Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Kakav je stav Rusije prema srpskom "unutrašnjem dijalogu o Kosovu"

Tomislav Stanković   
subota, 10. februar 2018.

Nema sumnje da je sve ovo što se iz zvaničnih saopštenja može iščitati mnogo jasnije predočeno predsedniku Vučiću. Na Srbiji je ili da traži novu jednačinu za kvadraturu kruga ili da nastavi da koristi približno tačnu. Onu koja je već dugo vremena u matematici ''zamrznuta''. 

 
Kosovo i Metohija

Iz arhive NSPM: Kosovo damo - zid ne damo?!

Marko Jakšić   
petak, 26. januar 2018.

Na kraju, kada tokom narednih meseci Srbi sa Kosova i Metohije budu razgovarali sa svojim prijateljima i rođacima u ostatku Srbije kao u romingu, shvatiće da je vlast još jedan simbol državnosti ustupila separatistima u Prištini, a to je poseban pozivni telefonski broj. Makar u podsevesti svatiće i osetiće da Kosovo i Metohija više nije Srbija a da glavna zasluga za to pripada premijeru Aleksandru Vučiću 

 
Kosovo i Metohija

Povodom prestanka funkcionisanja srpskog pravosuđa na KiM - Hvala tebi, oj Bugojno grade

Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“   
nedelja, 15. oktobar 2017.

 Srpske sudije na Kosovu i Metohiji koje odbiju da budu deo separatističkog pravosuđa Prištine ostaće bez posla. Slično se dogodilo i sa više od 1000 pripadnika MUP-a Republike Srbije koji i dan-danas posle pet godina svoju pravdu potražuju po sudovima. 

 
Kosovo i Metohija

Vučić priprema teren za "konačno rešenje Kosova", u skladu sa planom od sedam tačaka nemačkog Bundestaga iz 2012.

Nikita Bondarjev   
nedelja, 13. avgust 2017.

Centralna teza srpskog predsednika glasi: problem Kosova može rešavati samo čovek koji ima „glavu vruću od stalnog razmišljanja, srce koje je hladno na preterane emocije, i ruke uprljane kompromisima“. U ulozi nosioca svih tih jedinstvenih kvaliteta Vučić neizostavno vidi samo sebe.

 
Kosovo i Metohija

Srbija je na pola puta do priznanja "Kosova" - Vučić je upravo zakoračio i drugom polovinom

Zoran Ivošević   
sreda, 02. avgust 2017.
Briselski razgovori su otpočeli pre Vučićevog ulaska u Vladu, a posle njegovog ulaska Republika Srbija i samozvana država Kosovo zaključili su 19.04.2013. uz posredovanje EU, Briselski sporazum čiji je zvanični naziv - Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa. Ovaj sporazum je neustavan, jer je srpska strana pristala da se u njenoj južnoj pokrajini organi lokalne samouprave, lokalni izbori, policija i pravosudne vlasti ne uređuju zakonima Srbije, kako predviđa njen Ustav, nego zakonima surogat države Kosova. Tako je otvoren i proces dezintegracije Srbije kao jedinstvene i nedeljive države
 
Kosovo i Metohija

Bez "kosovskog čvora", brže jače, bolje - jer budućnost ne može da čeka

Marko M. Jakšić   
utorak, 25. jul 2017.
Srbi su nepoželjni na Kosovu u svakom pogledu, osim da kao brojka figuriraju (najčešće u institucijama) kada je to potrebno da bi se opravdao tzv. multietnički karakter. Kao 'manjina' sa najbolje proklamovanim pravima koja su u praksi obesmišljena - pa što jednim zakonom imaju, druga dva im onemogućavaju. I sve je to kroz dijalog Beograd – Priština priznato kao realnost na terenu.
 
Kosovo i Metohija

Pozivom na „društveni dijalog o Kosovu“ Vučić pokušava da podeli odgovornost za svoju izdaju

Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“   
petak, 14. jul 2017.

Poslednja izjava predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da na Kosovu i Metohiji mora da se poštuje realnost, odnosno separatitička vlast koja vlada južnom srpskom pokrajinom, nagoveštava potpuno odvajanje ove praiskonske srpske teritorije.

 
Kosovo i Metohija

BIA strahuje od gubitka uticaja Srbije na Kosovu

RTK   
nedelja, 04. jun 2017.

RTK je uspela da obezbedi dokument organa bezbednosti Srbije, koji su sačinili profile nekoliko srpskih političara sa Kosova. U suštini, dokument generalno pokazuje zabrinutost zvaničnog Beograda zbog nedostatka jednog stabilnijeg rukovodstva Srba na Kosovu, rukovodstva koje, prema dokumentu, ne može dovoljno da insistira na potraživanjima Vlade Srbije na Kosovu. 

 
Kosovo i Metohija

SAD će dati odobrenje za formiranje "Vojske Kosova"

Lorenco Vita   
utorak, 04. april 2017.

Trampova administracija, uprkos navodnom približavanju Rusiji, nikada nije krila svoju podršku nezavisnosti Kosova. Postoji jedan deo Kongresa SAD koji je zvanično zatražio od američke vlade da pruži podršku projektu Prištine.

 
Kosovo i Metohija

"Vojska Kosova" i katastrofalna nacionalna politika Aleksandra Vučića

Marko Jakšić   
sreda, 08. mart 2017.

Predsednik Vlade Srbije voli da se u javnosti Srbije razmeće hrabrošću koju nažalost, kada je u pitanju odbrana Kosova i Metohije, apsolutno ne vidimo. Jak na rečima, kukavica na delu

 
Kosovo i Metohija

Pregovori sa gorkim ukusom izdaje - ili baš mu keče dobro stoji

Marko Jakšić   
utorak, 30. januar 2018.

Jedan od manira aktuelnog predsednika Republike Srbije jeste i taj da vas bezobzirno napada kada niste prisutni, pa stoga nemate prilike da mu odgovorite.

 
Kosovo i Metohija

Zločini na kojima je sazdano "nezavisno Kosovo"

Brankica Ristić   
četvrtak, 28. decembar 2017.

 Etnički motivisana ubistva Srba na Kosovu i Metohiji počela su još osamdesetih godina, a devedesetih su dotad, kako su tvrdili, nasumična ubistva prerasla u masakre terorističke OVK.

 
Kosovo i Metohija

Šta se podrazumeva pod „normalizacijom odnosa sa Kosovom“ i da li je možda bolje biti "nenormalan"

Nikola Tanasić   
utorak, 19. septembar 2017.

I dok smo bili u stanju da sami sebi propisujemo šta je normalno, a šta nije, bili smo u stanju i da napredujemo, da rastemo, da se razvijamo. I ako hoćemo opet da budemo neko i nešto, prvo što treba da uradimo jeste da odbacimo svaki diktat normalnosti koji nam se nameće sa strane. I da se ne osvrćemo na one koji misle da nismo normalni.

 
Kosovo i Metohija

Miloševićev aparat smrti priredio je "kosovsku Oluju"

Vuk Drašković   
ponedeljak, 07. avgust 2017.

Suverenitet Srbije nad Kosovom postoji samo u preambuli njenog ustava. Robujući toj normi izvan stvarnosti, država trpi samo ogromne gubitke, i političke, i razvojne, i demokratske, i demografske i novčane. Prihvatimo i priznajmo kosovsku stvarnost.

 
Kosovo i Metohija

Smena rektora Milačića uvod u „integraciju“ Univerziteta u obrazovni sistem Prištine

Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“   
sreda, 02. avgust 2017.

 Inače, i prošle godine uoči palamentarnih izbora bio je pokušaj da se rektor smeni i izvrši integracija Univerziteta u organe samoproglašene republike Kosovo. Samo su izbori omeli da vlast svoju odluku sprovede u delo. 

 
Kosovo i Metohija

Otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije - žig izdaje i beščašća je važniji od novca i Nobelove nagrade

Marko Jakšić   
utorak, 25. jul 2017.

Žestoko ste se okomili na mit o Nebeskoj Srbiji, zaboravljajući pritom da je ta ideja sačuvala vaskoliki srpski narod bilo gde da se nalazio. Zahvaljujući toj Nebeskoj Srbiji Vaši u Bugojnu su Srbi a ne, recimo, Hrvati ili Muslimani. Kosovo i Metohija su temelj srpske državnosti, duhovnosti i pismenosti. Ovde je sve nastalo. Ako to date kao što ste naumili Vi ćete da sasečete korene na kojima je izrastao srpski narod, Vi ćete mu oduzeti dušu i nikakvi bruto-društveni proizvodi neće moći da ga sačuvaju i spasu

 
Kosovo i Metohija

Predmet i pravno dejstvo sporazuma Vučića i Tačija – i usmeni sporazumi su obavezujući!

Dejan Mirović   
sreda, 12. jul 2017.

Postavlja se pitanje, šta je predmet ovih usmenih i netranspartenih sporazuma između Vučića i Tačija, posebno poslednjeg koji po svemu sudeći zaključen u Briselu 3.7.2017. Po svemu sudeći, ili prema Vučićevim rečima, radi se prelasku sa "određenih tema" na  "suštinske stvari" ili na  "perpektivu naših odnosa za godinu, dve ili pet".

 
Kosovo i Metohija

Kosovo – mesto gde je Aleksandar Vučić dobio „najskuplje" i "najjeftinije" glasove

Sanja Sovrlić   
petak, 07. april 2017.

Glasovi koje je Aleksandar Vučić dobio od Srba sa Kosova (ukoliko je do njih došlo na legalan način) su najskupljii i najjeftiniji u isto vreme. Najskuplji jer govore da Srbi sa Kosova ne žele da izgube vezu sa Srbijom, koja je sve tanja nakon Briselskog sporazuma. Iz istog razloga su i najjeftiniji – najlakše je uceniti onoga ko ima malo da može ostati i bez toga.

 
Kosovo i Metohija

Srbi sa Kosova nisu politički mazohisti - već žrtve velike izborne krađe

Narodni pokret Srba sa KiM   
nedelja, 12. mart 2017.
Birački spiskovi na Kosovu i Metohiji nisu menjani od 1996. godine i u njima postoji veliki broj Albanaca koji odavno nisu tu, a oni koji jesu ne izlaze na izbore. Njihovo prisustvo na biračkim spiskovima je dobra podloga za manipulaciju.
 
Kosovo i Metohija

Sumnjivi Subjekat, Važna Osoba, Baš Baš Važna Osoba i Drugi Čovek

In Memoriam Ana Radmilović   
četvrtak, 09. februar 2017.

Onda svi kažu „nikako, nikako, taj je Subjekat toliko strašan, taj lično ubija, vozika se gradom u svojim belim džipovima i puca kroz prozor, ni reč o njemu – taj rukama davi…“ I sve tako.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 5 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner