Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Igre gladi – ozbiljna antiutopija skrivena iza tinejdžerske fikcije

Nikola Tanasić   
nedelja, 14. decembar 2014.

Ekranizacija romana Kolinsove dodala je celoj ovoj priči novu dimenziju, omogućivši publici da povuče vizuelnu paralelu između dirigovanog, manipulativnog i ideologizovanog žanra „rijalitija“ i sumorne i krvave globalne stvarnosti.

 
Kulturna politika

Kijevo-pečerska Svetouspenska lavra - Legende ruskih manastira (IV)

Radojka Tmušić Stepanov   
petak, 14. novembar 2014.

Kako drukčije nego čudom, nazvati i Uspenski saborni hram je glavni hram ove Lavre. Prema letopisu ''Povest drevnih vremena'' letopisca Nestora, crkva osnovana još 1072. godine. To je bio i prvi kameni hram u ovom manastiru. Kameni nije značio da je isključivo od kamena nego od čvrstog materijala, bilo da je cigla, ili kamen.

 
Kulturna politika

"Ženidba" Petra II Petrovića Njegoša ili kako neki zapadni istoričari pišu o Srbiji i Srbima

Vojislav M. Stanojčić   
sreda, 29. oktobar 2014.

U knjizi od nekoliko stotina strana za nas su možda najzanimljivija poglavlja 10 i 11, o Jugoslaviji i Rumuniji, iz kojih se stiče utisak da gđa Mekmilan ne samo da nema objektivan pristup temi koju obrađuje, već je i neobaveštena, površna, zlurada ili čak zlonamerna.

 
Kulturna politika

Ruski velikani o zapadu

Radojka Tmušić Stepanov   
subota, 13. septembar 2014.

Sa svojih proročkih visina Dostojevski je jasno sagledao tragediju Evrope. I otkrio njen uzrok. Uzrok je to što je Evropa kroz rimokatolicizam i protestantizam unakazila i izgubila lik Bogočoveka Hrista, tu jedinu večnu vrednost, radi koje stoje i postoje svi svetovi. I zbog toga se tamo sve zamutilo i krenulo u haos.

 
Kulturna politika

Legende ruskih manastira (III) - Put moštiju Sergija Radonježskog

Radojka Tmušić Stepanov   
četvrtak, 17. jul 2014.

Glavna svetinja manastira su mošti svetog Sergija koje se nalaze u srebrnom kovčegu. Prvobitno su mošti sveca pronađene prilikom kopanja temelja današnje crkve i po njenom završetku su u posebnom kivotu bile smeštene ispred oltara. 

 
Kulturna politika

Legende ruskih manastira (II) - Sergej Radonježski i Sergijeva lavra

Radojka Tmušić Stepanov   
nedelja, 29. jun 2014.

U državnu istoriju Rusije Sergije Radonježski je ušao kao čovek koji je uspeo da ujedini nesložne ruske kneževe i predskazao je pobedu Dimitrija Donskog na Kulikovom polju. Blagosiljajući kneza pre bitke sa kanom Mamajem, poslao je sa vojskom i svoja dva najbolja monaha Aleksandra Peresveta i Andreja Oslabju.

 
Kulturna politika

Samopoštovanje i naša istorijska istina

Marinko M. Vučinić   
nedelja, 22. jun 2014.

Ovaj skup je u svojoj osnovi imao težnju da se na akademskom nivou i na ozbiljan i utemeljen način omogući plasiranje stavova naših istoričara, književnika i istraživača iz oblasti s društvenih nauka o uzrocima, toku i posledicama Prvog svetskog rata.

 
Kulturna politika

Smutna vremena i njihovi junaci - legende ruskih manastira (I)

Radojka Tmušić Stepanov   
četvrtak, 19. jun 2014.

Nije neprijatelju bio samo cilj manastir, kao građevina i strateški važno mesto, niti samo bogat plen u vidu zlata, oružja, baruta, nego je najvažniji cilj je bio pobediti, slomiti slobodarski duh ruskog naroda.

 
Kulturna politika

Politička nekrofilija Druge Srbije

Marinko M. Vučinić   
ponedeljak, 26. maj 2014.

Možda će se nakon smrti Dobrice Ćosića stvoriti uslovi da on ne bude više predmet stalnih politilkantskih i pamfletističkih napada već će njegovo književno delo biti predmet novih i objektivnih analiza.

 
Kulturna politika

Simbolička amnestija, ili slučaj Kristijana Golubovića

Dušan Stojmenović   
sreda, 07. maj 2014.

Sve veća popularnost Kristijana Golubovića je eklatantan primer kako medijsko krivotvorenje realnosti i instrumentalizacija javnog servisa mogu pozicioniranjem diskursa lošeg momka, dovesti dotle da upravo to loše, može biti i dobro. Vrlo dobro.

 
Kulturna politika

Studentski protest koji (skoro) nikoga ne zanima

Nikola Malbaški   
ponedeljak, 01. decembar 2014.

Trenutni protest nije nikakva „revolucija“ koja će posrnule fakultete u Srbiji da digne na noge, već samo simptom opšte bede Univerziteta, društvenih i kulturnih institucija u zemlji.

 
Kulturna politika

Ko štiti srpsko pismo?

Vojislav M. Stanojčić   
ponedeljak, 03. novembar 2014.

Kao što, valjda, i vrapci znaju, u Srbiji je ćirilica u skužbenoj upotrebi, ali je i ovim simpatičnim ptičicama jasno da se to često zaboravlja. Na primer, kad su uvedene nove registracione tablice za automobile, tadašnji ministar policije izjavio da je na njima poštovana ravnopravnost pisama.

 
Kulturna politika

„Branio sam Mladu Bosnu“ – dokument nacionalnog pamćenja

Nikola Tanasić   
utorak, 21. oktobar 2014.

Kada se gledaoci u bioskopima suoče sa ovim ubedljivo odigranim, a duboko tragičnim i uzvišenim likovima naše istorije, svakako će biti poraženi jasnim i nedvosmislenim saznanjem koliko smo se mi danas, kao društvo, udaljili od ideala koje otelovljuju junaci Koljevićevog filma – koliko smo navikli na ropstvo, ravnodušni prema istini, oguglali na laži.

 
Kulturna politika

Kultura i tržište

Miroslav Samardžić   
sreda, 20. avgust 2014.

Mali narodi oduvek su bili izloženi kulturnom imperijalizmu. Kulturne metopole nastoje da nametnu svoje koncepte, slike sveta, značenja. U neslavnoj kolonijalnoj i imperijalnoj istoriji velikih sila njihove kulture nisu bile neutralne već su itekako služile porobljivačkim poduhvatima.

 
Kulturna politika

Neumorni Kusturica

Milena Ristić   
subota, 12. jul 2014.

Kusturica nije dozvolio da stogodišnjica Sarajevskog atentata prođe pored nas neobeleženo kao što je prošla saga o celokupnom Prvom svetskom ratu koju smo kroz istorijske udžbenike dobijali u nepotpunoj verziji.

 
Kulturna politika

Andrićeva zapažanja o Prvom svetskom ratu i revizionistička istoriografija

Marinko Lolić   
subota, 28. jun 2014.

Revizionistička histerija koja je, povodom obeležavanja početka Velikog rata, zahvatila ne samo političke, već i stručne krugove, ozbiljna je opomena svima onima koji se zalažu za odbranu istine i slobode.

 
Kulturna politika

Prepisivači

Nikola Tanasić   
petak, 20. jun 2014.

Sve navedeno predstavlja zatečeno stanje stvari u srpskoj intelektualnoj javnosti koje je manje-više svima dobro poznato, ali ono što je najstrašnije u vezi sa ovom galopirajućom degradacijom intelektualne elite i kapaciteta srpskog društva jeste to što ovaj trend nije „mimo sveta“, kako neupućeni novinari i komentatori predstavljaju.

 
Kulturna politika

Kraj starog poretka i srpsko stanovište o Prvom svetskom ratu

Marinko M. Vučinić   
utorak, 10. jun 2014.

Ali, u isto vreme, ne smemo propustiti i da afirmišemo i naše srpsko stanovište koje je posebno važno kada se razmatraju ovako izuzetno važna istorijska pitanja kao što su uzroci nastanka Prvog svetskog rata.

 
Kulturna politika

Posledice "feminizacije" školstva na brak

Vladislav Đorđević   
subota, 24. maj 2014.

Činjenica je da devojčice, tj. devojke u srednjim školama – kao i u osnovnim – u proseku postižu bolje rezultate, da manje odsustvuju sa nastave i da su disciplinovanije. A da nije možda tu reč o suptilnoj diskriminaciji dečaka, tj. mladića? Niko tu tezu još nije ozbiljno uzeo u razmatranje.

 
Kulturna politika

In memoriam – Oproštajno pismo

Gabrijel Garsija Markes   
petak, 18. april 2014.

Ne bih pustio da prođe ni jedan dan, a da ne kažem ljudima koje volim da ih volim. Uveravao bih svaku ženu i svakog muškarca da su mi najbliži i živeo bih zaljubljen u ljubav.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 6 od 38
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner