Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

U čijim rukama će se naći prirodna bogatstva Kosova i Metohije?

Vladimir Jevtić   
petak, 24. maj 2013.

Aktuelna vlast kao da nije mnogo zainteresovana za neprocenjivo blago na KiM, jer će implementacijom Briselskog sporazuma samo biti omogućeno da tzv. nezavisna država Kosovo eksploatiše rudna bogatstva.

 
Kosovo i Metohija

Podsećanje, ili kako je “sporazumom” Dačić-Tači udaren glogov kolac u srpsko Kosovo i Metohiju

Vladan Dinić   
ponedeljak, 20. maj 2013.

Punih 78 dana SAD, NATO i naši ostali „evropski prijatelji“ bombardovali su SCG mimo bilo kakve odluke SB, pa pogromom Srba, pa serijom nerazjašnjenih ubistava, i sad “sporazumom” Dačić-Tači udarile glogov kolac u san Srba na KiM.

 
Kosovo i Metohija

Prihvatanje aneksije BiH 1909. i priznanja tzv. Republike Kosovo 2013.

Velibor DŽomić   
subota, 18. maj 2013.

Neverovatna je istorijska podudarnost događaja od 31. marta 1909. i 22. aprila 2013. godine. Postoji i jedna razlika 2013. Rusija je protiv priznanja takozvane Republike Kosovo i uzalud hrabri Vladu Srbije da ne čini to što čini.

 
Kosovo i Metohija

Kratki podsetnik, ili kako od danas zvati Srbiju

Radomir Košanin   
četvrtak, 25. april 2013.

I tako sve bežeći od početka stigosmo do samog kraja: preko sporazuma Cvetković - Maček, pa sporazuma Tito – Subašić dobismo na kraju još jedan istorijski sporazum: Dačić – Tači. Uveravaju nas da je taj zadatak dužnost ove generacije srpskih političara i da ga oni ne smeju prepustiti budućim pokolenjima.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo i Metohija, sećanje (VII) – Kneževa kletva; Vasko Popa: Večera na Kosovom Polju; Bora Spužić "Navali se Šar-planina"

NSPM   
subota, 20. april 2013.

Opredeljenje ka Dobru i trajnom životu, u vidu Kneževe kletve, sačuvano je kao fragment izgubljene pesme. Uz Kneževu kletvu dodajemo stihove posvećene Kosovskom zavetu.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo i Metohija, sećanje (VI) – Jefimija: Pohvala knezu Lazaru; Sveti Nikolaj Žički: Vidovdanska beseda

NSPM   
utorak, 16. april 2013.

Naše današnje Sećanje posvećeno je zapisu savremenika Kneza Lazara i zapisu jednog od najvećih bogoslova Srpske pravoslavne crkve.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo i Metohija, sećanje (IV) – Zoran Bogavac: Nečujna zvona; Dobrica Erić: Svi moji preci

NSPM   
utorak, 02. april 2013.

Sećanje na Kosovo i Metohiju nastavljamo proznim prilogom Zorana Bogavca i pesmom Dobrice Erića "Svi moji preci".

 
Kosovo i Metohija

Kosovo i Metohija, sećanje (II) – Kosovka devojka, Desanka Maksimović govori "Gračanicu"

NSPM   
sreda, 20. mart 2013.

Vaše reči, stihove, misli, nadanja, ljubav prema KiM slobodno iskazujte i dalje. Javljajte se. Ovo parče elektronskog neba je svojina svih nas koji volimo svoju zemlju i znamo da je Kosovo naše.

 
Kosovo i Metohija

Kosovska vertikala

Nikola Tanasić   
nedelja, 17. februar 2013.

Slično tome, pitanje Kosova pogotovo nije pitanje „ustavnog i pravnog poretka Srbije“, a da ne govorimo o onoj besmislenoj mantri o „očuvanju principa međunarodnog prava“ u koju su toliki naši sunarodnici slepo verovali sve do tragikomičnog fijaska pred Međunarodnim sudom u Hagu.

 
Kosovo i Metohija

Simptomi izdaje, ili ćutnjom protiv barikada

Marko Koprivica   
utorak, 29. januar 2013.

"Srpska" vlast i mediji pokazuju licemerno i izdajničko lice, postavljajući prema Srbima sa Kosmeta svoje političke ograde i medijske barikade koje treba da ih bespovratno učine zarobljenicima kosovskih bandita.

 

 
Kosovo i Metohija

Seciranje briselskog sporazuma

Aleksandar Dikić   
sreda, 22. maj 2013.

Pitanje koje braniocima sporazuma nije postavljeno na nacionalnim medijima jeste kako će postupiti srpski policajci pod prištinskom komandom ako kosovsko tužilaštvo podigne optužnicu za počinjene ratne zločine protiv nekog Srbina na Severu?  

 
Kosovo i Metohija

"Nezavisno Kosovo" 2008-2013.

Ana Radmilović   
nedelja, 19. maj 2013.

Dovoljno sam dugo bila na Kosovu, šetala uličicama Orahovca, vozila se Prokletijama i u čudu gledala Prizren, dovoljno dugo da znam, sasvim sigurna u ono što kažem – mi ne znamo šta smo izgubili.

 
Kosovo i Metohija

Dačić i Vučić odgovornost za predaju Kosova prebacuju na Putina i Šojgua

Ruska agencija "Reks"   
četvrtak, 25. april 2013.

Obe ove izjave su izneli kako bi se iza autoriteta Rusije i njenog rukovodstva sakrili od ogorčenosti srpskih građana koji su nezadovoljni briselskom “normalizacijom“, koju je patrijarh SPC u svom obraćanju narodu nazvao “izdajom Kosova“.

 
Kosovo i Metohija

Deklaracija o neopozivom odbijanju briselskog sporazuma Beograda i Prištine

Sabor srpskog naroda Kosova i Metohije   
ponedeljak, 22. april 2013.

Pošto se čitav pregovarački proces, zajedno sa parafiranjem i potvrđivanjem Sporazuma odvijao mimo volje srpskog naroda sa severa Kosova i Metohije na koji se Sporazum odnosi, Sabor ga smatra nelegitimnim i nevažećim.

 
Kosovo i Metohija

Deset bajki o Kosovu (koje nisu ono što mislite)

Nikola Tanasić   
sreda, 17. april 2013.

Najveća bajka, najbeskrupuloznija laž i najgrublja manipulacija u Srbiji se po pravilu čuje svaki put kada nam neko od naših političara obeća da „neće da priča bajke“, odnosno da „neće da laže narod“ kada je u pitanju odbrana državnih interesa na KiM.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo i Metohija, sećanje (V) – Car Lazar i carica Milica, Kosovski božuri

NSPM   
ponedeljak, 08. april 2013.

U svesti srpskog naroda, zbog svog opredeljenja, Sveti knez Lazar je bio i ostao upamćen car, a Sveta knjeginja Milica kao carica. Njihov izbor i sudbina su vekovni izbor i sudbina srpskog naroda. To im je obezbedilo trajanje, pa i danas žive u srpskom narodu.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo i Metohija, sećanje (III) – Petar Petrović Njegoš: "O Kosovo, grdno sudilište"; Kralj Nikola Petrović: "Onamo `namo!"

NSPM   
sreda, 27. mart 2013.

Venac o Kosovu i Metohiji nastavljamo pesmama vladike i vladara Crne Gore Petra II Petrovića Njegoša i crnogorskog kralja Nikole I Petrovića.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo i Metohija, sećanje - Vila saziva Srbe

NSPM   
utorak, 19. mart 2013.

Pokrećemo novi ciklus na našem i vašem NSPM: Kosovo i Metohija. Objavljivaćemo povremeno narodne pesme kosovskog, pretkosovskog i pokosovskog ciklusa, pesme o Kosovu naših poznatih pesnika, kao i ono što su veliki i umni Srbi govorili, mislili i pisali o Kosovu.

 
Kosovo i Metohija

2012 – godina srpskog (pametnog?) popuštanja

Mario Brudar   
subota, 09. februar 2013.

Kosovska politika srpskih vlasti krenuće sasvim izvesno nekim putem u 2013. godini. Kuda će taj put odvesti, niko ozbiljan, u ovom trenutku, ne može da zna. Ali, za svaku uspešnu politiku bilo je neophodno korenito promeniti odnos prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

 
Kosovo i Metohija

Otimačina, pljačka i teror - kratki istorijat kosovskog problema

Rade S. N. Rajić   
utorak, 22. januar 2013.

Treći talas njihovog naseljavanja, nasilja i terora usledio je uz podršku musolinijeve fašističke Italije na planu albanizacije Kosova i Metohije i stvaranja Velike Albanije. Tada je pobijeno preko 10.000, i proterano oko 100.000 Srba.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 10 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner