Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Filmsko ponižavanje Srbije

Mihailo B. Đaković   
ponedeljak, 15. jul 2013.

Čak i ova nakardna imena, koja nemaju nikakve veze sa našim stvarnim jezikom, pokazuju koliko je filmskim stvaraocima stalo do bilo kakve, čak i formalne jezičke verodostojnosti.

 
Kulturna politika

Ve De Raka

Vladimir Kecmanović   
petak, 12. jul 2013.

Zanimljivo je da se vršilac zgražava što se jedan profesor univerziteta – Tešić – ružno obraća njemu – drugom profesoru univerziteta. U Tešićevom slučaju je to što je profesor univerziteta u većem delu teksta otežavajuća okolnost, pošto je, uz honorar u Glasniku, primao drugu platu. 

 
Kulturna politika

Udvoričko pismo nezajažljivog honorarca

Radoš Ljušić   
ponedeljak, 08. jul 2013.

U SG zatekao sam 27 urednika i lager knjiga koji danas iznosi oko 630.000.000, te je neminovno smanje izdavačke delatnosti i otpuštanje urednika po ugovoru, koji rade i u drugim ustanovama.

 
Kulturna politika

Kultura i fiskultura

Vladimir Kecmanović   
subota, 06. jul 2013.

Nova vlast u Srbiji je, umesto da, kao barem deklarativno „patriotskija“ od prethodne, pokuša da obezbedi pristojnije finansiranje umetničkog stvaralaštva i poštenija pravila igre, priču o ovoj oblasti počela mantranjem o „patriotskoj kulturi“, što je bilo pogrešno formulisano.

 
Kulturna politika

Pods(j)eti me šta to beše kultura

Ana Radmilović   
četvrtak, 20. jun 2013.

Dakle, ono što zovemo kulturom u Srbiji postalo je jedno pamfletsko prepucavanje pismenijih među nepismenima. Kulturni radnici postali su promoteri izvesnih ideja. Isto kao estradne zvezde. I tu nema razlike. I zato Farma i zato Veliki brat. 

 
Kulturna politika

Ko je „rodno neravnopravan”?

Vladislav Đorđević   
petak, 07. jun 2013.

Gđa Brkić je apelovala na žene da se više bave politikom. Zašto i pored svih apela žene to izbegavaju? Odgovor na to pitanje može se činiti složenim, ali možda to i nije; možda je on jednostavan i paradoksalan: takve pozicije nisu zapravo toliko pogodne. 

 
Kulturna politika

Svetislav Basara – nepostojana psihologija i kontinuitet lupetanja

Vladimir Kecmanović   
sreda, 29. maj 2013.

Da li je ovaj citat Svetin ili je i njega negde pođonio – ne znam. Iskreno, voleo bih da ga je negde drpio. Iz istog razloga iz kog se nadam da, ako nedotupavna sintagma i jeste, nedotupavni i nepismeni naslov teksta nije njegov.

 
Kulturna politika

Srbija na farmi Velikog brata

Aleksandar B. Đikić   
nedelja, 19. maj 2013.

Hoće li se mediji baviti tada računicom, koliko nas Kosovo košta. Ali nije važno. Važno je da sate, dane i noći provodimo uz Velikog brata, Farmu, Grand parade i hitove. A o sebi i ne moramo misliti. Drugi o nama misle mnogo više i temeljitije.

 
Kulturna politika

Junaštvo i preduzetništvo - vrednosni sistem gusala u 21. veku

Andrej Fajgelj   
sreda, 08. maj 2013.

Radi se o istorijskoj tragediji jednog naroda kome je sloboda bila vekovni san - sve dok se nije obistinila. Svojim odnosom prema radu, odgovornosti i solidarnosti, mi već dva veka poručujemo „Vrati se aga“.

 
Kulturna politika

Zlostavljanje dece u režiji Petra Lukovića

Radenko Tošić   
četvrtak, 04. april 2013.

Lukovićevi sljedbenici, koji komentarišu tekstove na E – novinama i za čije komentare uredništvo snosi odgovornost, ni malo ne zaostaju za svojim idolom.Za njih je Milovan Malić odvratno dijete odvratnih roditelja, štene koje će jednoga dana postati predsjednik.

 
Kulturna politika

Zašto je kulturi teško – i zašto EU nije rešenje, već generator problema

Pavle Ćosić   
subota, 13. jul 2013.

I šta se na kraju dogodilo? Kultura je zbog neshvatljive proevropske politike, u Srbiji zaista prestala da postoji. I neće je ni biti dokle god ne dođe do radikalne promene državne politike.

 
Kulturna politika

Politički protesti i priručnik protiv psihološke manipulacije

Mila Alečković Nikolić   
sreda, 10. jul 2013.

Ličilo je sve na nedavni protest za kulturu održan na Trgu Republike, protest na kome su u prvim redovima bili svi konformistički i korektni vladini novinari, a u zadnjem redu poneki siromašni umetnik, ili poslednji kulturni poslenik.

 
Kulturna politika

Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću

Gojko Tešić   
ponedeljak, 08. jul 2013.

Mnoštvo je onih koji se pitaju šta se dešava, zašto sve to, šta je uzrok ovoj vrsti beslovesnosti, ludila u ime Vaše, Vaše stranke, Vaše misije modernizacije Srbije.

 
Kulturna politika

U susret zakonima za zabranu prikazivanja „rijaliti“ programa

Nebojša Bakarec   
utorak, 02. jul 2013.

Tako je gledanost „Pink“ televizije koja prikazuje „Farmu“ pre izvesnog vremena skočila preko 30%, zbog toga što je na „Farmi“ došlo do fizičkog obračuna dve učesnice.

 
Kulturna politika

"Festival subverzije" – prave i lažne teorijsko-političke alternative

Bogdana Koljević   
ponedeljak, 10. jun 2013.

Da nije bilo ničeg drugog, šesti Subversive ostao bi zapamćen po drugačijoj, i na svetskom nivou savremenoj specifičnoj ulozi simbioze i sinergije između filozofa, tj. teoretičara i političara.

 
Kulturna politika

Može li Univerzitet u Mitrovici preživeti briselsko samoubistvo Srbije na Kosovu i Metohiji?

Dušan Aksentijević   
utorak, 04. jun 2013.

Da li je moguće da ministar misli da iko normalan može da (mu) veruje da ''pitanje Univerziteta nije postavljeno na dnevni red'' iako je u Briselu postavljeno pitanje države Srbije i SVIH njenih institucija na Kosovu i Metohiji?

 
Kulturna politika

“Prevaziđena” ćirilica, a o jeziku da i ne govorimo

Vojislav M. Stanojčić   
ponedeljak, 27. maj 2013.

Neka buduća anketa  svakako bi morala da potraži odgovore na pitanje kako se odnosimo prema sopstvenom jeziku,tačnije koliko ga trpimo, jer, kako je krenulo, sve su veći izgledi da će u nekoj ne tako dalekoj  budućnosti Srbi potpuno zapustiti svoj jezik i preći na engleski.

 
Kulturna politika

Protiv kapitulacije nacionalne kulture

Miroslav Parović   
četvrtak, 09. maj 2013.

Postavlja se pitanje zbog čega je ova dnevna novina isfabrikovala basnoslovne sume u tom neistinitom tekstu?! Da im je motiv bila briga za novac građana Srbije, svakako da bi prvo proverili informacije, što su vrlo jednostavno mogli da urade, pa da onda objave činjenicama potkovan tekst.

 
Kulturna politika

Privatni ili državni univerziteti

Đorđe Štefan   
petak, 05. april 2013.

U Srbiji sistem tera mlade da se ubijaju alkoholom, prostitucijom i virtuelnim veštačkim životom, umesto da doprinose radom i proizvodnjom sebi, zemlji, svetu, prijateljima, roditeljima. U Srbiji sistem mrzi svoj narod, svoju omladinu, svoju inteligenciju…

 
Kulturna politika

Junaci našeg doba

Vladimir Kecmanović   
ponedeljak, 01. april 2013.

Zamislimo čoveka koji druge ljude karakteriše kao “nacionalističke jurišnike”, a koji, kada mu se skrene pažnja da je upravo on jurišnik jednog  šovinističkog “lidera” odgovara kako je već izvesno vreme nezavisni poslanik!? Što će reći da već godinu-dve nije jurišnik!?

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 11 od 39
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner