sreda, 30. novembar 2022.
 Ћирилица | Latinica

Novi broj

Tema: Svetska ekonomska kriza i Srbija (II)
Baner

Prethodni brojevi

Baner

Pronađite NSPM na

&

Nove knjige

Baner

Edicija "Politički život"

Đorđe Vukadinović: Od nemila do nedraga

Baner
Baner
Baner

Časopis NSPM ili pojedinačne tekstove možete kupiti i u elektronskoj formi na Central and Eastern European Online Library

Baner
Baner
Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Politička nekrofilija Druge Srbije

Marinko M. Vučinić   
ponedeljak, 26. maj 2014.

Možda će se nakon smrti Dobrice Ćosića stvoriti uslovi da on ne bude više predmet stalnih politilkantskih i pamfletističkih napada već će njegovo književno delo biti predmet novih i objektivnih analiza.

 
Kulturna politika

Simbolička amnestija, ili slučaj Kristijana Golubovića

Dušan Stojmenović   
sreda, 07. maj 2014.

Sve veća popularnost Kristijana Golubovića je eklatantan primer kako medijsko krivotvorenje realnosti i instrumentalizacija javnog servisa mogu pozicioniranjem diskursa lošeg momka, dovesti dotle da upravo to loše, može biti i dobro. Vrlo dobro.

 
Kulturna politika

Poezija Istočnika - odbrana i poslednji dani

Marinko M. Vučinić   
četvrtak, 17. april 2014.

Ovakve odluke samo nagoveštavaju u kom će se pravcu u novom ministarstvu kulture kretati kreiranje i obrazovanje kulturne politike, što može da izazove veliku zebnju za očuvanje kontiniuteta srpske kulture.

 
Kulturna politika

"Samoupravljači" se ne slažu sa Teslinom sahranom

Dušan Zupan   
utorak, 11. mart 2014.

Drugi i verovatno glavni razlog protivljenja glasne manjine Srba protiv Tesline sahrane jeste tajming kada je došlo do potpisivanja sporazuma. Predizborno vreme. Strah da se potpisnici sporazuma ne okoriste činjenicom da su oni i jedino oni doprineli ovom civilizacijskom činu.

 
Kulturna politika

Evropske vrednosti i medijski svet

Aleksandar Lukić   
sreda, 05. mart 2014.

Mnogi „naši“ mediji su pod kontrolom stranaca iz te unije koja se „zalaže“ za medijske slobode. Ako i pored toga slobode nema, logično je zaključiti da te slobode nema ni tamo. Virtuelni medijski svet nije srpski ili balkanski specifikum. Zapadnjačka medijska sfera takođe je strogo kontrolisana.

 
Kulturna politika

47 Ronina i Srbi

Zlatko Bogatinovski   
petak, 14. februar 2014.

Osveta i samožrtvovanje 47 Ronina je vratila, i kasnijom formalnom odlukom Šogunata, poštovanje imena i poseda Asano Naganorija, ali i čast ostalim njegovim samurajima – kao i posao. Jer služili su „osramoćenoj“familiji Asano, pa zbog toga nigde nisu mogli da nađu posao kao ratnici.

 
Kulturna politika

Srbi, branite svoju samosvojnost!

Konstantin Kinčev   
četvrtak, 16. januar 2014.

Doputovao sam u Rusiju i krstio se. Najmanje poslednjih 10 godina važno mesto u stvaralaštvu Alise zauzimaju teme pravoslavlja i slovenstva. 2008. godine Kinčev i njegovi muzičari su održali na Trgu Republike u Beogradu kocert pod parolom Kosovo je Srbija.

 
Kulturna politika

Ambasadori u opancima

Zlatko Bogatinovski   
nedelja, 05. januar 2014.

Takav repertoar je u ovih 65 godina postojanja i rada „Kola“ obuhvatio preko 160 koreografija. Od rasturanja SFRJ 1991. godine, umesto jugoslovenskog etno - prostora, repertoar Ansambla  pokriva etnokoreološke oblasti Srbije i Crne Gore, kao i oblasti iz bivše Jugoslavije u kojima živi ili je živeo srpski živalj sa oko 40 koreografskih dela.

 
Kulturna politika

Konfesionalnost, a ne jezik ključni za razlikovanje Srba i Hrvata

Vladislav Đorđević   
nedelja, 22. decembar 2013.

Razlika između Srba i drugih štokavaca nije lingvistička nego konfesionalna. Stoga je za utvrđivanje srpskog nacionalnog identiteta verski činilac presudan. Lako je razlikovati Srbina i Mađara po jeziku, ali je nemoguće razlikovati Srbina i Hrvata po jeziku. Stoga je izgradnja pravoslavne verske svesti ključan činilac u izgradnji srpske nacionalne svesti.

 
Kulturna politika

Virtualni intelektualac kao agent virtualnog kapitala

Jovan Pavlović   
ponedeljak, 16. decembar 2013.

Oni koji drugačije misle „izabrali“ su da se povuku, nakon što su obesmišljeni, ismejani, marginalizovani. Koncentracijom virtualnog kapitala, i spremnošću da u datom momentu na datom mestu svojim prilivom obesmisli sve, sprečava se svaki oblik drugačijeg promišljanja.

 
Kulturna politika

Posledice "feminizacije" školstva na brak

Vladislav Đorđević   
subota, 24. maj 2014.

Činjenica je da devojčice, tj. devojke u srednjim školama – kao i u osnovnim – u proseku postižu bolje rezultate, da manje odsustvuju sa nastave i da su disciplinovanije. A da nije možda tu reč o suptilnoj diskriminaciji dečaka, tj. mladića? Niko tu tezu još nije ozbiljno uzeo u razmatranje.

 
Kulturna politika

In memoriam – Oproštajno pismo

Gabrijel Garsija Markes   
petak, 18. april 2014.

Ne bih pustio da prođe ni jedan dan, a da ne kažem ljudima koje volim da ih volim. Uveravao bih svaku ženu i svakog muškarca da su mi najbliži i živeo bih zaljubljen u ljubav.

 
Kulturna politika

Antigona – srpska tragedija vaspitanja

Jovana Papan   
subota, 29. mart 2014.

Ovi današnji roditelji nemaju te čudne ideje. Umesto da propadaju u zemlju pred svetom od sramote što su od dece napravili neandertalce, oni propadaju u zemlju pred decom kad ne mogu da im kupe besni telefon ili kad ne znaju da umesto njih napišu sastav za peticu.

 
Kulturna politika

Slika žene koju predlažem srpskom društvu

Mila Alečković   
utorak, 11. mart 2014.

Psihološka slika žene o kojoj već dugo godina pišem jeste majka i umna žena istovremeno, osnova ljudskog doma, ali i mudrosti društvenog i javnog života.

 
Kulturna politika

Tesla i kako ga sahraniti

Dušan Zupan   
utorak, 04. mart 2014.

Da li Muzej nešto gubi ukoliko se Teslina urna dostojno sahrani? Da li crkva nešto dobija? Ako već mora da se podvuče crta pluseva i minusa (ima li minusa?), reklo bi se da tim civilizacijskim i hrišćanskim činom - svi dobijaju.

 
Kulturna politika

Nelogičnosti sa “Ravne gore”

Vojislav M. Stanojčić   
petak, 24. januar 2014.

Nije li to odstupanje od dosad poznatih činjenica o toku NOB-e? Pitanje je, zapravo, da li su kadrovi ove skvence nastali na osnovu stvarnih događaja u mesecu maju 1941, kako to autor naglašava ispisanim datumima na početku svakog dela?

 
Kulturna politika

Nove godine i njihovi junaci

Radojka Tmušić Stepanov   
nedelja, 12. januar 2014.

Kod Slovena je još u paganskim vremenima postojao Deda Mraz, božansko biće – vladar zimske hladnoće, snega i vetra, zaleđenih reka i snežnih smetova. U početku je prikazivan kao svemogući starac ogromnog rasta i dugačke brade. U verovanjima starih Slovena je smatran za čarobnjaka sa prilično surovim karakterom.

 
Kulturna politika

Fašizam više nije "ante portas", nego nam je u kući

Radojka Tmušić Stepanov   
subota, 28. decembar 2013.

Naši nepismeni dedovi su naizust znali epsku poeziju, ''Gorski vijenac'', srpske legende, pripovetke i bajke i tako su vekovima i održali zlatne niti srpskog pamćenja. Ja sam kao dete od svoje babe Zorke, kroz epske pesme čula svu istoriju srpskog roda i još pre polaska u osnovnu školu znala ''Ko ne doš'o na boj, na Kosovo''.

 
Kulturna politika

Politikantska provokacija - hoće li biti izložbe u Prištini?

Marinko M. Vučinić   
sreda, 18. decembar 2013.

Naravno da je izložbu o zločinima nad Srbima nemoguće održati u Prištini, ali se zato i pre otvaranja ove izložbe u Beogradu preventivno stvara atmosfera da će ona biti izložena napadima ekstremnih desničarskih grupa, i to kao dokaz da u Srbiji dominira nacionalizam i ksenofobija.

 
Kulturna politika

Uzalud vam trud svirači...

Maja Radonić   
subota, 14. decembar 2013.

Budući da projekat revizije istorije Velikog rata ipak neće doneti očekivane rezultate u evropskoj istoriografiji, mogao bi zaživeti makar delimično na srpskoj javnoj sceni, a samim tim u srpskoj svesti, pa i u istoriografiji, što da ne. 

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 8 od 39
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner