Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Novi „Zvezdani ratovi“ – povratak u daleku, daleku galaksiju

Nikola Tanasić   
petak, 18. decembar 2015.

U „Buđenju sile“ sukob Svetle i Tamne strane ostaje pre svega na metafizičkom nivou, što se najbolje vidi u izuzetno napetim i uzbudljivim scenama konačnog dvoboja, koji upadljivo odudara od spektakularnih i vratolomnih koreografija Anakina, Jode ili Dukua iz nove trilogije.

 
Kulturna politika

Dežulovićev lament, ili lakše je videti Takovo u tuđem, nego Štark u svom dvorištu

Zoran Grbić   
subota, 14. novembar 2015.

Pre svega zbog toga što to nije ratna propaganda, ni vremenski, ni sadržajno. Dečje novine su štampale istorijske knjige, za stanovništvo one države u kojoj postoje. Baš kao što su ranije štampali knjige za stanovništvo države u kojoj su postojale do 1991. Na identičan način.

 
Kulturna politika

Filip David u ozračju tjednika „Globus“

Marinko M. Vučinić   
utorak, 27. oktobar 2015.

Ovakav redukcionizam u odnosu na istočnoevropske zemlje je prisutan u istupima mnogih predstavnika Evropske Unije bez obzira što je koncept mutikulturalnosti, integracije i tolerancije doživeo veliki poraz upravo u zemljama koje ostaju van kritičkog uvida ovog pisca.

 
Kulturna politika

Rijaliti programi - brutalnost i "pomeranje granica"

Marinko M. Vučinić   
utorak, 15. septembar 2015.

Koliko je devalvirana profesija političara u našem društvu govori i činjenica da ih čak ni Željko Mitrović ne želi da ih angažuje u svojim rijaliti programima. To je sasvim očekivano jer je naša politička scena u mnogim elementima prevazišla „Farmu“ i „Velikog brata“.

 
Kulturna politika

Politikantska nekrofilija i prostakluk Svetislava Basare

Marinko Vučinić   
petak, 03. jul 2015.

Očigledno da je Basara uspeo da za sebe osigura posebnu poziciju koja mu sada omogućuje da se ne pridržava ni elementarnih načela objektivnosti, verodostojnosti i pristojnosti, jer on je sada postao miljenik i glasogovornik tzv. građanskih i antinacionalističkih političkih krugova.

 
Kulturna politika

Realno o rijalitiju

Zoran Grbić   
ponedeljak, 08. jun 2015.

Ne osuđujem ni formu rijaliti programa, mislim da je ona prikladna vremenu, svidelo se to nekome ili ne. Nekada su ljudi gledali šta ko radi u komšiluku, posmatrali preko plota, ogovarali jedni druge, smejali se i svađali zajedno, pričajući jedni o drugima. To deluje kao zdrav i normalan društveni život.

 
Kulturna politika

Otvoreno pismo ministru Tasovcu - nastavak "burazerske" raspodele budžetskih sredstava

Sindikat novinara Srbije   
petak, 15. maj 2015.

Očekivali smo da će naš projekat o organizovanju serije okruglih stolova predstavnika države, krupnog kapitala i zaposlenih, koji je trebalo da rezultira konačnim uspostavljanjem socijalnog dijaloga u medijima, dobiti podršku Ministarstva. 

 
Kulturna politika

Bioskop u vremenu krize (II) - Šta je to politički film?

Boris Trbić   
nedelja, 26. april 2015.

Politički film nije pitanje potrebe, već etičkog opredeljenja. Ideja da neko nije spreman za politički film je jednako apsurdna kao i apokrif o sakrivanju publike iza stolica na projekciji „Prispeća voza u stanicu“ 1895. 

 
Kulturna politika

Izdati jadnici i jadni izdajnici

Svetlana Porović Mihajlović   
sreda, 15. april 2015.

Gromoglasno, bahato, nevaspitano, prosto, najjavnije moguće sasuto nam je u lice: šta će nam istina, znanje, umeće, šta će nam kultura, pozorišta, muzeji, šta će nam umetnici, arhitekte, inženjeri, nastavnici, učitelji,.. tamo neka intelektualna elita, što samo izneverava gromoglasnike.

 
Kulturna politika

Tabloidni linč, ministar Tasovac, Aleksandar Vučić i Rale Milenković - Ko smo i kuda idemo

Marinko M. Vučinić   
utorak, 17. mart 2015.

Ovo je univerzalna metoda kojom se služe režimski novinari i tabloidni mediji u političkoj diskvalifikaciji svakog ko pokuša da kritički dovede u pitanje epohalne rezulatate ove vlade i njenog premijera, tumačeći ovakve stavove kao poziv na ustanak.

 
Kulturna politika

Da li će se i u 2016. nastaviti razaranje naše kulture?

Marinko M. Vučinić   
sreda, 16. decembar 2015.

Problem je u tome što izgleda samo on uspeva da prepozna i pronađe uspehe njegovog ministarstva, a već je odavno uzaludan posao ozbiljno komentarisati negove nebulozne izjave.

 
Kulturna politika

Feministička propaganda u medijima

Vladislav Đorđević   
utorak, 03. novembar 2015.

Sugestija je emotivino prijemčiva, ali racionalno apsurdna. Koji su to mnogi razlozi „zbog kojih bi žene morale da podignu glas”? Žene danas ne samo da nisu diskriminasane nego su zapravo povlašćene mnogim pravnim i vanpravnim činiocima.

 
Kulturna politika

Ponekad je pametnije ćutati, ili zašto Vladimir Kostić treba „dostojanstveno“ da napusti mesto predsednika SANU

Mario Kalik   
petak, 23. oktobar 2015.

Očekivali smo da će Kostić, kao neurolog, popravljati i spajati živce srpskom narodu, a ne dodatno ih kidati. Ali, biće da je drugačije shvatio svoj poziv. Kao stručnjak za mozak, on se izgleda dohvatio pokušaja lobotomije srpskog javnog mnenja ili, kako to kažu neki njemu slični rodomrsci, „preumljenja“.

 
Kulturna politika

Jovan Dučić kao kolateralna šteta prijateljstva azerbejdžanskog i srpskog naroda

Vojislav M. Stanojčić   
četvrtak, 30. jul 2015.

Mediji nisu javili da li je odluka o “brisanju” Dučića iz spiska beogradskih ulica doneta jednoglasno, ili je možda bilo i odbornika koji su zahtevali od Komisije da objasni svrhu njenog predloga. 

 
Kulturna politika

„Igra prestola“ - Euripid i Šekspir za novo doba

Nikola Tanasić   
subota, 27. jun 2015.

Ovo ponovno otkrivanje klasične tragedije preko „Igre prestola“ baca dodatno svetlo na sve fenomene koje smo do sada pomenuli i osvetlili. Ono što Martinove junake čini naročitim jeste upravo njihova bačenost u nezaustavljivi žrvanj uzročno-posledičnih veza istorije, tako lepo i nadahnuto ilustrovan u uvodnoj špici serije.

 
Kulturna politika

Debata ili javni linč na Filozofskom fakultetu

Marinko M. Vučinić   
nedelja, 31. maj 2015.

Da li ovo onda znači da je Arsenijević dobio većinsku podršku glasova da ova tribina ne bi ni bila ovako ciljano inscenirana, jer je očigledno da je njena prava namera bila da se dovede u pitanje, nakon izjašnjavanja o kandidatima za prijem u SANU, moralni i naučni integritet Slobodana Žunjića, ali i akademika Danila Baste.

 
Kulturna politika

Zanimljiva istorija srpskog stripa - Miki Maus protiv Karađorđevića i Josipa Broza

Marko Radovanović   
sreda, 13. maj 2015.

Posle svih ovih događaja, da se uočiti da su zapravo sve Jugoslavije imale svoje probleme sa Mikijem Mausom, jer dok je KJ Mikija pokušavala da ućutka, a SFRJ da prevaspita, iz SRJ je Miki sam pobegao, verovatno jer mu je već bilo dosta svih tih Jugoslavija.

 
Kulturna politika

Letopis Matice srpske i (ne)dostojanstvo naše kulture

Marinko M. Vučinić   
subota, 18. april 2015.

Predsednik Matice Srpske je izjavio da su poslušali ovu preporuku, ali problem je u tome što na konkursu može da se dobije najviše 600.000 dinara, a Letopis na godišnjem nivou košta 2,3 miliona dinara, što dodatno ugrožava njegovo postojanje. I posle svih apela koji su upućivani Ministarstvu kulture i finansija odgovarajućeg odgovora nema.

 
Kulturna politika

Orošavanje ministra

Jovan Pavlović   
petak, 20. mart 2015.

Šalu na stranu, juče se pokazala naprslina u matrici, poput one u "Matriksu" kad crna maca, usled greške u programu, neprestano iz početka prelazi ulicu na istom mestu. Na tom mestu je program najranjiviji. Tu može da se očekuje da matrica počne da se urušava. Pitanje je da li je prosveta već postala svesna da je prekobrojna i da za nju nije planirano ništa osim tihog davljenja, te nema šta ni da izgubi?

 
Kulturna politika

Ispod dna medijskog dna

Zoran Ćirjaković   
subota, 14. mart 2015.

Saša Mirković je nove medijske zakone ukrojio prema interesima novih NATO gospodara i njihovih biznisnismena, aktera koji su nezavisnosti medija u Srbiji odani manje nego što je to bio Slobodan Milošević.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 6 od 39
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner