Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

(Homo)seksualno vaspitanje u vojvođanskim školama

Aleksandar Kostić   
utorak, 08. oktobar 2013.

Komentarisati Dačićevo licemerje odavno je postalo nepotrebno, kao što ni njegova briga za sadržaj školskih udžbenika ne služi ničem drugom osim pokušaju umanjenja štete koju zbog svoje politike sebi u kontinuitetu nanosi. 

 
Kulturna politika

Rekontekstualizacija Igora Marojevića

Marinko M. Vučinić   
četvrtak, 03. oktobar 2013.

Za Igora Marojevića je vrhunac njegovog čitanja u novom kontekstu Njegoša svođenje najvećeg srpskog pesnika na socijalno-operacionalizovanog klasika, svojevrsnu zbirku poslovica, odnosno „našu“ kreativno patrijarhalnu preteču priručnika za svakodnevicu kakav je „Put kojim se ređe ide“ Skota Peka.

 
Kulturna politika

Boj u ulici Kosovskoj

Milutin Dimitrijević   
subota, 21. septembar 2013.

A možda ovo možemo gledati i sa vedrije strane; naime, kad je država spremna da se ovako efikasno sa „sivom udžbeničkom ekonomijom“, kakve tek muke čekaju Darka Šarića, Mišu Bananu, građevinsku mafiju i ostale mutne likove? Samo da dođu na red. 

 
Kulturna politika

Ćirilica više od lingvistike

Miodrag Kojić   
četvrtak, 05. septembar 2013.

Da li je došlo vreme za odricanje od naše prošlosti i naših časnih predaka i da li je počelo sprovođenje zahteva o promeni kolektivne svesti kao što je to javno, neskriveno i nedostojno traženo od nas.

 
Kulturna politika

Pismo kao državotvorno pitanje, ili o jednom sumnjivom "bogatstvu"

Maja Radonić   
nedelja, 11. avgust 2013.

Kao što ne znam tačno zašto nas nameravaju uništiti ili makar to što ostane preimenovati, a nameravaju, nije više ni važno što, zbog nečega je u svemu tome jako bitno da ne znamo koje nam je pismo, naravno ni jezik uskoro, a posle toga ni ime.

 
Kulturna politika

O siromaštvu jezika i duha

Ana Radmilović   
utorak, 30. jul 2013.

Šta vam još ostaje? Čitate tekstove na Internetu, ljutite se na autore koji pišu latinicom. Mrzite latinicu, kažete – to nije srpsko pismo. Lovite hrvatske reči, i predajete ih Hrvatima ne znajući da su to vaše reči. Vaša je kriva kriva predodžba da postoje svi ovi novi jezici, iznikli iz srpskog. Po Vuku.

 
Kulturna politika

Razlozi za ćirilicu

Vladislav Đorđević   
subota, 20. jul 2013.

Korišćenje dva pisma u jednom nacionalnom korpusu dovodi do nepotrebnih gloženja. U normalnoj državi ne bi bila potrebna udruženja poput „Ćirilice”, jer bi se podrazumevalo da jedan narod ima jedno pismo. U uslovima jednoazbučja ne bi bili potrebni ni članci, knjige, televizijske emisije i drugi oblici kulturnog angažovanja u prilog ovog ili onog pisma.

 
Kulturna politika

Filmsko ponižavanje Srbije

Mihailo B. Đaković   
ponedeljak, 15. jul 2013.

Čak i ova nakardna imena, koja nemaju nikakve veze sa našim stvarnim jezikom, pokazuju koliko je filmskim stvaraocima stalo do bilo kakve, čak i formalne jezičke verodostojnosti.

 
Kulturna politika

Ve De Raka

Vladimir Kecmanović   
petak, 12. jul 2013.

Zanimljivo je da se vršilac zgražava što se jedan profesor univerziteta – Tešić – ružno obraća njemu – drugom profesoru univerziteta. U Tešićevom slučaju je to što je profesor univerziteta u većem delu teksta otežavajuća okolnost, pošto je, uz honorar u Glasniku, primao drugu platu. 

 
Kulturna politika

Udvoričko pismo nezajažljivog honorarca

Radoš Ljušić   
ponedeljak, 08. jul 2013.

U SG zatekao sam 27 urednika i lager knjiga koji danas iznosi oko 630.000.000, te je neminovno smanje izdavačke delatnosti i otpuštanje urednika po ugovoru, koji rade i u drugim ustanovama.

 
Kulturna politika

Elizijum - nedorečena hiperbola o bogatim i siromašnim

Nikola Tanasić   
subota, 05. oktobar 2013.

Svet Elizijuma predstavlja hiperbolisanu ekstrapolaciju u Americi popularne teze o podeli stanovništva planete na jedan procenat bogatih i 99% ostalih, koji su, zajedno sa celom planetom, svedeni na status Trećeg sveta.

 
Kulturna politika

Homoseksualizacija psihoanalize

Vladislav Đorđević   
nedelja, 22. septembar 2013.

Savremena psihoanaliza je „homoseksualizovana” – podvrgnuta kontroli homoseksualaca. Knjige koje opravdavaju homoseksualizma deo su nastavnog plana i programa na mnogim univerzitetskim odsecima, posebno na psihologiji, antropologiji i sociologiji. Osim toga, homoseksualizam zadobija sve veće društveno priznanje i uticaj.

 
Kulturna politika

Jezički inženjering u Raškoj - nasilje u sociolingvističkoj bašti

Milivoje Pavlović   
petak, 20. septembar 2013.

Dok se u svetu broj jezika smanjuje, u našoj sociolingvističkoj laboratoriji njihov broj se veštački uvećava. U Srbiji mnogi ljudi samim rođenjem postaju poliglote.

 
Kulturna politika

Ideološka ostrašćenost Latinke Perović

Marinko M. Vučinić   
utorak, 20. avgust 2013.

Ni ulazak Hrvatske s takvim nasleđem u EU Latinka Perović ni u naznakama ne dovodi u pitanje. Naprotiv, Latinka Perović, u retko otvorenom i dosad nečuvenom tonu, jasno okrivljuje Srbiju za otpočinjanje brutalnog građanskog rata, i to „vraćanjem na devetnaestovekovni san”.

 
Kulturna politika

Lingvisti održali opelo ćirilici

Nemanja Vidić   
četvrtak, 01. avgust 2013.

U Zaključcima nema ni reči o tome da je srpska ćirilica kompatibilna s novim informatičkim tehnologijama. Upravo će te tehnologije obesmisliti lingvističku „nauku“ o dva srpska pisma, jer odskora pretraživač Gugl uz hrvatski jezik vezuje njegovu latinicu, a uz srpski jezik njegovu ćirilicu.

 
Kulturna politika

Kultura – prljavi ugao naše savesti

Nikola Pilipović   
subota, 27. jul 2013.

Samo pominjanje sume koje poseduje Narodni muzej u umetničkom blagu naveo čak i najneobaveštenijeg da shvati da se u kulturi najmanje radi o ''kulturi''! Dovoljno je reći da smo samo od kulturnog turizma koji u zadnjih par decenija postaje sve popularniji, od zatvaranja npr. Narodnog muzeja izgubili oko 20 miliona dolara!

 
Kulturna politika

Svođenje noćnog života na razumnu meru – korak u dobrom smeru

Bojan Panaotović   
petak, 19. jul 2013.

Predlaganje uvođenja reda u noćni život otuda ne predstavlja nikakav policijski čas i teror, već jednu od mera koje su neophodne kako bi se suprotstavilo haosu, divljanju, buci, destrukciji i kršenju osnovnih ljudskih prava.

 
Kulturna politika

Zašto je kulturi teško – i zašto EU nije rešenje, već generator problema

Pavle Ćosić   
subota, 13. jul 2013.

I šta se na kraju dogodilo? Kultura je zbog neshvatljive proevropske politike, u Srbiji zaista prestala da postoji. I neće je ni biti dokle god ne dođe do radikalne promene državne politike.

 
Kulturna politika

Politički protesti i priručnik protiv psihološke manipulacije

Mila Alečković Nikolić   
sreda, 10. jul 2013.

Ličilo je sve na nedavni protest za kulturu održan na Trgu Republike, protest na kome su u prvim redovima bili svi konformistički i korektni vladini novinari, a u zadnjem redu poneki siromašni umetnik, ili poslednji kulturni poslenik.

 
Kulturna politika

Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću

Gojko Tešić   
ponedeljak, 08. jul 2013.

Mnoštvo je onih koji se pitaju šta se dešava, zašto sve to, šta je uzrok ovoj vrsti beslovesnosti, ludila u ime Vaše, Vaše stranke, Vaše misije modernizacije Srbije.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 10 od 39
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner