Početna strana > Rubrike > Ekonomska politika
Ekonomska politika
Ekonomska politika

Evrozona – rast rizika kod spasavanja Španije i Italije

Oksford analitika   
ponedeljak, 14. maj 2012.

Situacija Španije se pogoršava i činjenicom da njene banke moraju preduzeti prikupljanje sredstava u klimi koja je postala sve nepovoljnija. Italija je u boljem položaju: već je ograničila budžetski deficit i obezbedila značajna sredstva.

 
Ekonomska politika

Evropska demokratija nas može spasti evra

Sajmon DŽenkins   
četvrtak, 26. april 2012.

Sve dok evro u svojim okovima drži kontinentalnu ekonomiju – koja se nalazi u stanju oštre štednje – do političke stabilnosti, ili njenog povratka na porast nikada neće doći.

 
Ekonomska politika

Fiksni kurs, uvođenje evra ili devalvacija

Jovan B. Dušanić   
petak, 13. april 2012.

Ono čime su se naši ekonomski „reformatori“ i njihovi neoliberalni istomišljenici od 2000. posebno ponosili jeste stabilan kurs dinara i „zdrav“ bankarski sistem, koji je skoro u celini prepušten u ruke inostranog kapitala.

 
Ekonomska politika

Razvojna BRIKS banka

Milan Purić   
subota, 31. mart 2012.

Prst u oko svetskim finasijskim moćnicima završio se po njega kako se završio. Zbog toga je na samitu posebno naglašeno pravo afričkih zemalja na pomoć i saradnju sa BRIKS-om, nasuprot izjavi državnog sekretara Hilari Klinton o navodnoj želji pre svega Kine da eksploatiše afričke države.

 
Ekonomska politika

Neoliberalizam i kriza

Jovan B. Dušanić   
ponedeljak, 19. mart 2012.

U vreme vladavine neoliberalizma otišlo se još dalje i mi danas živimo u vremenu globalne masovne kulture zasnovane na tržišnim principima i individualnim slobodama.

 
Ekonomska politika

Da li je “deportacija” u mrzovoljnu EU nagrada ili kazna za Srbiju?

Miroslav N. Jovanović   
četvrtak, 01. mart 2012.

U Srbiji nema otvorene rasprave o odnosu Srbije i EU. Kakva je to rasprava kada sam vrh vlasti već godinama uz punu pomoć i podršku medija potpuo nekritički puni uši narodu da je EU jedini put?

 
Ekonomska politika

Raslojavanje sever-jug kao simptom sve dublje evropske krize

Aleksandar Kostić   
ponedeljak, 20. februar 2012.

Brojna su mišljenja, naročito u Nemačkoj, da za Grčku više nema nade, a nedavni izveštaj Evropske komisije naveo je da je ukupno 12 zemalja evrozone i dalje ozbiljno ugoženo zbog javnog duga i nedovoljne konkurentnosti.

 
Ekonomska politika

Fijasko neoliberalizma, ili početak kraja neobuzdane mantre o slobodnom tržištu

Branko Vasiljević   
ponedeljak, 06. februar 2012.

Doktrina slobodnog tržišta kao mantra se nameće svim zemljama, posebno zemljama u razvoju i u tranziciji. Radikalni šok-terapijski reformatori žale se da je liberalizacija bila nedovoljno brza i nedovoljno radikalna.

 
Ekonomska politika

Kako su Amerikanci otišli iz Železare Smederevo

Jovan Stojković   
sreda, 01. februar 2012.

Oni koji se sećaju dolaska Amerikanaca u Železaru u Smederevu i prvih nesporazuma dve kulture, dva naroda, dva sistema rada, poimanja rada i struke... koji su eskalirali u štrajk, verovatno će biti iznenađeni ovakvim fer i korektnim rastankom.

 
Ekonomska politika

Svetska dužnička kriza i izvoz Srbije

Mlađen Kovačević   
četvrtak, 12. januar 2012.

Zatvaranje jedne od visokih peći u kompaniji Ju es stil u Smederevu i usporavanje uvoza u evrozoni, i u još nekim zemljama imali su za posledicu da je robni izvoz u oktobru (izražen u evrima), za samo 4,8 odsto bio veći nego u istom mesecu 2010.

 
Ekonomska politika

Pinokio objašnjava privlačenje stranih ulagača u Srbiju

Miroslav N. Jovanović   
sreda, 02. maj 2012.

Ekonomska nauka i uspešna praksa odavno su odgovorile na moguću nedoumicu o najprikladnijem načinu za privlačenje ulagača iz inostranstva. Ti načini su da se ulagačima ponudi veliko tržište, društvena stabilnost, dobra infrastruktura, pouzdani i konkurentni lokalni dobavljači i obrazovana radna snaga.

 
Ekonomska politika

Da li EU mora propasti?

Božidar Maslać   
subota, 21. april 2012.

Kada uzmemo u obzir da je većina preduzeća sa sedištem u Evropi proizvodnju odavno prenela u zemlje sa nižim nadnicama, perspektive EU postaju još mračnije. Evropa je osuđena na siromaštvo.

 
Ekonomska politika

Četiri godine SSP-a sa EU - ekonomski gubici i pravni haos

Dejan Mirović   
utorak, 03. april 2012.

O kakvoj se zloupotrebi člana 72 SSP od strane EK radi, najbolje pokazuje poređenje sa Nemačkom. Za razliku od ineretnog stavu Vlade Republike Srbije povodom odnosa nacionalnog i prava EU

 
Ekonomska politika

Odgovor Jovanu Dušaniću ili o tzv. neoliberalizmu

Boško Mijatović   
četvrtak, 29. mart 2012.

Dušanić kritikuje i vladu i nas i tzv. neoliberalizam isključivo sa ideoloških pozicija, bez prevelikog obaziranja na argumentaciju, dok mi pokušavamo da u kritici vlade upotrebimo argumente ekonomskih, pa i političkih nauka.

 
Ekonomska politika

Dosije Sartid

Pavle Popović   
petak, 16. mart 2012.

Vladini zvaničnici su davali neuverljiva obrazloženja o razlozima za preuzimanje i stanju same železare, posebno mogućih dugovanja Ističu se visoke zalihe repromaterijala u vrednosti oko 100 miliona evra, ali nema odgovora da li su te zalihe i deo već utrošenog repromatetrijala plaćeni.

 
Ekonomska politika

Opadanje rejtinga svetskih agencija za rejting

Jovan B. Dušanić   
ponedeljak, 27. februar 2012.

Sve tri ranije navedene rejting agencije osnovane su krajem HIH i početkom HH veka i njeni su klijenti bili investitori koji su im plaćali za ocene njihovih potencijalnih investicija – ulaganja u hartije od vrednosti. Što su ocene bile tačnije investitori su bili zadovoljniji.

 
Ekonomska politika

Đilas protiv Đilasa

Branko Pavlović   
utorak, 07. februar 2012.

Kad se završi celokupna potrebna saobraćajna infrastruktura neophodna za funkcionisanje mosta preko Ade, cena će se približiti celoj milijardi evra. Šta smo sve mogli da uradimo od tih dodatnih para, sami zaključite.

 
Ekonomska politika

Remontovanje centralnih banaka

DŽon Kigin   
ponedeljak, 06. februar 2012.

Usvajanje ciljanja nominalnog BDP, tako što bi se centralne banke obavezale na ekspanzivnu politiku, imalo bi samoispunjavajuće efekte u odnosu na očekivanja. Ovo bi se znatno razlikovalo od dosadašnjih mera davanja kredita na sve strane 

 
Ekonomska politika

Drugi talas ekonomske krize i Srbija

Slobodan Antonić   
petak, 13. januar 2012.

Građani Srbije još nisu u potpunosti osetili sve posledice pogrešne ekonomske i državne politike nakon 2000. Ali, račun za te greške neminovno će da pristigne. Građani će tada tražiti da stara elita ode, a da dođe nova elita.

 
Ekonomska politika

Ekonomski „Magnum krimen“

Pavle Popović   
nedelja, 08. januar 2012.

Pojedinci koji su oblikovali i predlagali odnosno sprovodili reformske mere moraju da odgovaraju za počinjena zlodela, ne samo da bi se pravda zadovoljila već da bi se sprečilo ovako ili slično neodgovorno ponašanje u budućnosti.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 11 od 34
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner