanja Kosova.

 
Kosovo i Metohija

Da li je moguća podela Kosova i Metohije

Radoman Jović   
nedelja, 08. maj 2011.

I laicima je sada jasno u kakvim uslovima se pristupilo pregovorima. Izdiktirano je šta ne sme biti predmet razgovora, dakle sve ono što bi moglo na bilo koji način da zadire u nezavisnost, suverenitet i teritorijalnu celovitost tzv. države Kosova.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo je naš Jerusalim

Vuk Jeremić   
četvrtak, 17. mart 2011.

 Kosovo je naš Veli Fordž i Jorktaun, naš Alamo i Getisburg, naš Perl Harbur i Ivo DŽima - sve u jednom. O njemu noću sanjamo, i za njega se molimo u crkvi. Ono je zenica našeg oka, i naš Jerusalim.

 
Kosovo i Metohija

Ohrabreni da ubiju

Janja Gaćeša   
petak, 21. oktobar 2011.

Ako se zna da se na Kosovu i Metohiji za zločine nad Srbima ne odgovara naravno da će pucati na nas. Ako se na severu pokrajine međunarodna zajednica, na papiru statusno neutralna, direktno stavlja na stranu takozvane kosovske države, naravno da će vas ohrabriti na svaki zločin.

 
Kosovo i Metohija

Kako su nas integrisali u tzv. kosovske institucije

Janja Gaćeša   
subota, 01. oktobar 2011.

Mi smo bili isti oni Srbi iz 1999, 2000, 2001, 2002, 2003,... kojima je sada ostavljeno da sami odluče da li će plaćati račune za utrošenu električnu energiju. Nedeljama smo bili u mraku, trpeli i čekali da neko na višem nivou preuzme stvar u svoje ruke.

 
Kosovo i Metohija

Vrtlozi ibarskog rubikona

Aleksandar Dikić   
ponedeljak, 19. septembar 2011.

Krik narodnog nezadovoljstva ne treba da bude upućen Beogradu jer odatle ruka spasa ne može da dođe, već prema Njujorku i Briselu koji su pre svega odgovorni kako za bezbednost, tako i za međunacionalne odnose na Kosovu.

 
Kosovo i Metohija

Srbija i EU - nikad kraja ucenama

Milan Dinić   
sreda, 31. avgust 2011.

Pošto su se srpske političke strukture pravile da Kosovo nije predočeno kao uslov, sada se prave da tako nešto ne čuju, ocenjujući takve zahteve kao "neprihvatljive". To je kao kada je detetu "neprihvatljivo" da mora da uradi kako mu roditelji kažu.

 
Kosovo i Metohija

Kosovski vrtlog

Stefan Dragičević   
ponedeljak, 01. avgust 2011.

Sad kreću novi uslovi. Hag je prevaziđen, sledeća barikada je njemački Bundestag. Još kad se Robert Kuper pojavi kao glavni mirotvorac između Beograda i Prištine sve ima da miriše na Holbruka. Kompromis nema alternativu!

 
Kosovo i Metohija

Od tehničkih do dobrosusedskih odnosa

Stefan Dragičević   
utorak, 12. jul 2011.
Faktički, politika Srbije prema Srbima na Kosovu postepeno završava svoj vek trajanja, a način je više nego tragikomičan, i ona pitanja na kojima Tačijeva Vlada ne insitira, Beograd predaje. Više niko i ne insistira na UNMIK.
 
Kosovo i Metohija

Gazimestan u začaranom „krugu dvojke“

Aleksandar B. Đikić   
petak, 10. jun 2011.

Veliki je raskorak između zdravorazumskih pogleda na politička rešenja (da za sad izostavimo ekonomska) naroda koji mora da trpi, i pogleda njegove elite koja mu sudbinu određuje. Naravno da je najveći izazov rešavanje kosovskog političkog čvora.

 
Kosovo i Metohija

Podela Kosova, ili daj šta daš

Mladen Đorđević   
petak, 20. maj 2011.

U politici ništa ne treba da bude tabu, pa ni ideja o podeli Kosova, ali je pitanje je na koji bi se način ona danas odrazila na Srbiju. Prema mnogim mišljenjima, imala bi katastrofalne posledice, ne samo po Srbe južno od Ibra.

 
Kosovo i Metohija

Savetodavno mišljenje o Kosovu: Propuštena mogućnost ili pehar pun otrova?

Hurst Hanum   
subota, 30. april 2011.

Najveće sile kao što su Kina, Rusija, Indija i većina država Latinske Amerike, Afrike i Azije, odbile su da se ukrcaju na taj voz koji predvode SAD i UN. Sve dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost, te države neće promeniti mišljenje.

 
Kosovo i Metohija

Pregovori kao meka kapitulacija?

Radoman Jović   
utorak, 08. mart 2011.

Tokom pregovora, ako ne i na samom početku, srpska strana će se suočiti sa mnogim problemima, počev od izbora mesta pregovaranja, preko statusa prištinske delegacije, zatim posredničke uloge EU pa sve do tema na dnevnom redu i očekivanog tvrdog stava Prištine.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 13 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner