Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Da li su žene diskriminisane?

Vladislav Đorđević   
subota, 07. mart 2015.

Zapravo, kada bismo integralno pristupili problemu nasilja, dobili bismo drugačiji utisak: svaka žena koja čita ove redova ima tri puta manje šanse da doživi neki oblik nasilja. Isto tako: svi muškarci koji ovo čitaju imaju tri puta veće šanse da budu žrtve nasilja.

 
Kulturna politika

(P)orobljena škola

Jovan Pavlović   
ponedeljak, 09. februar 2015.

Komunikacija, dijalog i razumevanje, raspršeni su u oblake interesne društvenosti, da bi se potom transformisali u socijalnu izmaglicu u kojoj se razaznaju samo bledi nagoveštaji oblika.

 
Kulturna politika

Hrvatski jezički purizam i srpski paradoksi

Vladislav Đorđević   
sreda, 04. februar 2015.

Sklonost Hrvata ka purizmu indikacija je njihovog snažnog nacionalizma. Sklonost Srba ka antipurizmu indikacija je njihovog snažnog antinacionalizma. Purizam nije samo indikator nacionalizma, već i njegov generator. Opsesivno izbegavanje stranih reči generiše nacionalistički mentalitet.

 
Kulturna politika

Prilog raspravi o zabrani svakog telesnog kažnjavanja dece - dajte mi dobru decu pa ćete videti kako sam dobar roditelj

Branislav Ristivojević   
utorak, 20. januar 2015.

Pri tome se pitanje stvarne potrebe Srbije za donošenjem takvih zakona ne postavlja. Moraju da se usvoje ne zato što Srbiji trebaju nego zato što strancima trebaju da dovrše proces kolonizacije. Drugi razlog je taj što su masno plaćeni. 

 
Kulturna politika

Zašto žene ne mogu imati sve?

Jovana Papan   
subota, 03. januar 2015.

Da li je onda ključ za više žena na visokim položajima – oslobađanje od krivice? Treba li da težimo društvu u kome su i očevi i majke jednako ravnodušni prema činjenici da su za njiih deca jedva nešto više od slike na radnom stolu? Ili je rešenje upravo u suprotnom – da i muškarci treba da promene životne prioritete, i počnu da osećaju više krivice što nisu prisutni u životima svoje dece?

 
Kulturna politika

Igre gladi – ozbiljna antiutopija skrivena iza tinejdžerske fikcije

Nikola Tanasić   
nedelja, 14. decembar 2014.

Ekranizacija romana Kolinsove dodala je celoj ovoj priči novu dimenziju, omogućivši publici da povuče vizuelnu paralelu između dirigovanog, manipulativnog i ideologizovanog žanra „rijalitija“ i sumorne i krvave globalne stvarnosti.

 
Kulturna politika

Kijevo-pečerska Svetouspenska lavra - Legende ruskih manastira (IV)

Radojka Tmušić Stepanov   
petak, 14. novembar 2014.

Kako drukčije nego čudom, nazvati i Uspenski saborni hram je glavni hram ove Lavre. Prema letopisu ''Povest drevnih vremena'' letopisca Nestora, crkva osnovana još 1072. godine. To je bio i prvi kameni hram u ovom manastiru. Kameni nije značio da je isključivo od kamena nego od čvrstog materijala, bilo da je cigla, ili kamen.

 
Kulturna politika

"Ženidba" Petra II Petrovića Njegoša ili kako neki zapadni istoričari pišu o Srbiji i Srbima

Vojislav M. Stanojčić   
sreda, 29. oktobar 2014.

U knjizi od nekoliko stotina strana za nas su možda najzanimljivija poglavlja 10 i 11, o Jugoslaviji i Rumuniji, iz kojih se stiče utisak da gđa Mekmilan ne samo da nema objektivan pristup temi koju obrađuje, već je i neobaveštena, površna, zlurada ili čak zlonamerna.

 
Kulturna politika

Ruski velikani o zapadu

Radojka Tmušić Stepanov   
subota, 13. septembar 2014.

Sa svojih proročkih visina Dostojevski je jasno sagledao tragediju Evrope. I otkrio njen uzrok. Uzrok je to što je Evropa kroz rimokatolicizam i protestantizam unakazila i izgubila lik Bogočoveka Hrista, tu jedinu večnu vrednost, radi koje stoje i postoje svi svetovi. I zbog toga se tamo sve zamutilo i krenulo u haos.

 
Kulturna politika

Legende ruskih manastira (III) - Put moštiju Sergija Radonježskog

Radojka Tmušić Stepanov   
četvrtak, 17. jul 2014.

Glavna svetinja manastira su mošti svetog Sergija koje se nalaze u srebrnom kovčegu. Prvobitno su mošti sveca pronađene prilikom kopanja temelja današnje crkve i po njenom završetku su u posebnom kivotu bile smeštene ispred oltara. 

 
Kulturna politika

Bioskop u vremenu krize

Boris Trbić   
sreda, 04. mart 2015.

Povratak istočnoevropskog filma na teren političke enuncijacije kreirao je, bar u nekim zemljama, poput Rumunije, uslove i mogućnosti za stvaranje nove publike. Nije teško odgovoriti kakve lekcije iz njihovih pouka mogu da izvuku srpski filmski stvaraoci.

 
Kulturna politika

Do tog mora doći - kako stvari stoje sa srpskog stanovišta

Miloš Crnjanski   
subota, 07. februar 2015.

Dok sa jedne strane svaki problem postavlja se u znaku slovenštine i hrvatstva, sa druge strane zabranjeno je gledati ga sa srpskog stanovišta. To nije fer.

 
Kulturna politika

"Borba za obrazovanje" - otpor degradaciji prosvetne struke

Vladimir Nocić   
utorak, 27. januar 2015.

Iz tog razloga, čin građanske neposlušnosti, izveden 22. decembra ne upućuje samo na povredu materijalnih interesa, već zadire u simboličke vrednosti jedne profesije i kulturne vrednosti čitavog društva preko kojih se ukazuje na nepoštovanje prostim upućivanjem na onu prvu -  materijalnu vrednost.

 
Kulturna politika

Urušavanje srpske prosvete - poslednji čin višedecenijske tragedije

Dragoljub Danilović   
nedelja, 04. januar 2015.

Trebalo bi hitno ozdraviti sistem prosvete, na svim nivoima, inače nam neće pomoći ni časovi od 45 minuta, ni od 30 minuta. Sistem čine ljudi, a osnovni kriterijum za ozdravljenje prosvete treba da bude stručnost i posvećenost pozivu, a ne politička podobnost i korumpiranost.

 
Kulturna politika

Zakonska zabrana telesnog kažnjavanja dece i šta psihologija (ne) kaže

Jovan Mirić   
ponedeljak, 22. decembar 2014.

Podsetiću čitaoce na osnovno, tj. na to kako se formulišu psihološka saznanja, odnosno psihološki naučni zakoni. Uzmimo da ti zakoni iskazuju neku relaciju između telesne kazne i neke posledice po dete: posledice po mentalno zdravlje, po psihički razvoj ili po ponašanje.

 
Kulturna politika

Studentski protest koji (skoro) nikoga ne zanima

Nikola Malbaški   
ponedeljak, 01. decembar 2014.

Trenutni protest nije nikakva „revolucija“ koja će posrnule fakultete u Srbiji da digne na noge, već samo simptom opšte bede Univerziteta, društvenih i kulturnih institucija u zemlji.

 
Kulturna politika

Ko štiti srpsko pismo?

Vojislav M. Stanojčić   
ponedeljak, 03. novembar 2014.

Kao što, valjda, i vrapci znaju, u Srbiji je ćirilica u skužbenoj upotrebi, ali je i ovim simpatičnim ptičicama jasno da se to često zaboravlja. Na primer, kad su uvedene nove registracione tablice za automobile, tadašnji ministar policije izjavio da je na njima poštovana ravnopravnost pisama.

 
Kulturna politika

„Branio sam Mladu Bosnu“ – dokument nacionalnog pamćenja

Nikola Tanasić   
utorak, 21. oktobar 2014.

Kada se gledaoci u bioskopima suoče sa ovim ubedljivo odigranim, a duboko tragičnim i uzvišenim likovima naše istorije, svakako će biti poraženi jasnim i nedvosmislenim saznanjem koliko smo se mi danas, kao društvo, udaljili od ideala koje otelovljuju junaci Koljevićevog filma – koliko smo navikli na ropstvo, ravnodušni prema istini, oguglali na laži.

 
Kulturna politika

Kultura i tržište

Miroslav Samardžić   
sreda, 20. avgust 2014.

Mali narodi oduvek su bili izloženi kulturnom imperijalizmu. Kulturne metopole nastoje da nametnu svoje koncepte, slike sveta, značenja. U neslavnoj kolonijalnoj i imperijalnoj istoriji velikih sila njihove kulture nisu bile neutralne već su itekako služile porobljivačkim poduhvatima.

 
Kulturna politika

Neumorni Kusturica

Milena Ristić   
subota, 12. jul 2014.

Kusturica nije dozvolio da stogodišnjica Sarajevskog atentata prođe pored nas neobeleženo kao što je prošla saga o celokupnom Prvom svetskom ratu koju smo kroz istorijske udžbenike dobijali u nepotpunoj verziji.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 7 od 39
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner