Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Betmen protiv Supermena - ozbiljan film o ozbiljnoj zemlji

Nikola Tanasić   
nedelja, 08. maj 2016.

Snajder u oba svoja filma ovaj motiv zahvata besprekorno, i slika političke institucije američkog društva kao opsednute moću, beskrajno paranoične, i večito spremne da na svaku nepoznanicu i neizvesnost reaguju agresivno.

 
Kulturna politika

Tarantinovih „Osam omraženih“ – ozbiljan vestern za ozbiljno vreme

Nikola Tanasić   
četvrtak, 21. januar 2016.

Rediteljev proslavljeni osećaj za pravdu je i dalje tu, on isijava iz pozadine priče i izlazi u prvi plan na nekoliko važnih mesta. Jedan je svakako insistiranje DŽona „DŽelata“ Ruta, lovca na ucene, da ucenjene kriminalce nikada ne ubija, nego da ih uvek vodi sudiji na vešanje.

 
Kulturna politika

Pretprazničko veče

Aleksa Šantić   
sreda, 06. januar 2016.

O mili časi, kako ste daleko!  Vi, draga lica, iščezla steko'... ste davno!  Pusta je soba... moje srce tavno...  I bez vas više ja sreće ne steko'... 

 
Kulturna politika

Novi „Zvezdani ratovi“ – povratak u daleku, daleku galaksiju

Nikola Tanasić   
petak, 18. decembar 2015.

U „Buđenju sile“ sukob Svetle i Tamne strane ostaje pre svega na metafizičkom nivou, što se najbolje vidi u izuzetno napetim i uzbudljivim scenama konačnog dvoboja, koji upadljivo odudara od spektakularnih i vratolomnih koreografija Anakina, Jode ili Dukua iz nove trilogije.

 
Kulturna politika

Dežulovićev lament, ili lakše je videti Takovo u tuđem, nego Štark u svom dvorištu

Zoran Grbić   
subota, 14. novembar 2015.

Pre svega zbog toga što to nije ratna propaganda, ni vremenski, ni sadržajno. Dečje novine su štampale istorijske knjige, za stanovništvo one države u kojoj postoje. Baš kao što su ranije štampali knjige za stanovništvo države u kojoj su postojale do 1991. Na identičan način.

 
Kulturna politika

Filip David u ozračju tjednika „Globus“

Marinko M. Vučinić   
utorak, 27. oktobar 2015.

Ovakav redukcionizam u odnosu na istočnoevropske zemlje je prisutan u istupima mnogih predstavnika Evropske Unije bez obzira što je koncept mutikulturalnosti, integracije i tolerancije doživeo veliki poraz upravo u zemljama koje ostaju van kritičkog uvida ovog pisca.

 
Kulturna politika

Rijaliti programi - brutalnost i "pomeranje granica"

Marinko M. Vučinić   
utorak, 15. septembar 2015.

Koliko je devalvirana profesija političara u našem društvu govori i činjenica da ih čak ni Željko Mitrović ne želi da ih angažuje u svojim rijaliti programima. To je sasvim očekivano jer je naša politička scena u mnogim elementima prevazišla „Farmu“ i „Velikog brata“.

 
Kulturna politika

Politikantska nekrofilija i prostakluk Svetislava Basare

Marinko Vučinić   
petak, 03. jul 2015.

Očigledno da je Basara uspeo da za sebe osigura posebnu poziciju koja mu sada omogućuje da se ne pridržava ni elementarnih načela objektivnosti, verodostojnosti i pristojnosti, jer on je sada postao miljenik i glasogovornik tzv. građanskih i antinacionalističkih političkih krugova.

 
Kulturna politika

Realno o rijalitiju

Zoran Grbić   
ponedeljak, 08. jun 2015.

Ne osuđujem ni formu rijaliti programa, mislim da je ona prikladna vremenu, svidelo se to nekome ili ne. Nekada su ljudi gledali šta ko radi u komšiluku, posmatrali preko plota, ogovarali jedni druge, smejali se i svađali zajedno, pričajući jedni o drugima. To deluje kao zdrav i normalan društveni život.

 
Kulturna politika

Otvoreno pismo ministru Tasovcu - nastavak "burazerske" raspodele budžetskih sredstava

Sindikat novinara Srbije   
petak, 15. maj 2015.

Očekivali smo da će naš projekat o organizovanju serije okruglih stolova predstavnika države, krupnog kapitala i zaposlenih, koji je trebalo da rezultira konačnim uspostavljanjem socijalnog dijaloga u medijima, dobiti podršku Ministarstva. 

 
Kulturna politika

Kokanova "Na Drini ćuprija", ili jedno čudno "jednačenje" u Srpskom narodnom pozorištu

Slobodan Orlović   
subota, 02. april 2016.

 Iz „turskog doba“ reditelj nas vodi epohom novije istorije, slobodnoumetnički birajući scene i teme. Tako, publika uživa u operskom glasu austrougarskog oficira ili saznaje o atmosferi u „madžaricinom“ lokalnom hotelu, ujedno kupleraj-krčmi predratnoj i poratnoj.

 
Kulturna politika

Ivan Milenković i "srpsko stanovište"

Marinko M. Vučinić   
nedelja, 17. januar 2016.

U istoriji ljudskoj nije bilo vremena tako velikog i tako sudbonosnog kao što je naše vreme. Sudbonosno je naše vreme po život svih država, svih plemena i svih naroda i svih generacija ljudskih, koje sada žive i koje će posle nas doći.

 
Kulturna politika

Zašto je Muzej savremene umetnosti osuđen na osam godina zatvora?

Zlatko Bogatinovski   
petak, 01. januar 2016.

Zgrada se zida punih pet godina, od 1960. do1965., dovršava u jesen 1965. godine, kada i sama ustanova menja naziv u „Muzej savremene umetnosti“, koji nosi i dan-danas, i zvanično se otvara na godišnjicu oslobođenja Beograda, 20. oktobra 1965.

 
Kulturna politika

Da li će se i u 2016. nastaviti razaranje naše kulture?

Marinko M. Vučinić   
sreda, 16. decembar 2015.

Problem je u tome što izgleda samo on uspeva da prepozna i pronađe uspehe njegovog ministarstva, a već je odavno uzaludan posao ozbiljno komentarisati negove nebulozne izjave.

 
Kulturna politika

Feministička propaganda u medijima

Vladislav Đorđević   
utorak, 03. novembar 2015.

Sugestija je emotivino prijemčiva, ali racionalno apsurdna. Koji su to mnogi razlozi „zbog kojih bi žene morale da podignu glas”? Žene danas ne samo da nisu diskriminasane nego su zapravo povlašćene mnogim pravnim i vanpravnim činiocima.

 
Kulturna politika

Ponekad je pametnije ćutati, ili zašto Vladimir Kostić treba „dostojanstveno“ da napusti mesto predsednika SANU

Mario Kalik   
petak, 23. oktobar 2015.

Očekivali smo da će Kostić, kao neurolog, popravljati i spajati živce srpskom narodu, a ne dodatno ih kidati. Ali, biće da je drugačije shvatio svoj poziv. Kao stručnjak za mozak, on se izgleda dohvatio pokušaja lobotomije srpskog javnog mnenja ili, kako to kažu neki njemu slični rodomrsci, „preumljenja“.

 
Kulturna politika

Jovan Dučić kao kolateralna šteta prijateljstva azerbejdžanskog i srpskog naroda

Vojislav M. Stanojčić   
četvrtak, 30. jul 2015.

Mediji nisu javili da li je odluka o “brisanju” Dučića iz spiska beogradskih ulica doneta jednoglasno, ili je možda bilo i odbornika koji su zahtevali od Komisije da objasni svrhu njenog predloga. 

 
Kulturna politika

„Igra prestola“ - Euripid i Šekspir za novo doba

Nikola Tanasić   
subota, 27. jun 2015.

Ovo ponovno otkrivanje klasične tragedije preko „Igre prestola“ baca dodatno svetlo na sve fenomene koje smo do sada pomenuli i osvetlili. Ono što Martinove junake čini naročitim jeste upravo njihova bačenost u nezaustavljivi žrvanj uzročno-posledičnih veza istorije, tako lepo i nadahnuto ilustrovan u uvodnoj špici serije.

 
Kulturna politika

Debata ili javni linč na Filozofskom fakultetu

Marinko M. Vučinić   
nedelja, 31. maj 2015.

Da li ovo onda znači da je Arsenijević dobio većinsku podršku glasova da ova tribina ne bi ni bila ovako ciljano inscenirana, jer je očigledno da je njena prava namera bila da se dovede u pitanje, nakon izjašnjavanja o kandidatima za prijem u SANU, moralni i naučni integritet Slobodana Žunjića, ali i akademika Danila Baste.

 
Kulturna politika

Zanimljiva istorija srpskog stripa - Miki Maus protiv Karađorđevića i Josipa Broza

Marko Radovanović   
sreda, 13. maj 2015.

Posle svih ovih događaja, da se uočiti da su zapravo sve Jugoslavije imale svoje probleme sa Mikijem Mausom, jer dok je KJ Mikija pokušavala da ućutka, a SFRJ da prevaspita, iz SRJ je Miki sam pobegao, verovatno jer mu je već bilo dosta svih tih Jugoslavija.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 6 od 39
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner