Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Ambasadori u opancima

Zlatko Bogatinovski   
nedelja, 05. januar 2014.

Takav repertoar je u ovih 65 godina postojanja i rada „Kola“ obuhvatio preko 160 koreografija. Od rasturanja SFRJ 1991. godine, umesto jugoslovenskog etno - prostora, repertoar Ansambla  pokriva etnokoreološke oblasti Srbije i Crne Gore, kao i oblasti iz bivše Jugoslavije u kojima živi ili je živeo srpski živalj sa oko 40 koreografskih dela.

 
Kulturna politika

Konfesionalnost, a ne jezik ključni za razlikovanje Srba i Hrvata

Vladislav Đorđević   
nedelja, 22. decembar 2013.

Razlika između Srba i drugih štokavaca nije lingvistička nego konfesionalna. Stoga je za utvrđivanje srpskog nacionalnog identiteta verski činilac presudan. Lako je razlikovati Srbina i Mađara po jeziku, ali je nemoguće razlikovati Srbina i Hrvata po jeziku. Stoga je izgradnja pravoslavne verske svesti ključan činilac u izgradnji srpske nacionalne svesti.

 
Kulturna politika

Virtualni intelektualac kao agent virtualnog kapitala

Jovan Pavlović   
ponedeljak, 16. decembar 2013.

Oni koji drugačije misle „izabrali“ su da se povuku, nakon što su obesmišljeni, ismejani, marginalizovani. Koncentracijom virtualnog kapitala, i spremnošću da u datom momentu na datom mestu svojim prilivom obesmisli sve, sprečava se svaki oblik drugačijeg promišljanja.

 
Kulturna politika

"Tamo daleko" kao opasna pesma - odgovor Ivanu Medenici

Marinko Vučinić   
sreda, 11. decembar 2013.

Ivan Medenica je daleko od stava da je predstava otvorena knjiga, jer govoreći da su srpski patriotizam i muzika koja ga oličava ukaljani ratovima iz devedesetih, za čije je vođenje i pokretanje najodgovornija Srbija, samo demonstrira svoju ideološku zatvorenost, neobjektivnost i isključivost.

 
Kulturna politika

Kad fazani lete, ili diktatura (neo)liberalizma

Aleksandar Đurđev   
utorak, 03. decembar 2013.

Srbija je zemlja u kojoj su neistomišljenici diktature neoliberalizma unapred osuđeni kao konzervativni, klerikalni, rudimentirani izdanci mračnog srednjeg veka, suvišni članovi društva koji su, maltene, nesposobni i nepodobni za život u savremenom svetu. 

 
Kulturna politika

Patetični kliše i "pegliranje" života

Marko Radovanović   
utorak, 19. novembar 2013.

Neko ko ne živi u Srbiji bi nakon slušanja pesme zaključio da se samo nacionalisti, patriote, pravoslavni vernici i navijači povezuju u grupe, dok su (valjda) „pederi“, „Hrvati“ i „Šiptari“ slobodni, individualistički i demokratski nastrojeni ljudi koji propagiraju toleranciju, ljudska prava i ostale (polu)prazne reči kojima značenje izmiče.

 
Kulturna politika

"Zabavnik" i tolerantna diskriminacija

Jovan Pavlović   
četvrtak, 07. novembar 2013.

Test predstavlja lep primer diskriminacije najavljene na prethodnoj strani. Naime, pored prazne priče frapantno je da ni u jednoj situaciji nije ponuđeno tolerantno rešenje. U prvom primeru, ukoliko dete ne želi da bude tužibaba ili mrgud, preostaje mu da se pasivno pomiri sa nametnutom situacijom. Nije li upravo to pristajanje na porodično nasilje? 

 
Kulturna politika

Politički prevrat – savremeni pristup

Marko Parezanović   
nedelja, 27. oktobar 2013.

Sprovedena je analiza nasilnih i nenasilnih oblika političkih prevrata, s težištem na njihovim sličnostima i razlikama. Razmatrani su relevantni aspekti bezbednosne zaštite armije i organa državne bezbednosti, organa izvršne i zakonodavne vlasti.

 
Kulturna politika

Njegoš i etos slobode

Aleksandar Lukić   
nedelja, 20. oktobar 2013.

Njegoš je u Gorskom vijencu dosegao romantičarski zahtev za univerzalnošću – sjedinivši filozofiju i poeziju, učinio je poeziju životnom, a filozofiju angažovanom u praksi čija je najveća vrednost sloboda nasuprot ropstvu.

 
Kulturna politika

Polemika u Švedskoj povodom „Parade ponosa“ u Srbiji

NSPM   
petak, 11. oktobar 2013.

Sem toga Selimović insistira na povezivanju LGBT pitanja sa prozapadnom orijentacijom Srbije u spoljnopolitičkom smislu. Izbor za ili protiv LGBT u tom slučaju se čini kao izbor između Evropske Unije i NATO pakta s jedne strane i Rusije s druge.

 
Kulturna politika

Fašizam više nije "ante portas", nego nam je u kući

Radojka Tmušić Stepanov   
subota, 28. decembar 2013.

Naši nepismeni dedovi su naizust znali epsku poeziju, ''Gorski vijenac'', srpske legende, pripovetke i bajke i tako su vekovima i održali zlatne niti srpskog pamćenja. Ja sam kao dete od svoje babe Zorke, kroz epske pesme čula svu istoriju srpskog roda i još pre polaska u osnovnu školu znala ''Ko ne doš'o na boj, na Kosovo''.

 
Kulturna politika

Politikantska provokacija - hoće li biti izložbe u Prištini?

Marinko M. Vučinić   
sreda, 18. decembar 2013.

Naravno da je izložbu o zločinima nad Srbima nemoguće održati u Prištini, ali se zato i pre otvaranja ove izložbe u Beogradu preventivno stvara atmosfera da će ona biti izložena napadima ekstremnih desničarskih grupa, i to kao dokaz da u Srbiji dominira nacionalizam i ksenofobija.

 
Kulturna politika

Uzalud vam trud svirači...

Maja Radonić   
subota, 14. decembar 2013.

Budući da projekat revizije istorije Velikog rata ipak neće doneti očekivane rezultate u evropskoj istoriografiji, mogao bi zaživeti makar delimično na srpskoj javnoj sceni, a samim tim u srpskoj svesti, pa i u istoriografiji, što da ne. 

 
Kulturna politika

Kult PISA testova - veštine umesto obrazovanja

Frenk Furedi   
četvrtak, 05. decembar 2013.

Pisina metodologija procene prvenstveno se zanima za veštine, a ne za znanje. Ova pristrasnost u korist veština ne bi nužno morala da bude problem, kada ne bi istovremeno bila čvrsto vezana za averziju prema primatu obrazovanja utemeljenog na znanju (knowledge-based education).

 
Kulturna politika

Njegošu i Kusturici u čast, ili zašto u Andrićgradu nije bilo „prvih“ Srba i Crnogoraca

Milanko Šekler   
subota, 30. novembar 2013.

Došli su samo oni, zbog kojih će i zahvaljujući kojima će, ovaj grad večno i da živi i postoji. Samo oni. A i ko bi drugi?

 
Kulturna politika

Slučaj Petnica - najlakše je okriviti državu

Trifun Ristić   
petak, 08. novembar 2013.

Petnica jeste veliko blago Srbije, koju je kao što se vidi država i ranije pomagala, a i treba da i dalje da pomaže, posebno kada se zna da se kod nas prosipa i ukrade toliko novca. Ali, pošto je Petnica NVO, odnosno privatna ustanova, nije prikladno da se država zove u pomoć čim nešto zapne.

 
Kulturna politika

Zašto je važno podržati Fajgelja

Milorad Vukašinović   
utorak, 29. oktobar 2013.

Osećam potrebu i da istaknem da je iskonstruisani „slučaj Fajgelj“ iznova aktuelizovao i pitanje odnosa političkog i kulturnog obrasca na našim prostorima. Od početka XX v. dominira praksa po kojoj politički obrazac određuje okvire mnogo trajnijeg i važnijeg – kulturnog obrasca.

 
Kulturna politika

Opasna veza - sloboda medija i "slobodno tržište"

Zoran Ćirjaković   
utorak, 22. oktobar 2013.

Pitanje da li je presudila nesposobnost, samoživost ili kombinacija različitih motiva je akademsko i, čak i za tužnu priču o B92, sve manje važno. Ono što je imenovanjem Mirkovića, koji je godinama bio Matićev najbliži saradnik, postalo značajno jeste kako je izgledala "vizija" koju je donedavno sprovodio.

 
Kulturna politika

O jednom "otvorenom pismu", ili "ko vlada kulturom, vlada i zajednicom"

Marinko M. Vučinić   
petak, 18. oktobar 2013.

I model koji je predložen u otvorenom pismu ispostavlja zahteve snažnog i dobro organizovanog lobija u našoj kulturi koji je shvatio da se ponovo otvorila prilika za kreiranje kulturnog obrasca, u kome će se ostvarivati politika odustajanja od politike konstituisanja nacionalnog identiteta.

 
Kulturna politika

Salma Hajek po drugi put među Srbima

Zoran Grbić   
sreda, 09. oktobar 2013.

Salma nije radila ništa od toga, verovatno zbog toga što je očekivala da je neko upita za mišljenje o Kosovu i Beogradu. Ali, to se nije desilo. Za sve vreme dok je bila ovde, nijedan od novinara nije pitao to. Nejasno je da li su zaboravili, ili nisu znali za njenu posetu Kosovu.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 9 od 39
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner