Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Bioskop u vremenu krize (II) - Šta je to politički film?

Boris Trbić   
nedelja, 26. april 2015.

Politički film nije pitanje potrebe, već etičkog opredeljenja. Ideja da neko nije spreman za politički film je jednako apsurdna kao i apokrif o sakrivanju publike iza stolica na projekciji „Prispeća voza u stanicu“ 1895. 

 
Kulturna politika

Izdati jadnici i jadni izdajnici

Svetlana Porović Mihajlović   
sreda, 15. april 2015.

Gromoglasno, bahato, nevaspitano, prosto, najjavnije moguće sasuto nam je u lice: šta će nam istina, znanje, umeće, šta će nam kultura, pozorišta, muzeji, šta će nam umetnici, arhitekte, inženjeri, nastavnici, učitelji,.. tamo neka intelektualna elita, što samo izneverava gromoglasnike.

 
Kulturna politika

Tabloidni linč, ministar Tasovac, Aleksandar Vučić i Rale Milenković - Ko smo i kuda idemo

Marinko M. Vučinić   
utorak, 17. mart 2015.

Ovo je univerzalna metoda kojom se služe režimski novinari i tabloidni mediji u političkoj diskvalifikaciji svakog ko pokuša da kritički dovede u pitanje epohalne rezulatate ove vlade i njenog premijera, tumačeći ovakve stavove kao poziv na ustanak.

 
Kulturna politika

Da li su žene diskriminisane?

Vladislav Đorđević   
subota, 07. mart 2015.

Zapravo, kada bismo integralno pristupili problemu nasilja, dobili bismo drugačiji utisak: svaka žena koja čita ove redova ima tri puta manje šanse da doživi neki oblik nasilja. Isto tako: svi muškarci koji ovo čitaju imaju tri puta veće šanse da budu žrtve nasilja.

 
Kulturna politika

(P)orobljena škola

Jovan Pavlović   
ponedeljak, 09. februar 2015.

Komunikacija, dijalog i razumevanje, raspršeni su u oblake interesne društvenosti, da bi se potom transformisali u socijalnu izmaglicu u kojoj se razaznaju samo bledi nagoveštaji oblika.

 
Kulturna politika

Hrvatski jezički purizam i srpski paradoksi

Vladislav Đorđević   
sreda, 04. februar 2015.

Sklonost Hrvata ka purizmu indikacija je njihovog snažnog nacionalizma. Sklonost Srba ka antipurizmu indikacija je njihovog snažnog antinacionalizma. Purizam nije samo indikator nacionalizma, već i njegov generator. Opsesivno izbegavanje stranih reči generiše nacionalistički mentalitet.

 
Kulturna politika

Prilog raspravi o zabrani svakog telesnog kažnjavanja dece - dajte mi dobru decu pa ćete videti kako sam dobar roditelj

Branislav Ristivojević   
utorak, 20. januar 2015.

Pri tome se pitanje stvarne potrebe Srbije za donošenjem takvih zakona ne postavlja. Moraju da se usvoje ne zato što Srbiji trebaju nego zato što strancima trebaju da dovrše proces kolonizacije. Drugi razlog je taj što su masno plaćeni. 

 
Kulturna politika

Zašto žene ne mogu imati sve?

Jovana Papan   
subota, 03. januar 2015.

Da li je onda ključ za više žena na visokim položajima – oslobađanje od krivice? Treba li da težimo društvu u kome su i očevi i majke jednako ravnodušni prema činjenici da su za njiih deca jedva nešto više od slike na radnom stolu? Ili je rešenje upravo u suprotnom – da i muškarci treba da promene životne prioritete, i počnu da osećaju više krivice što nisu prisutni u životima svoje dece?

 
Kulturna politika

Igre gladi – ozbiljna antiutopija skrivena iza tinejdžerske fikcije

Nikola Tanasić   
nedelja, 14. decembar 2014.

Ekranizacija romana Kolinsove dodala je celoj ovoj priči novu dimenziju, omogućivši publici da povuče vizuelnu paralelu između dirigovanog, manipulativnog i ideologizovanog žanra „rijalitija“ i sumorne i krvave globalne stvarnosti.

 
Kulturna politika

Kijevo-pečerska Svetouspenska lavra - Legende ruskih manastira (IV)

Radojka Tmušić Stepanov   
petak, 14. novembar 2014.

Kako drukčije nego čudom, nazvati i Uspenski saborni hram je glavni hram ove Lavre. Prema letopisu ''Povest drevnih vremena'' letopisca Nestora, crkva osnovana još 1072. godine. To je bio i prvi kameni hram u ovom manastiru. Kameni nije značio da je isključivo od kamena nego od čvrstog materijala, bilo da je cigla, ili kamen.

 
Kulturna politika

Letopis Matice srpske i (ne)dostojanstvo naše kulture

Marinko M. Vučinić   
subota, 18. april 2015.

Predsednik Matice Srpske je izjavio da su poslušali ovu preporuku, ali problem je u tome što na konkursu može da se dobije najviše 600.000 dinara, a Letopis na godišnjem nivou košta 2,3 miliona dinara, što dodatno ugrožava njegovo postojanje. I posle svih apela koji su upućivani Ministarstvu kulture i finansija odgovarajućeg odgovora nema.

 
Kulturna politika

Orošavanje ministra

Jovan Pavlović   
petak, 20. mart 2015.

Šalu na stranu, juče se pokazala naprslina u matrici, poput one u "Matriksu" kad crna maca, usled greške u programu, neprestano iz početka prelazi ulicu na istom mestu. Na tom mestu je program najranjiviji. Tu može da se očekuje da matrica počne da se urušava. Pitanje je da li je prosveta već postala svesna da je prekobrojna i da za nju nije planirano ništa osim tihog davljenja, te nema šta ni da izgubi?

 
Kulturna politika

Ispod dna medijskog dna

Zoran Ćirjaković   
subota, 14. mart 2015.

Saša Mirković je nove medijske zakone ukrojio prema interesima novih NATO gospodara i njihovih biznisnismena, aktera koji su nezavisnosti medija u Srbiji odani manje nego što je to bio Slobodan Milošević.

 
Kulturna politika

Bioskop u vremenu krize

Boris Trbić   
sreda, 04. mart 2015.

Povratak istočnoevropskog filma na teren političke enuncijacije kreirao je, bar u nekim zemljama, poput Rumunije, uslove i mogućnosti za stvaranje nove publike. Nije teško odgovoriti kakve lekcije iz njihovih pouka mogu da izvuku srpski filmski stvaraoci.

 
Kulturna politika

Do tog mora doći - kako stvari stoje sa srpskog stanovišta

Miloš Crnjanski   
subota, 07. februar 2015.

Dok sa jedne strane svaki problem postavlja se u znaku slovenštine i hrvatstva, sa druge strane zabranjeno je gledati ga sa srpskog stanovišta. To nije fer.

 
Kulturna politika

"Borba za obrazovanje" - otpor degradaciji prosvetne struke

Vladimir Nocić   
utorak, 27. januar 2015.

Iz tog razloga, čin građanske neposlušnosti, izveden 22. decembra ne upućuje samo na povredu materijalnih interesa, već zadire u simboličke vrednosti jedne profesije i kulturne vrednosti čitavog društva preko kojih se ukazuje na nepoštovanje prostim upućivanjem na onu prvu -  materijalnu vrednost.

 
Kulturna politika

Urušavanje srpske prosvete - poslednji čin višedecenijske tragedije

Dragoljub Danilović   
nedelja, 04. januar 2015.

Trebalo bi hitno ozdraviti sistem prosvete, na svim nivoima, inače nam neće pomoći ni časovi od 45 minuta, ni od 30 minuta. Sistem čine ljudi, a osnovni kriterijum za ozdravljenje prosvete treba da bude stručnost i posvećenost pozivu, a ne politička podobnost i korumpiranost.

 
Kulturna politika

Zakonska zabrana telesnog kažnjavanja dece i šta psihologija (ne) kaže

Jovan Mirić   
ponedeljak, 22. decembar 2014.

Podsetiću čitaoce na osnovno, tj. na to kako se formulišu psihološka saznanja, odnosno psihološki naučni zakoni. Uzmimo da ti zakoni iskazuju neku relaciju između telesne kazne i neke posledice po dete: posledice po mentalno zdravlje, po psihički razvoj ili po ponašanje.

 
Kulturna politika

Studentski protest koji (skoro) nikoga ne zanima

Nikola Malbaški   
ponedeljak, 01. decembar 2014.

Trenutni protest nije nikakva „revolucija“ koja će posrnule fakultete u Srbiji da digne na noge, već samo simptom opšte bede Univerziteta, društvenih i kulturnih institucija u zemlji.

 
Kulturna politika

Ko štiti srpsko pismo?

Vojislav M. Stanojčić   
ponedeljak, 03. novembar 2014.

Kao što, valjda, i vrapci znaju, u Srbiji je ćirilica u skužbenoj upotrebi, ali je i ovim simpatičnim ptičicama jasno da se to često zaboravlja. Na primer, kad su uvedene nove registracione tablice za automobile, tadašnji ministar policije izjavio da je na njima poštovana ravnopravnost pisama.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 7 od 39
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner