Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Prilog raspravi o zakonskoj zaštiti srpskog pisma i jezika (II)

Nikola Tanasić   
subota, 15. septembar 2018.

Ne smemo dopustiti da se ova tema od nacionalnog značaja, kao i tolike druge pre nje, otalja i gurne pod tepih, pa da i narednih trideset godina srpski jezik i pismo nastave da budu taoci javašluka, konformizma, i kompleksa niže vrednosti.

 
Kulturna politika

Prilog raspravi o zakonskoj zaštiti srpskog pisma i jezika (I)

Nikola Tanasić   
petak, 31. avgust 2018.

Pomalo paradoksalno, počinjemo sa pitanjem zaštite pisma pre nego što se posvetimo zaštiti jezika. Ovo odražava problematičnu činjenicu da ćirilica predstavlja osnovnu odliku koja srpski jezik odvaja od samoproglašenih jezičkih standarda bivše braće (i bivših Srba) u regionu, ali pre svega proizilazi iz činjenice da je upravo ćirilica onaj aspekt srpskog jezikoslovlja i pismenosti koji je najviše ugrožen. 

 
Kulturna politika

Car Nikolaj Drugi kao tragični heroj Kosovskog zaveta

Nikola Tanasić   
sreda, 18. jul 2018.

Srbija ima pravo da očekuje da Rusija bude verna ikoni cara Nikolaja i njegove mučeničke porodice samo u onoj meri, u kojoj je sama spremna da bude verna ikoni cara Lazara i kosovskih mučenika. 

 
Kulturna politika

Bruka i sramota na maloj maturi ili cela Srbija se ostrvila na decu ni krivu ni dužnu

Pavle Ćosić   
sreda, 27. jun 2018.

Zamislite da imate 13-14 godina i da treba da prepoznate ovog čoveka, ovako mrljavog i neuverljivog, a poznat vam je, nije da nije... Mogli ste ga tokom školovanja negde već videti. U rubrici istorija.  Moguće je da su ovaj put sastavljači testa želeli da izađu u susret deci s jednim lakim pitanjem, međutim, pitanje nije glasilo po čemu je poznat Dositej Obradović, šta je učinio, koja su njegova dela, nego je trebalo prepoznati njegovu sliku.

 
Kulturna politika

„Solo“ – najpoznatiji svemirski kauboj ponovo poteže prvi

Nikola Tanasić   
subota, 09. jun 2018.

I to je moralo da se dogodi. Ostvarenje „Solo – priča o Zvezdanim ratovima“ reditelja Rona Hauarda postalo je prvi film iz Lukasove franšize za koji se očekuje da će propasti na bioskopskim blagajnama. Objektivnih razloga za relativno loš uspeh „Soloa“ je mnogo, ali srećom po reditelja i ekipu filma, nijedan od njih u osnovi nema nikakve veze sa kvalitetom filma koji su snimili.

 
Kulturna politika

Iz arhive NSPM - Ceca: skarednost bez zaštite

Jovana Papan   
nedelja, 06. maj 2018.

 Ukoliko su njeni "nebulozni" stihovi, neminovni plod sprege primitivizam/ kriminal/nacionalizam, ratni zločini, što sve našu raju po proverenoj formuli baca u trans, kako onda objasniti činjenicu da i velike i mnogopoštovane svetske muzičke zvezde barataju sa stihovima slične umetničke "razine"? Kakvoj prljavoj ideološko/šovinističkoj epizodi iz svoje biografije duguju na primer Britni Spirs ili Madona svoje bisere?

 

 
Kulturna politika

Serijal „Prostranstvo“ – sloboda, imperijalizam i realpolitika u XXIV veku

Nikola Tanasić   
petak, 16. februar 2018.

Ovaj serijal ubedljivo i sa mnogo talenta zahvata suštinu unutrašnjih sukoba u ljudskom društvu, a sve da bi nam pričao jednu u velikoj meri večnu priču o humanosti i otuđenju, empatiji i ksenofobiji, banalnosti zla i uzvišenosti dobra, a sve to stavljeno u realpolitički kontekst koji je sasvim primenjiv na savremeno društvo. I koji mu je, možda, preko potreban. 

 
Kulturna politika

Generacija tužnih smajlija - zašto su nam deca sve nezrelija i nepripremljenija za život

Jovana Papan   
subota, 20. januar 2018.

 Naravno, i da, dok ih vaspitavamo i pripremamo za život, ne zaboravimo da su upravo oni ta generacija na koju moramo da računamo da će biti dovoljno smela i zrela da svet za neke nove klince menja nabolje. I to ne onaj virtuelni.

 
Kulturna politika

Pisci, politika i laži - knjige koje (ni)su završile u plamenu i bunkeru

Saša Bižić   
četvrtak, 21. decembar 2017.

Da li u vlastitim kolekcijama imate knjige – duhove? Autor ovih redova posjeduje dva takva romana – “Rasulo” Bore Ćosića i “Ukletog Srbijanca” Ivana Ivanovića.

 
Kulturna politika

Jovan Jovanović Zmaj o izrazu „paor“

Dušan Kovačev   
utorak, 14. novembar 2017.

Kome dakle treba to neprekidno javno kićenje naših čestitih ratara sramnim izazom paor? Naravno, gospodskim politikantima koji jako vole da njih narod bira da bi oni tim narodom vladali. Eto, baš na to nas je upozorio čika-Jova Zmaj pre sto trideset godina.

 
Kulturna politika

„Rat snajperista" - dokumentarni film Olje Šehter o Dejanu Beriću

Aleksandar Maričić   
utorak, 11. septembar 2018.

Bela svetlost struji kroz rupu u betonskom zidu razrušene zgrade na istoku Ukrajine. Ruska puška, modernih, svedenih linija uperena je kroz nju ka nevidljivom neprijatelju.

 
Kulturna politika

Povodom predloga izmena i dopuna "Zakona o jeziku i pismima" - o identitetu, samopoštovanju i kompleksima niže vrednosti

Predrag Piper   
četvrtak, 09. avgust 2018.

Ovo je prvi put da je jedno Ministarstvo kulture Srbije smoglo snage, pa i smelosti, da temeljno pripremi i predloži zakon koji bi mogao obezbediti ćirilici zakonski status koji joj u srpskoj kulturi pripada, mada ceo taj postupak neki sada potcenjivački nazivaju kampanjom. 

 
Kulturna politika

"Slučaj Handanović" ili vreme SNS zabave i razonode

Marinko M. Vučinić   
petak, 06. jul 2018.

U uslovima u kojima živimo, pripadnost Pinkovom „zabavljačkom“ pogonu i jasno izražena partijska lojalnost sasvim su dovoljna preporuka da se postane organizator najvažnijih kulturnih programa i dešavanja u Beogradu. To je samo još jedan primer sveprisutne bahatosti i neprikrivene osionosti naprednjačkog režima

 
Kulturna politika

Kosovska „meka moć“ u Španiji i dilentantizam srpske kulturne diplomatije

Nevenka Stojčević   
ponedeljak, 25. jun 2018.

Moćni atlantistički lobi u Španiji ne prestaje da se zalaže da Španija prizna Kosovo. Ali, kakvi su stanje i učinci srpske „meke moći“ i kulturne diplomatije u Španiji, najvažnijoj evropskoj zemlji koja ne priznaje nezavisnost Kosova? I šta se trenutno preko dve naše glavne ispostave - Amabasade Srbije u Madridu i hispano-srpskog kulturnog Udruženja „Ivo Andrić“, projektuje po pitanju srpskog stanovišta?

 
Kulturna politika

Trezveno o „Nemanjićima“ – nerealna očekivanja, javašluk i nešto malo zle namere

Nikola Tanasić   
utorak, 08. maj 2018.

Jedino što konstruktivno možemo da uradimo sa „Nemanjićima“ jeste da pažljivo proberemo te scene, i ta mesta, i kažemo: „ovo, dajte još ovoga!“. Jer kako trenutno stvari stoje, „Nemanjići“ su i dalje najbolja domaća TV serija o srednjem veku koju smo ikada imali. 

 
Kulturna politika

O kupoli Hrama, ruskom uticaju i crkvenoslovenskom jeziku

Nikola Tanasić   
subota, 24. februar 2018.

Prethodnih dana imalo smo prilike da pročitamo i čujemo neke veoma skandalozne i varvarske izjave - što od pripadnika „drugosrbijanske“, što od pripadnika nominalno „srpsko-patriotske“ javnosti – na temu upotrebe crkvenoslovenskog jezika u oslikavanju Hrama Svetog Save.

 
Kulturna politika

Ideja političke korektnosti vodi u autocenzuru

Emir Kusturica   
petak, 02. februar 2018.

Na zapadu već postoji ono što je nekad bilo u komunizmu – autocenzura. Oni su tu autocenzuru uveli kroz ideju političke korektnosti, dakle sve ono o čemu ne treba da se priča, oni kao disciplinovani ljudi koji pripadaju protestantskom i katoličkom odgoju, oni to vrlo lako prihvataju. 

 
Kulturna politika

„Poslednji džedaji“ – neobični „Zvezdani ratovi“ i borba za ravnotežu Sile

Nikola Tanasić   
subota, 23. decembar 2017.

Osnovni zadatak nove trilogije „Zvezdanih ratova“ bio je da filmskoj publici otkrije ono što je publika crtanih filmova i stripova već odavno znala – da je horizont daleke galaksije potencijalno beskrajan, i da se unutar njega može odvijati nebrojeno mnogo različitih priča koje nemaju veze sa Lukom Skajvokerom i Dartom Vejderom.

 
Kulturna politika

"Senke nad Balkanom" - između Šotre i Holivuda

Nikola Tanasić   
ponedeljak, 04. decembar 2017.

Serija „Senke nad Balkanom“ Dragana Bjelogrlića je već nakon prve emitovane epizode izazvala burne reakcije publike – dok je većina bila oduševljena podizanjem tehničkih standarda domaće filmske produkcije (uključujući tu i pripovedačke postupke) na do sada neviđen nivo, kritičari sa, uslovno govoreći, „srpske desnice“ glasno su negodovali zbog „iskrivljivanja istorijskih činjenica“ i „blaćenja srpskog naroda i velikana srpske istorije“

 
Kulturna politika

„Matilda“, „Sila privlačenja“ i „Viking“ – novi ruski film u očima srpske publike

Nikola Tanasić   
petak, 10. novembar 2017.

Praktično nema boljeg dokaza da su srpsko-ruski odnosi znatno bolji danas nego pre deset-petnaest godina od činjenice da je već nekoliko godina potpuno normalna stvar videti savremene ruske filmove na repertoarima srpskih bioskopa.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 4 od 39
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner