Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Rijaliti programi - brutalnost i "pomeranje granica"

Marinko M. Vučinić   
utorak, 15. septembar 2015.

Koliko je devalvirana profesija političara u našem društvu govori i činjenica da ih čak ni Željko Mitrović ne želi da ih angažuje u svojim rijaliti programima. To je sasvim očekivano jer je naša politička scena u mnogim elementima prevazišla „Farmu“ i „Velikog brata“.

 
Kulturna politika

Politikantska nekrofilija i prostakluk Svetislava Basare

Marinko Vučinić   
petak, 03. jul 2015.

Očigledno da je Basara uspeo da za sebe osigura posebnu poziciju koja mu sada omogućuje da se ne pridržava ni elementarnih načela objektivnosti, verodostojnosti i pristojnosti, jer on je sada postao miljenik i glasogovornik tzv. građanskih i antinacionalističkih političkih krugova.

 
Kulturna politika

Realno o rijalitiju

Zoran Grbić   
ponedeljak, 08. jun 2015.

Ne osuđujem ni formu rijaliti programa, mislim da je ona prikladna vremenu, svidelo se to nekome ili ne. Nekada su ljudi gledali šta ko radi u komšiluku, posmatrali preko plota, ogovarali jedni druge, smejali se i svađali zajedno, pričajući jedni o drugima. To deluje kao zdrav i normalan društveni život.

 
Kulturna politika

Otvoreno pismo ministru Tasovcu - nastavak "burazerske" raspodele budžetskih sredstava

Sindikat novinara Srbije   
petak, 15. maj 2015.

Očekivali smo da će naš projekat o organizovanju serije okruglih stolova predstavnika države, krupnog kapitala i zaposlenih, koji je trebalo da rezultira konačnim uspostavljanjem socijalnog dijaloga u medijima, dobiti podršku Ministarstva. 

 
Kulturna politika

Bioskop u vremenu krize (II) - Šta je to politički film?

Boris Trbić   
nedelja, 26. april 2015.

Politički film nije pitanje potrebe, već etičkog opredeljenja. Ideja da neko nije spreman za politički film je jednako apsurdna kao i apokrif o sakrivanju publike iza stolica na projekciji „Prispeća voza u stanicu“ 1895. 

 
Kulturna politika

Izdati jadnici i jadni izdajnici

Svetlana Porović Mihajlović   
sreda, 15. april 2015.

Gromoglasno, bahato, nevaspitano, prosto, najjavnije moguće sasuto nam je u lice: šta će nam istina, znanje, umeće, šta će nam kultura, pozorišta, muzeji, šta će nam umetnici, arhitekte, inženjeri, nastavnici, učitelji,.. tamo neka intelektualna elita, što samo izneverava gromoglasnike.

 
Kulturna politika

Tabloidni linč, ministar Tasovac, Aleksandar Vučić i Rale Milenković - Ko smo i kuda idemo

Marinko M. Vučinić   
utorak, 17. mart 2015.

Ovo je univerzalna metoda kojom se služe režimski novinari i tabloidni mediji u političkoj diskvalifikaciji svakog ko pokuša da kritički dovede u pitanje epohalne rezulatate ove vlade i njenog premijera, tumačeći ovakve stavove kao poziv na ustanak.

 
Kulturna politika

Da li su žene diskriminisane?

Vladislav Đorđević   
subota, 07. mart 2015.

Zapravo, kada bismo integralno pristupili problemu nasilja, dobili bismo drugačiji utisak: svaka žena koja čita ove redova ima tri puta manje šanse da doživi neki oblik nasilja. Isto tako: svi muškarci koji ovo čitaju imaju tri puta veće šanse da budu žrtve nasilja.

 
Kulturna politika

(P)orobljena škola

Jovan Pavlović   
ponedeljak, 09. februar 2015.

Komunikacija, dijalog i razumevanje, raspršeni su u oblake interesne društvenosti, da bi se potom transformisali u socijalnu izmaglicu u kojoj se razaznaju samo bledi nagoveštaji oblika.

 
Kulturna politika

Hrvatski jezički purizam i srpski paradoksi

Vladislav Đorđević   
sreda, 04. februar 2015.

Sklonost Hrvata ka purizmu indikacija je njihovog snažnog nacionalizma. Sklonost Srba ka antipurizmu indikacija je njihovog snažnog antinacionalizma. Purizam nije samo indikator nacionalizma, već i njegov generator. Opsesivno izbegavanje stranih reči generiše nacionalistički mentalitet.

 
Kulturna politika

Jovan Dučić kao kolateralna šteta prijateljstva azerbejdžanskog i srpskog naroda

Vojislav M. Stanojčić   
četvrtak, 30. jul 2015.

Mediji nisu javili da li je odluka o “brisanju” Dučića iz spiska beogradskih ulica doneta jednoglasno, ili je možda bilo i odbornika koji su zahtevali od Komisije da objasni svrhu njenog predloga. 

 
Kulturna politika

„Igra prestola“ - Euripid i Šekspir za novo doba

Nikola Tanasić   
subota, 27. jun 2015.

Ovo ponovno otkrivanje klasične tragedije preko „Igre prestola“ baca dodatno svetlo na sve fenomene koje smo do sada pomenuli i osvetlili. Ono što Martinove junake čini naročitim jeste upravo njihova bačenost u nezaustavljivi žrvanj uzročno-posledičnih veza istorije, tako lepo i nadahnuto ilustrovan u uvodnoj špici serije.

 
Kulturna politika

Debata ili javni linč na Filozofskom fakultetu

Marinko M. Vučinić   
nedelja, 31. maj 2015.

Da li ovo onda znači da je Arsenijević dobio većinsku podršku glasova da ova tribina ne bi ni bila ovako ciljano inscenirana, jer je očigledno da je njena prava namera bila da se dovede u pitanje, nakon izjašnjavanja o kandidatima za prijem u SANU, moralni i naučni integritet Slobodana Žunjića, ali i akademika Danila Baste.

 
Kulturna politika

Zanimljiva istorija srpskog stripa - Miki Maus protiv Karađorđevića i Josipa Broza

Marko Radovanović   
sreda, 13. maj 2015.

Posle svih ovih događaja, da se uočiti da su zapravo sve Jugoslavije imale svoje probleme sa Mikijem Mausom, jer dok je KJ Mikija pokušavala da ućutka, a SFRJ da prevaspita, iz SRJ je Miki sam pobegao, verovatno jer mu je već bilo dosta svih tih Jugoslavija.

 
Kulturna politika

Letopis Matice srpske i (ne)dostojanstvo naše kulture

Marinko M. Vučinić   
subota, 18. april 2015.

Predsednik Matice Srpske je izjavio da su poslušali ovu preporuku, ali problem je u tome što na konkursu može da se dobije najviše 600.000 dinara, a Letopis na godišnjem nivou košta 2,3 miliona dinara, što dodatno ugrožava njegovo postojanje. I posle svih apela koji su upućivani Ministarstvu kulture i finansija odgovarajućeg odgovora nema.

 
Kulturna politika

Orošavanje ministra

Jovan Pavlović   
petak, 20. mart 2015.

Šalu na stranu, juče se pokazala naprslina u matrici, poput one u "Matriksu" kad crna maca, usled greške u programu, neprestano iz početka prelazi ulicu na istom mestu. Na tom mestu je program najranjiviji. Tu može da se očekuje da matrica počne da se urušava. Pitanje je da li je prosveta već postala svesna da je prekobrojna i da za nju nije planirano ništa osim tihog davljenja, te nema šta ni da izgubi?

 
Kulturna politika

Ispod dna medijskog dna

Zoran Ćirjaković   
subota, 14. mart 2015.

Saša Mirković je nove medijske zakone ukrojio prema interesima novih NATO gospodara i njihovih biznisnismena, aktera koji su nezavisnosti medija u Srbiji odani manje nego što je to bio Slobodan Milošević.

 
Kulturna politika

Bioskop u vremenu krize

Boris Trbić   
sreda, 04. mart 2015.

Povratak istočnoevropskog filma na teren političke enuncijacije kreirao je, bar u nekim zemljama, poput Rumunije, uslove i mogućnosti za stvaranje nove publike. Nije teško odgovoriti kakve lekcije iz njihovih pouka mogu da izvuku srpski filmski stvaraoci.

 
Kulturna politika

Do tog mora doći - kako stvari stoje sa srpskog stanovišta

Miloš Crnjanski   
subota, 07. februar 2015.

Dok sa jedne strane svaki problem postavlja se u znaku slovenštine i hrvatstva, sa druge strane zabranjeno je gledati ga sa srpskog stanovišta. To nije fer.

 
Kulturna politika

"Borba za obrazovanje" - otpor degradaciji prosvetne struke

Vladimir Nocić   
utorak, 27. januar 2015.

Iz tog razloga, čin građanske neposlušnosti, izveden 22. decembra ne upućuje samo na povredu materijalnih interesa, već zadire u simboličke vrednosti jedne profesije i kulturne vrednosti čitavog društva preko kojih se ukazuje na nepoštovanje prostim upućivanjem na onu prvu -  materijalnu vrednost.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 6 od 39
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner