Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Kosovo ipak nije država

Goran Cvetić   
četvrtak, 10. februar 2011.

MSP navodi da je rezolucija 1244 i dalje na snazi, ali da su navedena lica delala mimo pravnog režima ustanovljenog tom rezolucijom. MSP navodi da se ne bavi pitanjem da li Kosovo ispunjava uslove za postojanje kao država, niti da li su priznanja legalna i da li prozvode pravno dejstvo.

 
Kosovo i Metohija

Šta misle Srbi na Kosovu o Martijevom izveštaju, izborima, Tačiju i Beogradu

Ana Radmilović   
četvrtak, 03. februar 2011.

Na Kosovu ne postoji javnost. Srbija se, iz svojih razloga, nije potrudila da na Kosovu ima svoje novine, novinare, televiziju koja se zaista bavi celim Kosovom a ne samo severom. Posledica toga je nepostojanje javne misli.

 
Kosovo i Metohija

Kosmetske nedoumice uoči dijaloga sa privremenim institucijama

Milisav Stanković   
nedelja, 30. januar 2011.

Nakon usvajanja Rezolucije 1244 SB UN, nijedna vlada Srbije nije ponudila plan „suštinske autonomije“. Umesto toga, lansirane su parole poput „najveća moguća autonomija“, „autonomija kakvu svet ne poznaje“.

 
Kosovo i Metohija

Tako blizu, a tako daleko - Kosovo i Metohija u 2010.

Mario Brudar   
sreda, 19. januar 2011.

Vlastima u Beogradu je posle ovakve rezolucije, koju je londonski Gardijan nazvao primerom „konstruktivne dvosmislenosti“, i nepovoljne odluke MSP ostavljeno koliko-toliko manevarskog prostora pošto je odlučeno da dijaloga ipak bude.

 
Kosovo i Metohija

Nije bilo logora OVK, Martijev pristup me podseća na Gebelsa

Hašim Tači   
četvrtak, 30. decembar 2010.

Izveštaj Dika Martija je dokument jedne političke odmazde. Ja nemam šta da krijem. Svi ti nagoveštaji su ispitani od strane UN, UNMIK-a i Euleksa. Ispostavilo se da su lažne. Bilo kako bilo, ja sam otvoren za dalja istraživanja.

 
Kosovo i Metohija

Zaljubljena dama u žutoj kući

Aleksandar B. Đikić   
sreda, 22. decembar 2010.

Ovi pregovori su jedinstvena prilika da se nepravda ispravi. Druge prilike neće biti, a nepravda će se ispraviti samo ako se ne posmatra kao tehničko, već kao suštinsko pitanje, koliko srpsko, toliko i evropsko.

 
Kosovo i Metohija

Da li Srbi treba da uđu u Tačijevu vladu?

Milivoje Mihajlović, Slobodan Petrović   
ponedeljak, 20. decembar 2010.

Mihajlović: Ko god od Srba uđe u tu kosovsku vlast, imaće ozbiljne probleme. Petrović: Mi nismo navijačko udruženje nego ozbiljna partija kojoj je suštinski interes srpske zajednice iznad svega.

 
Kosovo i Metohija

Jedan patetičan san – ili zašto Kosovo ne može da postane „Kosova Republjik“

Ana Radmilović   
sreda, 01. decembar 2010.

Najveći problem, međutim, ne predstavljaju države na čije delove svealbanski san pretenduje, već sam taj san, odnosno ono mesto gde se san najviše zapatio. To je, naravno, Kosovo.

 
Kosovo i Metohija

I opet Kosovo i opet "kvazikosovski kvaziizbori", i opet, dakle, Tamni vilajet

Ana Radmilović   
ponedeljak, 22. novembar 2010.

Na Kosovu dakle treba stvoriti život tamo gde je već postojao, pa je ubijen, sravljen sa zemljom, srušen kao groblja što su srušena i već je toliko vremena prošlo da je ostao samo pepeo.

 
Kosovo i Metohija

Ako mi sami ne sredimo situaciju na severu, srediće je neko drugi

Oliver Ivanović   
utorak, 02. novembar 2010.

Bilo bi tragično da se tumačenje strategije Srbije prepusti pojedincima i njihovom „osećaju“. To bi poljuljalo kredibilitet vlade Srbije ne samo među Srbima, nego i među kosovskim Albancima i strancima.

 
Kosovo i Metohija

Srpsko Nerodimlje nestaje sa geografskih karata

Dragiša Spremo   
nedelja, 06. februar 2011.

U vreme poslednjih velikih sukoba na Kosovu i Metohiji uništeni su i preostali tragovi srednjevekovnog Nerodimlja, koji su punih pet vekova odolevali osmanskoj okupaciji.

 
Kosovo i Metohija

Strogo kontrolisana principijelnost

Marinko Lolić   
četvrtak, 03. februar 2011.

Bez obzira kako ko politizirao, korektno ili nekorektno, sasvim je jasno da se politički aspekt i efekat ovog problema teško može prenebregnuti, ne samo kad je reč o izvršiocima ovog zločina, već i o njihovim zaštitnicima na Zapadu.

 
Kosovo i Metohija

Srpske svetinje u Metohiji - anđeli polomljenih krila

Dragiša Spremo   
sreda, 19. januar 2011.

Na jugu Metohije zapaljeno je, porušeno i opustošeno desetine pravoslavnih hramova, uglavnom iz XIV beka, iz vremena kralja Milutina, Stefana Dečanskog, cara Dušana i njihovih savremenika.

 
Kosovo i Metohija

Dušanova carska lavra

Dragiša Spremo   
petak, 07. januar 2011.

Sačuvani fragmenti fresaka u hramu Svetih Arhanđela svedoče o monumentalnosti, snazi i lepoti živopisa. Freske ovog manastira predstavljale su nesumnjivo kapitalna dela srpske srednjovekovne umetnosti i sa žaljenjem se mora reći da ona nisu mogla da odole ,,zubu vremena".

 
Kosovo i Metohija

Deset vekova Markovog grada

Dragiša Spremo   
utorak, 28. decembar 2010.

Prvi pomen Zvečana vezan je za ime bugarskog cara Simeona, s kraja IX i početka X veka, za koga se kaže da je u mnogobrojnim ratovima Vizantije imao uspeha i da je sagradio veliki broj gradova i tvrđava na balkanskom poluostrvu – „sve do Zvečana na stavama Ibra i Sitnice".

 
Kosovo i Metohija

Trgovina organima na Kosovu: dva pogleda na Martijev izveštaj

Karla Del Ponte, Florans Artman   
sreda, 22. decembar 2010.

Tela su se pojavljivala u jezerima. Nismo imali podršku od strane NATO, jer su oni bili saveznici sa OVK. UNMIK nam nije davao dokumentaciju koju smo tražili.

 
Kosovo i Metohija

Da li imamo razloga da se radujemo izveštaju Dika Martija?

Ana Radmilović   
petak, 17. decembar 2010.

Nekoj eventualnoj novoj Srbiji možda bi jednog dana pomogao podatak da je predsednik te stvari koju zovu Kosova Republjik jedan Tači, kriminalac, trgovac stvarima koje nisu baš legalne, a ni humane.

 
Kosovo i Metohija

Preko Račka do Velike Albanije

Vladislav B. Sotirović   
četvrtak, 25. novembar 2010.

Prilikom pogreba u Račku pripadnici OVK su održali govore u slavu ubijenih kao zaslužnih boraca ove formacije, ali i kao sledbenike ideologije stvaranja Velike Albanije i tako potvrdili politiku rukovodstva RS.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo kao „subjekat međunarodnog prava“

Matej Savić   
ponedeljak, 15. novembar 2010.

Postoje dva teorijski ustanovljena gledišta koja tretiraju pojam nastanka država u modernoj, tj. sadašnjoj međunarodnoj zajednici. Država nastaje sticanjem tri elementa državnosti: teritorija, stanovništvo i vlast, odnosno suverenitet.

 
Kosovo i Metohija

Predlog platforme za pregovore Srbije i Kosova

Centar za novu politiku   
sreda, 22. septembar 2010.

Cilj je da platforma pokrene debatu o najvažnijem nacionalnom pitanju. Centar za novu politiku smatra da je nacionalni interes broj jedan i da ne sme da bude stvar tajnih pregovora koji se vode po kabinetima.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 13 od 25
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner